Dodaj do ulubionych

Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ?

06.02.06, 21:38
Moje problemy z tarczycą zaczęły się ok. 2,5 roku temu tj. 4 miesiące po
porodzie (urodziłam w maju 2003). Dostałam nagle wysokiej gorączki - 39,9,
która po kilku godzinach spadła do 35,6. Potem znowy wzrosła do prawie 40 i
znowu spadła - było tak przez dwa dni. Potem gorączka ustapiła. Po dwóch
tygodniach była powtórka z rozrywki. Zaniepokoiłam się. Mąż zawiózł mnie na
pogotowie (karmiłam piersią, 3 miesiące po porodzie)- była niedziela (jak na
złość gorączka pojawiała się od soboty), zbadali mnie pod kątem
ginekologicznym, zero badań. Dostałam pyralginę w czopku. W poniedziałek
poszłam do lekarza POZ. Pani doktor mnie wysłuchała i zleciła badania w tym.
m.in. TSH. WYnik TSH - 0,005, OB 81 i od razu skierowanie do endo. U endo
dostałam leki przeciwzapalne - piroxicam i letrox 100.Diagnoza podostre
zapalenie gruczołu tarczowego na skutek (prawdopodobnie) ciężkiego porodu (II
faza porodu trwała 2 g.45m. i zakończyła się cesarskim cięciem (jak sie
okazało malutki miał "plecak" z pępowiny, głowka wychodziła w czasie skurczu
a po skurczu się chowała). Zapomniałam dodać, iż przytyłam ok. 10 kg.
Podobno "rosłam" w oczach. Po 2 miesiącach leczenia - TSH 27,19, ATPO 236,6,
ft3-3,24, ft4-1,1, OB-28. Przez kilka miesięcy leczyłam się państwowo - bez
większego efektu,czułam się koszmarnie. Przez przypadek w czerwcu 2004 roku
trafiłam do innego endo,który jako pierwszy zrobił mi usg i sie załamał -
tarczyca zniszczona przez stan zapalny, złe leki - wyrok - leki do końca
życia, niedoczynność tarczycy, bez szansy na jej "uzdrowienie". Przepisał mi
novothyral 100. Po tym leku czułam się super, wyniki ok. Potem zmienił mi lek
na eutyrox 50 (nie było juz novothyralu). W grudniu 2004 roku stwierdziłam,
że jak wyniki są ok, to leki mi niepotrzebne. Przestałam je brać. Do maja
2005 schudłam 20 kg (m.in. ostra dieta). Kontrolne badania (maj 2005) ok.
Pewnego dnia we wrześniu, gdy jechałam samochodem do pracy zaczęło mi się
bardzo zawężac pole widzenia, bałam się zatrzymać, chyba cudem dojechałam do
pracy. Koledzy z pracy zawieżli mnie na pogotwie. W międzyczasie wzrok zaczął
wracać do normy, badania okulistyczne wyszły ok. Moim błędem było, że nie
powiedziałam na pogotowiu, że leczyłam się na niedoczynność, wspomniałam
tylko, że miałam 3 lata wcześniej hiperprolaktynomię (PRL wyjściowe ponad
2000) bałam się, że wzrok spowodowany jest gruczolakiem przysadki (na RM w
2001 roku było niejednorodne wzmocnienie bez zmian ogniskowych). Jednak po
tym zdarzeniu "przeprosiłam" się z endo. Oczywiście znowu leki, tym razem
eutyrox 100 a od grudnia 2005 (złe wyniki) dawka podwyższona na 5 dni po 100
i 2 dni po 125. W piatek i sobotę (3-4 luty b.r.)zaczęłam się bardzo źle czuć
(duszności, ucisk w mostku, niepokój, silne zawroty głowy). W niedzielę
odstawiłam lek i znalazłam m.in. wasze forum. Bardzo dużo się z niego
dowiedziałam, wiem, że przedawkowałam eutyrox(w sobotę rano zrobiłam badania
TSH - 0,39 (troche poniżej normy), w grudniu 2005 było 4,56 (na granicy
normy). Dzisiaj byłam u lekarza - zmniejszył dawkę do 6 dni po 100 i 1 dzień
125. Dziękuję wam, że mogę się "wypisać" na waszym forum. Jestem teraz sama -
mąż z synkiem wyjachali na parę dni (ja nie mogę wziąć urlopu) i mam ten
gorszy dzień. Dziękuję Wam, trochę się rozpisałam ale mam nadzieję, że
wybaczycie. Mam na imię Monika i niedługo skończę 29 lat.

