Dodaj do ulubionych

wilk, owce i... pociag

04.07.05, 16:31
scena jak z filmu...
serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34250,2799261.html
Obserwuj wątek
    • yoric Re: wilk, owce i... pociag 04.07.05, 19:08
      taaaak, a do tego jeszcze egzorcyzmy:
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34250,2782876.html
      Ale ja nie o tym. Podobno w dwóch regionach: Olt i Telecośtam (południowa
      Rumunia, koło Dunaju) jest powódź i stan wyjątkowy. Nigdzie o tym nie ma w
      internecie, czyli skala zjawiska pewnie niewielka.
      Ale coś te powodzie lubią Rumunię. Zastanawiam się, na ile pod tym względem
      można zaufać Transylwanii i okolicom Bukaresztu - nie chciałbym pojechać tam i
      dowiedzieć się, że kraj jest akurat sparalizowany.
      pzdrv
      • nelu Re: wilk, owce i... pociag 05.07.05, 11:09
        www.nineoclock.ro/homenews.php
        Tutaj znajdziesz coś na temat aktualnej sytuacji powodziowej w Rumunii po
        angielsku.
        Niestety to fakt, że powodzie lubię ten kraj. Mieszkałem tam kilka lat i
        praktycznie co roku jakieś tereny były zalewane, czasem kilka razy w roku.
        Najczęściej w Siedmiogrodzie, ale także w Mołdawii, na południu (tam gdzie
        teraz) stosunkowo najrzadziej. Z tego co czytuję w rumuńskich mediach, ten rok
        jest wyjątkowy po tym względem. Problem z dużą wodą mieli już na wiosnę, potem
        chyba w maju. Jakiegoś większego paraliżu (komunikacyjnego) nie ma się co
        jednak spodziewać.
        Pozdrawiam
        • szpulkaa Re: wilk, owce i... pociag 05.07.05, 17:32
          problem z powodziami byl na wiosne... teraz to jest troche za sucho na to, zeby
          dalo sie zauwazyc nadmiar wody... przynajmniej w Bukareszcie;-)
          • staua Re: wilk, owce i... pociag 05.07.05, 17:58
            Sa powodzie, wlasnie teraz w tych regionach, o ktorych pisza przedmowcy. Duzo jest ofiar. Np. tutaj
            jest o tym:
            www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=sectiune§ion_id=1
            • szpulkaa Re: wilk, owce i... pociag 06.07.05, 15:58
              no dobilas mnie ta rumunska gazeta!!:-) dzieki za wiare w czlkowieka i jego
              zdolnosci jezykowe;-)))
              slyszalam o powodziach... jedynie mowie, ze patrzac na Dembovite, nie odczuwa
              sie zagrozenia:-)

a tak a propos gazety i dziesiejszego newsa: mijam pomnik prawie codziennie i
              musze przyznac, ze zostal postawiony w rekordowym tempie... nie rozumiem tylko,
              co to jest... Staua, mozesz wyjasnic, plis?:-)
              • staua Re: wilk, owce i... pociag 06.07.05, 16:52
                Sorry... to jedna z gazet, ktorymi raczy mnie maz.
                Z tego newsa wynika, ze nikt nie wie, co to jest, a tytulowy ziemniaczek pasuje calkiem niezle :-)
    • yoric Powódź 14.07.05, 02:40
      No i super.

Mógłby coś ktoś napisać jak wygląda sytuacja?
      Ze szczególnym uwzględnieniem okolic Brasova i ogólnego funkcjonowania pociągów
      w całym kraju?
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka