szpulkaa 04.07.05, 16:31 scena jak z filmu... serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34250,2799261.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoric Re: wilk, owce i... pociag 04.07.05, 19:08 taaaak, a do tego jeszcze egzorcyzmy: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34250,2782876.html Ale ja nie o tym. Podobno w dwóch regionach: Olt i Telecośtam (południowa Rumunia, koło Dunaju) jest powódź i stan wyjątkowy. Nigdzie o tym nie ma w internecie, czyli skala zjawiska pewnie niewielka. Ale coś te powodzie lubią Rumunię. Zastanawiam się, na ile pod tym względem można zaufać Transylwanii i okolicom Bukaresztu - nie chciałbym pojechać tam i dowiedzieć się, że kraj jest akurat sparalizowany. pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
nelu Re: wilk, owce i... pociag 05.07.05, 11:09 www.nineoclock.ro/homenews.php Tutaj znajdziesz coś na temat aktualnej sytuacji powodziowej w Rumunii po angielsku. Niestety to fakt, że powodzie lubię ten kraj. Mieszkałem tam kilka lat i praktycznie co roku jakieś tereny były zalewane, czasem kilka razy w roku. Najczęściej w Siedmiogrodzie, ale także w Mołdawii, na południu (tam gdzie teraz) stosunkowo najrzadziej. Z tego co czytuję w rumuńskich mediach, ten rok jest wyjątkowy po tym względem. Problem z dużą wodą mieli już na wiosnę, potem chyba w maju. Jakiegoś większego paraliżu (komunikacyjnego) nie ma się co jednak spodziewać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: wilk, owce i... pociag 05.07.05, 17:32 problem z powodziami byl na wiosne... teraz to jest troche za sucho na to, zeby dalo sie zauwazyc nadmiar wody... przynajmniej w Bukareszcie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: wilk, owce i... pociag 05.07.05, 17:58 Sa powodzie, wlasnie teraz w tych regionach, o ktorych pisza przedmowcy. Duzo jest ofiar. Np. tutaj jest o tym: www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=sectiune§ion_id=1 Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: wilk, owce i... pociag 06.07.05, 15:58 no dobilas mnie ta rumunska gazeta!!:-) dzieki za wiare w czlkowieka i jego zdolnosci jezykowe;-))) slyszalam o powodziach... jedynie mowie, ze patrzac na Dembovite, nie odczuwa sie zagrozenia:-) a tak a propos gazety i dziesiejszego newsa: mijam pomnik prawie codziennie i musze przyznac, ze zostal postawiony w rekordowym tempie... nie rozumiem tylko, co to jest... Staua, mozesz wyjasnic, plis?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: wilk, owce i... pociag 06.07.05, 16:52 Sorry... to jedna z gazet, ktorymi raczy mnie maz. Z tego newsa wynika, ze nikt nie wie, co to jest, a tytulowy ziemniaczek pasuje calkiem niezle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Powódź 14.07.05, 02:40 No i super. Mógłby coś ktoś napisać jak wygląda sytuacja? Ze szczególnym uwzględnieniem okolic Brasova i ogólnego funkcjonowania pociągów w całym kraju? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś