veronicasim13 17.04.06, 21:46 Czesc:) Czy wybiera sie ktos samochodem moze w tym tygodniu do Rumunii i ma jedno wolne miejsce?? Doloze sie do kosztow..i zapewnie mila atmosfere;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutan Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 17.04.06, 21:59 Witaj! Uwielbiam podróżować w miłej atmosferze, ale do Rumunii wyjeżdżam dopiero we wrześniu i będę miał trzy wolne miejsca, jesli coś planujesz w tym okresie to zapraszam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jutan Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 17.04.06, 22:02 Zapomniałem dodać, że też potrafię być miły. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
hnucek1 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 17.04.06, 22:34 We srode 19.04 jedziemy z Avroml'em trasa opisana przez niego forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=28506990 jedziemy razem do Suceavy, tam rozjezdzamy sie on jedzie do Iass a ja do Bukaresztu, wiec jak masz ochote odbyc podroz w nieco inny sposob to zapraszamy, pisz na forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 18.04.06, 10:08 Obawiam sie, ze Veronica potrzebowalaby wizy ukrainskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
hnucek1 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 18.04.06, 19:50 Powiem Ci ze juz jechalem z Rumunami, ktorzy mieli przeterminowane wizy ukrainskie i $10 zalatwilo sprawe :) - przykre ale prawdziwe - no ale celnik ukrainski tez z czegos musi zyc ;). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 18.04.06, 21:25 uuu, nie taki rzeczy zobaczysz pojutrze rano, na granicy w Serecie;) a propos, juz telefonicznie zamowilem taksowke w Czerniowcach do Suczawy na czwartek, 4 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
veronicasim13 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 18.04.06, 23:26 Dziekuje za zaproszenie:)Znam ta trase na pamiec, bo w Rumunii mieszkam w Falticeni i cale studia + zerowka tak jezdzilam. W sumie nie wiem dlaczego, ale nie zalatwilam sobie tej wizy:( i teraz nie biore pod uwage podroz przez Ukr. troche sie boje, bo mam staly pobyt w Pl i jakas dziwna pieczatka w paszporcie moze mnie za wiele kosztowac:( Zycze Wam milej podrozy:) Ja bede szukac dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
hnucek1 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 19.04.06, 08:59 Avroml moze zostaniesz kolejnym polskim noblista :D do zobaczycha o 17 przy pks przemysl. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sebwie22 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 19.04.06, 11:55 ja wybieram sie do Tagru Mures 20, tj w czwartek. W Tagru Mures muszę być do około 22 w czwartek? Myślałem aby wybrać się pociągiem, ale cena (647 zł za powrotny) to pomyłka, a czas - 22 h z Krakowa, to dłużej niż przez Lwów. Jeśli ktoś w tym czasie tj. w czwartek wybiera się w podobnym kierunku z chęcią się zabiorę. Ja ruszam spod Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
veronicasim13 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 19.04.06, 13:00 W rezultacie postanowilam wyjechac w czwartek pociagiem do Budapesztu a potem busem do Rumunii. Podroz Wrocl-Budapeszt i powrot ok 400 zl. Budapesz-zalau i powrot ok 1 100 000. Z tego co czytalam i szukalam z Budapesztu tez masz polaczenie do Tg Mures. Jesli chcesz sie zabrac w ten sposob...to zapraszam:) Ja juz pare razy tak jezdzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
sebwie22 Re: DOJAZD DO RUMUNII 19-20.04 19.04.06, 15:09 super. Prosze podaj o ktorej jedziesz z Wroclawia? moj mail to sebwie22@gazeta.pl pozdrawiam, sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
avroml dojechalismy 20.04.06, 14:20 Pozdrawiamy z Rumunii. Ale musze przyznac, ze nie byla to najbardziej udana eskapada;) Najpierw granica polsko-ukrainska w Medyce. Koszmarny scisk w dzikim tlumie przed budka Ukraincow! Bez przesady, w pewnym momencie myslalem, ze strace zycie. Kolejka byla podzielona na "partie", ale gdy stalismy przed sama budka, grupa jakis dwustu handlarzy, stojaca za nami, szturmujac nieomal przebila nas na druga strone. Taka mila, przedswiateczna atmosfera... Samo przekraczanie granicy zajelo nam dobrze ponad poltorej godziny. Okazja do Lwowa: bezproblemowo, szybko i za rozsadna cene 9 grywni. Marszrutka kosztuje 8.50, ale bylismy duzo szybciej. Duze kolejki na dworcu we Lwowie. I brak wolnych miejsc w pociagu 75 (Przemysl- Czerniowce). Udalo nam sie zdobyc bilety tylko na "obszczyj". Standard zgodny z nazwa: wagon byl zatloczony i smierdzacy. Ciezka, pieciogodzinna jazda dla nie przyzwyczajonych. Ostatni etap, Czerniowce-Suczawa za to bez klopotow. Niezawodny, umowiony taxi- kontrabandista Vitali juz czekal, otoczony piecioma ladniutkimi, rumunskimi studentkami ze Lwowa. Na miejsce dowiozl nas "na styk". Hnucek w tej chwili dojezdza do Bukaresztu, a ja od kilku godzin jestem w Jassach, gdzie panuje przepiekna, pachnaca wiosna. Wszystkich pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
veronicasim13 Re: dojechalismy 20.04.06, 15:32 bardzo sie ciesze, ze jestescie juz na miejscu. My z Sebastianem dopiero ruszamy...tez napiszemy jak bylo;) Odpowiedz Link Zgłoś
hnucek1 Re: dojechalismy 20.04.06, 18:21 nie ma co przesadzac, tlum byl dzieki i wielki ale przypominal mi kolejki u mnie w instytucie po pieczatke do legitymacji - z ta roznca ze na granicy procz ostrej wymiany slow nie bylo bojki (tlum wielki bo to okres przedswiateczny i wielu ukraincow wracalo z zakupami swiatecznymi do domu). az ciezko uwierzyc ale dostalismy 2 ostatnie bilety na pociag do czerniowiec, ktory to jest swietnym tematem na osobny watek, a raczej cala ksiazke. w suceavie bylismy przyjechalismy przed 7 i od razu mialem autobus do bukaresztu (przewoznik filaret - cena 32ronN), ale dla zainteresowanych jest jeszcze autobus o 8 i 9 atlassibu (obslugiwany przez tasa suceava - 32ron). w bukareszcie bylem okolo 14 wiec swietny czas, cena nie do przebicia, bus do medyki 2zl, bus do lwowa 9hrywien, pociag 8hrywien, "taxi" do Suceavy $10 i autobus do bukaresztu 32ron. pozdrawiam. veronica daj znac kiedy bedziesz w rumunii. avroml dzieki za wesola podroz. Odpowiedz Link Zgłoś
transylwania Re: dojechalismy 20.04.06, 21:30 powiadasz "otoczony piecioma ladniutkimi, rumunskimi studentkami ze Lwowa"? może ja się wybiorę na weekend do lwowa jak tam same ladniutkie? Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: dojechalismy 21.04.06, 11:32 akurat TYCH ladniutkich studentek juz we lwowie nie bedzie, bo w ten weekend spedzaja swieta u rodzicow na bukowinie. ale po swietach beda znowu, szukaj ich na wydziale filologii ukrainskiej:) Odpowiedz Link Zgłoś