Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

chroniczny problem

01.08.10, 19:25
    Proszę o pomoc. Napisze to w skrócie. Od ok 10 lat mam powracającą nerwice?
    depresje? lekarze różnie to nazywają. Jestem DDA, nie byłam bita raczej
    wykańczał mnie strach i lęk przed awanturami i wszystkim co sie wiazało z
    alkoholem, bardzo to przezywalam miałam wtedy silne lęki chyba nie musze tego
    tłumaczyc. Mając 15 lat moi rodzice wkońcu się rozwiedli, nie przeżyłam tego
    traumatycznie od razu (towarzystwo i te sprawy stres jakos minimalnie upływał)
    dopiero kilka miesięcy później jak zamieszkaliśmy z ojczymem coś we mnie pękło
    to było w kwietniu- maju. Zerwałam kontakty z otoczeniem, byłam nerwowa,
    miałam kłopoty w szkole,kłopoty z koncentracją, całe wakacje siedziałam w domu
    jak dzikus, nabawiłam sie fobii itp syfów, coś we mnie siedziało. Teraz mam 26
    lat i co rok na lato mój stan sie pogarsza wracaja lęki, silna nerwica, ataki
    paniki. Znowu nie byłam w stanie pracować:/ Czy możliwe, że te wydarzenia z
    przeszłości po prostu wracają, czy to trauma którą przeżywam prawie co rok??
    Obserwuj wątek
      • sorroweem Re: chroniczny problem 01.08.10, 19:34
        Dodam, że teraz jestem w związku i nie mieszkam z rodzicami, próbuje się sama
        utrzymać i żyć, mój partner wspiera mnie jak tylko może jest dla mnie 24h/dobe.
        Chce mu tego oszczedzic ale lęki i to co sie ze mna dzieje jest nie do wytrzymania.
        MAJ-nerwowość, drażliwość, frustracja, nieopanowanie, wybuchowość, zmniejszony
        apetyt, zimne poty, napięciowe bóle głowy, tachykardia, osłabienie, fobia
        społeczna i agorafobia, lęki, niepokój, ataki paniki, dręczące, natrętne myśli w
        dzień i w nocy, poczucie przepracowania, brak motywacji, brak koncentracji,
        niska samoocena, bezsenność, nadmierne pobudzenie ruchowe, gonitwa myśli,
        irracjonalne zachowanie, (chęć podwyżki, rzucenie pracy),
        natręctwa-perfekcjonizm- zadręczanie się szczegółami, poczucie wykończenia
        fizycznego i psychicznego
        • monika.gniezno Re: chroniczny problem 25.11.10, 13:37
          Przezywam podobne rzeczy. Również mam 26 blat i ciągle jestem na 3 roku studiow, bo co roku je zawalam, przez nerwy stres i inne tego typu rzeczy. tez mialam ataki paniki i rozne fobie, zamykam sie w sobie i sama ze soba..... Dodam ze moj ojciec nie pije od 8 lat( a w najgorszym okresie pil w ciagach miesiecznych albo i dluzszych), a mama choruje psychicznie.

Najgorzej jest siedziec samemu i nic z tym nie robic. Od jakichs 4 lat chodze na grupy samopomocowe DDA, a od poltora roku pracuje tez z psychologiem indywidualnie. Przeszlam terapie DDA(krotka, 3miesiaczna, troche za krotka) i terapie Uczucia.
          Zachecam Cie rowniez do takiej terapii i przede wszystkim do chodzenia na grupy samopomocowe DDA oparte na 12 krokach.
          Nie jest latwo, ale to pomaga. Ale trzeba bardzo chciec zmienic swoje zycie i bardzo pracowac nad soba. Ale na prawde warto, ja widze ze to mi pomaga i ze jest lepiej. I wierze ze bedzie jeszcze lepiej i ze Tobie rowniez sie uda:)
      • migottka17 Re: chroniczny problem 01.08.10, 23:46
        Myślę,ze wracają.Mam podobnie,mój tata był/jest alkoholikiem. I
        sądzę że w Twoim wypadku te objawy mogą być przyczyną takiej
        nerwicy, bo czułam się tak samo. Moze spróbuj terapii DDA. O samej
        nerwicy Ci niewiele powiem, bo jeszcze jej nie "ogarnęłam" prawie
        wogóle:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka