jacek116 07.11.05, 11:06 w laboratorium robią badania T3, T4 oraz FT3 (wolne T3) i FT4 (wolne T4) Nie wiem które badanie wybrac, poradźcie mi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: T3, T4 czy FT3, FT4 07.11.05, 15:47 Tylko badanie wolnych hormonów daje pełny obraz pracy tarczycy. Pzdr Tess Odpowiedz Link
nitca T3, T4 , fT3, fT4 10.11.05, 13:31 Biologicznie aktywnymi hormonami tarczycy są: L-tyroksyna (T4) lub 3,5,31,51-czterojodo-L-tyronina i trójodotyronina (T3) czyli 3,5,31-trójjodo-L-tyronina. Przy prawidłowym stężeniu śródkomórkowym T3 i T4 głównym aktywnym hormonem w zakresie tkanek docelowych jest T3. Zasadniczym prohormonem, aktywowanym w wielu narządach jest T3. Receptor jądrowy T3 należy do grupy receptorów sterydowych. Istnieją także dwa odrębne geny dla kilku izoform receptora T3. Hormony tarczycy są magazynowane w postaci tyreoglobuliny w pęcherzykach tarczycy jako białko koloidowe. Poprzez proteolizę tyreoglobulina może ulec rozpadowi, wydzielając T3 i T4. W trakcie tego procesu pewna ilość T4 może ulec dejodyzacji do T3, jednak większość jodowanej tyrozyny jest uwalniana z tyreoglobuliny w postaci T3 i T4, a proces dejodyzacji przebiega w tyreocytach, jod natomiast jest odzyskiwany do dalszego procesu jodowania. Wszystkie procesy biosyntezy, jak również wzrost komórki tarczycy są stymulowane przez TSH - hormon tyreotropowy przedniego płata przysadki mózgowej. Działa on przez receptor powierzchniowy, który jest homologiczny do receptora hormonu luteinizującego (LH) i ludzkiej choriogonadotropiny (hCG) przy udziale cyklazy adenylowej. W surowicy T3 i T4 są związane z białkami, głównie globuliną wiążącą tyroksynę - TBG oraz transtyretyną - poprzednio nazywaną proalbuminą. Mniej aniżeli 0,05% T3 w surowicy i mniej aniżeli 0,5% T4 w surowicy pozostają wolne, tj. nie związane z białkami i tylko te wolne frakcje T3 i T4 wywierają swój metaboliczny wpływ na komórki i tkanki docelowe. Jedynym źródłem T4 jest tarczyca. Około 20% T3 w krążeniu pochodzi z samej tkanki tarczycowej. Cała reszta powstaje w tkankach pozatarczycowych drogą dejodyzacji T4. Proces dejodyzacji T4 do T3 odbywa się w wielu narządach, m.in. w wątrobie, nerkach, przysadce mózgowej. Istnieją dwa potencjalne źródła śródkomórkowego T3: T3 zawarte w surowicy i T3 produkowane miejscowo w niektórych narządach, takich jak serce i mięśnie szkieletowe. T3 w surowicy pozostaje nadal głównym źródłem śródkomórkowego T3. Proces dejodyzacji T4 do T3 jest hamowany przez niektóre leki, np. glukokortykoidy. Ma on także miejsce w okresie okołooperacyjnym. Ta zredukowana ilość T3 bywa nazywana "zespołem niskiego T3". T4 jest również poddawany procesowi dejodyzacji do biologicznie nieczynnego izomeru zwanego "rewers T3". Obie formy: T3 i "rewers T3" podlegają procesowi dejodyzacji do dwu- i monojodotyroniny. Oś regulacyjna hormonów tarczycy odbywa się poprzez wydzielanie TSH z przedniego płata przysadki mózgowej - hormony tarczycy hamują wydzielanie TSH na zasadzie klasycznego sprzężenia zwrotnego. Regulacja wydzielania TSH stymulowana jest przez TRH. Somatostatyna, dopamina, uwalniane z podwzgórza oraz glukokortykoidy egzo- i endogenne hamują wydzielanie TSH. Odpowiedz Link