Obserwuj wątek
    • nitca Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 00:23
      Witaj Moniko

>WYnik TSH - 0,005, OB 81 i od razu skierowanie do endo. U endo
      > dostałam leki przeciwzapalne - piroxicam i letrox 100.Diagnoza podostre
      > zapalenie gruczołu tarczowego...
      >...Po 2 miesiącach leczenia - TSH 27,19

Dobrze napisalas wynik TSH - 0,005 ?
      I na takie TSH dostalas Letrox 100 ?
      I po 2 miesiacach brania Letroxu 100 TSH wzroslo do 27,19 ?

Widze tylko wynik a-TPO 236,6 , a robilas kiedys a-TG ?
      Jakie masz teraz OB ?

> ... Przez przypadek w czerwcu 2004 roku
      > trafiłam do innego endo,który jako pierwszy zrobił mi usg i sie załamał -
      > tarczyca zniszczona przez stan zapalny, złe leki - wyrok - leki do końca
      > życia, niedoczynność tarczycy, bez szansy na jej "uzdrowienie"...

> ...W grudniu 2004 roku stwierdziłam,
      > że jak wyniki są ok, to leki mi niepotrzebne. Przestałam je brać.

Czy lekarz nie powiedzial, ze tych lekow, ktore masz brac do konca zycia nie
      wolno Ci przestac brac, ze mozna jedynie zmniejszyc dawke ?

> Dziękuję wam, że mogę się "wypisać" na waszym forum. Jestem teraz sama -
      > mąż z synkiem wyjachali na parę dni (ja nie mogę wziąć urlopu) i mam ten
      > gorszy dzień.

Wszyscy miewamy gorsze dni, po to jest forum, bys mogla sie "wypisac"smile
      Teraz to rowniez Twoje forum.

Jeszcze raz witam i pozdrawiam smile
      Nitca

Jesli mozesz, przy wynikach wpisuj rowniez normy.
      • monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 09:20
        Tak dobrze napisałam ten wynik, w krótkim okresie (kilka tygodni) przeszłam z
        niedoczynności w nadczynność. Wtedy brałam ten letrox 100 codziennie. Nie wiem
        dlaczego takie dawki mi kazała brać. Następny lekarz tez był tym zaskoczony i
        stweirdział, że przez to mam całkowicie zniszczoną tarczycę. Nie robiłam nigdy
        a-Tg, a a-TPo robiłam tylko jeden raz. W chwili obecnej OB mam 12. Drugi lekarz
        mówił mi, że muszę leki brać codziennie, ale chciałam być "mądrzejsza" i na
        dobre mi to nie wyszło. Dziekuję bardzo, już czuję, że to też moje forum.
    • piotrek2810waw Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 01:15
      Witam! Chyba popełniłas jakis bład bo nie moge uwiezyc ze przy tsh 0,005 endo.
      dał Ci letrox100 !?! Moze chodziło o ft4?! Atpo swiadczy o tym ze nie jest to
      raczej podostre zapalenie tarczycy bo te ustepuje samoistnie. Moze dziewczyny
      sie wypowiedza ale jak widze jak byłas leczona to naprawde zaczynam watpic w
      kompetencje tych lekarzy.
      Czy zaden z endo nie powiedział ci ze leki w postaci hormonow "lecza" tylko
      objawy sa jakby dodatkiem do diety bo w sposob ciagły musisz je dostarczac
      organizmowi. Odstawienie hormonow nie wchodzi w gre!!!
      Co jest wazne:
      1)czy biezesz hormon przed jedzeniem minimum 30m.??
      2) czy 2-3h. po wzieciu hormonu bierzesz jakies leki??
      3) jesli bierzesz preparat witaminowe to sprawdz czy nie ma w nich jodu.
      4) w dniu w ktorym robisz badanie lepiej nie bierz hormou
      To takie abc przy hashi ale jesli lekarze nie powiedzili ci ze masz brac
      hormony(celowo unikam nazwy leki)to moze i tego tez nie powiedzieli...??
      Pzdr
      Piotrek
      • monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 09:14
        Pisząc to opierałam sie na wynikach badań i ich datach (trzymam to wszystko),
        własnie pierwsza pani doktor po przepisaniu takich leków i w takich dawkach
        przy takim stanie zapalnym (OB 81) doprowadziła moja tarczycę do właściwie
        całkowitego zniszczenia , drugi endo (u którego własnie się leczę)też był w
        szoku. Powiedział mi, że ta moja pierwsza pani doktor była jego studentką i "do
        orłów nie należała" i dała mi nie takie leki jakie powinna. Stąd takie różne
        dziwne wyniki i dawki. Teraz poszukuę Novothyralu 100 przez znajomych w
        Czechach i w Nimczech - bo ten lek był najodpowiedniejszy - badania w normie i
        dobre samopoczucie. W tej chwili przyjmuję eutyrox 6 dni w tygodniu po 100 i
        raz w tygodniu 125 30 minut przed śniadaniem, nie biorę innych leków ani
        żadnych witamin, nie jestem też na żadnej specjalnej diecie. Nawet nie wiem czy
        powinnam brać witaminy i unikać pewnych składników. Mój obecny lekarz jest ok,
        tylko małomówny, odpowiada na pytania szczegółowo, ale ja jeszcze kilka dni
        temu właściwie nie wiedziałam o co mam go pytać. Nie miałam dużego pojęcia co
        to właściwie jest niedoczynność - przez całay czas myślałam, że z czasem to się
        unormuję i wszystko będzie ok - teraz juz wiem, że jest zupełnie inaczej i, że
        muszę regularne przyjmowanie eutyrox i robić kontrolne badania.
    • monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 11:36
      monika.1977 napisała:

> Moje problemy z tarczycą zaczęły się ok. 2,5 roku temu tj. 4 miesiące po
      > porodzie (urodziłam w maju 2003). Dostałam nagle wysokiej gorączki - 39,9,
      > która po kilku godzinach spadła do 35,6. Potem znowy wzrosła do prawie 40 i
      > znowu spadła - było tak przez dwa dni. Potem gorączka ustapiła. Po dwóch
      > WYnik TSH - 0,005, OB 81 i od razu skierowanie do endo. U endo
      > dostałam leki przeciwzapalne - piroxicam i letrox 100.Diagnoza podostre
      > zapalenie gruczołu tarczowego Po 2 miesiącach leczenia - TSH 27,19, ATPO
      236,6, ft3-3,24, ft4-1,1, OB-28

sprostowanie - te wyniku były robione przed przyjmowaniem letroxu mniej więcej
      2 tygodnie po pierwszym badaniu TSH, które wyszło 0,005, w ciagu tych dwóch
      tygodni był tylko piroxicam - potem (po tych drugich badaniach) przepisała mi
      dopiero letrox 100 - przepraszam za wprowadzenie w błąd w tym jednym miejscu.

• aada1 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 13:57
        Witaj Monika 1977 smile)
        Milo Cie poznac,
        Tak TPO u Ciebie sugerowaloby Hashimoto...ale tak aby potwierdzic ta diagnoze
        nalezaloby wykonac biopsje tarczycy.
        Masz aktulanie TSH za niskie, a lekarz nie za duzo ujol Ci hormonu.Hmm na Twoim
        miejscu zrobilabym badania za miesiac i zobaczyla co sie dzieje czy dalej jest
        spadek. Dobrze byloby do badani dolaczyc FT4 i FT3.
        Pisalas, ze bardzo dobrze czulas sie przy Novothyralu. Czyli dla mnie jestes
        ewidentnie osoba ktora potrzebuje prowadzenia dwoma hormonami. A nie tylko
        tyroksyna.
        Obawiam sie ze tego nie dostaniesz leku. Ale jak masz znajomych w Niemczech to
        tam dostaniesz Thybon 20mg jest to T3 samo- czyli trojjodotyronina. Laczysz
        sobie dwa hormoniki sama...smileNawet jest to lepsze niz Novothyral gdyz tu juz
        sobie sama bardzo indywidualnie dobierasz dawki. Ja tak sie lecze, jako chyba
        jedyna teraz na forum...smile Lece na Cytomelu + Letrox.
        Monia wiem jak sie czujesz i wspolczuje...poczujesz sie lepiej ale to wymaga
        czasu i jak juz przeszlosc pokazala w Twoim przypadku potrzeba jest tez F3.
        Jesli dasz rade zalatwiaj sobie szybko leki, nic sie nie mart bedzie dobrze.
        Pisz jak bedziesz miec pytania.
        Pozdrawiam serdecznie
        Ada

• monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 14:14
          Ada - dziękuję ci bardzo.

Dobija mnie takie skakanie z niedoczynności w nadczynność. Przeraża mnie też
          moja niewiedza w tych tematach. O Hashimoto dowiedziałam się dopiero z tego
          forum kilka dni temu. Bardzo lekko (do września 2005) traktowałam te moje
          problemy z tarczycą. Teraz bardzo nasiliły mi się wszystkie dolegliwości
          prawdopodbnie związane jest to z tym, że szukam swojej właściwej dawki eutyroxu

Zrobię badania za miesiąc - kompleksowo, pójdę też na USG, żeby mieć
          szczegółowy opis.

Mam znajomych blisko granicy - mam nadzieję, że mi pomogą w kupnie novothyralu

Dlaczego biopsja ? Same wyniki badań nie wystarczą do prawidłowego
          zdiagnozowania ?

właściwie to ja nie wiem czy mam niedoczynność po podostrym zapaleniu, czy
          Hashimoto - dużo ostatnio na ten temat czytałam i mam wątpliwości

Mam obawy, że po tak mało zmniejszonej dawce dalej będą objawy przedawkowania,
          ale sama nie potrafię dawkować hormonu

wogóle brak mojej wiedzy mnie przeraża, nie wiemtak naprawdę o co pytać
          lekarza, teraz jestem na etapie przygotowywania pytań do endo

na duszności, ucisk w mostku, niepokój, wrażenia,że zemdleję i podwyższonego
          pulsu - endo powiedział, żebym piła melissę - czy ona mi pomoże ?

czy powinnam brać jakieś witaminy itp ?

Duże buziaki ode mnie
          monika
          • piotrek2810waw Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 14:44
            Co do tych witamin to chodziło mi o to zeby unikac preparatow z jodem gdyz moze
            on wpywac na przyswajanie hormonow przez organizm. Ludzie chorzy na hashi wogole
            powinni unikac jodu. Pozatym niektore suplementy maja niekorzystny wpływ na
            przyswajanie tyroksyn dlatego nie wolno brac lekow hurtem np: magnez ma podobne
            wiazania jak tyroksyna i mogło by to powodowac wzajemne wytracanie sie ze
            krwi(dlatego biore wieczorem). Głowa do gory mi tez skacze tsh ale pozniej to
            sie uspokoi (mam taka nadzieje) podobno przez 2-3 lata tak moze byc. Ja nie
            słucham lekarzy i robie badania tsh co 1-2 miesiace (nidy nie zaszkodzi). Co do
            novothyralu no to ja tez sugerowałem endo ale odwodziła mnie od tego.
            Powiedziała mi ze leki łaczone nalezy brac jesli ma sie wycieta tarczyce lub
            problemy z konwersja t4 w t3.
            Ps. sama sobie niedawkuj leku ale jesli bedziesz miałą takie objawy dalej to
            radze odstawic narazie hormony i leciec do lekaza. Niedoczynnosc nie jest taka
            straszna ale w nadczynnoci moze sie pojawic takychardia, a takie walnie serducha
            moze byc grozne.
            Pzdr
            Piotrek
            • monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 15:22
              Mnie najbardziej w tej chwili niepokoi przeskakiwanie z niedoczynności w
              nadczynność, tak jak jest w tej chwili i związana z tym od razu reakcja mojego
              serca. Zrobiłam tak jak napisałeś - odstawiłam hormon, szybkie badanie TSH i do
              lekarza. W razie przyśpieszonego pulsu i innych objawów z tym związanych lekarz
              poecił mi melissę ? pomoże ?
              monika
              • aada1 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 16:13
                Hejka Monia smile
                Hmmm za duzo bierzesz tyroksyny i stad masz nadczynnosci. Lekarz za malo
                zmniejszyl Ci dawke. Koniecznie idz do lekarza ale wybierz sie do innego. Mysle,
                ze dawka jaka Ci zaleci bedzie w granicy 75mg.
                Po Melisie mozesz nie odczuc poprawy, dolacz sobie na wieczor MagneB6. TSH musi
                isc w gore u Ciebie, na to potrzeba czasu oraz zmniejszenia dawki hormonu. Za
                duzo teraz bierzesz i dlatego zle sie czujesz. TSH powinno byc w granicy 1,5-2.
                Jakie mialas TSH jak bralas Novothyral ?
                Masz Novothyral 100 mg w Niemczech. Cena 28,78 euro za 100 tabl
                Teraz masz dodatkowo napady lekowe- idzie to od tak niskiego TSH. Sa to te
                momenty gdzie wydaje Ci sie ze zaraz zemdlejesz, serducho bije jak szalone,
                czujesz ze nogi masz jak z waty, zlewaszsie potem. Jak nie bedziesz mogla sobie
                poradzic z nimi to do momentu wyrownania hormonow popros lekarza o lek
                przeciwlekowy np Xanax 0,25.
                Po tygodniu od zmniejszenai dawki powinno byc lepiej.
                Moniko nie odstawiaj calkowicie hormonu dla organizmu to juz jest jakis szok
                ...jak cos sie dzieje robisz badanie, patrzysz co wychodzi i do lekarza.
                Dobrze jest tak jak pisze Piotrus robic sobie badanie co 2 miesiace, samo TSH-
                masz wtedy kontrole nad tym co sie dzieje w organizmie.
                Przydalaby sie tez wizyta u kardiologa, uspokoi Cie jak bedziesz wiedziec ze ta
                arytmia idzie od szalejacych hormonow.
                Ada
                • monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 20:12
                  aada1 napisała:
                  > Hmmm za duzo bierzesz tyroksyny i stad masz nadczynnosci. Lekarz za malo
                  > zmniejszyl Ci dawke. Koniecznie idz do lekarza ale wybierz sie do innego.
                  Mysle
                  > ,
                  > ze dawka jaka Ci zaleci bedzie w granicy 75mg.

Też odnoszę wrażenie, że ta dawka jest za duża.Dzisiaj jak wracałam z pracy
                  znowu zrobiło mi się gorąco, czułam ucisk w mostku i rozchodzące się ciepło.
                  Miałam wrażenie, że ktoś związał mnie na wysokości mostka i mocno ściskał,do
                  tego kłujący ból głowy i wrażenie jakby świat wokół mnie się rozpływał - trwało
                  to ok. 20 minut. Potem po kilku minutach wróciło ale tylko na parę minut. Nie
                  wiedziałam co zrobić.Stałam w korku, pootwierałam okna w samochodzie i
                  wyłączyłam ogrzewanie - troche pomogło.

Z chęcią bym poszła do innego lekarza - tylko do którego ? Czytałam opinie o
                  lekarzach ale nie pomogło mi to za bardzo. Możesz mi polecić kogoś
                  sprawdzonego ?

> Po Melisie mozesz nie odczuc poprawy, dolacz sobie na wieczor MagneB6. TSH
                  musi
                  > isc w gore u Ciebie, na to potrzeba czasu oraz zmniejszenia dawki hormonu. Za
                  > duzo teraz bierzesz i dlatego zle sie czujesz. TSH powinno byc w granicy 1,5-
                  2.
                  > Jakie mialas TSH jak bralas Novothyral ?

TSH w czasie przyjmowania Novothyralu - 2,05 (norma 0,25 - 5) a ft3 4,02 (norma
                  4 - 8,3)

> Masz Novothyral 100 mg w Niemczech. Cena 28,78 euro za 100 tabl

WIem, lekarz tez mi podał cenę ok. 30 Euro

> Teraz masz dodatkowo napady lekowe- idzie to od tak niskiego TSH. Sa to te
                  > momenty gdzie wydaje Ci sie ze zaraz zemdlejesz, serducho bije jak szalone,
                  > czujesz ze nogi masz jak z waty, zlewaszsie potem. Jak nie bedziesz mogla
                  sobie
                  > poradzic z nimi to do momentu wyrownania hormonow popros lekarza o lek
                  > przeciwlekowy np Xanax 0,25.

Jest dokładnie tak jak mówisz, tylko jak mam go zmusić, żeby dał mi receptę ?
                  Wczoraj stwierdził, że nie będzie przyzywczajał mnie do żądnych leków, bo takie
                  objawy z czasem ustąpią

> Po tygodniu od zmniejszenai dawki powinno byc lepiej.

Mam nadzieję, chyba będę sobie dzieliłą tą moją setkę euthyroxu, w ten jeden
                  dzień kiedy mam brać 125 wezmę 100 - po miesiącu zrobię badania i zobaczę co
                  wyjdzie, dodatkowo jeszcze konsultacja u innego lekarza

> Moniko nie odstawiaj calkowicie hormonu dla organizmu to juz jest jakis szok
                  > ...jak cos sie dzieje robisz badanie, patrzysz co wychodzi i do lekarza.

Całkowicie już na pewno nie odstawię - juz dość miałam problemów z tego powodu.
                  Teraz zrobiłam dokładnie tak jak napisałaś, sobota badania - poniedziałek lekarz

> Dobrze jest tak jak pisze Piotrus robic sobie badanie co 2 miesiace, samo TSH-
                  > masz wtedy kontrole nad tym co sie dzieje w organizmie.

Badania robię - średnio co 3-5 miesięcy, gdy odstawiłam hormon na parę ładnych
                  miesięcy też zrobiłam kontrolne badania TSH i były w granicach 2,10, dopiero
                  później skoczyły

> Przydalaby sie tez wizyta u kardiologa, uspokoi Cie jak bedziesz wiedziec ze
                  ta
                  > arytmia idzie od szalejacych hormonow.

Masz racje - zrobię to dla świetego spokoju, gdy zaczyna się akcja z sercem to
                  ja się zaczynam bać i dodatkowo się nakręcam

dzięki Ada
                  Monika
    • to-ja-007 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 19:53
      Witaj
      Raczej wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze masz Hashimoto.
      A wahania tsh i ciagle zmiany dawki to niestety "norma" przy Hashi.
      Sporo osob sie skarzylo na zmiany poziomow hormonow zalezne od pory roku .....
      wiec oby do wiosny wink

pozdrawiam
      ula
      • monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 20:32

> Raczej wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze masz Hashimoto.
        > A wahania tsh i ciagle zmiany dawki to niestety "norma" przy Hashi.

ciężko jest mi oswoić się z tą myślą, tym bardziej,że mój mąż nigdy nie
        wierzył mi, że się źle czuję - odnoszę wrażenie, że on myśli, że ja udaję bo
        nie chce mi się nic zrobić w domu - a wcale tak nie jest. Nie widać po mnie
        żadnej choroby, więc wychodzi z założenia,że jak biorę hormony to jest ok. Z
        mojego otoczenia nikt nie ma problemów z tarczycą - więc nikt nie wie jak to
        naprawdę jest jak te hormony zaczynają szaleć

> Sporo osob sie skarzylo na zmiany poziomow hormonow zalezne od pory roku .....
        > wiec oby do wiosny wink

Całe szczęście, że do wiosny niedaleko...(pogoda za oknem co prawda na to
        niestety nie wskazuje

Pozdrawiam
        Monika
        • iwotlen Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 21:48
          Moniko, pytalas o endo. Jesli chcesz moge Ci podac namiary do 2 endo w W-wie ale
          dlugie terminy oczekiwania ok 2 m-cy (prywatnie). Ale pamietam ze ktos na tym
          forum polecal endo z Pruszkowa (chyba mialabys blizej) - ktory podczas wizyty
          robi usg. Moze poszukaj w starych watkach. Pozdr. IWO
          • tygrysek01 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 07.02.06, 22:10
            Czesc Moniko. To ja polecałam endo z Pruszkowa. I juz wiem ze chodzimy do tego
            samego doktora. Faktycznie czasem gburkowaty ale jak pytam to sie rozkręca. I
            zaczyna mówic jaśniej. U mnie tez wyszło to po porodzie, ale od razu trafiłam
            do niego no i w ciągu 3 mies w sumie poczułam sie stokroć lepiej. I chyba o to
            w tym chodzi. Jedyny minus to to ze proponuje mi jod radioaktywny by stłumić
            moją tarczycę (nadczynność) i dlatego wybieram sie na konsultacje do innego
            lekarza. Ale robiłam wywiad wśród kolezanek które tez maja nadczynnosc i inni
            lekarze tez kieruja na jod. Wiec nie łudzę sie ze inny lekarz mnie dotknie i
            powie ze samo przejdzie uncertain.....a szkoda.Na pewno plusem jest ze robi usg na
            kazdej wizycie i dzieki temu od razu widzi czy cos nie tak. bEDZIE DOBRZE.
            pOWODZENIA
            • monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 08.02.06, 11:10
              Czuję, że ten nasz endo jest b.kompetentny i mam do niego zaufanie, ale w
              chwilach gorszego samopoczucia i nasilających sie objawów mam mu za złe, że nie
              uprzedził mni o tym, że tak może być i nie powiedział co w takich sytuacjach
              robić.

Z drugiej strony jest to napisane w ulotce, więc powinnam przeczytać (i
              przeczytałam). Poza tym dużo złego wyrządziłam sobie sama, gdybym słuchała tego
              co mówi, to kilku "przełomów" udało by mi się uniknąć.

Tak więc póki co jestem na rozdrożu i muszę jeszcze trochę nad tym pomyśleć. W
              zasadzie to chyba przygotuje pełną liste pytań i po prostu do niego pójdę, tak
              myślę - przynajmniej w tej chwili....
          • monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 08.02.06, 11:21
            iwotlen napisała:

> Moniko, pytalas o endo. Jesli chcesz moge Ci podac namiary do 2 endo w W-wie
            al
            > e
            > dlugie terminy oczekiwania ok 2 m-cy (prywatnie).

Nie ma problemu, że z W-wy (pracuję w W-wie, więc codziennie jestem).
            Faktycznie długo się czeka jak na wizytę prywatną. Jak byś mogła dać mi te
            namiary (i ile za wizytę) - na wszelki wypadek jak już się zdecyduję na
            konsultację

Ale pamietam ze ktos na tym
            > forum polecal endo z Pruszkowa (chyba mialabys blizej) - ktory podczas wizyty
            > robi usg.

Właśnie do niego chodzę

pozdrawiam - monika

• monika.1977 Re: Zwykła niedoczynność tarczycy czy hashimoto ? 08.02.06, 11:23
              to wyżej miała być odp. dla iwotlen, tylko źle mi sie kliknęło...
            • monika.1977 Re: odp dla iwotlen 08.02.06, 11:26
              to wyżej miała być odp. dla iwotlen, tylko źle mi sie kliknęło...
              • iwotlen Re: odp dla iwotlen 08.02.06, 12:19
                Moniko, wyslalam Ci info na maila gazetowego. Pozdr. IWO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka