19.01.15, 18:25
Mój kochany lapik z Windowsem XP padł biedak po 6 latach intensywnej eksploatacji. Zanabyliśmy z małżonkiem nówkę z Windowsem 8 i na tym skończyła się radość.. Nie da się na tym badziewiu zainstalować większości darmowych programów które miałam wcześniej, żaden antyszpieg nie chodzi, nie da się zainstalować Avasta a McAfee jest tragiczny i nie daje się zmienić ustawień więc co sekundę wyskakuje mi jakieś powiadomienie.. Wkurza mnie ogólnie ten system. Zapomniałabym, po każdym wyłączeniu kompa muszę naciskać ctrl+shift bo automatycznie zamienia mi się z i y więc jak zapomnę to nie wchodzi mi hasło. Kto oswoił tego potwora i pomoże zanim oszaleję?
Obserwuj wątek
    • anetchen2306 Re: windows 8 19.01.15, 20:15
      Ustawilas klawiature na polski programisty??

Ta zamiana z i y jest typowa, gdy korzysta sie z innych klawiatur (ja korzystam najczesciej z DE). Ja mam laptopa zakupionego w De. Gdy przestawiam klawiature na PL, to tez mi automatycznie zamienia z i y. W klawiaturze niemieckiej nie ma tej zamiany. Mam win 8 od prawie 2 lat. Programy trzeba sobie sciagnac na nowo, jest spoooro darmowych na win 8 (sama mam darmowe antywirusy).
      To, ze co chwile wyskakuje powiadomienie antywirusa: to nowa funkcja antywirusa, dostosowana do win 8. Tez tak mam: znacznie czesciej pojawiaja sie pytania o uprawnienia (jako administratora), ostrzezenia, zachety do aktualizacji, zakupu pelnych wersji (w przypadku darmowych programow). Trza systematycznie odhaczac, zeby wiecej komp nam tego nie pokazywal.
      Avasta nie mam, mam avira.
    • grave_digger Re: windows 8 19.01.15, 22:06
      off top, po co ci hasło w laptopie???
      • dziewczyna_bosmana Re: windows 8 20.01.15, 08:19
        Do forum, maili, banku.. wymieniać dalej? tongue_out
        • grave_digger Re: windows 8 20.01.15, 09:15
          Ale kto ma się tam 'włamać'?
          Sorry, ale strasznie mnie to ciekawi.
          • dziewczyna_bosmana Re: windows 8 20.01.15, 09:37
            Grave, pobudka smile Mam hasła do forum, maili i banku, nie da się nie mieć hasła do skrzynki mailowej czy forum. Jak mi się przy włączaniu kompa przestawiały znaki to potem mi wyskakiwały błędy w hasłach i zanim skumała o co chodzi to mogłam sobie poblokować konta wpisując 3 razy złe hasło.
            • andziulec Re: windows 8 20.01.15, 09:40
              W założycielskim napisałaś tak jakby chodziło o hasło do systemu. Ja też tak zrozumiałam.
              Grave niektórzy stosują hasło do systemu ze względów bezpieczeństwa. I nie chodzi o innych domowników.
              • grave_digger Re: windows 8 20.01.15, 10:39
                Tak, zrozumiałam, że bosmanowa ma hasło do laptopa, które notabene łatwo obejść. Sama je obeszłam, gdy zapomniałam hasła do kompa dziewczyn. Wystarczyło zapytać google. Mój informatyk robi to jednym palcem tongue_out
    • marjanna.b Re: windows 8 19.01.15, 23:26
      Pierwsze co zrobiłam, to zaktualizowałam system do 8.1
      Nie mam problemu ze zmianą klawiatury, nie mam problemy z darmowymi programami (ale antywirusa mam wykupionego, podobnie Office, reszta działa bez bez problemu).
      Bałam się tej zmiany bardzo, bo 7 działała mi bardzo dobrze, ale nie było tak źle wink
      • dziewczyna_bosmana Re: windows 8 20.01.15, 08:20
        Jak zaktualizowałaś do 8.1? Klawiaturę już ogarnęłam w ustawieniach. Wywaliłam McAfee i mam Windows Defendera. Jest szansa że ogarnę ustrojstwo.
        • marjanna.b Re: windows 8 20.01.15, 09:08
          Pobierasz aktualizację ze sklepu.
          Tu masz więcej na ten temat: windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/update-from-windows-8-tutorial
      • beata985 Re: windows 8 20.01.15, 16:24
        nie znosze 8.1
        na dodatek aktualizuje mi sie sam, już drugi raz przywracałam do 8.
        strasznie mi muli laptop na tym.
        avasta zainstalowałam bez problemu zresztą chyba nawet z wami konsultowałam.
        powoli sie przyzwyczajam /rok już mam big_grin/ale i tak nie wykorzystuję w pełni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka