Dodaj do ulubionych

Dziwne wyniki u faceta

15.04.09, 21:21
Witam, mam hashimoto od 1 roku, dodatkowo skaczące ciśnienie, na początku
choroby TSH 4,3 FT3 5,79 pmol/l FT4 20,69 pmol/l, dodam że wtedy nie
odczuwałem objawów tarczycowych, natomiast teraz jestem zmęczony, nie mogę
przejść kilkuset metrów bo robi mi się słabo, natomiast rodzice odsyłają mnie
do psychiatry,biorę Letrox 50 mg, ostatnio jak byłem w szpitalu to okazało się
że mam dziwne wyniki:

TSH ok 3,8 natomiast FT4 trochę powyżej normy,więc kazali odstawić letrox i
ponowne badanie krwi za dwa dni, które również wykazało coś podobnego. Mam
zaplanowany rezonans przysadki w maju. Dodatkowo miałem przeciwciała Anty-TPO
ok 100, wiec znacznie mniej niż wy niektóre, bo jak czytałem to forum to
natrafiłem się na osoby mające po kilkanaście tysięcy. Jestem bardzo młody.

Co wy na to???
Obserwuj wątek
    • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 15.04.09, 21:26
      P.S dodam, że na USG wyszła mi tarczyca o prawidłowej, wręcz nieco podwyższonej
      echogeniczności, a jak się zapytałem o wynik badania lekarza, który je
      przeprowadzał, to mi pani doktor powiedziała, że w obrazie USG tarczyca wygląda
      prawidłowo, ale zdarza się tak że wygląd narządów w badaniach obrazowych czasami
      ni jak się ma do ich czynności.
      Objętość również prawidłowa
      • rysiek1971 Re: Dziwne wyniki u faceta 16.04.09, 07:08
        Witaj

Jeżeli czytałeś forum, to na pewno zwróciłeś uwagą że zalecane są badania TSH,
        FT3, FT4 oraz ważne jest podanie norm jakie obowiązują w laboratorium które
        wykonywało badanie. Stosunek procentowy FT3 względem FT4 dużo mówi o pracy
        naszej tarczycy jak i nasyceniu komórek hormonami a to jest u nas bardzo ważne
        tu masz link gdzie jest opisane jak przeliczać wyniki na procenty
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=45303225
        Zrób aktualne badania i razem z normami wpisz je tutaj.
        Czy oprócz hormonów przyjmujesz jakieś inne leki?

Pozdrawiam Rysiek
        • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 18.04.09, 00:16
          tak propranolol i czasem kalipoz, a czuję się tak jakbym wogóle nie spał,sen nie
          daje mi odpoczynku, i nie mogę funkcjonować, mam 19 lat
          • hashi-tess Re: Dziwne wyniki u faceta 18.04.09, 08:11
            wpisz poziomy hormonów
            • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 18.04.09, 23:04
              Aktualnych narazie nie mam, ale podaję z przed 3 miesięcy :
              TSH 4,24uIU/ml (n.0,27-4,2) 4.12.2008
              TSH 4,74uIU/ml (n. 0,27-4,2) 9.12.2008

FT4 2,01 ng/dl (n 0,93-1,70) 4.12.2008
              FT4 1,89 ng/dl (n.0,93-1,70) 9.12.2008
              DHEAS 232,40 ug/dl (n.211-492)

Kortyzol:
              godz. 8:00 16,77 ug/dl
              godz. 23:00 1,28 ug/dl
              Norma godz 8:00 6,2-19,40 ug/dl
              Aldosteron w DZM 38,89 ug/24h (n. 1,4-20)
              Metoksykatecholaminy w DZM - 363 ug/24h (n. <1000)
              p/c anty TPO - 121,6 (n. <34)
              • rysiek1971 Re: Dziwne wyniki u faceta 20.04.09, 10:21
                wojtusg40 napisał:

> Aktualnych narazie nie mam, ale podaję z przed 3 miesięcy :

To trochę stare wyniki, musisz się przygotować na to że przy ustawianiu poziomów
                hormonów wyniki trzeba robić często ( co 4-6 tygodni od zmiany dawki). Zrób
                jeszcze raz wyniki TSH,Ft3,Ft4 i wpis je tutaj razem z normami i opsiem jak się
                czujesz.

Pozrdawiam Rysiek
                • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 20.04.09, 22:56
                  Rysiek, a jak to u ciebie jest z chorobą. Jak się czułeś, jak z tymi sprawami,
                  wypadały ci włosy ???

U mnie sprawa wygląda tak, że ja kiedyś nie chorowałem na tarczycę, tylko miałem
                  braki magnezu, i manifestowało się to u mnie drżeniem mięśni, i ich osłabieniem,
                  ale wtedy jak szukałem diagnozy to z powodu tego że jestem młody to odsyłali
                  mnie do psychiatry, jak byłem kiedyś u neurologa, pyta się o co chodzi: ja mu
                  mówię, że mam drżenie, kreci mi się w głowie, i boli mnie głowa, o on mi na to
                  że ja mam nerwice, i dał mi na uspokojenie, co oczywiście gówno dało, a jak
                  poszedłem drugi raz, to mi powiedział że może mam migrenę, ale silniejszych
                  leków na uspokojenie mi nie da, w dodatku musiałem chodzić z mamą, a ona też
                  wpajała mi że mam nerwicę, bo ona też miała,dopiero w szpitalu okazało się mam
                  niedobory magnezu, ale i okazało się że mam nadciśnienie, którego miesiąc
                  wcześniej nie miałem, przepisali magnez, ale nie powiedzieli jak długo go mam
                  brać,i czy moje drżenia i osłabienie mięśni mogą mieć coś z tym wspólnego, ale
                  oczywiście mama poleciała do ordynatora i powiedziała że choroby wymyślam, to
                  również skierowali mnie do PZP,i do kardiologa. Kardiologowi powiedziałem, że
                  mam takie drżenia, a ona mi odpowiedziała że mam pić magnez bo mogę mieć
                  niedobory.W PZP również byłem, brałem leki, ale czułem się po nich gorzej, a
                  poprzednie przypadłości pozostały.Ciśnienie mi dalej pozostało, a ja dalej
                  szukając przyczyny nadciśnienia udałem się ponownie do szpitala, i tam już
                  okazało się że mam niedoczyność tarczycy(TSH 4,3), ale dobrze się czułem.Potem
                  nastąpił w miarę spokojny okres, jakieś 6 m-cy zacząłem pracować dość
                  intensywnie, 3 zmiany, często w weekendy, brałem letrox, ale z różną
                  systematycznością na początku potem już systematycznie.Z miesiąca na miesiąc
                  czułem się coraz gorzej, aż w listopadzie zabrało mnie PR, z tachykardią
                  150/min, i ciśnieniem 150/90. Okazało się że mam niedobór (lekki) potasu, i
                  wylądowałem na endokrynologi w klinice, celem sprawdzenia nadnerczy wyniki
                  wyżej. po świętach wróciłem do pracy, popracowałem miesiąc i znowu zabarło mnie
                  pogotowie z tachykardią i ciśnieniem 200/120,udałem się do innego kardiologa, i
                  po USG serca powiedział że serce wygląda dobrze. Teraz znowu byłem w klinice, i
                  czuję się coraz gorzej, chce mi się spać, tam jak chciałem sobie iść do sklepu
                  po wodę, to myślałem że mi serce wyskoczy i ledwo na nogach się trzymałem,
                  ciśnienie miałem 100/60, powiedziano mi że to przez odstawienie B-Blokera, ale
                  ja w to wątpię bo odkąd uzupełniłem magnez to nie miałem z tym aż takich
                  problemów. Do moich objawów dochodzi wypadanie włosów(nawet łonowych), senność,
                  ogólne osłabenie, niskie libido ( mimo mojego wieku, ale nie chcę zabardzo o tym
                  mówić, bo inni mają mnie za wariata, bo im się nie mieści w głowie że w młodym
                  wieku można chorować, kiedyś miałem duże libido),rano mam problemy z wstaniem z
                  łóżka, mimo że śpię po 10 h.

Martwię się o przyszłość, czy z takimi problemami zdrowotnymi się ożenię,miałem
                  w tym roku zdawać maturę, ale gówno z tą maturą będzie, bo nie mogę się
                  skoncentrować, pozatym teraz jestem na L4, i napewno nie dostanę potem urlopu.
                  Za tydzień mam wrócić do roboty a ja ledwo na nogach czasem stoję, dodam że
                  kiedyś chorowałem na gardło, przewlekłe zapalenie migdałków,które zlekceważyłem,
                  ale kiedyś wychodziłem z domu kiedy tylko się dało, byłem szczupły, teraz
                  przytyłem, a co do wychodzenia z domu, to teraz najlepiej to tylko bym spał, i
                  nic mi się nie chce, ale podejżewam że to może być od tarczycy.

Co do FT3, to endokrynolog mi powiedział że FT3 wogole nie trzeba robić, bo to
                  niema znaczenia, teraz będąc w klinice również nie miałem robionego FT3, za to
                  dowiedziałem się że praca na zmianę jest dla mnie nieodpowiednia.

w porównianiu z samopoczuciem przed chorobą, a teraźniejszym, to teraz mam gówno
                  a nie życie
                  • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 06.05.09, 22:08
                    Aktualne wyniki hormonalne:

TSH 4.9
                    FT4 1.8 (norma do 1.7)
                    nie biorę tyroksyny
                    • izu-lek Re: Dziwne wyniki u faceta 06.05.09, 22:19
                      a czemu nie zrobiles fT3?
                      • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 06.05.09, 22:28
                        izu-lek napisała:

> a czemu nie zrobiles fT3?
                        >
                        bo w klinice endokrynologi nie robili
    • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 18.04.09, 23:25
      do piachu...
      • izu-lek Re: Dziwne wyniki u faceta 19.04.09, 00:16
        oj, kokietujesz smile

dobrze, ze ktos sie przyglada Twojej przysadce, choc pewnie z nia wszystko w
        porzadku bo kortyzol w normie, ale zawsze lepiej sprawdzic. Ale wiemy, ze normy
        normami, a szczegolowej wiedzy co do nadnerczy nie mam sad

mozesz jeszcze zrobic TRAB - zeby wykluczyc/potwierdzic Gravesa Basedowa. Ponoc
        zdarza sie ze wystepuje razem z hashi. Rzadko bo rzadko, ale sie zdarza.
        A moze po prostu dawka Letroxu za duza dla Ciebie

to takie moje gdybania, moze ktos ma jeszcze jakis pomysl?
        • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 22.06.09, 18:46
          miałem robione MRI przysadki które nic nie wykazało,ostatnie badania elektrolitów:
          Na 145 mg/dl 135 - 155 mg/dl
          K 4.2 3.5-5.5
          Dodam jeszcze, że mam pracę w której pracuję na 3 zmiany, jeszcze przymuszają na
          weekendy, często ludzie robią tak, że przychodzą z nocki w poniedziałek i idą na
          drugą zmianę.
          • rege1231 Re: Dziwne wyniki u faceta 23.06.09, 18:39
            Witaj
            Mamy chyba podobne problemy .Rowniez mam 19 lat i mam niedoczynnosc
            i Hashimoto.Moj watek
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,91173093,91173093,Interpretacja_wynikow_prosze_o_pomoc.html

Moge do Ciebie nr gg??
            • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 26.06.09, 08:11
              Oto moje aktualne wyniki badań:
              TSH 8.28 (0,27-4,20)
              FT3 4,48 (2,57 - 4,43)
              FT4 1,7 (0,9 - 1,7)
              i co o tym sądzicie.Dodam, że badanie wykonywano po nocnej zmianie
              • aleksandra_01 Re: Dziwne wyniki u faceta 27.06.09, 15:47
                Witaj

a bierzesz teraz jakieś leki na tarczycę ?
                i w ogóle jakie leki bierzesz teraz ?
                czy brałeś je przed badaniem ?
                o której godzinie byłeś na badaniu ?

jakie masz objawy ?

a.
                • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 02.07.09, 01:16
                  teraz nie biorę żadnych leków na tarczycę jedynie propranolol, moim największym
                  problemem teraz nie jest humor, tylko to że często robi mi się tak słabo, oraz
                  mam dziwne bóle nóg, tak jakby nogi stawały się z betonu, a najbardziej podczas
                  przypływu adrenaliny, np. jak widzę dyrektora w pracy, boję się iść do lekarza
                  bo już dość byłem na L4, pozatym mam 19 lat a oni na takich jak ja patrzą jak na
                  znerwicowanych hipochondryków, ostatnio w nocy jak byłem na pogotowiu jak mi się
                  tak zrobiło to lekarz mi powiedział "żebym się wyspał a nie zawracał komuś dupy
                  że ci słabo robi, każdy na nocy jest słaby",psychiatra powiedział mi że przy
                  moich problemach to on uważa że niema na razie potrzeby zapisania mi leków
                  antydepresyjnych.

mam nadzieje że ktoś mi odpisze
                  • aleksandra_01 Re: Dziwne wyniki u faceta 02.07.09, 05:43
                    Spróbujmy jeszcze raz od początku...

Aldosteron w DZM 38,89 ug/24h (n. 1,4-20) ]

co z Tym zrobiłeś ?
                    byłeś na usg nadnerczy ?

Twoje wyniki tsh, ft3 i ft4 są niemożliwe, nieprawdopodobne.
                    "W rzadko występującej wtórnej nadczynności tarczycy
                    wywołanej guzem przysadki mózgowej wzrostowi poziomu
                    fT4 i fT3 towarzyszy wzrost stężenia TSH."
                    ale napisałeś że MRI przysadki nic nie wykazało, na pewno ???

Nie jestem lekarzem,ale jak dla mnie to Ty masz jako pierwsze
                    jakiś problem z nadnerczami [guzek wydzielający aldosteron,
                    czyli nie chromochłonny i być może umiejscowiony poza nadnerczami.
                    od tego jest Twoje ciśnienie i słabość, omdlenia i ból głowy,
                    zwiększone wydzielanie się aldosteronu zwiększa wydalanie potasu itd.
                    a jako drugie masz hashimoto. A ponieważ nadnercza mają się do tarczycy
                    to Twoje wyniki hormonów wychodzą dziwne. tzn podejrzewam, że
                    to co dzieje się w nadnerczach poprzez wiele skomplikowanych
                    procesów biochemicznych wpływa na podwyższenie ft3 i ft4.
                    a tsh i przeciwciała [które są wystarczająco wysokie] pokazują
                    niedoczynność i hashimoto. Również wzrost tsh po odstawieniu letroxu
                    potwierdza że masz niedoczynność tarczycy.

powinieneś znaleźć dobrego endokrynologa, wiem że to będzie trudne,
                    ale Twoje problemy same się nie rozwiążą i podejrzewam że nikt z nas
                    tu na forum nie jest w stanie, nie dysponuje taką wiedzą...

ja bym powtórzyła ten aldosteron w DZM
                    zrobiła usg nadnerczy/ jamy brzusznej [choć to może nic nie pokazać
                    i tu by właśnie przydała się intuicja dobrego lekarza]
                    powtórzyłabym też usg tarczycy u innego radiologa.

tyle moich przemyśleń, może ktoś je zweryfikuje.
                    a.
                    • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 02.07.09, 12:03
                      tak, byłem na tk jamy brzusznej, które wykazało zgrubienie w nadnerczu ale to
                      jest w normie, badań ARO i ALDO jeszcze nie mam, miałem w grudniu w klinice
                      endokrynologi,powinny być wyniki ale "znikneły", miejscowy endokrynolog nie chce
                      mnie leczyć,bo mam się leczyć w klinice, a tam jest lepiej, a w ogóle to
                      najlepiej by było jak by mnie zamkli na oddziale psychatrycznym bo wszyscy mi
                      mówią że ja sobie wmawiam chorobę, że tarczycę mam od urodzenia (a nie mam), w
                      ogóle że to jest gówno a nie choroba, bo to nie jest rak tak jak ma chłopak z
                      dalekiej rodziny, że nie mam bóli, robota do dupy, bo często pracuję w weekend
                      na 3 zmiany, kilka razy mnie karetka zabrała bo raz ciśnienie 200/120, i wysoki
                      puls, a drugi raz ciśnienie 140/90 i wysoki puls (brak potasu), to znosu ktoś w
                      karetce powiedział mojemu bratu który pracuje na pogotowiu że jestem
                      znerwicowany, i on to powiedział matce, psychiatra powiedział że mnie leczyć nie
                      będzie bo mam najpierw wyjaśnić sprawy z hormonami,to znowu matka powiedziała mi
                      poco brałem do niego wyniki badań, że ma mnie leczyć na depresję bo np. ja mam
                      długie włosym, a normalnie chłopcy takich nie noszą, kiedyś jak zaczołem
                      chorować, to wszyscy mówili mi że sam sobie ciśnienie podnoszę, ja miałem takie
                      delikatne drżenia mięśni, to że mam nerwicę,a to był brak magnezu, ale chodziłem
                      z matką po lekarzach, to wychodziła nerwica, ojciec mi powiedział że mam leki
                      ciepnąć w ch.., i że dopiero jak stracę przytomność to niech się mną zajmują, bo
                      teraz to wszyscy się ze mnie śmieją, na L4 nie mogę iść bo wojna w domu że jak
                      wrócę to odrazu dyscyplinarka, w robocie nie wiem czy fizycznie dam rady, ja też
                      już siły nie mam
                      • aleksandra_01 Re: Dziwne wyniki u faceta 02.07.09, 12:58
                        wojtusg40 napisał:

> tak, byłem na tk jamy brzusznej, które wykazało zgrubienie w nadnerczu ale to
                        > jest w normie

no chyba nie bardzo jest w normie skoro Twoja kora nadnerczy
                        produkuje za dużo aldosteronu. ci lekarz chyba są ślepi.

musisz jak najszybciej rozwiązać ten problem,
                        bo inaczej w pewnym momencie nie wytrzyma Ci serce,
                        i tak pewnie już by nie wytrzymało gdyby nie ten propanolol.

może znajdź endokrynologa prywatnie, albo po prostu zacznij
                        dyskutować z tymi lekarzami którzy Cię "leczą".
                        Nie wiem, wypisz sobie na kartce wszystkie rzeczy które Cię
                        męczą i każdy z tych punktów omawiaj u lekarza. A nie że ślepo
                        ufasz lekarzom, bez jakiegokolwiek własnego zaangażowania.
                        Jak sam się za siebie nie weźmiesz to kto ma to zrobić ?
                        przecież nie rodzice, bo jesteś dorosły.

zrób ten aldosteron w DZM będzie wiadomo czy jego ilość
                        wzrasta i w jakim czasie, co może być niezwykle ważne.

a.
                        • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 02.07.09, 18:24
                          acha, czyli już mam co najmniej dwie choroby, ciekawe kiedy dostanę cukrzycę, bo
                          to też mnie czeka pewnie, i jeszcze łysienie plackowate, i może
                          autoimmunologiczne zapalenie wątroby, kto wie ?
                          • aleksandra_01 Re: Dziwne wyniki u faceta 02.07.09, 18:58
                            no no jakie dwie

problemy z nadnerczami to raczej stan zdrowotny,
                            a nie choroba, bo można z tego całkowicie się wyleczyć.

a Hashimoto wcale nie jest takie złe.

tylko tak się właśnie ociągasz z tym leczeniem,
                            zamiast szybko i zwięźle się tym zająć. Już dawno
                            mogłoby być dobrze. i będzie dobrze, tylko po co czekać.

powodzenia i daj znać co tam uda Ci się zawalczyć z lekarzami.

a.
                            • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 02.07.09, 20:13
                              tylko że tarczycę wykryto mi w marcu 2008, a termin do endo miałem jakoś w
                              sierpniu, niedoczynność TSH 4,3 (norma do 4,2), ale wtedy za bardzo się tym nie
                              przejmowałem, i tyroksynę brałem czasem nieregularnie
                              • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 10.07.09, 17:30
                                ostatnio byłem w klinice endokrynologi, moje aktualne wyniki:
                                TSH 8,00 (Norma do 4,2)
                                FT3 4,48 (norma do 4,42)
                                FT4 1,7 (norma do 1,7)
                                i aldosteron przy górnej granicy w DZM, pan doktor powiedziała że było planowane
                                wysłanie aldosteronu w osoczu jeśli aldosteron w DZM był by powyżej normy,a nie
                                jest, ale ponieważ mam spadki potasu to ona i tak to wyśle, jeśli próbki są w
                                klinice.Przysadka też wygląda w porządku. Doktorka pytała się czy mam
                                bezsenność, potliwość, itp.
                                po oględzinach skóry stwiedziła że skóra nie jest wilgotna, a więc nie mam
                                typowych objawów nadczynności, tymczasem ja ciągle jestem zmęczony, ale dodam że
                                prowadzę nieregularny tryb życia, i czasem chodzę spać o 2, 3 w nocy. Mam
                                pytanie czy to też może mieć znaczenie

• wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 15.07.09, 07:14
                                  czy ktoś może mi coś podpowiedzieć na temat moich aktualnych wynikach ?
                                • hashi-tess Re: Dziwne wyniki u faceta 15.07.09, 07:46
                                  te badania sa do powtórzenia,
    • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 10.07.09, 23:39
      halo
      • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 16.07.09, 16:48
        a jak wy żyjecie z tak bardzo ciężką chrobą ?
      • wojtusg40 Dziwne wyniki u faceta 26.07.09, 17:16
        Czy osłabienie, zlewny zimny pot i uczucie zbliżającego się omdlenia oraz słabo
        wyczuwalne tętno może być spowodowane chorobą tarczycy ?
        Wczoraj byłem w pracy, praca stojąca i w ogóle często tam tak mi się dzieje, ale
        wczoraj było to nie do wytrzymania, więc się zwolniłem i pojechałem do domu
        (byłem na nadgodzinach). nie poszedłem na pogotowie, bo pewnie by powiedzieli że
        jestem wariatem i za młody żeby chorować na tarczycę ? proszę o jakąś odpowiedź
    • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 30.07.09, 12:22
      Wyniki badań z kwietnia:
      TSH 2,54 3,79 (0,27 - 4,2)
      FT4 2,05 (0,93-1,70)
      FT4 po 3 dniach odstawienia tyroksyny 2,06

Metoksykatecholaminy w DZM 357,0 ug/24h (0-1000)
      Aldosteron w DZM 18,11 ug/24h (n 1,4 - 20) w grudniu był koło 40

Aktualnie:
      Anty TRAB: <0,2 ujemne

TSH 8,28 (n 0,27 - 4,20)
      FT3 4,48 (2,53 - 4,43)
      FT4 1,7 (0,9 - 1,7)
      anty TPO 209

czyje się bardzo źle, w nocy miałem ciśnienie 110/80, ciągle jestem zmęczony a
      wszyscy mnie do psychiatry odsyłają, cała rodzina myśli że jestem znerwicowany
      wariat.
      Psychiatra powiedział mi że mam leczyć się u endokrynologa.

Pani doktor powiedziała mi że mam eutyreozę aktualnie smile
      • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 13.08.09, 21:09
        Zrobiłem ferrytynę i wit b12

ferrtyna 32,5 30-400
        wit b12 280 191-663

endokrynolog mówi że są ok
        • hashi-tess Re: Dziwne wyniki u faceta 13.08.09, 22:28
          wojtusg40 napisał:

> Zrobiłem ferrytynę i wit b12
          >
          > ferrtyna 32,5 30-400
          > wit b12 280 191-663
          >
          > endokrynolog mówi że są ok

powiedz mu, żeby poczytał nasze forum.
          Może wtedy zacznie się dokształcać!!!

A tak poważnie to musisz znależć lekarza,
          który przepisze Ci odpowiednie leki.
          Bez tego /leczenia/ Twoje samopoczucie
          będzie pod "zdechłym azorkiem".
          Tak długo szukaj dobrego medyka aż go
          znajdziesz. Nie odpuszczaj bo to Twoje
          zdrowie, a nie "białych fartuchów".

Powodzenia i pisz co załatwiłeś.

Tess
    • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 15.08.09, 23:14
      A CZY WY CZASEM CZUJECIE SIĘ DOBRZE, CZY CAŁY CZAS POD PSEM ?
      tak szczerze to ja coraz mniej wierzę że ze mną kiedykolwiek jeszcze będzie ok
      • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 19.08.09, 12:34
        moje aktualne wyniki:
        tsh 5,37 0.27-4.20
        ft3 3.67 2.57-4.43
        ft4 1.7 0.9-1.7

Na 142 135-153
        K 4.2 3.50-5.30
        Ca++ 1.26 1.00-1.30
        dodam że czuję się pod psem , i mam zapalenie migdałków i chory ząb, może to
        jest przyczyną moich wyników ?
        • wenges Re: Dziwne wyniki u faceta 19.08.09, 12:54
          obliczyłam ci procenty...
          tsh 5,37 0.27-4.20
          FT4 100% [wynik 1.7, norma (0.9 - 1.7)]
          FT3 59.14% [wynik 3.67, norma (2.57 - 4.43)]

jest watek który te procenty analizuje i wiele tych kwestii wyjasnia tutaj:
          "[...] Jeszcze troche o trojjodotyroninie.
          Jak wiadomo wiekszosc chorych na Hashimoto (nie wszyscy), czuje sie najlepiej
          przy wynikach 60% zakresu normy, albo wyzej.
          Poziom fT3 i fT4 powinien byc mniej wiecej na tym samym poziomie
          (w procentach).
          Jesli poziom fT3 we krwi przewyzsza w duzym stopniu poziom
          fT4 (nawet jesli sa one jeszcze w granicach normy), to pojawiaja sie
          nieprzyjemne objawy nadczynnosci.
          Jesli poziom fT3 we krwi jest duzo nizszy od poziomu fT4 (nawet jesli poziom
          fT4 jest odpowiednio wysoki i miesci sie w granicach normy) to nadal dokuczaja
          objawy niedoczynnosci
          [...]"
          cytat z:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,45303225,0,Przeliczanie_wynikow_na_procenty.html
          ucze sie dopiero tej choroby więc nie chce opiniowac ale wpisałam ci ten
          cytat... bo moze w czymś ci pomoże...

Ja mam podobna przestrzeń pomiędzy ft4 a ft3 sad i też w swoim watku szukam
          potwierdzenia tego cytatu... szukam bo wg mojej wiedzy to jest właśnie nie tak!
          no i zaczynam zażywać selen by była lepsza przemiana leku... ty zazywasz selen ?
          • aleksandra_01 Re: Do wenges 19.08.09, 17:06
            Wenges Wojtus40 nie bierze tyroksyny.
            i jego problem polega na czymś innym
            niż ustawianie wyników procentowo, ponieważ
            niejako nie ma wpływu na te wyniki które są.

Do Wojtus40
            zamiast pytać czy ktokolwiek czuje się dobrze zrób coś
            żeby poczuć się dobrze. bo jest to możliwe.

zrób coś z tą ferrytyną ! jest tragiczna.
            załatw sobie żelazo w tabletkach np. Sorbifer Durules,
            i zrób coś z B12 !
            powinieneś brać zastrzyki, to się samo nie uzupełni.

a.
            • wojtusg40 Re: Do wenges 19.08.09, 19:44
              Przecież witamina b12 jest ok,ferrtyna jest niska,niepokoi mnie tylko tsh,
              A co powoduje niedobór żelaza w hashi.dalej nic nie wiem o nadnerczach.
              • aleksandra_01 Re: Do wenges 19.08.09, 20:51
                > Przecież witamina b12 jest ok

jakby była w połowie normy to może byłaby ok,
                ale chyba widzisz że dramatycznie zbliża się do dolnej granicy
                normy. poczytaj o objawach niedoboru b12,
                czy widzisz jakieś z nich u siebie.

np. z wikipedii:
                * osłabienie, męczliwość
                * upośledzenie koncentracji
                * bóle i zawroty głowy
                * tachykardia
                * bladość skóry i błon śluzowych
                * utrata czucia smaku
                * pieczenie języka
                * utrata łaknienia, chudnięcie
                Objawy neurologiczne często wyprzedzają pozostałe manifestacje choroby. W kolejności pojawiają się:

* parestezje palców dłoni i stóp
                * osłabienie
                * niepewność chodu
                * objawy uszkodzenia tylnosznurowego:
                o zaburzenia czucia wibracji
                o zaburzenia czucia dotyku
                o zaburzenia czucia głębokiego
                o upośledzenie czucia temperatury i bólu
                * objawy uszkodzenia sznurów bocznych rdzenia:
                o osłabienie siły mięśniowej kończyn
                o wzrost napięcia mięśniowego o typie spastycznym
                * objawy zespołu piramidowego
                * zanik nerwu wzrokowego: początkowo mroczek paracentralny w polu widzenia, potem osłabienie ostrości wzroku, nieleczona choroba prowadzi nieodwracalnie do ślepoty.
                * Zaburzenia poznawcze - od łagodnych (MCI) do otępienia. W patofizjologii odgrywa tutaj rolę sam niedobór witaminy B12, jak również hiperhomocysteinemia (będąca skutkiem jej niedoboru i ewentualnego współistniejącego niedoboru witaminy B6 / kwasu foliowego) zwiększająca ryzyko wystąpienia incydentów naczyniowych, szczególnie o typie lakunarnym.
                * zaburzenia zachowania, apatia, drażliwość,
                * opisywano zespoły urojeniowe przypominające schizofrenię ("szaleństwo megaloblastyczne"[6])
                * zaburzenia świadomości (splątanie),
                * stany depresyjne (włącznie z tendencjami samobójczymi).

lepiej nie doprowadzić się do objawów, bo one mogą się nie cofnąć.

>ferrtyna jest niska

chyba chciałeś powiedzieć ferrytyna leży na dolnej granicy,
                to jest bardzo niski wynik. I to tez daje objawy:

bjawy niedokrwistosci (z roznych przyczyn)
                - bladosc blon sluzowych
                - oslabienie
                - latwe meczenie sie
                - sennosc
                - ucisk lub bol w okolicy serca
                - przyspieszenie rytmu serca
                - szum w uszach
                - pogorszenie zdolnosci intelektualnych

Objawy niedoboru zelaza
                - moze wystepowac kazdy objaw w/w niedokrwistosci
                - lamliwosc wlosow i paznokci
                - zmiany na blonie sluzowej jezyka, gardla i przelyku bedace przyczyna bolu i
                pieczenia
                - zajady
                - kruchosc i prazkowane paznokcie
                - sennosc i ospalosc
                - ospalosc z towarzyszaca bladoscia, omdleniami, dusznoscia i palpitacjami serca
                - bole miesni
                - zmniejszenie odpornosci na przeziebienia i infekcje
                - zaburzenia pamieci, pogorszenia nastroju
                - nerwowosc
                - zawroty glowy

> A co powoduje niedobór żelaza w hashi
                docs.google.com/Doc?id=dfsrkn8m_0c8mt6zjm
                niepokoi mnie tylko tsh
                mnie niepokoi cała Twoja historia ale nie umiem nic Ci doradzić.

a.
                • wenges Re: Dziwne wyniki u faceta 19.08.09, 21:16
                  aleksandro: dzięki za czujność!
                  i przepraszam za zamieszanie.
                • wojtusg40 Re: Do wenges 19.08.09, 23:47
                  co do objawów neurologicznych to na razie ich nie mam,lekarz mi powiedział, że
                  niedobór tych elementów wyszedł by w morfologi, chociaż przy każdym badaniu
                  hormonów będę to sprawdzał, jutro będę próbował się skonsultowac z moim
                  endokrynologiem, chociaż nawet w klinice chyba nie są dobrzy, o niedoborze wit
                  b12 czytałem w książce o chorobach tarczycy, tam było powiedziane o teście
                  schilinga, dobija mnie perspektywa brania garści leków oraz zastrzyków w wieku
                  lat 20, dostosowywanie na siłę do zdrowych ludzi, "no bo przecież ciotka żyje z
                  'tarczycą' 30 lat, ciotka mówi że są tylko dwie choroby tarczycy nadczynnośc i
                  niedoczynnośc", problem ze znalezieniem roboty, a na to przecież renty nie dają,
                  oraz samotnośc, bo ludzie przecież boją się takich chorób o których nic nie
                  wiedzą, np. hiv
                  pozdro
                  • aleksandra_01 Re: Do wenges 20.08.09, 00:18
                    > co do objawów neurologicznych to na razie ich nie mam,lekarz mi powiedział, że
                    > niedobór tych elementów wyszedł by w morfologi,

gdybyś poczytał na temat interpretacji wyników morfologii,
                    wiedziałbyś że lekarz nie ma racji. wydawało mi się że
                    już wystarczająco odczułeś "wiedzę" lekarzy itp.

> lat 20, dostosowywanie na siłę do zdrowych ludzi

wydaje Ci się że jesteś jedynym chorym 20 latkiem,
                    a to nie prawda. i tak każdy kiedyś będzie brał jakieś
                    tabletki czy zastrzyki to tylko kwestia czasu. Twoi
                    rówieśnicy też, szybciej niż Ci się wydaje.

> oraz samotnośc, bo ludzie przecież boją się takich chorób o których nic nie
                    > wiedzą, np. hiv

ktoś kto będzie szanował Ciebie jako człowieka, nie będzie
                    traktować Twoich problemów zdrowotnych jako wady.
                    a raczej będzie patrzeć z podziwem że tak dobrze sobie radzisz.

choremu człowiekowi może być czasem łatwiej niż zdrowemu,
                    w końcu sam ustalasz zasady funkcjonowania Twojego organizmu,
                    sam jesteś odpowiedzialny za swoje samopoczucie. Nie zwalasz
                    wszystkiego na brzydką pogodę tylko wiesz co zrobić by
                    czuć się doskonale. Nie użalasz się nad sobą, bo wiesz że to nic
                    nie pomoże, a zamiast tego bierzesz się do działania.

a.
                    • wojtusg40 Re: Do wenges 20.08.09, 00:56
                      masz wiele racji, chociaż z tym działaniem to nie zgadzam się do końca, bo
                      przecież jak się jest chorym to nie można robic wszystkiego, tylko trzeba
                      nażucic pewne ograniczenia, np co do wyboru zawodu, bo np. raczej nie pójdę na
                      kopalnię, a może by taki problem,że w regionie pracy brak, która jest
                      odpowiednia do stanu zdrowia.

Poza tym mzało jest osób, które traktują innych jak ludzi,i nie wyśmiewają się z
                      ich przypadłości, w moich kręgach to każdy każdego obgaduje, śmieje się,
                      przynajmniej w moim pokoleniu. Nie raz w szkole śmiali się z ludzi i im
                      dokczali, np. ten ma krzywe nogi, inny śmierdzi, itp.
                      Jednym słowem trzeba by bliski ideału, nie mówię że trzeba by idealnym ,bo nikt
                      nie jest idealny, ale choroba jest tym bardziej uciążliwa, bo utrudnia robienie
                      kasy, a pieniądze w moim pokoleniu to podstawa, aby byc szanowanym, czy miec
                      dziewczynę, bo która chciała by chorego chłopaka, nawet te co mówią że są
                      brzydkie, chcą miec ideał(podkreślam że chodzi mi tylko o ludzi 20 lat i
                      młodszych). Ale niestety taki jest dzisiejszy świat, i to jest jedna z wad
                      kapitalizmu, a mianowicie pogoń za pieniądzem.
                      Socializm był jaki był, ale 95% ludzi było równych, tak samo mieli problem kupic
                      coś w sklepie, i byli bardziej milsi, bardziej się interesowali sobą, a nie jak
                      teraz, okradają sąsiada, to drugi sąsiad się cieszy że go okradli bo nie będzie
                      miał lepszego auta. Dziś rodzice nie mają czasu rzeby wychowywac dzieci,bo od
                      rana do nocy gonią za pieniądzem, dzieci wychowuje pieniądz i ulica, i koło się
                      zamyka.
                      Ale ja postanowiłem że, bardzo będę chciał robi to co lubię, skończyc
                      odpowiednie szkoły na tyle na ile mi na to zdrowie pozwoli, znaleźc odpowiednią
                      pracę, która zapewni mi życie na odpowiednim poziomie, ale nie charowac jak wół
                      7 dni w tygodniu 24 na h, i gonic za miliardami, które i tak po śmierci mi się
                      ni przydadzą, tylko spokojnie pracowac 8 godzin, 5 dni.

I co wy na to? Przepraszam za dygresję od tematu, mam nadzieję że przez to mój
                      post nie zostanie usunięty, a ja nie zostanę skazany na banicję.
                      po pierwsze to zacznę wcześniej chodzic spac.
                      dobranoc
    • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 20.08.09, 21:49
      dzisiaj dostałem informację o nadnerczach, aldosteron w surowicy jest w
      porządku, aro również
      • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 22.08.09, 14:31
        czemu nie można dopisywac do niktórych zarchiwizowanych wątków ?
        • wojtusg40 Re: Dziwne wyniki u faceta 31.08.09, 19:29
          Witam
          Oto moje aktualne wyniki badań:
          TSH 5,37 (0,27-4,20)
          FT3 3,67 (2,57-4,43)
          FT4 1,7 (0,9-1,7)
          Czuję się różnie, ale przeważnie kiepsko, kładę się spać ok północ, a wstaję ok
          10,11 niewyspany, czasami mam problem z chodzeniem po ulicy jak jestem taki nie
          wyspany, ogólnie kiepsko się czuję.
          Mam pytanie, jak myślicie czy z powodu tarczycy można być na L4?
          • hashi-tess Re: Dziwne wyniki u faceta 31.08.09, 21:55
            wojtusg40 napisał:

> Mam pytanie, jak myślicie czy z powodu tarczycy można być na L4?

oczywiście, że tak.
            Ja byłam prawie rok.
            • rosteda Re: Dziwne wyniki u faceta 01.09.09, 00:20
              Dlaczego piszesz ze to sa Twoje aktualne wyniki?
              13.sierpnia pisales to samo.
              A tak na marginesie to Twoje wyniki wygladaja nieprawdopodobnie.Masz zawsze fT4
              100% albo powyzej normy a TSH tez powyzej normy.
              Takiej mozliwosci nie ma.
              Bawisz sie z nami?
          • kruszak2008 Re: Dziwne wyniki u faceta 07.09.09, 10:17
            Według mnie powinieneś powtórzyć rezonans przysadki. Twoja historia choroby jest podobna do opisanej poniżej

www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=29301&spec=35&print=1&_tc=DAFA5C7705DB4102AFD648E82F827251
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka