Dodaj do ulubionych

galopujące TSH

18.08.06, 09:39
Witam,
mam problem:od czerwca sukcesywnie zwiększam dawkę a moje TSH sukcesywnie
rośnie.
8 czerwca
TSH 3,23 (0,4-4,0)
fT4 1,34 (0,8-1,9)
fT3 2,75 (1,8-4,2)

dawka Euthyroxu 100 ziększyłam do 112,5

26 lipca
TSH 4,09

dawka Euthyroxu 112,5 zwiększyłam do 125

17 sierpnia
TSH 6,93 !!!

dawka 125

Wiem, że zaraz napiszecie, że powinnam zrobić wszystkie badania, ale niestety
nie stać mnie na to, aby co 3-4 tygodnie robić full zestaw, zwlaszcza, że za
3 tygodnie mam umówioną wizyte u endo (ush, tsh i tylko Ft4 - sama w tym
samym dniu zrobię jeszcze fT3). Nie wiem, co mama zrobić podnieść od razu do
150 czy tylko do 137,5? Boję się sprawdzić cholesterol, bo przy takim TSH
pewnie tez rośnie. W ogóle jest mi źle i dziekuje za wysłuchaniesad
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: galopujące TSH 18.08.06, 11:23
      Witaj jaskkasmile
      TSH moze wybijac w gore z braku tyroksyny lub tez trojjodotyroniny...
      Robiłas tylko samo TSH wiec ciezko jest cos powiedziec. Dobrze byłoby oznaczyc u
      Ciebie poziomy hormonow we krwi czyli FT4 i FT3.
      Nie ma co zwiekszac w ciemno tyroksyne do 150 mg.
      Jestes w niedoczynnosci wiec zrozumiałe, ze jest Ci zle.
      Pozdrawiam Ada
    • to-ja-007 Re: galopujące TSH 18.08.06, 11:36
      Nie no kiedys to tsh przystopuje. Bez obaw. Nie wiem jakie masz uklady z lekarka
      - czy mozesz sama zwiekszyc dawke czy nie. Lepiej zawsze powoli zwiekszac.
      Chociaz pow. 100 to mozesz juz tak nie odczuwac zwiekszania dawki, mam racje ?
      Jesli mam racje to mozesz zwiekszyc od razu do 150 (oczywiscie po konsultacji z
      lek.).

Aha masz racje, ze na razie cholesterolu nie ma co sprawdzac. Piekny nie wyjdzie ...

pozdr.
      ula
    • rosteda Re: galopujące TSH 18.08.06, 11:57
      Witaj Jaskka
      Chyba nalezysz do tych osob u ktorych szybko postepuje proces niszczenia tarczycy.
      U jednych trwa ten proces latami, a u innych czasami w ciagu kilku miesiecy
      tarczyca zanika.
      Jak bedziesz robila nastepne USG to zwroc uwage aby lekarz zrobil dokladne
      pomiary tarczycy.
      Na podstawie tego TSH mozna zwiekszyc dawke o 25µg i to nie powinno byc za duzo
      (jesli nie za malo). Tak jak pisze Ula jesli masz kontakt telefoniczny ze swoja
      lekarka to ustal ta dawke.
      Ale nastepne wyniki jak bedziesz robila to w calym komplecie i nie wczesniej jak
      za 4 pelne tygodnie (a nawet za 6 tyg). Organizm musi miec czas aby sie wysycic
      ta tyroksyna. Robienie badan za 3 tyggodnie po zwiekszeniu dawki to jest duzo za
      wczesnie.
      Pozdrawiam Rosteda
    • endohashi Re: galopujące TSH 18.08.06, 12:07

Witaj!
      Na początku mojego leczenia miałam bardzo podobną sytuację , tsh rosło w miarę
      podnoszenia dawki a endo podnosiła ją co miesiąc.W końcu okrzyczała mnie że mam
      przestać myśleć tylko o tym i a tsh w końcu spadnie.I tak się też stało ,owszem
      czasami zdaża się że wybija go do 3.9 ale ja cały czas zażywam 150 euthyrox i
      utrzymuje się w zakresie norm.Pamiętaj że stres i podświadomość może powodować
      większą burzę hormonów niż nam się wydaje.Poza tym kazała mi robić badania co 5-
      6 tygodni bo można dostać żółtaczkę a jeżeli zażywamy już hormony to wiadomo że
      leczenie trwa a tsh i tak wahać się ma prawo.W listopadzie usypiali mnie na tsh
      5.2 (0.4-4.0) bo endo powiedziała że stres mi podniósł poziom,czułam się ok i
      potem po zabiegu 2 dni nie brałam euthyroxu i wynik wyszedł 2.0.Lekarka
      kategorycznie powiedziała ,że nie będzie manipulować chyba że po zabiegu nie
      wróci do normy tsh.A jednak miała rację.Pójdż do endo i znajdżcie odpowiednią
      dawkę i zaznacz że niepokoi Cię to.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka