Dodaj do ulubionych

DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04

17.04.06, 21:46
Czesc:) Czy wybiera sie ktos samochodem moze w tym tygodniu do Rumunii i ma
jedno wolne miejsce?? Doloze sie do kosztow..i zapewnie mila atmosfere;)
Obserwuj wątek
    • jutan Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 17.04.06, 21:59
      Witaj!

Uwielbiam podróżować w miłej atmosferze, ale do Rumunii wyjeżdżam dopiero we
      wrześniu i będę miał trzy wolne miejsca, jesli coś planujesz w tym okresie to
      zapraszam.
      Pozdrawiam
      • jutan Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 17.04.06, 22:02
        Zapomniałem dodać, że też potrafię być miły.
        Pozdro
        • hnucek1 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 17.04.06, 22:34
          We srode 19.04 jedziemy z Avroml'em trasa opisana przez niego
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=28506990 jedziemy razem do
          Suceavy, tam rozjezdzamy sie on jedzie do Iass a ja do Bukaresztu, wiec jak
          masz ochote odbyc podroz w nieco inny sposob to zapraszamy, pisz na forum.
          Pozdrawiam
          • avroml Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 18.04.06, 10:08
            Obawiam sie, ze Veronica potrzebowalaby wizy ukrainskiej...
            • hnucek1 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 18.04.06, 19:50
              Powiem Ci ze juz jechalem z Rumunami, ktorzy mieli przeterminowane wizy
              ukrainskie i $10 zalatwilo sprawe :) - przykre ale prawdziwe - no ale celnik
              ukrainski tez z czegos musi zyc ;).
              Pozdrawiam
              • avroml Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 18.04.06, 21:25
                uuu, nie taki rzeczy zobaczysz pojutrze rano, na granicy w Serecie;) a propos, juz telefonicznie zamowilem taksowke w Czerniowcach do Suczawy na czwartek, 4 rano.
                • veronicasim13 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 18.04.06, 23:26
                  Dziekuje za zaproszenie:)Znam ta trase na pamiec, bo w Rumunii mieszkam w
                  Falticeni i cale studia + zerowka tak jezdzilam. W sumie nie wiem dlaczego, ale
                  nie zalatwilam sobie tej wizy:( i teraz nie biore pod uwage podroz przez Ukr.
                  troche sie boje, bo mam staly pobyt w Pl i jakas dziwna pieczatka w paszporcie
                  moze mnie za wiele kosztowac:(
                  Zycze Wam milej podrozy:) Ja bede szukac dalej...
                  • hnucek1 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 19.04.06, 08:59
                    Avroml moze zostaniesz kolejnym polskim noblista :D do zobaczycha o 17 przy pks
                    przemysl. pozdrawiam
                    • sebwie22 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 19.04.06, 11:55
                      ja wybieram sie do Tagru Mures 20, tj w czwartek. W Tagru Mures muszę być do
                      około 22 w czwartek? Myślałem aby wybrać się pociągiem, ale cena (647 zł za
                      powrotny) to pomyłka, a czas - 22 h z Krakowa, to dłużej niż przez Lwów. Jeśli
                      ktoś w tym czasie tj. w czwartek wybiera się w podobnym kierunku z chęcią się
                      zabiorę. Ja ruszam spod Poznania.
                      • veronicasim13 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 19.04.06, 13:00
                        W rezultacie postanowilam wyjechac w czwartek pociagiem do Budapesztu a potem
                        busem do Rumunii. Podroz Wrocl-Budapeszt i powrot ok 400 zl. Budapesz-zalau i
                        powrot ok 1 100 000. Z tego co czytalam i szukalam z Budapesztu tez masz
                        polaczenie do Tg Mures. Jesli chcesz sie zabrac w ten sposob...to zapraszam:)
                        Ja juz pare razy tak jezdzilam.
                        • sebwie22 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 19.04.06, 15:09
                          super. Prosze podaj o ktorej jedziesz z Wroclawia? moj mail to
                          sebwie22@gazeta.pl
                          pozdrawiam,
                          sebastian
          • avroml dojechalismy 20.04.06, 14:20
            Pozdrawiamy z Rumunii. Ale musze przyznac, ze nie byla to najbardziej udana
            eskapada;)

Najpierw granica polsko-ukrainska w Medyce. Koszmarny scisk w dzikim tlumie
            przed budka Ukraincow! Bez przesady, w pewnym momencie myslalem, ze strace
            zycie. Kolejka byla podzielona na "partie", ale gdy stalismy przed sama budka,
            grupa jakis dwustu handlarzy, stojaca za nami, szturmujac nieomal przebila nas
            na druga strone. Taka mila, przedswiateczna atmosfera... Samo przekraczanie
            granicy zajelo nam dobrze ponad poltorej godziny.

Okazja do Lwowa: bezproblemowo, szybko i za rozsadna cene 9 grywni. Marszrutka
            kosztuje 8.50, ale bylismy duzo szybciej.

Duze kolejki na dworcu we Lwowie. I brak wolnych miejsc w pociagu 75 (Przemysl-
            Czerniowce). Udalo nam sie zdobyc bilety tylko na "obszczyj". Standard zgodny z
            nazwa: wagon byl zatloczony i smierdzacy. Ciezka, pieciogodzinna jazda dla nie
            przyzwyczajonych.

Ostatni etap, Czerniowce-Suczawa za to bez klopotow. Niezawodny, umowiony taxi-
            kontrabandista Vitali juz czekal, otoczony piecioma ladniutkimi, rumunskimi
            studentkami ze Lwowa. Na miejsce dowiozl nas "na styk".

Hnucek w tej chwili dojezdza do Bukaresztu, a ja od kilku godzin jestem w
            Jassach, gdzie panuje przepiekna, pachnaca wiosna. Wszystkich pozdrawiam!
            • veronicasim13 Re: dojechalismy 20.04.06, 15:32
              bardzo sie ciesze, ze jestescie juz na miejscu. My z Sebastianem dopiero
              ruszamy...tez napiszemy jak bylo;)
              • hnucek1 Re: dojechalismy 20.04.06, 18:21
                nie ma co przesadzac, tlum byl dzieki i wielki ale przypominal mi kolejki u
                mnie w instytucie po pieczatke do legitymacji - z ta roznca ze na granicy procz
                ostrej wymiany slow nie bylo bojki (tlum wielki bo to okres przedswiateczny i
                wielu ukraincow wracalo z zakupami swiatecznymi do domu). az ciezko uwierzyc
                ale dostalismy 2 ostatnie bilety na pociag do czerniowiec, ktory to jest
                swietnym tematem na osobny watek, a raczej cala ksiazke. w suceavie bylismy
                przyjechalismy przed 7 i od razu mialem autobus do bukaresztu (przewoznik
                filaret - cena 32ronN), ale dla zainteresowanych jest jeszcze autobus o 8 i 9
                atlassibu (obslugiwany przez tasa suceava - 32ron). w bukareszcie bylem okolo
                14 wiec swietny czas, cena nie do przebicia, bus do medyki 2zl, bus do lwowa
                9hrywien, pociag 8hrywien, "taxi" do Suceavy $10 i autobus do bukaresztu 32ron.
                pozdrawiam. veronica daj znac kiedy bedziesz w rumunii. avroml dzieki za wesola
                podroz.
            • transylwania Re: dojechalismy 20.04.06, 21:30
              powiadasz "otoczony piecioma ladniutkimi, rumunskimi
              studentkami ze Lwowa"?
              może ja się wybiorę na weekend do lwowa jak tam same ladniutkie?
              • avroml Re: dojechalismy 21.04.06, 11:32
                akurat TYCH ladniutkich studentek juz we lwowie nie bedzie, bo w ten weekend
                spedzaja swieta u rodzicow na bukowinie. ale po swietach beda znowu, szukaj ich
                na wydziale filologii ukrainskiej:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka