liaana1 12.05.09, 19:22 wynik 11,5 czy ktos mógłby mi wyjaśnić co oznacza ten wynik? i dlaczego przy hashi jest niska ferrytyna? z góry dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harmoniak Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 19:55 Czytałaś wątek o ferrytynie? A artykuł docs.google.com/Doc?id=dfsrkn8m_0c8mt6zjm ? Do rzeczy: konieczna jest suplementacja żelaza! Masz anemię. Stąd przyspieszone tętno i słaba przemiana T4 w T3. Uzupełnisz niedobór i powinno być ok. Wartość ferrytyny powinna być między 70 a 90. Więcej w powyższych dwóch linkach! PS. Szkoda że nie dopisałaś się do swojego wątku tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=95119590&v=2&s=0... Odpowiedz Link
harmoniak Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 19:56 "w powyższych dwóch linkach!" w sumie to w jednym Odpowiedz Link
liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 22:08 dziekuje za odpowiedź.Nie bardzo teraz wiem czy zgłosic sie do endokrynologa czy hematologa . Przejrzałam nas szybko i jedna rzecz jest niesamowita ,która przeczytałam w artykule tak na szybko :jednym z objawów jest powstawanie siniaków bez przyczyny : mam tak od dawna i nikt z lekarzy nie wiedział skad to moze byc bo robiono mi na krzepliwosc i wszystko było ok. Odpowiedz Link
dzedlajga Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 22:35 na poczatek mozesz kupic rano np. biofer folic. Ja wiem, ze on zawiera malo zelaza, ale po 6 tyg lykania po 2 tabletki tylko, ferrytyna mi wzrosla z 7% do 28%. Ja wiem, ze to moze nie tak duzo (mam juz sorbifer) ale zanim znajdziesz kogos, kto Ci go przepisze, to mozesz juz zaczac sobie lykac. Odpowiedz Link
harmoniak Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 12.05.09, 22:46 O żelazo (np. Sorbifer Dulures) możesz poprosić rodzinnego. Jak będziesz nalegać, to pewnie nie odmówi. I też polecam Biofer Folic. Odpowiedz Link
sanpja Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 13.05.09, 18:50 Polecam Ci też Tardyferon folic. I może warto też B12? Odpowiedz Link
liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 13.05.09, 21:04 Dziekuje za podpowiedź,kupiłam bioferon folic i zapisałam sie do lekarza, w kazdym razie w aptece nie wiedzieli co to jest ta ferrytyna. Odpowiedz Link
alicjatoja Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 18.05.09, 11:19 Zrobilam badanie ferrytyny, moj wynik : 79,58 a norma to od 13-150 Miesci sie w normie, ale czy wynik jest ogólnie dobry wg WAS? Odpowiedz Link
dzedlajga Re: ferrytyna - prosba o interpretacje 18.05.09, 15:23 mozemy jedynie pozazdroscic 70-90 - to norma dla nas Odpowiedz Link
liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 17:20 Witam,mojej historii cd.Dzieki Waszym sugestiom zrobiłam ferrytynę, wynik 11,5.Można powiedzieć ucieszyłam sie, to stą d pewnie to wysokie tętno.Pani doktor dziś stwierdziła : o co chodzi 11,5 to super wynik jakby był 1 to może byłoby coś,nie dała żadnego leczenia bo nie ma podstaw,o anemiii ani słowa , hm ciekawa jestem co Wy na to. pozdrawiam Odpowiedz Link
mara_30 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 17:38 Zacznij brać żelazo i zmień lekarza. Chociaż to trudne - to da się znaleźć takiego, który wie co to ferrytyna i dlaczego nie może być taka niska. Sama miałam obawy przed braniem żelaza mając dużo niższą ferrytynę niż ty, bo tyle piszą o szkodliwości jego nadmiaru. Ale okazało się,że ferrytyna powolutku drgnęła w górę, a żelazo spadło i jest w granicach normy, a było za wysokie. Teraz już żelaza nie badam, bo po co? Potem jeszcze dowiedziałam się, że żelazo nie tak łatwo przedawkować, szczególnie jak się ma taki niedobór. Odpowiedz Link
liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 17:50 obawiam sie,że trudno znaleźć takiego lekarza.moja endo mówi:hormy tarczycy w normie ,przyczyny trzeba szukać gdzie indziej a ponoc jest najlepsza u nas.Zaczełam sama sobie brac bioferic folik Odpowiedz Link
mara_30 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 18:01 Skoro tak mówi, to znaczy, że wcale nie jest najlepsza A rodzinna? Czasami rodzinni są mądrzejsi od specjalistów... Bo docelowo warto jednak, żebyś brala większą dawkę tego żelaza. Odpowiedz Link
liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 18.05.09, 18:27 A racja ,o rodzinnym nie pomyślałam i tak sie chodzi od jednego lekarza do drugiego żeby móc na kogoś dobrego natrafić Odpowiedz Link
aggie8 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 19.05.09, 10:23 Ja byłam o dwóch lekarzy - internisty i endokrynologa i oboje mówią że wymyślam. A endo powiedziała że dodatkowo moje krwinki czerwone (to jest jedne z punktów badana morfologii krwi, takiej ogólnej)są odpowiednich rozmiarów, odpowiednio duże, a jak bym miała anemie lub niedobór żelaza to by były małe. Ta pani endo tez ponoć jedna z najlepszych Odpowiedz Link
liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 19.05.09, 19:18 No właśnie z tym samym mam problem.I co zamierzasz dalej z tym począć?pozdrowienia Odpowiedz Link
aggie8 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 19.05.09, 21:53 Spróbuję z jeszcze jednym lekarzem, a jak i ten powie, że wymyślam to załatwię jakoś receptę albo kupię jakikolwiek preparat (wolałabym jednak coś sensownego bo suplement suplementowi nierówny dlatego pytałam na forum co polecacie) i sama się naszpikuje tym żelazem a potem znów zbadam ferrytynę i zobaczę co z tego wyniknie )) Odpowiedz Link
aggie8 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 21.05.09, 09:27 No i dowiedziałam się po kolejnej konsultacji, że ferrytyna jest tylko nośnikiem żelaza, białkiem , które służy do transportu żelaza w organizmie i jej niski poziom świadczy o tym, że dużo jej jest zaangażowane w przenoszenie żelaza. Dopóki zatem pozom żelaza we krwi jest w normie i ta ferrytyna tez mieści się w normie to wszystko jest ok. A suplemetowanie żelaza może być niebezpieczne. Łatwo można przedawkować a potem to się odkłada np. w wątrobie i powoduje kolejną chorobę - tym razem z przedawkowania. Może zatem zacząć suplementować pomimo braku wskazań lekarskich i po prostu częściej np. raz na miesiąc badać poziom żelaza i ferrytyny - kontrolnie a jak by co to przestać? Jak (wg was) często kontrolować te poziomy żeby nie przedawkować? Jak brałyście żelazo to jak szybko rosła wam ta ferrytyna? Jak często wykonywałyście kontrolne badania? Odpowiedz Link
liaana1 Re: ferrytyna - prosba o interpretacje - cd 21.05.09, 18:15 Niestety ja sama też nie wiem co zrobić,nie mam w tym zakresie doświadczenia,poraz pierwszy doczytałam się tu o ferrytynie i sta d w ogóle wiem ,że cos takiego jest i czym się zajmuje.Może podpowiedziałby ktoś ,kto też miał takie wątpliwości. Odpowiedz Link
terminatrix witam i dołączam się do pytania 22.05.09, 14:53 sama mam "tylko" niedoczynność (i lecą mi włosy), ale to forum jest lepsze więc tutaj pytam prosze napiszcie jak szybko przyrastała Wam ta ferrytyna (ile po jakim czasie i ile jakich tabsów braliście, wiadomo że to indywidualna sprawa, ale chodzi o orientację, szukam po grupach i googlach ale konkretów mało moja ferrytyna wynosi 47, szpikuje się ferrum lek od 3 tyg proszę piszcie Odpowiedz Link
hashi-tess Re: witam i dołączam się do pytania 22.05.09, 16:01 kuracja żelazem musi trwać CONAJMNIEJ 3 m-ce. oczywiscie przy takich niskich poziomach. Po odstawieniu żelaza należy odczekać 3 tygodnie i dopiero wtedy ponownie oznaczyć poziom ferrytyny. w zależności od poziomu należy podjąć decyzję \czy należy dalej suplementować żelazo. Odpowiedz Link
terminatrix Re: witam i dołączam się do pytania 22.05.09, 16:16 myślisz że przy poziomie 47 mogę w ciemno bez przerwy łykać dwie tabletki Ferrum lek (2x100mg żelaza) przez 3 miesiące i nie przedawkuję? wiem że trzeba odczekać przed sprawdzeniem, dlatego kontrola poziomu w międzyczasie przedłuży całą zabawę, myślałam że może co miesiąc sprawdzać, ale z tego co czytam to raczej ludziom wolno ferrytyna przyrasta chyba że piszą tylko ci co się skarżą a ci co im szybko rośnie nie chwalą się. Dlatego pytam jak to u innych wygląda Pozdrawiam Odpowiedz Link