Dodaj do ulubionych

Do Latoszki

14.06.06, 21:33
Hej!

Mam do Ciebie pytanko.
Czy robiłaś może badanie ANA i ENA (przeciwciała jądrowe) i gdzie we Wrocławiu
można je zrobić?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Do Latoszki 14.06.06, 21:44
      www.diag.pl tam będziesz miała namiary na laboratorium ,punkt pobrań etc
      kwestia wybrania swojego miasta,laboratoria Diagnostyki sa najlepsze[sprzet
      etc], W Warszawie korzysta z ich pracy laboratorium Nadzieja polecane we
      wszelkich badaniach auto[chodzi o odczynniki etc],tam zadzwoń i zapytaj ile te
      badania kosztuja w Twoi mieście pewnie będą tańsze niż w Wawie.i je sobie
      zrób,pozdrawiam
      • kamcia264 Re: Do Latoszki 14.06.06, 21:51
        Wielkie dzięki Katerina smile)!!
        • kamcia264 Re: Do Latoszki 14.06.06, 21:59
          To znowu ja!

Wlaśnie sprawdziałam ofertę laboratorium. Tych przeciwciał jest kilka:
          1. przeciejądrowe i cytoplazmatyczne
          2. przeciejądrowe, przeciwjąderkowe i cytoplazmatyczne
          3. przeciwjądrowe

Powiedz które powinnam zrobić!

Dzięki!
          • katerina24 Re: Do Latoszki 14.06.06, 22:37
            Jak powiesz że chcesz robić przeciwciała przeciwjądrowe ANA I ENA to panie
            będą wiedziały Ena obejmuje wiele podtypów i nikt [je] robiąc badanie nie
            wymienia dokładnie ,więc nie panikuj tylko najpierw zadzwoń powiedz dokładnie
            to co napisałam i będzie dobrze
    • katerina24 Re: Do Latoszki 14.06.06, 22:44
      Luknęłam na to ,nazewnictwo sobie takowe stosuja ,jakie stosują ,jak im powiesz
      to będą i tak wiedzieć ale gwoli ścisłości to będa te badania określone jako
      ANA i Ana 2 [w nawiasie na końcu opisu tamże] Ana 3 Cię nie interesują,Kaśka
      • katerina24 Re: Do Latoszki 14.06.06, 22:46
        katerina24 napisała:
        > Walnęłam się ,powinno być

> ANA 1 i Ana 2 [w nawiasie na końcu opisu tamże] Ana 3 Cię nie interesują,Kaśka
      • kamcia264 Re: Do Latoszki 14.06.06, 22:48
        O.K.

Miłej nocki smile

dzięki, pa pa
    • latoszka Re: Do Latoszki 15.06.06, 13:05
      Hej!

Nie robiłam. Ale widzę, że Katerina już Ci odpowiedziała na pytanie smile) A co to
      są za badania dokładnie? Czy endokrynolog bedzie umiał je zinterpretować? Czy
      może immunolog?
      • kamcia264 Re: Do Latoszki 15.06.06, 14:45
        Hej!

Są to badania przeciwciał przeciwjądrowych, robi się je w celu stwierdzenia
        ryzyka wystąpienia innych chorób autoagresywnych (tak przynajmniej wnioskuję po
        przeczytanych postach na forum).
        Myślę, że dobry endo powinien wiedzieć o co chodzi, ale jak jest naprawdę to....
        Lekarka u której byłam nawet mi nie powiedziała, że istnieje ryzyko wystąpienia
        innych chorób autoagresywnych, w ogóle wielu rzeczy istotnych mi nie
        powiedziała, to wszystko dowiedziałam się i dowiaduję na forum (i nawiasem
        mówiąc popadam chyba w paranoję), byłoby to o wiele prostsze jakby nasi lekarze
        byli lepiej wyedukowani i stawiali trafne diagnozy!

Pozdrawiam smile
        • katerina24 Re: Do Latoszki 15.06.06, 15:00
          To nie do końca tak ,nie ma czegoś takiego jak ocena ryzyka wystapienia chorób
          auto ,te badania wykrywają rozmaite jednostki chorobowe ,jeśli dany proces się
          już toczy ,lub informują że coś jest nie tak i trzeba monitorować swój org
          [często służą też ocenie postępów leczenia--przeciwciała moga rosnąć i maleć
          etc]jeśli przeciwciała wykazuja małe miana bo mogą ale nie Muszą rozwinąc się
          konkretne choroby o tym info miano ,typ świecenia ,etc .wszystko do poczytania
          na forum toczeń, www.toczen.pl w dziale PRZECIWCIAŁA , n.nenya bardzo
          ładnie i inne osoby pozbierały masę przydatnych info,polecam.Więc przeciwciałą
          temu własnie służą ,polecam tamto forum i infa tam zawarte bo to bezcenne
          rzeczy.
          • katerina24 Re: Do Latoszki 15.06.06, 15:02
            Do interpretacji wyników najlepiej nadaje się lekarz REUMATOLOG[bo de facto to
            jego działka--choroby tkanki łącznej],nie trzeba iść do immunologa a Endo może
            olać sprawę albo sięna tym nieznac [jak mój]pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka