Dodaj do ulubionych

ferrytyna - prosba o interpretacje

12.05.09, 19:22
wynik 11,5
czy ktos mógłby mi wyjaśnić co oznacza ten wynik? i dlaczego przy
hashi jest niska ferrytyna?
z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 19:55
      Czytałaś wątek o ferrytynie?
      A artykuł docs.google.com/Doc?id=dfsrkn8m_0c8mt6zjm ?

Do rzeczy: konieczna jest suplementacja żelaza! Masz anemię. Stąd przyspieszone
      tętno i słaba przemiana T4 w T3. Uzupełnisz niedobór i powinno być ok.

Wartość ferrytyny powinna być między 70 a 90.

Więcej w powyższych dwóch linkach!

PS. Szkoda że nie dopisałaś się do swojego wątku tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=95119590&v=2&s=0...
      • harmoniak Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 19:56
        "w powyższych dwóch linkach!" w sumie to w jednym suspicious
        • liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 22:08
          dziekuje za odpowiedź.Nie bardzo teraz wiem czy zgłosic sie do
          endokrynologa czy hematologa .
          Przejrzałam nas szybko i jedna rzecz jest niesamowita ,która
          przeczytałam w artykule tak na szybko :jednym z objawów jest
          powstawanie siniaków bez przyczyny : mam tak od dawna i nikt z
          lekarzy nie wiedział skad to moze byc bo robiono mi na krzepliwosc i
          wszystko było ok.
          • dzedlajga Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 22:35
            na poczatek mozesz kupic rano np. biofer folic. Ja wiem, ze on zawiera malo
            zelaza, ale po 6 tyg lykania po 2 tabletki tylko, ferrytyna mi wzrosla z 7% do
            28%. Ja wiem, ze to moze nie tak duzo (mam juz sorbifer) ale zanim znajdziesz
            kogos, kto Ci go przepisze, to mozesz juz zaczac sobie lykac.
          • harmoniak Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 22:46
            O żelazo (np. Sorbifer Dulures) możesz poprosić rodzinnego. Jak będziesz
            nalegać, to pewnie nie odmówi.

I też polecam Biofer Folic.
          • sanpja Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 13.05.09, 18:50
            Polecam Ci też Tardyferon folic. I może warto też B12?
            • liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 13.05.09, 21:04
              Dziekuje za podpowiedź,kupiłam bioferon folic i zapisałam sie do
              lekarza, w kazdym razie w aptece nie wiedzieli co to jest ta
              ferrytyna.
    • alicjatoja Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 18.05.09, 11:19
      Zrobilam badanie ferrytyny, moj wynik : 79,58 a norma to od 13-150
      Miesci sie w normie, ale czy wynik jest ogólnie dobry wg WAS?
      • dzedlajga Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 18.05.09, 15:23
        mozemy jedynie pozazdroscic smile

70-90 - to norma dla nas
      • liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 17:20

Witam,mojej historii cd.Dzieki Waszym sugestiom zrobiłam ferrytynę,
        wynik 11,5.Można powiedzieć ucieszyłam sie, to stą d pewnie to
        wysokie tętno.Pani doktor dziś stwierdziła : o co chodzi 11,5 to
        super wynik jakby był 1 to może byłoby coś,nie dała żadnego leczenia
        bo nie ma podstaw,o anemiii ani słowa , hm ciekawa jestem co Wy na
        to.

pozdrawiam
        • mara_30 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 17:38
          Zacznij brać żelazo i zmień lekarza. Chociaż to trudne - to da się znaleźć
          takiego, który wie co to ferrytyna i dlaczego nie może być taka niska.
          Sama miałam obawy przed braniem żelaza mając dużo niższą ferrytynę niż ty, bo
          tyle piszą o szkodliwości jego nadmiaru. Ale okazało się,że ferrytyna powolutku
          drgnęła w górę, a żelazo spadło i jest w granicach normy, a było za wysokie.
          Teraz już żelaza nie badam, bo po co?
          Potem jeszcze dowiedziałam się, że żelazo nie tak łatwo przedawkować,
          szczególnie jak się ma taki niedobór.
          • liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 17:50
            obawiam sie,że trudno znaleźć takiego lekarza.moja endo mówi:hormy
            tarczycy w normie ,przyczyny trzeba szukać gdzie indziej a ponoc
            jest najlepsza u nas.Zaczełam sama sobie brac bioferic folik
            • mara_30 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 18:01
              Skoro tak mówi, to znaczy, że wcale nie jest najlepsza sad

A rodzinna? Czasami rodzinni są mądrzejsi od specjalistów... Bo docelowo warto
              jednak, żebyś brala większą dawkę tego żelaza.
              • liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 18:27
                A racja ,o rodzinnym nie pomyślałam i tak sie chodzi od jednego
                lekarza do drugiego żeby móc na kogoś dobrego natrafić
                • aggie8 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 19.05.09, 10:23
                  Ja byłam o dwóch lekarzy - internisty i endokrynologa i oboje mówią że wymyślam.
                  A endo powiedziała że dodatkowo moje krwinki czerwone (to jest jedne z punktów
                  badana morfologii krwi, takiej ogólnej)są odpowiednich rozmiarów, odpowiednio
                  duże, a jak bym miała anemie lub niedobór żelaza to by były małe. Ta pani endo
                  tez ponoć jedna z najlepszych smile
                  • liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 19.05.09, 19:18
                    No właśnie z tym samym mam problem.I co zamierzasz dalej z tym
                    począć?pozdrowienia
                    • aggie8 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 19.05.09, 21:53
                      Spróbuję z jeszcze jednym lekarzem, a jak i ten powie, że wymyślam smile to
                      załatwię jakoś receptę albo kupię jakikolwiek preparat (wolałabym jednak coś
                      sensownego bo suplement suplementowi nierówny dlatego pytałam na forum co
                      polecacie) i sama się naszpikuje tym żelazem a potem znów zbadam ferrytynę i
                      zobaczę co z tego wyniknie smile))
                      • aggie8 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 21.05.09, 09:27
                        No i dowiedziałam się po kolejnej konsultacji, że ferrytyna jest tylko nośnikiem
                        żelaza, białkiem , które służy do transportu żelaza w organizmie i jej niski
                        poziom świadczy o tym, że dużo jej jest zaangażowane w przenoszenie żelaza.
                        Dopóki zatem pozom żelaza we krwi jest w normie i ta ferrytyna tez mieści się w
                        normie to wszystko jest ok. A suplemetowanie żelaza może być niebezpieczne.
                        Łatwo można przedawkować a potem to się odkłada np. w wątrobie i powoduje
                        kolejną chorobę - tym razem z przedawkowania.

Może zatem zacząć suplementować pomimo braku wskazań lekarskich i po prostu
                        częściej np. raz na miesiąc badać poziom żelaza i ferrytyny - kontrolnie a jak
                        by co to przestać?

Jak (wg was) często kontrolować te poziomy żeby nie przedawkować? Jak brałyście
                        żelazo to jak szybko rosła wam ta ferrytyna? Jak często wykonywałyście kontrolne
                        badania?
                        • liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 21.05.09, 18:15
                          Niestety ja sama też nie wiem co zrobić,nie mam w tym zakresie
                          doświadczenia,poraz pierwszy doczytałam się tu o ferrytynie i sta d
                          w ogóle wiem ,że cos takiego jest i czym się zajmuje.Może
                          podpowiedziałby ktoś ,kto też miał takie wątpliwości.
                        • terminatrix witam i dołączam się do pytania 22.05.09, 14:53
                          sama mam "tylko" niedoczynność (i lecą mi włosy), ale to forum jest
                          lepsze więc tutaj pytam
                          prosze napiszcie jak szybko przyrastała Wam ta ferrytyna (ile po
                          jakim czasie i ile jakich tabsów braliście, wiadomo że to
                          indywidualna sprawa, ale chodzi o orientację, szukam po grupach i
                          googlach ale konkretów mało
                          moja ferrytyna wynosi 47, szpikuje się ferrum lek od 3 tyg
                          proszę piszcie
                          • hashi-tess Re: witam i dołączam się do pytania 22.05.09, 16:01
                            kuracja żelazem musi trwać CONAJMNIEJ
                            3 m-ce. oczywiscie przy takich niskich poziomach.
                            Po odstawieniu żelaza należy odczekać 3 tygodnie
                            i dopiero wtedy ponownie oznaczyć poziom ferrytyny.
                            w zależności od poziomu należy podjąć decyzję
                            \czy należy dalej suplementować żelazo.
                            • terminatrix Re: witam i dołączam się do pytania 22.05.09, 16:16
                              myślisz że przy poziomie 47 mogę w ciemno bez przerwy łykać dwie
                              tabletki Ferrum lek (2x100mg żelaza) przez 3 miesiące i nie
                              przedawkuję? wiem że trzeba odczekać przed sprawdzeniem, dlatego
                              kontrola poziomu w międzyczasie przedłuży całą zabawę, myślałam że
                              może co miesiąc sprawdzać, ale z tego co czytam to raczej ludziom
                              wolno ferrytyna przyrasta chyba że piszą tylko ci co się skarżą a ci
                              co im szybko rośnie nie chwalą się. Dlatego pytam jak to u innych
                              wygląda
                              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka