30.06.06, 17:34
Chciałabym sie dowiedzieć czy wynik ASO moze miec cos wspolnego z hashi.
Od wielu lat bezskutecznie jestem leczona antybiotykami (co jakis czas) ale ono wciaz jest na wysokim poziomie,a po antybiotyku samopoczucie wiadomo kiepskie.

Moze to tylko zbieg okolicznosci ale odkad biore letrox to ASO spadlo mi z 900 na 600 (norma 0-200). Potem seria antybiotykow i nadal 600. Moja pierwsza lekarka jak zobaczyla ze antybiotyki nie daja efektow to stwierdzila zeby to olac. Teraz druga lekarka przepsiuje to samo i nadal nic.. moze ktos z was mial podobny problem?
Nie wiem czy to moze miec jakikolwiek zwiazek z hashi..
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: ASO 30.06.06, 19:05
      A ASO to nie jest zwiazane z reumatyzmem?
      Jesli dobrze kojarze to jak najbardziej mozna miec Hashi i rzs. Mozna obie
      choroby odzidziczyc za jednym zamachem ......

Nie wiem na co bierzesz antybiotyki.
      Ja kiedys duzo wiecej chorowalam i czesto musialam brac antybiotyki. Glownie
      chorowalam na zapalenia oskrzeli albo angine. Ale nie tylko - np. kazda grypa
      konczyla sie jeszcze dodatkowymi komplikacjami w postaci zakazenia bakteryjnego
      i oczywiscie konczylo sie na antybiotykach.
      Odkad biore tyroksyne to nie choruje a wiec i nie musze brac antybiotykow...
      Nawet grypy nie mialam ....... juz 3 lata.

pozdr.
      ula
      • katerina24 Re: ASO 30.06.06, 19:43
        HEJ!!
        Generalnie ASO czyliprzeciwciała dla streptolizyny O pozwalają odróżnić
        gorączkę reumatyczną od rzs-u ,niekiedy tez sa stosowane do stwierdzenia czy
        doszło do zakażenia paciorkowcami jednakże może takowe tez być bez podniesienia
        normy.Ja miałam takie badanie jak rozpoznałam hashi u siebie to zrobiłam tez
        badania reuamtyczne etc ,żeby było smieszniej u mnie wyszło ASO poniżej
        normy ,z tego co pamiętam norma była od 5 a ja miałam 3 lekarz się uśmiał.
        Jesli masz dodatnieASO na Twoim miejscu zrobiłabym sobie latex[reumatoid
        factor]oraz odczyn waalery rose,kwas moczowy.
        Wg światowych ocen Aso nie jest testem czułym [50-80%] ,po zakażeniach skórnych
        może nie wystepować podwyższenie miana antystreptolizyny.Moga się też pojawiać
        dodatnie wyniki oznaczania ASO gdy we krwi pojawiają się substancje
        neutralizujące działanie streptolizyny[streptolizyna jest wytwarzana tylko
        przez określone bakterie].Oprócz Aso jeśli sa podejrzenia zakazenia róznymi
        grupami bakterii z grupy paciorkowców[paciorkowce grupy B ,grupy
        A ,paciorkowiec zieleniejący oraz pneumokami]robi się tez inne badania.Więc
        napychanie antybiotykami bez posiewów,badań na konkretne [ewentualnie
        drobnoustroje]jest strzelaniem na oślep i osłabianiem org.Udowodniono np że
        tetracykliny bardzo negatywnie wpływają na chorych z rzs-em.
        Radze Ci się wybrać do dobrego reuamtologa ,pogadać z NIM że w rodzinie są
        choroby auto ,Ty sama tez na jedną chorujesz i może warto NAWET za duża kasę i
        prywatnie zrobić aCCP-dla świętego spokoju o którym kiedyś pisałam
        [przeciwciała przeciwko cyklicznemu cytrulinowanemu peptydowi bo latex i Rose
        moga byc ok a rzs i tak moze się rozwijać]
        Accp wyprzedza objawy kliniczne,pozdr ,bez paniki przebadaj się i pogadaj z
        lekarzem ,nie ma sensu ćpać leki [antybiotyki jak dokłądnie nie wiesz o co
        chodzi]
        • black-orchid Re: ASO 30.06.06, 21:59
          walery rose i latex mialam ok.
          z wymazu z gardla wyszedl mi Staphylococcus aureus -gronkowiec zlocisty.. ale nie wiem czy to ma cos do rzeczy
          w pochwie mialam Streptococcus faecalis - paciorkowiec kalowy, ktory wystepuje w jelitach, ale mialam tak silne zaparcia ze przeszlo mi ponoc do pochwy:/-dostalam antybiotyk i po nim niby mialo mi przejsc, ale badan kontrolnych nie musialam robic. paciorkowca tego bylo niewiele, ale moze mam tak wysokie aso, bo sie nie wyleczylam?
          mam juz dosc tych choróbsk, chodzenia po lekarzach.. po antybiotyku zawsze dostaje grzybicy, nie mam sily, dlaczego jest tak, ze sama musze wynajdowac sobie choroby i sama sie leczyc i wydawac na to kupe kasy. samopoczucie wciaz zle, choc tsh spadlo do prawie 3.
          Rzs -tylko nie to... nie mam zadnych objawow, a to accp to z checia bym zrobila, ale juz i tak wydalam za duzo kasy na badania i lekarzy. wlasciwie moi rodzice i tak twierdza ze jestem hipochondrykiem wiec nie mam na co liczycsad
          • katerina24 Re: ASO 30.06.06, 22:57
            Ja Cię doskonale rozumiem bo czesto mam dośc totalnie i oprócz zwykłych
            ludzkich spraw dochodza te stricte chorobowe,napisałam tyle ile wiem o TYm Aso
            więcej Ci nie pomoge bo się nie orientuję ,przy wszelkich kuracjach
            antybiotykami trzeba spożywać bakterie kwasu mlekowego
            [lacidofil,nutriplant],dopochwowo tez są takie gałki które przywracaja
            równowagę [więc jesli juz trzeba brac mozna to też zazywać,aplikować].Nie
            odpowiem ci dlaczego lekarze Ci nie pomagają ,dawno przestałam to
            rozstrzasać.aCCP jest drogie ale świetne jak na dzisiejsze czasy z tymze sama
            na to kasy nie mam także...........Może w końcu lekarze coś wymyślą a proopo
            Twoich problemów ,jeśli nic Ci nie dokucza może warto przestać brać antybiotyki?
            Nie weim Twój org i sama wiesz co i jak z nim jest .W każdym razie dużo
            cierpliwości.Mnie teraz zabieg czeka więc nie wiem ile czasu mnie nie
            będzie ,ale oby u Ciebie się z czasem wszystko ułozyło,pzdrawiam serdecznie
    • rosteda Re: ASO 03.07.06, 22:27
      Witaj Blak-Orchid
      Podwyzszone ASO moze wystepowac u osob ktore przeszly zakazenie paciorkowcem.
      Takie zakazenie to moze byc angina ropna, zapalenie zatok, zapalenie ucha,
      zapalenie narzadow rodnych i roza. Takie choroby leczy sie antybiotykami, ale u
      niektorych ludzi pomimo antybiotykow te paciorkowce wytworza te przeciwciala
      (antystreptolizyny) ktore moga zaatakowac stawy albo serce. I niestety jak ktos
      ma ASO po takim zakazeniu wysokie to musi przez dluzszy czas (czasem i 2 lata)
      brac penicilline, aby ochronic serce. Bo jak sie tego nie robi to moze dojsc do
      zap miesnia sercowego i wady serca. Ja jako dziecko bardzo czesto mialam anginy
      i z tego powodu musialam przez 6 miesiecy wtedy brac debecyline.
      Jak bylas leczona innym antybiotykiem niz penicillina to mogl on tych bakterii
      nie zabic i dlatego wysokie ASO.
      Radze Ci z tym wynikiem isc do reumatologa, bedzie wiedzial co zrobic.
      Rosteda
    • balina758 Re: ASO 16.11.20, 06:34
      kup ksiazke Anthony William < Uzdrawianie tarczzycy wg boskiego lekarza>. Tam znajdziesz informacje i to DZIALA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka