Dodaj do ulubionych

Agresywna kotka

30.09.11, 17:28
Hej. Mam pytanie do bardziej doswiadczonych. Otoz za jakis czas wracam do Polski ( wraz z moja kotka ) a tam juz mam maly zwierzyniec.
Problem jesttaki, ze moja 2,5 latnia kotka jest dosc agresywna, ale tylko w okreslonych przypadkach.
Byla wzieta jako maluszek ( ludziska chcieli sie pozbyc szybko kociakow ), ja nawet wzielam urlop aby kotka nie byla sama w domu. po jakims czasie trzeba bylo wracac do pracy i kotka zostawala sama w domu (na ok 11 godzin ).
Moje doswiadczenie z kotami zawsze bylo raczej milusinskie- koty w Polsce potrafia caly dzien sie lasic, przytulac a moja kotka juz od malego nie dala sie nawet poglaskac, przytulic. Z poczatku zdarzalo sie, ze mnie lub beza podrapala, ale nie bylo to grozne. Jakis czas temu przeprowadzilam sie do domu z ogrodem i moja kotka posmakowala "ogrodowego zycia"- tzn jest wypuszczana do ogrodu tylko jak ktos jestw domu. problem zaczal sie jak trzeba bylo kotke zagonic do domu- kladla sie na placach, syczala i drapala niemilosiernie i tak jest do teraz.
zdarzylo sie pare razy, ze zwiala do sasiada i trzeba bylo isc po nia i jakos zlapac- a to konczylo sie dosc bolesnie- nawet z podrapana twarza.
Ogolnie kotka nie stwarza problemow- spi z nami w lozku, przesypia wiekszosc dnia, ale jesli juz wyjdzie do ogrodu i ma wracac to nie da sie tego zalawtic bez rozlewu krwi...
W domu w Polsce jest male dziecko i boje zie, ze moja kotka moze zrobic mu krzywde.
Zastanawiam sie, czy jesli moja kotka bedzie miala kontakt z innymi kotami to czy wowczas sie uspokoi ???
(zadza sie ,ze obce koty przychodza do naszego ogrodu a wowczas moja kotka szaleje w domu i chciala by wyskoczyc przez okno-wyglada to tak, ze nie zyczy sobie innych zwierzat na swoim terenie, choc jakis czas temu kotka miala kontakt z dwoma kotami -u znajomych - i nic sie nie dzialo- moze to zalezy od terytorium???

ps, czytalam, ze dobre jestspryskiwanie kota- niestety moja kotka pluskac sie w wodzie , a jak pada to siedzi na deszczu i nic sobie z tego nie robi...

Prosze, podpowiedzcie co moge zrobic , aby jakosc zapanowac nad kotka. dziekuje

Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Agresywna kotka 02.10.11, 09:27
      Poprostu trafiła ci się charakkterna kota.Ja na twoim miejscu jeżeli bym miała taką możliwość to bym zafundowała takie wyjście dla kota w drzwiach.Nie wiem dlaczego musicie zabierać kotę od s ąsiada,czy jemu przeszkadza jej obecność?Jeżeli tak to wypadałoby jej wogóle nie wypuszczać.Na tym forum ktoś kiedyś przedstawiał woliere dla kotów.Ale to już kwestia zapatrywań.Na mój gustkot jest najszczęśliwszy kiedy może chodzić tam gdzie chce i ma dokąd wracać.Pozdro,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka