25.11.06, 23:11
Hej, odpowiedzcie proszę Lixin - krople , co to za lek, gdzie można kupić
ewentualnie? Endokrynolożka szukała go w swoim katalogu leków i nie mogła
znaleźć. Pozdrawiam , Ania.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Lixin? 25.11.06, 23:14
      To kupisz tylko w Niemczech, Austrii i Szwajcarii.
      Rosteda
      • dmuchawiec6 Re: Lixin? 26.11.06, 00:02
        Dziękuję , Rostedo, Ania smile.
        • aada1 Re: Lixin? 26.11.06, 10:02
          Cena za 3 buteleczki Lixinu 30 ml wynosi około 28 euro.
          Bardzo dobrze sie dawkuje smile kropelki leca szybko, smakuje jak słodki syrop.
          Bardzo szybko sie wchłania. Wybudzonym sie jest juz po około 30 min.
          Ada
          • dmuchawiec6 Re: Lixin? 27.11.06, 00:15
            Hej Aada, czym ten Lixin różni się od naszego euthyroxu. Czy chodzi głównie o
            nieobecność laktozy, lub innych sładników mogących wywoływać objawy
            nietolerancji, czy uczulenia? Czy jest lepszy pod jakimś względem od tego L-
            Thyroxu Hexal 100)?
            Słyszałam , że taką polską receptę można bez problemu wykupić np w aptece przy
            granicy w byłym NRD i lek przywieźć do Polski, czy to prawda?
            (oczywiście ,przed sfinalizowaniem sprawy pozwolenia na tzw import docelowy)?
            Mój syn ma kolegę w Niemczech, czy może on wykupić nam taką receptę i wysłać
            lek bez problemów do Polski?
            Aada, jak możesz odpisz , nawet gdyby to ostanie pytanie wydawało Ci się
            naiwne, nic na ten temat nie wiemy, dopiero się wszystkiego dowiadujemy,może
            warto byłoby zaangażować w tą sprawę na razie tego chłopaka z Niemiec. A może
            jest jakiś inny sposób na szybkie zdobycie w Polsce takiego zagranicznego
            odpowiednika Euthyroxu? Pozdrawiam, z góry dziękuję za jakieś dalsze info na
            ten temat, Ania.
            • dmuchawiec6 Re: Lixin? 27.11.06, 00:35
              Aha, i jeszcze prosiłabym Ciebie Aado o odpowiedź -
              1) na ile taka buteleczka starcza , teraz córka bierze na razie Euthyrox 25 ,
              ale prawdopodobnie niedługo zostanie jej zalecona większa dawka (Jedna lekarka
              ostrożniej podchodzi do sprawy, żeby nie przedobrzyć, inna już by zwiększyła
              na pięćdziesiątkę po 10 dniowym przyzwyczajaniu dawką 37,5 , córka TSH
              ostatnio ma jeszcze zbyt wysokie ~ 3, 40).
              2)Ile maksymalnie legalnie osoba prywatna może przewieźć L - Thyroxu Hexal 100
              lub Lixinu do Polski?
              3)Czy rzeczywiście, żeby załatwić import docelowy leku dla danego pacjenta
              lekarz musi przedstawić w podaniu do odpowiedniej instytucji poważne argumenty
              poparte badaniami stwierdzającymi rzeczywistą konieczność zmiany leku z
              dostępnego w Polsce na zagraniczny zamiennik? (testy na nietolerancję laktozy
              wymagają pozostawania przez jakiś czas na czczo, a córka musi brać stale , co
              parę godzin lek i to do tego wraz z posiłkiem, i to jest ten problem...)

Sorry za ewentualne będy, oczy mi się zamykają, jest późno, proszę o odpowiedź.
              Pozdrawiam, Aniasmile.
              • aada1 Re: Lixin? 28.11.06, 10:06
                Hejkasmile
                Ja Lixin sprowadzam sobie prywatnie. Moj chłopak mi kupuje.
                Potrzebujesz tylko recepte od lekarza( rodzinny albo endo) i juz mozesz kupic
                Lixin. Kupisz go juz w Niemczech. Tylko musisz przekroczyc granice. Czasami nie
                maja w aptekach i sprowadzaja z hurtowni ale to prosza wtedy aby przyjsc za 3-4h smile
                Przez granice mozesz przewiesc i z 6 buteleczek Lixinu. Teraz juz na granicy nie
                ma problemu. Mnie ostanio chłopak przesyłał leki w paczce. Paczka była otwarta i
                sprawdzona na poczcie w Niemczech. Otwarli, opieczetowali i doszło w całosci.
                Lixin to 100 mg tyroksyny w 1 ml płynu. Buteleczka ma 30 ml. Jednak kropla to 5
                mg tyroksyny.
                Biorac 100 mg tyroksyny dobowo taka butelka starcza rowno na miesiac ( 20
                kropleke dziennie). Po otwarci butelki Lixin mozesz brac tylko przez 6 tygodni.
                Zamkniete jeszcze nie otwarte buteleczki trzymasz w lodowce w temp od 2-8 stopni.
                Lek sie zdecydowanie lepiej toleruje. Wiec mysle, ze corka nie mialaby problemow
                z zwiekszaniem dawki- zwiekszałabys o 5 mg tylko.
                Skład Lixinu jest całkiem inny niz tabletki. Poszukam ulotke to dokladnie
                napisze Ci skład.

• aada1 Re: Lixin?- skład 28.11.06, 10:20
                  sklad: Propylenglykol,Glicerol, woda destylowana, Natriumthiosulfat 5 H2O

• dmuchawiec6 Re: Lixin?- skład 01.12.06, 23:43
                    Aada smile, nawet nie wiesz , jaka jestem Ci wdzięczna smile. Chyba będziemy
                    próbowali załatwiać ten Lixin zamiast L - Thyroxu Hexal, spróbuję poprosić
                    lekarkę, żeby zmieniła treść recepty.

Tym bardziej, że od wczoraj wiadomo , że nasza córka cierpi na nietolerancję
                    laktozy - nareszcie to znaleźliśmy, test , który to stwierdza robią w Centrum
                    Zdrowia Dziecka w Międzylesiu, jeżeli ktoś jest dorosły tez może zrobić -
                    odpłatnie. Trzeba być na czczo, test trwa dwie godziny , w tym czasie trzy
                    razy dają do picia laktozę i sprawdzają obecność dwutlenku węgla w wydychanym
                    powietrzu.(nazywa się to WTO - Wodorowy Test Oddechowy -w tym przypadku z
                    laktozy). To tak dla wiadomości wszystkich na forum - strasznie trudno było mi
                    znaleźć namiary na wykonawcę takiego testu w Warszawie. A warto, bo jest
                    całkowicie nie inwazyjny. Moja córka z przetworów mlecznych tolerowała tylko
                    odrobinę żółtego sera do kanapek lub makaronu, od wielu lat nie dała się
                    przekonać do innych specjałów mlecznych i jak widać słusznie...Z tego , co wiem
                    właśnie jedynie żółty ser nie zawiera tej laktozy.
                    Aado, piszesz, że Lixin- krople ma całkiem inny skład niż tabletki. Być może
                    dla mojej córki ta zamiana będzie ważna nie tylko z powodu nieobecności laktozy
                    w tym preparacie, może chodzi jeszcze o coś innego co występuje w tabletkach, a
                    jej szkodzi, ano zobaczymy, pozdrawiam gorąco, buziaki serdeczne, Ania.
                    • aada1 Re: Lixin?- skład 02.12.06, 08:55
                      Witaj Aniusmile
                      Lixin na 100% bedzie dobry dla małej.
                      Bedzie piła taka słodka wode. Dla mnie jest rewelacyjny, a miałam duze problemy
                      z tabletkami. Wiec wspolczuje małej bo wiem jak cierpi teraz.
                      Dawkuje sie go rewelacyjnie. Dawke zwikeszasz o 5 mg- wiec spokojnie- obiejdzie
                      sie juz u córki bez sensacji. Bez problemu wejdzie na 50 mg. Musisz to jednak
                      rozciagnac w czasie. Ja aktualnie biore 18 kropelek rano i do tego dodaje jedna
                      dodatkowo o 14. Wiesz ja biore do tego jeszcze trojjodyronine wiec tak z samego
                      rana pełnej dawki tyroksyny nie moge sobie strzelic- bo bym miala problemy z
                      serduchemwink
                      Załatwiaj szybko Lixin- mała bedzie zachwyconasmile)
                      Pozdrawiam Was cieplutko
                      Ada
                      • dmuchawiec6 Re: Lixin?- skład 02.12.06, 18:53
                        Hej Aada smile, cieszę się , że jesteś tutaj smile. Dzisiaj próbowałam recepty na L-
                        Thyrox zamienić u lekarki, która je wystawiła na Lixin. Z braku laku wżięłam
                        wydruk z niemieckiej strony internetowej, tam ten lek jest dość drogi, chyba
                        16,09 euro za 30 ml kropli. To dane z apteki internetowej Pharma 24.(firma
                        Sanofi-Aventis DT. GMBH). Niestety nasza nowa endo wzięła wolne i będzie
                        dopiero we wtorek, a wtorek to jedyny dzień, w którym nasz syn może po ten lek
                        jechać. Może wiesz , czy w Niemczech , tak jak u nas, zamiast leku wypisanego
                        konkretnie na recepcie, można wykupić jego zamiennik (tzn zamiast tego L-
                        Thyroxu Hexal -Lixin)? Dzisiaj bylismy w Aptece na Centralnym w warszawie,
                        która się specjalizuje w załatwianiu leków zagrancznych (oczywiście na import
                        docelowy), żeby znaleźć ten Lixin w katalogu.Młoda aptekarka nie znalazła,
                        poprzednio nasza endokrynolożka też go nie mogła znaleźć, dlatego w końcu
                        wypisała L-Thyrox. Problem w tym, że lekarze, których proszę o wystawienie
                        recepty na Lixin nie znajdują go w katalogu i nic o nim nie wiedzą. Szukałam w
                        mieście innego endokrynologa, żeby mi zamienił recepty , ale się nie dało. Jak
                        możesz , to odpisz mi jeszcze , czy można prosić o Lixin na polską receptę z
                        wypisanym L-Thyroxem w Niemczech? Jak nie mozna to będę próbowała tą receptę
                        załatwić choćby u rodzinnej, tylko że ona nie jest endo i nie wiem czy taki
                        paierek będzie ważny w Niemczech.Odpisz, czy wiesz coś na te tematy,pilne,
                        pozdrawiam Aniasmile.
                        W ogóle to nie chcę zapeszać , ale zaczynam mieć nadzieję smile.
                        • aada1 Re: Lixin?- skład 03.12.06, 10:12
                          Witaj smile
                          Lekarz rodzinny tez Ci moze wypisac recepte- bez problemu. Ten lek isnieje na
                          100%. Jest produkowany przez firme Hening. W Polsce nie ma dostepu do wszyskich
                          lekow jakie sa dostepne na swiecie. Dlatego tez kobiety nie mogły znalesc Lixinu
                          w katalogu.
                          Zasada w Niemczech jest taka, ze jak kupujesz wiecej to wychodzi taniej. Wiec na
                          recepcie zaznacz 3 butelki( nie jedna). Zapłacisz za to około 28 euro.
                          Nie wiem czy w aptece w Niemczech jest mozliwosc zamiany leku juz tam na miejsc.
                          Nigdy tego nie robiłam.
                          Po otwarciu buteleczki lek nalezy skonczyc do 6 tygodni. Tyle jest wazny. Tam
                          wogole nie masz chemi.
                          Pozdrawiam Ada
                          • dmuchawiec6 Re: Lixin?- skład 03.12.06, 10:27
                            Ada - a ja przed w tej sprawie otworzyłam nowy wątek, bo jeszcze nie widziałam
                            maila od Ciebie, będę próbowała z dr Godlewską, jak mi się jej nie uda znaleźć
                            wponiedziałek to z rodzinną, a może ty podałabyś mi namiary lekarza , który zna
                            ten lek i z tego powodu wypisuje go , jeżeli jesteś z Warszawy - oczywiście.
                            Odpisz, czy to możliwe, bo czas nagli, w ogóle dziękuje Ci za wszystko
                            baaardzoo wink, Aniawink
    • aada1 Re: Lixin? 03.12.06, 19:42
      Jestem z Krakowa wiec nie mam jak Ci pomoc, przykro mi sad
      Ada
      • dmuchawiec6 Re: Lixin? 03.12.06, 23:10
        Aada smile, mam już receptę od kochanej pani doktor z dyżuru niedzielnego, bo
        gdybym tego nie załatwiła dzisiaj, to chyba nie mogłabym spać w nocy, choć
        pewnie i rodzinna usłyszawszy odpowiednie argumenty - wystawiłaby papier.
        Pozdrawiam Kraków, pa,Aada, śpij dobrze, Ania.-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka