20.02.07, 19:42
Kusia pytałas wcześniej co lekarze powiedzieli na wysokie cpk.
Zajrzałem w papiery ,reumatolog wpisał miopatia-sprawdż w wyszukiwarce.
Są to sprawy mięśniowo-stawowe-genetyka.Nic dalej nie robiłem w tym temacie.
Endo kazał się wstrzymać,aż unormuje tsh.Tak na marginesie,dlaczego się nie
odzywasz.
Obserwuj wątek
    • kusia4 Re: kusia 20.02.07, 23:55
      Jakie badania potwierdzaja ta miopatie? Test na jakies antyciala?
      • daro965 Re: kusia 21.02.07, 00:23
        Musisz odwiedzić reumatologa,albo specjalistę od mięśni.
        Napiszę ci póżniej dokładnie,muszę zajrzeć w papiery.
    • zajacowna Re: kusia 21.02.07, 06:05
      ta magicza choroba miesni nazywa sie niedoczynnosc, w ktorej Daro jestes.
      Mozesz isc do reumatologa, ale popuki nie bedziesz mial ok wynikow, to nie
      bedziesz wiedzial czy masz inne magiczne chorowy, czy tylko normalna
      niedoczynnosc i jej skutki.
    • daro965 Re: kusia 21.02.07, 10:38
      Dzięki za troskę,widzę ,że nadal czuwasz nade mną.Cieszę się.
      Chciałem tylko Kusi opisać co markowali u mnie ,przed wykryciem
      hashi.Ona ma długotrwały problemy z nogami,a odwiedziła wszystkich
      • kusia4 Re: kusia 21.02.07, 12:38
        No to czekam na ten opis.
        • daro965 Re: kusia 21.02.07, 19:43
          Biorę się do pracy.Nogi bolą cię od pasa,czy od kolan w dół.Pytam dlatego,że u
          mnie objawy były takie.Uczucie męczliwości mięśni.tak jakby nogi miały wejść do
          tyłka.Do tego czasu ,jak się trochę powyginam,czyli coś robię,schylam sie
          gwałtownie itp.,to zaraz czuję w stawach lub mięśniach.Do końca nie wiem co to
          jest,bo trzeba wyrównać tarczycę.
          Teraz o miopatii-Grupa chorób,w których proces patologiczny przebiega w
          mięśniu.Do miopatii zalicza się zapalenie wielomięśniowe,które u mnie
          podejrzewano,a nazwano-polymiositis.Dalej-dystrofia mięśniowa,miotonia.Cechą
          wspólną jest osłabienie mięśni.Zbadać to możesz tylko w specjalistycznym
          szpitalu,jedyny u nas w Warszawie.Wstępnie można zrobić badanie EMG.Polega
          ono na tym,że wbijają igiełki i badają przewodnictwo w mięśniach,szukając
          uszkodzeń.Oczywiście takie dolegliwości jak u ciebie,mogą miec wiele przyczyn,
          także długotrwała niedoczynnośc.Mam gdzieś artykuł o facecie,którego
          przywieziono do kliniki,bo wogóle nie mógł chodzić,ani wstać z łóżka od paru
          dni.W dwa dni ,po diagnozie i odpowiednich lekach postawili go na nogi.Parę
          spraw mu znależli,ale chyba 50 specjalistycznych badan przeszedł.U mnie pierwsze
          objwy parę lat temu-przy myciu włosów i nachyleniu się nad zlewem.Cięzko było mi
          się wyprostować i bolało mnie w pasie z tyłu,coś jak korzonki.PRZECHODZIŁO ,A
          LEKARZ powiedział,że to od kręgosłupa.Także duże prawdopodobieństwo zabużeń
          układu krążenia.Widzisz więc,że możliwości jest wiele.To tyle kolerzanko.co mogę
          napisać.Chciałas to masz.
          • kusia4 Re: kusia 21.02.07, 20:51
            Daro- dzieki za odp/
            Robilam juz to EMG- nic nie stwierdzono. Najbardziej mnie bola od kolan w dol,
            czuje czasami jakbym od kolan dzwigala takie 2 kule z zelaza. Boli niezaleznie
            od tego czy leze czy pracuje fizycznie np albo biegam. Wlasnie po duzym wysilku
            na 2 dzien bola mnie mniej, gorzej jak nic nie robie.Czuje w srodku takie
            palenie albo drzenie pod skora. A moze jeszcze mam za malo tyroksyny.
            • daro965 Re: kusia 21.02.07, 21:26
              Jeżeli to nie jest od tarczycy,to jakieś żylakowe lub genetyka.Popytaj w
              rodzinie,kto miał problemy.Moja babcia zmarła na zator żylny.Całą starość
              walczyła z nogami.Jeszcze jedna rzecz.Cysty pod kolanami,nie wie czy przy
              dooplerze ci sprawdzali.Zobacz -poczta
              • daro965 Re: kusia 21.02.07, 22:06
                Dalej.W mojej mądrej książce jest obrazek człowieka.Jest zaznaczone na jakie
                organy ma wpływ tarczyca.Ma wpływ na cały organizm od czubka głowy po duży
                palec u nogi.Teraz dokladnie;układ nerwowy,oczy,włosy,serce,MIĘŚNIE,kości
                jelita,noga-zaznaczona tylko prawa,paznokcie.Dlatego pisałem tutaj,że
                najpierw wyrównanie tsh-tak mi powiedział endo.Dziwicie się,że nic więcej
                nie mówią,bo tsh to podstawa.Potem można szukać dalej.Tarczyca jest nazywan
                TEMPERAMENTEM czlowieka.Co do twoich problemów.Nie wiem jakie masz to tsh i jak
                wygląda tarczyca.Jeżeli nie od tarczycy to w kierunku zapchania żył,lub
                przepływu krwi.Nie rozsadza ci żył od środka jak lecisz samolotem.
            • daro965 Re: kusia 21.02.07, 22:23
              Jeszcze do twoich nóg,to masz męczliwośc spoczynkową.Jutro poszukam i znowu
              ci napiszę.
    • daro965 Re: kusia 21.02.07, 22:20
      Przeczytałem priv.Słuchaj to mogło się nasilać latami od tarczycy,zanim wybuchło
      Miałem coć podobnego 3 lata temu.Bylem w Hiszpanii u kumplam na winobraniu.
      I wyobraż sobie,że ja w miarę zdrowy wtedy facet,nie mogłem wyrobic na nogi
      i kręgosłup.Praca na ugiętych nogach i kuckach.To było w górzystym
      terenie,mogło być ciśnieniowe,żylne,ale to zaczynała sie tarczyca.Stres też był
      duży.
    • nunesa Re: kusia 21.02.07, 22:29

Rozumiem te bóle bo sama je mam od lat, raz bardziej raz mniej W załączeniu
      artykół tłumaczący dlaczego mamy te bóle. Pozdrawiam

pliki w formacie PDF związane z artykułem:

> Zespól.pdf [0.06 MB]

treść artykułu:

Niewyrównana czynność hormonalna tarczycy jest powodem występowania różnych
      objawów ze strony układu ruchu, będących często jedynym przejawem chorób
      tarczycy. Wszystkie struktury układu mięśniowo-szkieletowego, łącznie z kośćmi,
      chrząstkami, błoną maziową, ścięgnami, więzadłami, mięśniami, mogą być zajęte
      przez proces chorobowy indukowany chorobami gruczołu tarczowego.
      Ustąpienie objawów bądź poprawa ze strony układu ruchu następuje po
      zastosowaniu leczenia i wyrównaniu poziomu hormonów tarczycy.

Polymyositis-like syndrom

U większości chorych z zaburzoną czynnością hormonalną tarczycy występują
      dolegliwości ze strony układu mięśniowego. Dotyczą one 79% chorych na
      niedoczynność tarczycy i 67% chorych na nadczynność tarczycy [1]. Najczęściej
      opisywanymi, wspólnymi dla niedoczynności i nadczynności tarczycy objawami są
      bóle oraz osłabienie mięśni proksymalnych, głównie obręczy biodrowej [2].
      Niezależnie od występowania klinicznych objawów miopatii, aktywność enzymów
      mięśniowych może być podwyższona 2–6 razy ponad wartości referencyjne nawet u
      90% chorych na niedoczynność tarczycy [1, 3].
      Osłabienie i bóle mięśniowe, jeśli dominują w obrazie klinicznym niedoczynności
      tarczycy, a dodatkowo towarzyszy im zwiększenie stężenia enzymów mięśniowych
      oraz przyspieszony OB, mogą sugerować polymyositis i być powodem błędnych
      rozpoznań [3]. W takich przypadkach często diagnostyka wymaga rozszerzenia o
      badania elektromiograficzne (EMG) oraz biopsję mięśnia.
      Najczęściej opisywanymi odchyleniami w obrazie EMG u chorych na niedoczynność
      tarczycy są nadpobudliwość i wzrost potencjałów wielofazowych, rzadziej
      obserwuje się obniżenie amplitudy i średniego czasu trwania potencjałów [3]. W
      polymyositis potencjały jednostki motorycznej mięśnia są wielofazowe, o krótkim
      czasie trwania i niskiej amplitudzie, co przemawia za uszkodzeniem pierwotnie
      mięśniowym [4].
      Obraz histopatologiczny mięśnia u chorych na niedoczynność tarczycy jest
      najczęściej prawidłowy, rzadziej opisywane są lokalne ogniska martwicy lub
      degeneracji pojedynczych włókien mięśniowych [3]. Dla polymyositis
      charakterystyczne są limfocytarne nacieki w mięśniu, potwierdzające rozpoznanie
      choroby [4].
      U chorych, u których występuje osłabienie siły mięśniowej i zwiększenie
      aktywności enzymów mięśniowych, powinno się oznaczyć stężenie TSH, ponieważ
      polymyositis-like syndrom jest często jedynym przejawem niedoczynności
      tarczycy. Do ustalenia prawidłowego rozpoznania wystarcza stwierdzenie
      wysokiego stężenia TSH, któremu towarzyszy obniżenie aktywności fT4, co pozwala
      na rozpoczęcie terapii l-tyroksyną, która u większości chorych powoduje
      ustąpienie dolegliwości. Jednak u 1/3 chorych na niedoczynność tarczycy
      dolegliwości mięśniowe utrzymują się mimo rocznej kuracji
      l-tyroksyną [1]. Przyczyną tego jest prawdopodobnie miopatia przebiegająca z
      atrofią włókien typu II, opisywana w obrazie histopatologicznym tych chorych
      [5].
      W odróżnieniu od niedoczynności tarczycy osłabienie mięśniowe w nadczynności
      gruczołu tarczowego nie przebiega ze zwiększeniem aktywności enzymów
      mięśniowych, nie koreluje ze zmianami w EMG oraz w obrazie histopatologicznym,
      a dolegliwości ustępują szybko w trakcie leczenia i uzyskania eutyreozy [1].
      Niektórzy autorzy sugerują więc, że w przebiegu nadczynności tarczycy nie można
      mówić o miopatii, jaka towarzyszy niedoczynności tarczycy, a raczej o
      zaburzonej funkcji mięśni towarzyszącej tyreotoksykozie [1].
      Objawy ze strony układu mięśniowego w przebiegu niewyrównanej czynności
      hormonalnej tarczycy poza polymyositis mogą sugerować inne choroby reumatyczne,
      takie jak polimialgię reumatyczną, fibromialgię czy polekowe zespoły mięśniowe,
      które należy uwzględnić w diagnostyce różnicowej.
      Inne objawy ze strony układu mięśniowego w przebiegu niedoczynności i
      nadczynności tarczycy są przedstawione w tab. I [3, 6].

Objawy ze strony układu kostnego

Hormony tarczycy biorą udział w tworzeniu i resorpcji kości, utrzymując obrót
      kostny w stanie równowagi. Nadmiar hormonów tarczycy, skracając czas tworzenia
      i resorpcji kostnej, zwiększa obrót kostny, a przewaga procesów kościogubnych
      prowadzi do zmniejszenia masy kości korowej i beleczkowej [6, 7]. Gęstość masy
      kostnej (BMD) zwiększa się u mężczyzn i kobiet prawidłowo leczonych z powodu
      nadczynności tarczycy [6]. Ryzyko złamań szyjki kości udowej pozostaje jednak u
      tych chorych zwiększone, mimo uzyskania wzrostu BMD na skutek leczenia, co
      tłumaczy się obniżoną jakością kości, na którą terapia nie ma wpływu [2].
      Ryzyko złamań kości zwiększa się także w niedoczynności tarczycy, mimo
      obserwowanej w jej przebiegu tendencji do wzrostu BMD. Może to być związane z
      jakością kości, której nie ocenia badanie densytometryczne [2]. W
      niedoczynności tarczycy obserwuje się jednoczesną redukcję aktywności
      osteoblastów i osteoklastów, szybkość obrotu kostnego maleje, co potwierdza
      zmniejszone wydalanie wapnia, fosforanów i hydroksyproliny z moczem, jak
      również obniżenie aktywności osteokalcyny, markera aktywności osteoblastów w
      surowicy krwi [8].
      Nie ma pewnych dowodów na to, że ryzyko złamań zwiększa się u chorych na
      subkliniczną nadczynność tarczycy, podobnie jak u leczonych l-tyroksyną; wymaga
      to dalszych badań. W tych grupach chorych szczególnie należy wziąć pod uwagę
      inne czynniki ryzyka rozwoju osteoporozy, przede wszystkim wiek i okres
      pomenopauzalny [7].
      W chorobie Gravesa-Basedowa poza osteoporozą z odchyleń w układzie kostnym
      obserwowana jest osteoartropatia przerostowa. Dotyczy ona kości śródręczy,
      śródstopii oraz paliczków palców z rozrostem paliczków dystalnych, dających
      obraz palców pałeczkowatych, którym często towarzyszą obrzęk tkanek miękkich
      oraz zmiany na paznokciach [9]. Zmiany te są określane mianem akropatii
      tarczycowej i często towarzyszą obrzękowi przedgoleniowemu i orbitopatii w
      chorobie Gravesa-Basedowa. Obrzęk przedgoleniowy występujący na podudziach może
      przypominać rumień guzowaty, ale w odróżnieniu od niego jest niebolesny.
      Akropatia tarczycowa, obrzęk przedgoleniowy i orbitopatia mogą utrzymywać się
      także po wyrównaniu stężenia hormonów tarczycy. Przemawia to za
      autoimmunologicznym podłożem opisywanych zmian [8].
      W przebiegu niedoczynności tarczycy obserwuje się występowanie jałowej martwicy
      kości.

Manifestacja stawowa chorób tarczycy

Niedoczynności tarczycy mogą towarzyszyć sztywność, bóle i obrzęki stawowe.
      Najczęściej zajętymi stawami są stawy kolanowe, skokowe i nadgarstkowe.
      Płyn stawowy chorych na niedoczynność tarczycy charakteryzuje się bardzo wysoką
      lepkością, za którą odpowiedzialne jest wysokie stężenie kwasu hialuronowego.
      Liczba komórek oraz ilość białka w takim płynie jest mała, co przemawia za jego
      niezapalnym charakterem [8, 10]. Uważa się, że za rozwój obrzęków stawów może
      być odpowiedzialna wzmożona synteza glikozaminoglikanów bogatych w kwas
      hialuronowy w tkance łącznej i błonie maziowej, która jest stymulowana przez
      nadmiar TSH [10]. Wykazano także, że trójjodotyronina hamuje syntezę
      glikozaminoglikanów przez fibroblasty skóry [11], jej niedobór u chorych na
      niedoczynność tarczycy może odpowiadać za ich akumulację i rozwój obrzęku.
      LeRiche i Bell [12], obserwując chorych na chorobę Hashimoto, zwrócili uwagę na
      odmienny charakter zapalenia wielostawowego u tych chorych. Miało ono charakter
      zapalny i było związane ze zmianami serologicznymi, charakterystycznymi dla
      choroby autoimmunologicznej, a nie z niedoborem hormonów tarczycy, za czym
      przemawiało utrzymywanie się zapalenia stawów mimo wyrównania poziomu hormonów
      tarczycy. Wyodrębnili oni podtyp seronegatywneg
    • daro965 Re: kusia 23.02.07, 10:49
      Nunesa dzięki za artykuł.Napisz ile minęło czasu od pierwszego letroxu
      Co się poprawiło i jak to u ciebie przebiega.Leczysz to osobno ,czy ogólnie
      niedoczynnośc i czy powinno się coś z tym zrobić.
      • nunesa Re: kusia 23.02.07, 15:40
        Wiesz co Daro, ja to jestem trochę podłamana. Pewnie Hashi mam już od wielu lat
        tylko po prostu nie zdiagnozowane, pomimo chodzenia prywatnie do lekarzy.Od lat
        dolega mi abo ból brzucha, albo mięśni, albo stawów, albo nóg, albo serce mi
        kołacze albo dokuczają nieokreślone lęki, czasem duszności, czasem bóle w
        klatce piersiowej. Teraz jeszcze mnie dopadł liszaj płaski i bywa że uporczywy
        świąd nie daje mi spać. Biorę Euthyrox 75 mg od 3 lat /wcześniej 50/. TSH
        skacze mi od 0.87 poprzez np.2.7 do 4,5 bez żadnego powodu, cały czas przy tej
        samej dawce leku. Jedynie co mi tak naprawdę pomogło to to że nier mam już
        depresji.Dzisiaj jestem jakoś pesymistycznie nastawiona. Myślę że
        Stowarzyszenie może nam pomóc. Niech by robili więcej badań a może znajdzie się
        w końcu jakiś lek na choroby autoagresywne./ nie wiem czy jest takie slowo/
        Pozdrawiam.a,
        • hashi-tess Re: kusia 23.02.07, 16:46
          nunesa napisała: TSH
          > skacze mi od 0.87 poprzez np.2.7 do 4,5 bez żadnego powodu, cały czas przy tej
          > samej dawce leku.

Czy żaden lekarz nie powiedział Ci, że poziom hormonów tarczycy zależy np, od
          pory roku, wagi, wysiłku?
          Stąd zalecane jest badanie poziomu hormonów, które powinne oscylować
          w okolicach 60% normy. Ten procent powinnaś ustalić sobie sama, obserwując przy
          jakich najlepiej się czujesz.
          Dlatego spr. poziomu hormonów raz na kilka lat mija się z celem.

Jedynie co mi tak naprawdę pomogło to to że nier mam już
          > depresji.Dzisiaj jestem jakoś pesymistycznie nastawiona. Myślę że
          > Stowarzyszenie może nam pomóc. Niech by robili więcej badań a może znajdzie się
          >
          > w końcu jakiś lek na choroby autoagresywne./ nie wiem czy jest takie slowo/
          > Pozdrawiam.a,
        • daro965 Re: kusia 23.02.07, 18:52
          Rewelacyjna maśc na liszaje-FLUCINAR N,NA RECEPTĘ w aptece.
          Na pewno pomorze.Wracając do tematu.Dlatego pytałem co dalej,ponieważ u mnie
          po zmniejszeniu się tsh tak ogólnie nic mi nie jest,no może drobnostki-tu
          łupnie w stawach czy mięsniach oraz czasami mala suchośc w ustach i to wszystko.
          U mnie tsh wyrównało się przy 100,po 4 m-ca.Czy będzie się pogarszało,czy
          niekoniecznie,na co się przygotować.Ja wiem ,że to sprawa indywidualna.
    • kusia4 Re: kusia 23.02.07, 21:19
      nunesa- swietny artykul wkleilas, pomogl mi wiele zrozumiec...
      • kusia4 Re: kusia 23.02.07, 21:22
        daro- czyli lepiej sie i czujesz i nie masz juz sensacji z nogami...ale skoro
        masz stwierdzona ta miopatie, to jak to? Bierzesz jakies leki w tej sprawie czy
        zadnych? Ta choroba powoduje ponoc ogolna meczliwosc miesni zwlaszcza po
        wysilku.
        • kusia4 Re: kusia 23.02.07, 21:31
          Pytales jakie mam obecnie tsh, otoz mam 4,6(1-5). Biore eltroxin 50, lekarz
          polecil mi zwiekszyc dawke tygodniowo o 100. Powiedzial zeby walnac w 2 dni po
          50 wiecej, nie wiem jak to zrobic , bo tu wiele z was dzieli sobie tabletki
          jakos i bierze codziennie tyle samo. Zostalo mi chyba brac 3 dni w tygodniu 50
          a 4 -75, jakos tak na zmiane. Boje sie tego zwiekszenia i tej nowej dawki. Co
          zrobic, zycie jest ciezkie.
          pozdr.
          • daro965 Re: kusia 23.02.07, 22:51
            Słuchaj kolerzanko!Ty masz jeszcze za duże tsh,dlatego tak cię jeszcze męczy.
            Jestem w szoku co do dawkowania u ciebie i innych.Przecież to musi iśc
            systematycznie,a nie w taki wariacki sposób.Ja brałem tak;ściśle według
            przykazań endo.Zacząłem od 25-14dni,po14 dniach 25ipołówka z 25 i tak razem
            półtora miesąca-badanie tsh.Dalej 50-14 dni i dalej 50 i połówka z 25,półtora
            miesiąca i znowu tsh i tak dalej aż do 100.TSH ŁADNIE,delikatnie,schodziło,
            bez cudowania z dawką w trakcie.Samopoczucie i dolegliwości ładnie mijały tak
            jak schodziło tsh.Oczywiście regularnie co półtora miesiąca jak kazał wizyta u
            endo.Z 27 na początku ,po4 miesiącach zeszło do 3.65.Co do miopatii,to u mnie
            tego nie stwierdzono,tylko reumatolog przypuszczał zanim wykryto u mnie
            tarczycę.Na twoim miejscu zająłbym się tylko tsh.Odstaw inne leki ,jeżeli
            bierzesz i skup się na regularnym braniu chormonków,a zobaczysz ,że nogi
            odpuszczą.Trzymaj się.
          • rosteda Re: kusia 23.02.07, 22:51
            Kusia
            Potrzebujesz male tabletki Eltroxin25µg i zwiekszyc co dzien o 12,5µg (1/2
            tabletki 25µg) co da prawie 100µg tygodniowo. Mozesz w jeden dzien w tygodniu
            pozniej dolozyc jeszcze 12,5µg i juz bedzie rowne100µg na tydzien.
            Nie ma sie co bac tylko sobie szybciej pomoc z walka z tymi bolami.
            Zycze szybkiej poprawy
            Rosteda
            • rosteda Re: kusia 23.02.07, 22:59
              Do Nunesa
              Wstawilas bardzo dobry artykul. Wiele osob moze uniknie niepotrzebnego biegania
              po specjalistach jak go przeczyta.
              A co do miesni - bole, oslabienie sily (czesto nogi jak "z waty"), drzenia to sa
              podejrzenia (powtarzam podejrzenia bo nie byly robione zadne badania naukowe) ze
              wlasnie przeciwciala moga miec na nie jakis wplyw.
              Tez walcze z tymi dolegliwosciami. Ale odkad zaczelam brac wit.B12 i magnez to
              bardzo mi sie poprawilo. Na bole miesni ma tez wplyw niedobor zelaza i niedobor
              innych wit.B.
              Pozdrawiam Rosteda
              • hashi-tess Re: kusia 23.02.07, 23:20
                rosteda napisała:

Na bole miesni ma tez wplyw niedobor zelaza i niedobor
                > innych wit.B.

Dlatego polecam Falvit, który obfituje w te witaminy.

Tess
                • rosteda Re: kusia 11.12.07, 21:43
                  up.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka