Dodaj do ulubionych

Delta Dunaju:)

02.08.05, 12:54
Mam marzenie. Chciałabym pojechać i popływać po delcie Dunaju, np. kajakiem
czy czymś takim. Czy ktoś z Was był tam? A może nawet próbował tego, o czym
marzę? Będę wdzieczna za jakiekolwiek opinie i sugestie.
Pozdrawiam

....................................
I co na to NATO?
NATO na to nic
Obserwuj wątek
    • brombi Re: Delta Dunaju:) 02.08.05, 15:55
      Byłam w tym roku, w połowie czerwca. A co konkretnie interesuje Ciebie?
      • bojana Re: Delta Dunaju:) 02.08.05, 16:13
        Zazdroszczę:)
        Interesuje mnie wszystko, a w szczególności:
        1. czy tam można poruszać się po wodzie bez ograniczeń, tzn. czy są obszary
        niedostepne (przypuszczam, że są)?
        2. jakie są tam dostepne opcje noclegów? (miejscowi, namiot)?
        3. czy tam można wypożyczyć gdzieś np. łódź z silnikiem akumulatorowym?
        4. a może możnaby nad tą deltą też czymś polatać, np. helikopterem czy
        motolotnią?
        5. czy potrzebne są jakieś zezwolenia, bilety wstępu?
        6. czy sa tam na miejscu organizowane jakieś tripy po delcie?
        Generalnie będę wdzięczna za krótki opis wrażeń i miejsc, które w tym rejonie
        widziałaś.
        Pozdrawiam
        I co na to NATO?
        NATO na to nic
        • brombi Re: Delta Dunaju:) 02.08.05, 19:51
          1. Bez ograniczeń można poruszać się wszędzie za wyjątkiem 18 obszarów ochrony
          ścisłej – na miejscu można kupić mapy z zaznaczoną ich lokalizacją.
          2. W Tulczy można nocować tylko w hotelach, brak jest campingu. Ceny w
          hotelach nie należą też do niskich – od 10-15 Euro za noc od osoby. Ja
          mieszkałam na campingu w Murigholu. Za 2 osoby, samochód i namiot płaciłam w
          czerwcu 160 000 lei za noc (1 Euro – 35 800 lei).Na campingu można wynająć też
          domki za około 400 000 lei za noc lub pokój w motelu za około 1 000 000 lei za
          noc.
          3. W każdej osadzie miejscowi wynajmują łodzie. Ceny od 13 do 15 Euro za
          godzinę. Zawiozą gdzie tylko będziesz chciała.
          4. Ta opcja mnie nie interesowała, więc nic o tym nie wiem.
          5. Pozwolenie, lub bilet wstępu – jak wolisz - trzeba zakupić w Tulczy za około
          1 Euro – dokładnej ceny nie pamiętam.
          6. Wycieczki po delcie organizowane są z Tulczy – trzeba po prostu popytać się
          na nadbrzeżu.
          Sezon w delcie kończy się około 20 sierpnia. Niestety krótki opis wrażeń z
          pobytu w delcie jest niemożliwy – było to jedno z piękniejszych miejsc, w
          którym się znalazłam.
          Jeśli chcesz, podeślę Ci zdjęcia, tylko podaj maila, może one oddadzą choć
          trochę piękna tej okolicy.

• bojana Re: Delta Dunaju:) 02.08.05, 20:39
            Wielkie dzięki:)
            Zdjęcia z rozkoszą zobaczę, choć juz ich trochę widziałam. Będę wdzięczna
            jeżeli przeslesz mi je na skrzynkę gazetową. Wierzę, że wrażeń nie da się w
            skrócie opisać bo to musi w realu wyglądać powalająco:))))) Chcę sie tam
            znaleźć i pływac, pływać i pływać po tej cudownej krainie:) Trochę mnie tylko
            przeraża cena wynajęcia łodzi bo chciałabym parę dni spędzić na wodzie żeby
            zobaczyć jak najwięcej. To taka normalna łódź drewniana z silnikiem?
            Uwielbiam wodę, rzeki, ale na taki format jeszcze nigdy sie nie porywałam.
            Jak sobie pomyślę, że Caucescu przeorywał ten teren żeby uprawiać tam min. mak
            to nadziwić się nie mogę ludzkiej głupocie...
            Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na foty:)
            Bojana
            I co na to NATO?
            NATO na to nic
          • autofolia Re: Delta Dunaju:) 02.08.05, 20:42
            Ja poprosze zdjecia z delty dunaju. Wybieram sie tam i nie widzialem jeszcze
            zdjec. autofolia@gazeta.pl
            dzieki z gory
          • staua Re: Delta Dunaju:) 02.08.05, 20:42
            Brombi, a nie moglabys wrzucic paru zdjec do forumowego albumu? I zamiescic tu opisu pobytu w
            Delcie, gdybys kiedys miala wiecej czasu? A moze nawet moglabys napisac o tym relacje do extra
            internetowego czasopisma Pinezka?
            • brombi Re: Delta Dunaju:) 02.08.05, 20:49
              Pewnie, że mogłabym, gdyby tylko doba miała jakieś 40 godzin. Ale postaram się
              wygospodarować trochę czasu - dam znać jak tylko umieszczę zdjęcia. Relację też
              obiecuję, ale nie tak szybko.
              • staua Re: Delta Dunaju:) 02.08.05, 21:08
                Z gory dzieki! Bo to bardzo wzbogaci forumowe informacje!
          • nie_mowie Re: Delta Dunaju:) 05.08.05, 14:31
            Cześć,
            czytałąm Twój post na "Rmunii". Jeśli mozesz to proszę, prześlij mi zdjęcia z
            delty Dunaju -ja też się tam wybieram w przyszłym roku. Kiedy zaczyna się sezon?
            Iza
          • bysimon Re: Delta Dunaju:) 09.08.05, 15:18
            Hej,
            a możesz powiedzieć co oznacza że sezon kończy się koło 20 sierpnia? Wybieram
            się nad Deltę na przełomie września i paździenika i zastanawiam się czy uda mi
            się po niej popływać skoro mówisz że koło 20 sierpnia już jest po sezonie.
            Mam jeszcze jedno pytanie. Czy wiesz może jak przedostać się Deltą z Ukrainy do
            Rumuni?
    • brombi Re: Delta Dunaju:) 06.08.05, 18:32
      Zdjęcia z delty już są w albumie. Zapraszam do oglądania.
      • staua Re: Delta Dunaju:) 09.08.05, 15:23
        Bardzo fajne zdjecia, klimaty, jakie lubie, a warzecha mi niesamowicie zaimponowala :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka