koala_jazz 18.10.06, 19:30 Czy ktos moze z obecnych na forum sie orientuje czy przecitarczycowe ciala ATA to to samo co ATPO i ATGa? Bede wdziczna za pomoc. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to-ja-007 Re: przeciwciala 18.10.06, 19:40 No to powinno byc to samo. Ale troche zalezy od tego w jakim kontekscie sie stosuje nazwe ATA. Jesli w lab. to latwo sie domyslec po cenie. A jesli chodzi o poronienia to dalej powinno chodzic o obydwa ale raczej TPO moga w czymkolwiek przeszkadzac. pozdr. ula Odpowiedz Link
koala_jazz Re: przeciwciala 18.10.06, 20:50 Zapytalam o to, bo czegos nie rozumiem. Moje ATPO wyszlo znacznie podwyzszone, a w drugim laboratorium ATA wyszly ujemne. Przeciez to sie kupy nie trzyma. Pewnie musze zrobic jeszcze raz i zobaczyc kto mial racje. Odpowiedz Link
katerina24 Re: przeciwciala 18.10.06, 22:45 Nie słysząłam o przeciwciałach ATa.Albo przekręciłaś cos albo to nie to badanie nie ma co się wysilać i dokłądnie wypytac w placówce która to badanie robiła co to dokładnie jest.I iść do takiej gdzie jasno wszystko jest wytłumaczone Odpowiedz Link
koala_jazz Re: przeciwciala 19.10.06, 00:11 katarina, ATA to badanie na przeciwciala tarczycowe - nic nie przekrecilam. Moze tylko obejmuje inne przciwciala od ATPO czy TGA - ale czy inne poza wymienionymi istnieja? Tu jest wlasnie zagadka. Stad zapytalam liczac, ze ktos na forum bedzie wiedzial. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: przeciwciala 19.10.06, 08:21 Faktem jest, że nigdy na forum nie pisałyśmy o tych przeciwciałach, ale wyczytałam o ich wykonywaniu. Cytat ze znalezionego art.: ATA - (przeciwciała przeciwtarczycowe) - wykazano korelację między obecnością ATA a występowaniem nawracających, spontanicznych poronień oraz bezpłodości o nieznanej etiologii w porównaniu do kobiet zdrowych w wieku reprodukcyjnym. Przeciwciała ATA rzadko zaburzają czynność gruczołu tarczowego, natomiast mogą wpływać na wytwarzanie hormonów tarczyco-podobnych przez łożysko, co może prowadzić do utraty ciąży. Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: przeciwciala 19.10.06, 11:14 Koala Masz racje - to sie kupy nie trzyma. ATA to nie sa inne przeciwciala. To nazwa, ktora okresla "zbiorczo" mozliwe przeciwciala skierowane przeciwko tarczycy. Dlatego moim zdaniem ten lab ktory badal ATA ma kiepski sprzet. Albo to jakos dziwnie "usredniaja" chociaz nie powinni. Albo robilas najpierw ATA i wtedy te przeciwciala TPO nie byly takie duze... Ja mialam robione przeciwciala antykardiolipidowe w Polsce - nazywalo sie toto ACA a w Niemczech zrobili mi je bardziej szczegolowo wyliczajac poszczegolne rodzaje przeciwcial z tej grupy - i w obu przypadkach wyszly pozytywnie. Odpowiedz Link