Dodaj do ulubionych

Ślub z Rumunem

09.05.12, 22:36
Witam wszystkich serdecznie.Tylko proszę nie krzyczcie ,że to już było :-) Wiele na ten temat czytałam ale mam pytanie czy może ktoś w najbliższym czasie brał lub ma zamiar brać ślub z Rumunem ? Chodzi mi konkretnie o jedną sprawę.Planuję z moim chłopakiem z Rumuni właśnie wziąć ślub cywilny.Problem mamy z aktem.Pani w USC mówi ,że albo mamy dostarczyć akt urodzenia albo musimy iść do sądu żeby nas zwolnił z konieczności dostarczenia tego aktu do USC.Czy ktoś z Was też musiał to załatwiać przez sąd ?Boję się ,że to może zbyt długo potrwać a minął już miesiąc jak wzięliśmy z konsulatu zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa.Podobno jest ten dokument ważny 3 miesiące (tak wyczytałam z internetu ),kobieta w USC mówi że "chyba" 6.Boję się ,że minie jego ważność i od nowa będziemy musieli go pobierać.No cóż trochę się pospieszylismy ,ale nie wiedzieliśmy ,że tak to wyjdzie z tym aktem.Za wszystkie wiadomości z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dexte.r Re: Ślub z Rumunem 11.09.12, 00:23
      z tego co sie orientuje musisz miec akt urodzenia chlopaka

najlepiej zadzwon do konsulatu rumunskiego w polsce (wydzial chyba poznan - bardzo fajna Pani powie co i jak (lamana polszczyzna;))
    • staua Re: Ślub z Rumunem 11.09.12, 21:58
      Ale dlaczego dostarczenie aktu urodzenia to taka trudnosc? Przeciez w Rumunii cos takiego normalnie istnieje, tak samo jak w Polsce czy w kazdym innym kraju. Jak nie ma, ani jego rodzice nie maja, to odpis mozna dostac bez problemu w urzedzie albo przez konsulat. I to nie bedzie trwalo 3 miesiace.
    • napolnoc Re: Ślub z Rumunem 11.09.12, 23:27
      Ja bym na Twoim miejscu dopytala dokladnie w urzedzie, gdzie chcecie brac slub, a nawet poprosila o wykaz dokumentow na pismie. Bo niestety, ale bywaja problemy. My tez niby w necie przeczytalismy jedna wersje, a co maz dzwonil, to slyszal inna, na koniec ambasada polska powiedziala, ze standartu nie ma i oni pomoga ile moga, ale wiadomo....ja nie chcialam ryzykowac zaproszenia gosci z 4 stron swiata i potem uslyszec, ze brakuje mi jakiegos ksera jakiejs apostoly tlumaczonej notraialnie, ale tylko u 3 wskazanych notariuszy, z ktorych dwoch obecnie ma urlop, a trzeci jest zajety ;)
      Jak dla mnie, zalatwianie czegos urzedowo w RO to masakra. Unikamy tego, jak tylko sie da.
    • Gość: teresa Re: Ślub z Rumunem IP: *.sanok.biz 09.12.12, 15:49
      Witam.
      brałam ślub w rumuńskim USC tam jest to znacznie prostsze niż w Polsce, nawet pozwole sobie powiedzieć że w Polsce jest to nie możliwe (skomplikowane i drogie procedury które rozbijają się o tzw. "dobrą wolę urzędniczą") w Rumuni jest to banalnie proste całą sprawę załatwia się w max 2tygodnie -w Polsce próbowaliśmy ROK!!!!!!!!!!!!! i zapłaciliśmy sporo pieniędzy zanim nas oświecił że ..... to w zasadzie się da zrobić jeszcze tylko .....to.............to ......to i.....tamto i jeszcze tłumaczenia do tego wszystkiego. tak pokrudce to : wybierasz z polski dokument o zdolności do wstąpienia w związek
      wysyłasz to to konsulatu oni to tłumaczą i wydają potrzebny kwit ( że to ortogonalny dokument)
      z tym do notariusza w rumuni ( narzeczony musi cie trochę podszkolić z języka)
      z tym do USC w rumunii po skierowanie do lekarza
      z zaświadczeniem od lekarza po date ślubu
      potem zapisać ślub w polsce -
      ps nie wybieraj Zaświadczenia o zdolności do wstąpienia w związek małżeński za granicę - wybierz normalnt

Jeśli potrzebujesz informacji to możesz znaleźć mnie na fejsbuku to odpowiem na wszystkie pytania. Teresa Sofineti - jestem jednan
    • Gość: aga Re: Ślub z Rumunem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.19, 18:08
      Proszę wytłumacz mi jak wsiąść wizytę w ambasadzie bo już drugi tydzień prubuje i nie mogę.To znaczy przyszedł mi email z nr.PE ale co dalej jak mam wybrać date wizyty.
      • Gość: AlicjaS1989 Re: Ślub z Rumunem IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.20, 19:30
        Cześć, czy udało Ci sie umowic na ta wizyte w ambasadzie rumunskiej? Jesli tak to jak to robiłaś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka