Dodaj do ulubionych

Jak wyliczyć objętość tarczycy

02.10.06, 21:45
Czy mogę prosić o pomoc w obliczeniu objętości tarczycy. Mam problem, albo coś
z matematyką u mnie nie tak, albo nie mogę dogadać się z lekarzem, chodzi o
dwa wyniki
I płat prawy 38 x 30 x 63
lewy 33 x 29 x 64
II wynik
prawy 72 x 45 x 32
lewy 80 x 36 x 25
Obserwuj wątek
    • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 04.10.06, 20:35
      Ponawiam prośbę.
    • rosteda Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 04.10.06, 22:47
      Witaj Efcia15
      Jak sie oblicza objetosc tarczycy to znajdziesz w watku "Prosba do Rostedy",
      ktory to podciagnelam do gory.
      A mnozyc to napewno umiesz.
      Pozdrawiam Rosteda
      • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 06.10.06, 10:39
        Dziękuję za odpowiedż, przeczytałam wątek, ale nadal nie rozumiem skąd lekarzowi
        wziął się taki wynik /dotyczy II badania/ płat lewy 80x36x25 obj. 37 ml.
        prawy 72x45x32 obj. 54 ml.
        Jeśli chodzi o I wynik z przed 1,5 roku to na nim nie ma podanej objętości tylko
        w/w parametry. Mając te dwa wyniki lekarz twierdzi, ze jest poprawa, tarczyca
        maleje, a mnie wychodzi,że znów powiększyła się dlatego poprosiłam o pomoc w jej
        obliczeniu i potwierdzeniu KTO MA RACJE
        • rosteda Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 07.10.06, 21:35
          Witaj Ewa
          Obliczylam objetosc Twojej tarczycy.
          1.wynik
          plat prawy -71,82ml
          plat lewy -61,24ml
          2.wynik
          plat prawy -103,68ml
          plat lewy -72ml

Nie jestem w stanie Ci odpowiedziec skad lekarz wzial taki wynik.
          Jak poczytasz ten post jeszcze raz to zobaczysz ze Ambrozy tez mial podobna
          historie.
          Przy takich pomiarach tarczycy jakie Ty tutaj podalas to powinnas miec dosc duze
          wole (prawie jak objetosc 3/4 szklanki).
          Ja tez nie widze zeby sie Twoja tarczyca zmniejszala patrzac na te wyniki.
          A poza tym to mnozenie tez jest zle zrobione przy tym drugim wyniku.
          Nie napisalas u jakiego specjalisty robilas to badanie (radiolog czy endo?), ale
          nastepne USG zrob u dobrego endo.
          Mnie przed dwoma laty radiolog powiedzial ze mam prawidlowa tarczyce (wielkosc i
          struktura) tylko ze mam dwa guzki???
          Bylam bardzo zdziwiona i zapytalam go czy on nie widzi ze mam stan zapalny i
          moja tarczyca jest mala. Odpowiedzial ze nie. Wiec dalej nie dyskutowalam bo nie
          bylo sensu.
          Chodze tam gdzie wiem ze robia to badanie dobrze.
          Pozdrawiam Rosteda
          • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 09.10.06, 10:58
            Bardzo dziękuję za odpowiedż.
            Wynik z wyliczenia objętości wyszedł mi dokładnie taki sam jak Twój.
            Badanie II wykonane było w pracowni USG Wojewódzkiej Przychodni
            Specjalistycznej, bo pani doktor tylko tą pracownię uznaje za wiarygodną. Kiedy
            powiedziałam, że w obliczeniu objętości jest chyba pomyłka to jeszcze mi się
            oberwało, bo kto tu jest lekarzem jeśli jestem taka mądra to po co tu przyszłam.
            To była moja druga wizyta u tej pani i nie wiem czy następna nie będzie
            ostatnia. Leczę się już 20 lat, nie mam guzków tylko problem z ciagle
            powiększająca się tarczyca. Jest naprawdę bardzo widoczna tylko pani doktor tego
            nie widzi. Poprzedni lekarz / I wynik/ twierdził, ze jest duza i sugerował
            operację. Chciałam konsultacji innego lekarza i zmieniłam przychodnię no i po II
            badaniu ja widzę, że jest gorzej a pani doktor, że lepiej.
            Pozdrawiam i zdrówka życzę
          • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 14.10.06, 18:29
            Czytałam dziś wątki o niszczeniu tarczycy przez witaminy zawierające jod i tak
            cicho sobie pomyślałam, może mojej tarczycy dać dawkę jodu, co by może
            spowodowało, ze w końcu trochę by zmalała a nie ciągle rosła. Ale to chyba
            głupie myślenie.
            • hashi-tess Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 15.10.06, 08:02
              Sprawdxzałaś poziom przeciwciał TRAB?
              Na szym forum jest dziewczyna o nicku tygrysek.
              Poczytaj Jej posty.
              Może Ty też masz ten problem, a nikt nie chce go widzieć?
              Tess.

p.s. Przyjmowanie jodu? Też myślę, że to nie najlepszy pomysł.
              • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 15.10.06, 21:49
                Nigdy nie miałam robionego tego badania.
                "Tygryska" coś nie mogę znaleść. Wyszukiwarka pokazuje 0
                • rosteda Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 15.10.06, 22:35
                  Witaj Efcia15
                  W wyszukiwarke wpisz - tygrysek - a nie tygryska to wyskocza te watki.
                  Nadmiar jodu niszczy nasza tarczyce (u wszystkich z choroba immunologiczna) tak
                  ze ona pozniej nie jest w stanie sama produkowac hormonow.
                  Ale niszczenie tarczycy przez jod nie jest rownoznaczne z jej zmniejszaniem sie.
                  Przy nadmiarze jodu w organizmie tarczyca moze sie powiekszac co tez prowadzi do
                  wola tarczycowego z nadmiaru jodu.
                  Czyli taka metoda nic nie pomoze, a moze jeszcze bardziej zaszkodzic.
                  Najlepiej zrob nowe wyniki (TSH, fT3 i fT4), aby sprawdzic czy jestes na dobrze
                  dobranej dawce tyroksyny.
                  Przy dobrze dobranej dawce tyroksyny tarczyca najczesciej powinna sie zmniejszac.
                  Chociaz przy Hashimoto tez jest tak ze tarczyca sie rozrasta i powstaje wtedy wole.
                  Pozdrawiam Rosteda
                • hashi-tess Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 15.10.06, 22:41
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=36879391&a=37033080
                  To link do Jej wielu wypowiedzi.
                  Ostatnio jest też na forum Choroby tarczycy.
                  Widziałam Ją w wątku o Basedowie.

Przepraszam, tygrysek zrobił się "tygrysek01".
                  Tess
                  • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 16.10.06, 10:57
                    Dziękuję, znalazłam i przeczytałam Tygryska.
                    Moje ostatnie badania to:
                    TSH 0,276 N.0.35 - 5.50
                    fT3 4.91 3.10 - 6.80
                    fT4 18.01 - 22 / nie mogę odczytać początkowego zakresu/
                    Wynik USG jak wyzej we wnioskach Wole typu Hashimoto z intensywnym przepływem
                    lub wole typu GB.
                    Zrobię jeszcze TRAB.
                    Lekarz też mnie wysyła do psychiatry z powodu mego złego samopoczucia.
                    • hashi-tess Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 16.10.06, 11:15
                      efcia15 napisała:

> Zrobię jeszcze TRAB.

To jest dość drogie badanie, ale myślę, że warto zainwestować.

> Lekarz też mnie wysyła do psychiatry z powodu mego złego samopoczucia.

Chyba jeszcze za wcześnie na psychotropy.
                      Twoje TSH jest jeszcze wysokie /przy Twojej chorobie. Ja mam 0,06 od dłuższego
                      czasu/. Twoje FT3 jest też za niskie, z wyliczeń wynika 48%, jeśli dobrze umiem
                      liczyć.
                      Napisałam masło maślane.
                      Tok myślenia dobry tylko mam kłopoty z wysłowieniem się, co napewno jest
                      spowodowane niedoczynnością.
                      Pzdr
                      Tess
                      • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 18.10.06, 10:48
                        TRAB - ile może kosztować tak około bo wiadomo, ze co punkt to inna cena
                        • hashi-tess Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 18.10.06, 16:20
                          U mnie kosztuje ok. 50-
                          • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 19.10.06, 12:30
                            Dzięki no to w przyszłym tygodniu muszę je zrobić i pewnie znowu poszukać lekarza.
                            • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 02.11.06, 13:12
                              Zrobiłam badania
                              TPO > 600 wartość <34
                              TR negatywny 0.79 wartość <1.0
                              i co dalej? Co wyjaśniają te wyniki?
                              • rosteda Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 03.11.06, 20:11
                                Witaj Efcia15
                                Przeciwciala anty-TPO masz podwyzszone i one to sa odpowiedzialne za zapalenie
                                tarczycy ktore masz. Wynik USG o ktorym pisalas w poprzednim postcie tez jest
                                taki jak przy Hashimoto.
                                Poniewaz piszesz ze sie zle czujesz i Twoj lekarz odsyla Cie do psychiatry, to
                                przeliczylam Twoje wyniki na procenty.
                                Patrzac na te Twoje ostatnie wyniki widac ze one sa calkiem dobre.
                                Ale po przeliczeniu na procenty jednak widac ze mozesz jeszcze o 6,25µg
                                zwiekszyc dawke tyroksyny. To jest bardzo niewiele ale dla mnie taka ilosc brdzo
                                wplywa na samopoczucie. Tylko do tego potrzebujesz tabletki tyroksyny 25µg,
                                ktore bedziesz mogla dzielic na 4 czesci i w ten sposob mozesz zwiekszc o te 6,25µg.
                                TSH - 0,276 = -1,44%
                                fT3 - 4,91 = 48,92%
                                fT4 - 18,01 = 60,1%
                                FT3 jest stosunkowo niskie, a fT4 mozna jeszcze podniesc do 80%.
                                Jak podniesie sie troche fT4 to i bedzie sie mialo z czego tworzyc fT3.
                                Aby zwiekszyc troche ta przemiane fT4 na fT3 dobrze by bylo abys regularnie
                                zaczela brac selen.
                                Juz masz bardzo dlugo ta chorobe. Moze tez masz z tego powodu niedobory witamin
                                albo mikroelementow?
                                Napisz moze troszke wiecej jakie dolegliwosci Ci najbardziej dokuczaja i ile
                                masz lat.
                                Pozdrawiam Rosteda

• efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 15.11.06, 11:59
                                  Zrobiłam sobie trochę badań, morfologię, mocz
                                  HGB 12,6 norma /11,5 - 16,5 /
                                  MCH 26 /27 - 32/
                                  MCHC 32 /32,5 - 37,5/
                                  limfocyty 38 /25 - 58,5/
                                  limfocyty / rozmaz/ 52 /20 - 45/
                                  reszta morfologi niewiele powyzej minimum, mocz w normie,
                                  OB 21
                                  Sód 138 / 136 145/
                                  potas 4,5 /3,5=5,1/
                                  wapń 1,29 /1,12-1,32/

Czuję się bardzo osłabiona, wszystkie czynności wykonuję w zwolnionym tempie,
                                  moje ciało jest nalane lekko opuchnięte szczególnie rano. Do tego dochodzą
                                  zawroty głowy, ale to podobno od zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa, drętwienie
                                  rąk z których wszystko wylatuje, czuję się po prostu jak stara babcia a tu
                                  dopiero 50dziesiątka.
                                  Dostałam skierowanie na zabiegi min. wyciąg szyjny, a na sali dowiedziałam się,
                                  że tego typu zabiegu przy tak dużej tarczycy nie powinnam wykonywać. Spotkałam
                                  się z tego typu opinią pierwszy raz choć zabieg brałam już wcześniej / zmienił
                                  się personel/ nie wiem co robić dalej.
                                  • rosteda Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 15.11.06, 21:26
                                    Witaj Efcia15
                                    Dobrze ze zrobilas sobie te badania.
                                    HGB - hemoglobine masz blisko dolnej granicy normy.
                                    MCH - masz ponizej normy - co swiadczy o niedoborze zelaza.
                                    MCHC - tez jest ponizej normy - i tez wskazuje na niedobor zelaza.
                                    Warto abys oznaczyla poziom ferrytyny bo mozesz miec niedobor zelaza.
                                    Ale ja oznaczylabym tez i poziom B12.
                                    OB masz lekko podwyzszone.
                                    Nie masz zadnego stanu zapalnego? (gardlo, zeby, zatoki, zap.jajnikow)
                                    I sod jest tez na dolnej granicy normy.
                                    Najpierw zajmij sie tym zelazem i wit.B12.
                                    A przy okazji badan kontrolnych zrob tez jeszcze cukier i powtorz sod i potas.

Czy zwiekszylas sobie nieco ta tyroksyne po ostatnich wynikach?
                                    Wiesz ja mialam te same dolegliwosci co ty i to bardzo dlugo.
                                    Ciagle wypadania dyskow, bole kregoslupa, bole glowy, zawroty, dretwienie rak,
                                    obrzeki po nocy.
                                    W miare jak unormowalam dawke tyroksyny, wzielam zelazo ktorego mi brakowalo i
                                    od niedawna biore wit.B12 to moglam zrezygnowac z zabiegow i gimnastyk (ktore mi
                                    i tak nie pomagaly) i oczywiscie te dolegliwosci znacznie sie zmniejszyly.
                                    Oczywiscie biore tez regularnie selen i magnez.
                                    Teraz moge powiedziec ze sypiam bez bolu i nie bodze sie w nocy.
                                    Z powodu osteoporozy tez musze brac leki (wapn+D3, estrogeny bo mam ich bardzo
                                    malo i powinnam tez brac bifosfanaty ale ze wzgledu ze one zawieraja laktoze to
                                    nie moge (mam uczulenie na laktoze). Z tego powodu czekam tez aby sie polozyc w
                                    szpitalu.)
                                    Ty tez juz wchodzisz, albo jestes w menopauzie i moze tez masz juz za malo
                                    estrogenow?
                                    A jak wygladaja Twoje kosci? Robilas badania w kierunku osteoporozy?
                                    Moje bole stawow calkowicie ustapily jak wzielam estrogen, a i zasypiam po nim
                                    jeszcze lepiej.
                                    Wiesz jak sie wszystko wyreguluje i uzupelni niedobory to mozna calkiem znosnie
                                    zyc. Chociaz ja juz tez myslalam ze z tymi przekletymi bolami nie rozstane sie
                                    do konca mojego zycia. A jednak tak szukalam co bylo przyczyna ze sie od nich
                                    moglam wreszcie (jeszcze nie w stu procentach, ale bardzo duzo)oswobodzic.
                                    Mysle ze te zabiegi (wyciagi) mozesz sobie odpuscic a ten czas przeznacz moze na
                                    zrobienie jeszcze tych innych badan.
                                    Pozdrawiam Rosteda
                                    • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 16.11.06, 10:11
                                      Wielkie dzięki Roseda za odpowiedż na moje problemy.
                                      Dobrze, że jest Ktoś co myśli inaczej niż lekarze, ostatnio to tylko słyszę w
                                      gabinecie jacy to oni biedni i pracują za darmo a pacjent - ma się wrażenie nic
                                      dla nich nie znaczy.No ale dość tych moich mądrości wracam do tematu.
                                      Dawki tyroksyny na razie nie zwiększyłam bo praktycznie nie mam jak, mam tylko
                                      opakowania 125 i nie bardzo to da się podzielić, a w chwili obecnej nikt mi nie
                                      przepisze /dopiero byłam po recepty/.
                                      Stanu zapalnego do tej pory nie stwierdzono właśnie jestem po wizytach u
                                      dentysty,laryngologa,ginekologa tu wszystko dobrze.
                                      Zbieram dokumentacje do reumatologa by sprawdzić czy to nie RZS w związku z
                                      bolącymi stawami, a dokuczają mi wszystkie drobne kosteczki.
                                      Pozdrawiam Efcia
                                      • hashi-tess Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 16.11.06, 10:17
                                        Czy to RZS czy nie - wystarczy zrobić zdjęcie rtg rąk lub stóp.
                                        Próbowałaś zażywać biosteron?
                                        • efcia15 Re: Jak wyliczyć objętość tarczycy 17.11.06, 09:22
                                          Aby zrobić zdjęcie /nawet płatnie / też trzeba miec skierowanie a mnie lekarz
                                          dał skierowanie do reumatologa i powiedział, że to on zdecyduje co
                                          dalej.Próbowałam różnych preparatów z glukazyminą w wysokich dawkach ale nic nie
                                          pomaga.
                                      • zajacowna recepta 16.11.06, 10:53
                                        Efcia, nie wiem jak to jest u Ciebie... ale ja ostatnio kupilam 25 euthyrexu
                                        bez recepty. Byla 2 zl droższasmile

poprostu poszlam do apteki i powiedzialam , ze mi sie skonczyla,, a termn do
                                        lekarza mam odlegly... a przeciez musze to zazywac..

Moze sporobuj w aptece..
                                        • efcia15 Re: recepta 17.11.06, 09:26
                                          U mnie ten numer nie przeszedł. Pani w aptece owszem bardzo miła zaproponowała,
                                          że może mi dziś dać, ale do trzech dni muszę dostarczyć receptę, a tą może
                                          wypisać rodzinny a ja właśnie u niego ostatnio byłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka