Dodaj do ulubionych

Mam problem

28.07.06, 10:16
Witam wa wszystkich,jestem tu nowa.Wczesniej bylam na forum chorób
tarczycy.Teraz postanowilam tu napisac.Zaczne od poczatku.

Jestem osobą młodą,mam 21 lat.
To wszystko zaczelo sie calkiem niedawno,od ok.miesiąca.Lekarz wykryl u mnie
lekkie zapalenie tarczycy.Lekarz robil mi USG.Powiedzial ze na szczescie nie
mam zadnych guzków,ale jest
lekkie zapalenie tarczycy.
Przed leczeniem nie mialam zadnych dolegliwosci,naprawde.Mialam tylko troche
gruba i twarda szyje.Ale ta szyja to byla taka zawsze.
Przepisal mi lek o nazwie Euthyrox N50.Biore go juz ok.4 tygodnie,jedna
tabletke na czczo rano pol godziny przed sniadaniem.

Przed braniem tych tabletek wyniki na hormony tarczycy mialam takie:

TSH3 0.744 (min 0.4,max 4.0)
T3F 2.6 (min 1.5,max 4.1)
T4F 0.91 (min 0.8,max 1.9)

Gdy sie dowiedzialam,ze mam chora tarczyce po prostu wpadlam w szał.Wszedzie
szukalam jakicholwiek informacji na temat tarczycy i jej chorób.

Pare dni temu odebralam nowe wyniki hormonów tarczycy.Sa takie:

TSH3 0.039 (min 0.4 max 4.0)
T3F 3.0 (min.1.5 max 4.1)
T4F 1.2 (min 0.8 max 1.9)

Jeszcze tak niedawno mialam TSH3 0.7 a teraz mam 0.039.Niedawno mialam tylko
lekkie zapalenie tarczycy a co teraz sie dzieje??
czy to mozliwe zeby to byla choroba Hashimoto.O tej chorobie w ogóle nic nie
wiem.
Ale nadziwniejsze jest to że ja bardzo dobrze sie czuje,nawet lepiej niz
kiedys.Przede wszystkim mam znacznie lepszy metabolizm,lepiej sypiam,poprawil
mi sie troche wzrok.

Błagam,napiszcie co o tym sądzicie,o tych wynikach i o tym wszystkim co tu
napisalam.

Obserwuj wątek
    • owieczka36 Re: Mam problem 28.07.06, 10:51
      Witaj justino!Twoje TSH moze wskazywac na Hashimoto.Na poczatku tej choroby
      czesto utrzymuje sie w dolnej granicy normy.Po dluzszym przyjmowaniu Euthyroksu
      powinno sie to unormowac.Nie jestem ekspertem na tym forum-sa tu o wiele
      bardziej doswiadczone dziewczyny.Ja lecze hashi od stycznia tego roku ,a
      niedoczynnosc juz 2,5 roku.Hashimoto to ponoc nie tragedia.Zreszta poczytaj
      troche -tu jest skarbnica informacji.Dowiesz sie na pewno wiecej niz u lekarza.A
      badalas sobie poziom przeciwcial tarczycowych TPO?Jesli sa podwyzszone,to
      wskazuja na hashi.Pozdrawiam!Monika
    • wiolczers Re: Mam problem 28.07.06, 12:26
      Witaj,
      Za cholerę nie wiem, dlaczego lekarz czepnął się twoich wyników. Ja mam
      dokładnie takie samo TSH jak ty i endo twierdzi, że jest super. Tylko, że ja
      startowałam od TSH 2,70. OD razu dając ci dawkę 50 Euthyroxu może cię
      doprowadzić do nadczynnosci tarczycy (co zresztą widać po ostatnich wynikach -
      sa ponizej 0,4).
      Przydałoby się zrobienie przeciwciał TPO i Tg, wtedy obraz tarczycy byłby pełny
      i byśmy wiedzieli, czy to Hashi, czy nie. Z pierwszych wyników wcale tak nie
      wynikało, TSH miałaś idealne. Ale tak jak pisze, konieczne jest zbadanie mian
      przeciwciał.
      • justina_11 Re: Mam problem 28.07.06, 15:16
        Dziewczyny,teraz to juz jestem zalamana.To prawda,na poczatku leczenia przed
        braniem tabletek wyniki mialam dobre.I co najwazniejsze,bardzo dobrze sie
        czulam.Teraz tez bardzo dobrze sie czuje.Ale lekarz sie uparl ze mam lekkie
        zapalenie tarczycy i po tabletkach powinno minąć.

Mam wyniki przeciwciał anty-TPO w surowicy: 4,0 IU/ml.Norma: do 35 IU/ml.Czy
        te wyniki są dobre??

• owieczka36 Re: Mam problem 28.07.06, 16:32
          Anty-TPO masz bardzo dobre.I moim zdaniem nie wskazuja na hashimoto.Skoro masz
          watpliwosci ,to moze skonsultuj sie z innym endo dla porownania.Ja tez moje
          pierwsze wyniki TSH mialam w normie i dostalam euthyrox 50.I do dzis nie wiem
          czy to bylo sluszne,a moze calkiem rozregulowaly mi tarczyce.Dobrze sie
          czujesz,wiec sprobuj nie brac,tylko jeszcze raz sprawdzic.Aha,o ile ja sie
          orientuje to zapalenie tarczycy nigdy nie mija-jedynie mozna je opoznic wlasnie
          podajac wlasciwa dawke tyroksyny.
          • justina_11 Re: Mam problem 28.07.06, 18:08
            Wizyte u tego lekarza mam juz niedlugo bo 2 sierpnia.Czuje ze szyja mi sie
            zmniejszyla,a mialam troche gruba i twarda.Teraz zmiękła.Mam nadzieje ze to
            dobrze.A w ogole moje samopoczucie jest bardzo dobre.ale mam tyle roznych
            watpliwosci,nie wiem kogo pytac.A ten lekarz niezbyt lubi takie pogawedki.

I jeszcze mam jedno bardzo wazne dla mnie pytanie,ktore po prostu nie daje mi
            spokoju przez caly czas.Tyle czytalam przeroznych wypowiedzi kobiet,ze przez
            chora tarczyce i przez leki tyją(dosc duzo,nawet 10 kg)mimo iz prawie nic nie
            jedzą sad.Prosze was,powiedzcie mi,czy mi to tez grozi w tej mojej chorobie??
            • owieczka36 Re: Mam problem 28.07.06, 20:50
              A nie masz mozliwosci odwiedzic innego?Na gorze forum jest lista lekarzy.Moze
              uda Ci sie cos znalezc.A jak nie wybierzesz,to pytaj po prostu na forum.Jesli
              chodzi o tycie,to rzeczywiscie przed zdiagnozowaniem niedoczynnosci przytylam 6
              kilo w ciagu pol roku (wczesniej mialam stala od kilkunastu lat),ale teraz po
              dwoch latach brania euthyroxu waga sie unormowala(+/- 1,5 kg).Tylko dla mnie to
              nigdy nie byl duzy problem,bo od zawsze mialam raczej za malo kilogramow.Teraz
              przy 170 cm mam 55,5kg.Za to mam caly czas lekko opuchnieta twarz,co bardzo mnie
              wkurza.No ale taka to uroda tej choroby.
    • nitca Re: Mam problem 28.07.06, 22:47
      Witaj Justina
      Na poczatek pytanie... czy moglabys przytoczyc pelny opis USG ?
      Jego tresc jest bardzo wazna, bo na tym badaniu widac nie tylko guzki ale i
      zwloknienia charakterystyczne dla hashimoto. W Twoim opisie nie ma nic o
      echogenicznosci i rozmiarach tego organu.

> Mam wyniki przeciwciał anty-TPO w surowicy: 4,0 IU/ml.Norma: do 35 IU/ml.
      > Czy te wyniki są dobre??

Tak, ten wynik jest dobry.
      Robilas badanie innych przeciwcial ?
      Przy hashimoto nie musisz miec podwyzszonych a-TPO.
      Sa osoby z podwyzszonymi tylko a-TG lub a-TPO i takie, ktore maja podwyzszone
      miana obu jednoczesnie.

Hashimoto to choroba w wyniku ktorej tarczyca zostaje zniszczona i zanika. Za to
      niszczycielskie dzialanie odpowiedzialne sa wlasnie przeciwciala atakujace ten
      organ jak wroga.

Twoje wyniki przed leczeniem wskazywaly jasno na niedoczynnosc, badanie USG
      pokazalo stan zapalny. W takim przypadku uzupelnianie hormonu tabletka nie jest
      bledem, w przeciwnym razie niedoczynnosc by sie poglebiala i zaczelabys sie czuc
      wrecz fatalnie. Jestes mloda i dobrze ze tak szybko wychwycilas swoja
      "niedoskonalosc". Poziom fT4 mialas bardzo niski i w niedlugim czasie reszta
      wynikow wygladalyby rownie fatalnie (gdybys nie zaczela leczenia).

W nowych wynikach widac, ze Euthyrox ladnie dziala, Twoj organizm nie ma
      klopotow z przemiana. Wynikiem TSH az tak bardzo sie nie przejmuj, wazniejsze sa
      fT3 i fT4, a te sa juz znacznie lepsze.
      Jelis czujesz sie dobrze to pozostan na tej dawce Euthyroxu, ktora obecnie
      bierzesz i za 3 tygodnie zrob nowe badania. Najprawdopodobniej poziom TSH sie
      unormuje.
      Gdybys jednak poczula sie gorzej (zawroty, kolatanie serca, wewnetrzne uczucie
      goraca...) to nie czekaj i lec do laboratorium.

> Tyle czytalam przeroznych wypowiedzi kobiet,ze przez
      > chora tarczyce i przez leki tyją(dosc duzo,nawet 10 kg)mimo iz prawie nic nie
      > jedzą sad.Prosze was,powiedzcie mi,czy mi to tez grozi w tej mojej chorobie??

Niekoniecznie, nie wszyscy maja problemy z waga.
      Jestem jedna z takich osob, ktore mimo niedoczynnosci i leczenia nie tyja.

Na Twoim miejscu powtorzylabym badanie USG i sprawdzila przeciwciala a-TG.
      I nie denerwuj sie, tarczyca nie lubi stresu smile
      Pozdrawiam Nitca

• justina_11 Re: Mam problem 29.07.06, 11:09
        Bardzo wam dziekuje ze mi odpisujecie na mój post.Chociaz troszke rozwialyscie
        moje watpliwosci.Za to wam bardzo dziekuje.

Nitca,lekarz nie dal mi ksera opisu USG mojej tarczycy.Ale koniecznie go o to
        poprosze 2 sierpnia.Ale powiedzial,ze na szczescie nie mam zadnych
        guzków,zwłóknień tylko lekki stan zapalny tarczycy.Teraz czuje ze szyja mi sie
        znacznie zmniejszyla,jest przede wszystkim wklęsła i miękksza niż była.To chyba
        dobrze.

Niestsety,lekarz mi nie zlecil badania innych przeciwciał oprócz tego.

Czyli ten lekarz dobrze zrobil zalecając mi branie Eutxyroxu N50?A ja caly czas
        sie zamartwialam czy dobrze robie biorąc ten lek.Bo ja jestem osobą bardzo
        nerwową,i leki z hormonami mnie okropnie przerazają.

Czyli wedlug ciebie moglam miec niedoczynnosc tarczycy w początkowym stadium?Bo
        ja bylam przekonana,że niski wynik świadczy o nadczynności.Troche tego nie
        rozumiem.

Chcialabym pozostac przy tej dawce leku,bo naprawde bardzo dobrze sie czuje.Ale
        co mam zrobic jak lekarz zmieni mi dawkę leku??Jak go przekonac,ze naprawde nic
        mi nie dolega??
        • panna_tulipanna_asia Re: Mam problem 29.07.06, 12:41
          droga kolezanko smile
          nie jestem specem od hashimoto, dopiero sama siebie poznaje, duzo czytam i ucze
          sie swojej horoby, sa tutaj kolezanki ktore maja bardzo duza wiedze, wiec moja
          wypowiedz potraktuj troszke z rezerwa ale... no wlasnie, na moj chlopski rozum
          to takie gdybanie co to moze byc nie ma sensu.

no bo a. nie masz kompletu badan, przede wszystkim nie masz badan na
          przeciwciala aTPO i aTG, wiec zarowno ciezko Hashimoto wykluczyc, jak i je
          potwierdzic. bo jak zapewne czytalas na tym forum, wystepowanie tych przeciwcial
          jest charakterystyczne dla naszej choroby.

po drugie wedlug mnie masz bardzo ladne TSH, przynajmniej to pierwsze, sama bym
          takie chciala miec smile moje przy normie do 4 ostatnio bylo ponad 6.
          a drugie badanie wskazuje tak przynajmniej mi sie wydaje na nadczynnosc i
          naprawd e nia mam pojecia skad moje kolezanki patrzac na takie wyniki TSH
          stwierdzaja ze masz lekka niedoczynnosc. na moj gust ty nie masz niedoczynnosci.
          ale tak jak mowie specem nie jestem, chetnie bym na ten temat z kims
          porozmawiala i od bardziej doswiadczonych kolezanek wysluchala opinii.

poza tym wydaje mi sie, ze przy twoich wynikach to raczej Hashimoto nie jest i
          nie mozna chyba nadinterpretowac twoich wynikow i wszystkich wrzucac do jednego
          worka.
          polecam badania anty TG i Anty TPO i jeszcze pobadac sobie TSH

buziaczek i pozdrowionka

• nitca Re: Mam problem 02.08.06, 14:01
          Witaj Justina

> Niestsety,lekarz mi nie zlecil badania innych przeciwciał oprócz tego.

Mysle, ze w takim razie powinnas zrobic sobie badanie a-TG sama, w laboratorium
          w ktorym badalas a-TPO na pewno robia tez a-TG. Koszt takiego badania w lab.
          Diagnostyka we Wroclawiu to 30zl.

> Czyli ten lekarz dobrze zrobil zalecając mi branie Eutxyroxu N50?
          > A ja caly czas sie zamartwialam czy dobrze robie biorąc ten lek.

Twoj lekarz dobrze zrobil zalecajac Ci Euthyrox. Nie wiem tylko czy dobrze
          zlecil dawkowanie na samym poczatku. Powinnas byla zaczac od niewielkiej dawki i
          stopniowo ja zwiekszac az do 50.
          Jesli od razu weszlas na 50, to nie dziwie sie Twojemu nowemu wynikowi TSH.

> Chcialabym pozostac przy tej dawce leku,bo naprawde bardzo dobrze
          > sie czuje.Ale co mam zrobic jak lekarz zmieni mi dawkę leku??
          > Jak go przekonac,ze naprawde nic mi nie dolega??

Jak najbardziej mozesz pozostac przy tej dawce, wazne jest Twoje samopoczucie.
          Nie sadze, by lekarz zmienil dawke, poniewaz Twoj wynik fT4 wyraznie pokazuje,
          ze masz jeszcze duzo miejsca na uzupelnianie hormonu.
          Endokrynolog zaleca, sugeruje leczenie wg swojej najlepszej wiedzy, ale to Ty
          wiesz najlepiej czy dane leczenie jest skuteczne czy tez nie i jak sie przy nim
          czujesz. No i Twoje wyniki pokazuja, ze nie powinnas zmniejszac dawki.
          Zrobisz jak zechcesz. Zawsze mozesz sie skonsultowac z innym lekarzem.

Tak jak juz pisalam w poprzednim poscie, wynikiem TSH sie w tej chwili nie
          przejmuj, niedlugo sie podniesie i przestanie Cie straszyc nadczynnoscia, ktorej
          nie masz.

Dzisiaj jestes umowiona na wizyte, napisz nam co powiedzial lekarz, i nie
          zapomnij o opisie swojego USG i wyniku a-TG.

Przepraszam, ze tak dlugo nie odpisywalam... wyjezdzalam i mam klopot ze
          zdrowiem corki, wiec zagladalam tu sporadycznie i jedynie na moment.
          Pozdrawiam
          Nitca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka