Dodaj do ulubionych

Hashimoto-poczatek leczenia

03.06.06, 00:14
Do tej pory miałam robione tylko tsh, ft3 i ft4.
Czy usg i badanie przeciwciał TPO(?) jest standartowym badaniem? Tak samo jest z biopsją?
Po czym lekarz mógł u mnie stwierdzić hashimoto skoro nie miałam innych badań robionych do tej pory? Dwóch endokrynologów już mam w swojej 3 miesięcznej karierze leczenia i nawet nie wspomnieli o tych badaniachsad Następną wizytę mam mieć za miesiąc i mam zrobić wtedy tylko samo TSH.
Podejrzenie początku choroby przypada wg mnie na ciążę lub okres po ciąży, czy to może wskazywać na hashimoto?
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Hashimoto-poczatek leczenia 05.06.06, 18:17
      > Czy usg i badanie przeciwciał TPO(?) jest standartowym badaniem?
      Tak.
      Usg warto robic czesciej bo Hashimoto nie chroni przed wystepowaniem guzkow.
      Przeciwciala TPO i Tg warto zrobic chociaz na poczatku leczenia. Inaczej troche
      trudno stwierdzic Hashimoto.
      > Tak samo jest z biopsją?

Biopsja - z tego co sie orientuje nie jest standardowym badaniem. Ale czesto sie
      ja robi zeby miec pewnosc ze to Hashimoto.

> Po czym lekarz mógł u mnie stwierdzić hashimoto skoro nie miałam innych badań
      > robionych do tej pory? Dwóch endokrynologów już mam w swojej 3 miesięcznej
      > karierze leczenia i nawet nie wspomnieli o tych badaniachsad

Nie wiem po czym stwierdzili. Moze rosnie tsh a spadaja hormony tarczycy?
      Albo sobie "oscyluja"?
      Ale jesli masz niedoczynnosc tarczycy to obecnie Hashimoto jest najczestsza
      przyczyna, przynajmniej w Polsce.

> Podejrzenie początku choroby przypada wg mnie na ciążę lub okres po ciąży, czy
      > to może wskazywać na hashimoto?

Tak, to tez moze wskazywac na Hashimoto. Bardzo czesto problemy zaczynaja sie w
      ciazy albo tuz po.

pozdrawiam
      ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka