Dodaj do ulubionych

Geniusz (Ingenious) 8+

06.01.15, 13:32
Logiczna gra dla całej rodziny, polecana przez MENSA.
Geniusz to jedna z bardziej znanych gier Reinera Kniazia (Pędzące żółwie). Gracze układają kolorowe żetony na sześciokątnej planszy, zbierają punkty, blokują żetony przeciwnika i starają się chronić samych siebie przed zablokowaniem przez innych. Podobno Geniusz to najlepsze połączenie Scrabble, Domina oraz Mastermind.
Rozgrywka jest bardzo prosta - gracz w swoim ruchu:
dokłada jedną ze swoich płytek na planszę
punktuje
dobiera płytki do sześciu i umieszcza na swojej podstawce
Wymaga jednak trochę kombinowania smile

Trochę (ale tylko trochę) podobna do Blokusa i podobno do Qwirkle (nie mamy). Minusem dla mnie jest wykonanie - kartonowe płytki.
Ogólnie jednak polecam - my mamy Geniusza największego, ale Geniusz też występuje w wersji karcianej i podróżnej.
Obserwuj wątek
    • per-vers Re: Geniusz (Ingenious) 8+ 20.11.15, 20:56
      Hmm, dziwne, że o tej grze nie było żadnej dłuższej dyskusji.
      Nabyłam ją już jakiś czas temu, ale dopiero niedawno udało nam się w to zagrać. I co to była za miła niespodzianka! Bardzo przyjemne kombinowanie!
      Ale faktycznie, wykonanie tej "największej" edycji pozostawia wiele do życzenia... Jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać wersję i zastanawiać się nad podróżną, bo chciałam taką zwyczajną, do domu i myślałam raczej, ze wersja podstawowa jest zazwyczaj lepsza, niż podróżna. Tymczasem w praniu okazalo sie, że jest to wybitnie domowa gra, do grania tylko i wyłącznie na stole, bo już na łóżku czy na dywanie wszystko się rozjeżdża... Rozjeżdżać się może także podczas dokładania kolejnego elementu nawet na stole... Także zdecydowanie polecam jednak tą podróżną z plastikową planszą...
      • sylwina76 Re: Geniusz (Ingenious) 8+ 25.11.15, 09:53
        Zgadzam się, tez żałuję, ze nie mamy wersji podróżnej. Ja Geniusza bardzo lubię, często graliśmy, teraz wolimy Qwirkle. Szybciej i stabilniej. U nas zawsze któreś z dzieci, potrąciło planszę i wszystko się sypało, a potem trudno było ustawić właściwie.Ale nadal baardzo Geniusza polecam, uważam, ze to jedna z lepszych gier logicznych. Tylko kółeczka mogłyby być plastikowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka