iwidziabag
30.09.11, 17:28
Hej. Mam pytanie do bardziej doswiadczonych. Otoz za jakis czas wracam do Polski ( wraz z moja kotka ) a tam juz mam maly zwierzyniec.
Problem jesttaki, ze moja 2,5 latnia kotka jest dosc agresywna, ale tylko w okreslonych przypadkach.
Byla wzieta jako maluszek ( ludziska chcieli sie pozbyc szybko kociakow ), ja nawet wzielam urlop aby kotka nie byla sama w domu. po jakims czasie trzeba bylo wracac do pracy i kotka zostawala sama w domu (na ok 11 godzin ).
Moje doswiadczenie z kotami zawsze bylo raczej milusinskie- koty w Polsce potrafia caly dzien sie lasic, przytulac a moja kotka juz od malego nie dala sie nawet poglaskac, przytulic. Z poczatku zdarzalo sie, ze mnie lub beza podrapala, ale nie bylo to grozne. Jakis czas temu przeprowadzilam sie do domu z ogrodem i moja kotka posmakowala "ogrodowego zycia"- tzn jest wypuszczana do ogrodu tylko jak ktos jestw domu. problem zaczal sie jak trzeba bylo kotke zagonic do domu- kladla sie na placach, syczala i drapala niemilosiernie i tak jest do teraz.
zdarzylo sie pare razy, ze zwiala do sasiada i trzeba bylo isc po nia i jakos zlapac- a to konczylo sie dosc bolesnie- nawet z podrapana twarza.
Ogolnie kotka nie stwarza problemow- spi z nami w lozku, przesypia wiekszosc dnia, ale jesli juz wyjdzie do ogrodu i ma wracac to nie da sie tego zalawtic bez rozlewu krwi...
W domu w Polsce jest male dziecko i boje zie, ze moja kotka moze zrobic mu krzywde.
Zastanawiam sie, czy jesli moja kotka bedzie miala kontakt z innymi kotami to czy wowczas sie uspokoi ???
(zadza sie ,ze obce koty przychodza do naszego ogrodu a wowczas moja kotka szaleje w domu i chciala by wyskoczyc przez okno-wyglada to tak, ze nie zyczy sobie innych zwierzat na swoim terenie, choc jakis czas temu kotka miala kontakt z dwoma kotami -u znajomych - i nic sie nie dzialo- moze to zalezy od terytorium???
ps, czytalam, ze dobre jestspryskiwanie kota- niestety moja kotka pluskac sie w wodzie , a jak pada to siedzi na deszczu i nic sobie z tego nie robi...
Prosze, podpowiedzcie co moge zrobic , aby jakosc zapanowac nad kotka. dziekuje