Dodaj do ulubionych

Wynik FSH, E2 a Hashimoto ?

25.05.09, 16:11
Witajcie, niedawno robilam badania i wyszly mi takie wyniki.
TSH - 0,999 (norma 0,350-4,940)

FT3 - 2,25 (norma 1,71-3,71)
FT4 - 0,95 (norma 0,70-1,48)

Poza tym mam "tylko" duże anty-TG (46)i anty-TPO (943) czyli
Hashimoto.

Mam nast. pytania:
- czy Hashimoto może wpływać na wynik FSH (mój wynik 2,74)?
- dodatkowo wyszedl mi bardzo duży esriadol E2 bo w fazie
folikularnej 643 (norma 200 z czymś). Czy wysoki estriadol moze
zanizać sztucznie wynik FSH?
- skąd może się wziać taki duży estriadol?
Dodam, że mam 37 lat i planuję dzidziusia, ale widzę, że może być
problem sad
Może któraś z Was leczy się u dobrego endokrynologa i ginekologa w
Krakowie - proszę polećcie mi kogoś, może być prywatnie. Jak ktoś
napisał czas dla mnie nie biegnie ale cwałuje sad

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Wynik FSH, E2 a Hashimoto ? 26.05.09, 10:19
      veroniqq napisała:

      > Witajcie, niedawno robilam badania i wyszly mi takie wyniki.
      > TSH - 0,999 (norma 0,350-4,940)
      >
      > FT3 - 2,25 (norma 1,71-3,71)

      27% normy


      > FT4 - 0,95 (norma 0,70-1,48)

      32% normy


      najpierw popraw poziomy hormonów
      tarczycy bo gospodarka hormonalna
      to naczynia połączone i z chwilą
      niedomagania jednego "klocka
      domino" przewracają się następne.
      Temat endo - zapraszam do poszukania
      na forum. Jest baza endo.

      Pzdr
      Tess
      • veroniqq Re: Wynik FSH, E2 a Hashimoto ? 26.05.09, 12:59
        wiem kochana, ze z hormonami jest nie bardzo, ale wlasnie dkatego
        pytam tu na forum, bo wiem ze sa dziwczyny ktore chca/chcialy zajsc
        w ciaze - wiec w tym momencie na pierszym planie jest dla mnie
        pytanie o estriadol i czy moze obnizyc sztucznie FSH (czyli rezerwe
        jajnikowa) bo to ma dla mnie kluczowe znaczenie czy nie wyczerpuje
        mi sie rezerwa sad Sugerujesz, ze te 32% to niedoczynnosc tarczycy?
        Jak to sie liczy?
    • hashi-tess Re: Wynik FSH, E2 a Hashimoto ? 26.05.09, 14:34
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=45303225
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=61834450
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=61128563&a=78507373
      poczytaj powyższe info w podanych linkach.
      W razie dalszych pytań koniecznie pisz.
    • coline_r Re: Wynik FSH, E2 a Hashimoto ? 26.05.09, 15:08
      veroniqq napisała:
      > - czy Hashimoto może wpływać na wynik FSH (mój wynik 2,74)?
      > - dodatkowo wyszedl mi bardzo duży esriadol E2 bo w fazie
      > folikularnej 643 (norma 200 z czymś). Czy wysoki estriadol moze
      > zanizać sztucznie wynik FSH?
      > - skąd może się wziać taki duży estriadol?

      Duzy estradiol moze oznaczac wyczerpanie rezerwy jajnikowej,
      moze byc taki w wyniku przyjmowania srodkow antykoncepcyjnych, lub
      mozesz miec cysty na jajniku ,ktore go wytwarzaja.
      Czy robilas usg jajnika?
      Czy bralas anytkoncepcje?
      Czy badalas w 21dc progesteron i estradiol?
      Co do tarczycy: niedoczynnosc moze wplywac na prace jajnika.
      • veroniqq Re: Wynik FSH, E2 a Hashimoto ? 26.05.09, 22:16
        Nie, nie robiłam USG jajników tylko dopochwowe, ale to juz jakiś
        czas temu, będzie ze 2 lata. Nie stosowałam nigdy tabletek
        antykoncepcyjnych. Estriadol badałam teraz w 3 dniu cyklu, a
        progesteron 1,5 roku temy wyszedł mi 5,51 (norma 0,95-21,0).
        Czyli mam rozumieć, że przyczyną może być wyczerpanie rezerwy
        jajnikowej lub torbiele na jajnikach? Czy jest jakaś inna opcja?
        Mam nadzieję, że rezerwa jeszcze jakaś została, wolę nie myśleć
        jesli okaże się inaczej. I tak jestem już maksymalnie zdołowana sad

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka