Dodaj do ulubionych

Wesele w Rumunii...

07.11.06, 12:53
Jak wyglada wesele w Rumunii......? Podobnie jak u nas w poslce..? Z Kosciola
przechodzimy na huczne weselicho???
Obserwuj wątek
    • napolnoc Re: Wesele w Rumunii... 07.11.06, 15:28
      Raczej tak :)
      Ja sie juz za cale 8 miesiecy przekonam :DDD
    • wiktorka99 Re: Wesele w Rumunii... 07.11.06, 17:38
      Ja niedawno bylam z mężem na weselu rumunskim i w zasadzie to nie rózni sie
      bardzo od Polskiego wesela. Jedynym innym zwyczajem to było obrzucanie mlodych
      pszenica a u nas króluje ryz :)))
      • staua Re: Wesele w Rumunii... 07.11.06, 18:33
        Mialam rumunskie wesele i malo sie roznilo - w restauracji, zespol, duzo
        jedzenia, tance. Nie podobalo mi sie, bo nie podobaja mi sie zadne wesela, ale
        przezylam.
        • napolnoc Re: Wesele w Rumunii... 08.11.06, 10:31
          No wez mnie nie strasz .....
          ja sie zgodzialm na rumunskie wesele, bo mialam nadzieje, ze wyglada inaczej niz
          polskie, a tych nie cierpie :/

Ale, tak jak i w PL, rowniez i w Rumunii panuje jakas tam dowolnosc w doborze
          tradycji itd. My ze Steffem odrzucilismy sporo polskich i rumunskich tradycji
          weselnych (bo po prostu ich nie lubimy) zostawiajac te ktore sa
          fajne/szczegolne/absolutnie niezbedne.
          Nie bedziemy miec tanca Pana Mloego z kura (hehe) ani porwania Panny Mlodej, ani
          zabawy przedweselnej w domu z kapela wiejska, ani pseudo cyganskiej kapeli na
          weselu, ani niesienia Pany Mlodej na rekach od USC do domu...a z polskich
          tradycji to rezygnujemy z rzucania ryzem i monetami (na rzecz "dachu"z kwiatow),
          odczepin, chleba i soli i rzucania kieliszkami.
          Moze uda nam sie stworzyc jakas mieszanke, przyjemna dla wszystkich, szczegolnie
          dla nas:)
          • pawelboch Re: Wesele w Rumunii... 13.11.06, 17:38
            napolnoc napisała:

[ciach]
            > Nie bedziemy miec tanca Pana Mloego z kura (hehe) ani porwania Panny Mlodej, an
            > i
            > zabawy przedweselnej w domu z kapela wiejska, ani pseudo cyganskiej kapeli na
            > weselu, ani niesienia Pany Mlodej na rekach od USC do domu...a z polskich
            > tradycji to rezygnujemy z rzucania ryzem i monetami (na rzecz "dachu"z kwiatow)
            > ,
            > odczepin, chleba i soli i rzucania kieliszkami.
            > Moze uda nam sie stworzyc jakas mieszanke, przyjemna dla wszystkich, szczegolni
            > e
            > dla nas:)

Zrezygnuj ze wszystkiego, przede wszystkim zrezygnuj z gości weselnych, a jak i
            to nie pomoże to zrezygnuj też z pana młodego. Wtedy ubaw będzie po pachy :]
            pzdr., PB
            • staua Re: Wesele w Rumunii... 13.11.06, 20:52
              Pawel, naprawde, chwilami zupelnie Cie nie rozumiem. Czy kazdy musi miec
              tradycyjne wesele? Chyba najwazniejsze jest, zeby mloda para sie dobrze czula,
              bo to Ich dzien.
              • pawelboch Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 00:05
                staua napisała:

> Pawel, naprawde, chwilami zupelnie Cie nie rozumiem. Czy kazdy musi miec
                > tradycyjne wesele?

Owszem, ale chyba zgodzisz się ze mną że opis nierumuńskiego wesela nie jest
                związany z tematyką tego forum? :P
                pzdr., PB
                • staua Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 03:44
                  Owszem, aczkolwiek Zuzia pytala o wesele w Rumunii, wiec Napolnoc jej opisala swoje przyszle, ktore
                  bedzie w Rumunii ;-)
                  • pawelboch Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 13:08
                    staua napisała:

> Owszem, aczkolwiek Zuzia pytala o wesele w Rumunii, wiec Napolnoc jej opisala s
                    > woje przyszle, ktore
                    > bedzie w Rumunii ;-)

Owszem, aczkolwiek ;) wydaje mi się, że jakby Zuzię interesowało wesele np.
                    amerykańskie to pytała by na jakimś forum amerykańskim. I dlatego podejrzewam,
                    że interesowało ją jednak wesele _rumuńskie_.
                    Z tego co wiem to tak jak nie ma w Polsce wesela bez wódki, tak w Rumunii nie ma
                    wesela bez manele i zespołu cygańskiego. I to jest właśnie super :] No ale ja
                    ponoć się nie znam na Rumunii wcale, więc nic więcej na ten temat już nie napiszę...
                    pzdr., PB
                    • balamuk Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 17:42
                      Na podstawie dotychczasowych weselnych doswiadczen napisalabym raczej, ze tak,
                      jak "nie ma w Polsce wesela bez wódki", tak w Rumunii nie ma wesela bez cujki i
                      wina, z grubsza ta sama kategoria. A manele sa - albo i nie, zdarzaly mi sie
                      wesela bezmanelowe ze swietna muzyka miedzynarodowa, albo, na odmiane,
                      bezmanelowe z duza iloscia rumunskiej muzyki ludowej. Ostatnie wesele,
                      niestety, zmanelowane (zamanelone?) bylo w 90%. Ajajaj. Dla mnie wcale super
                      nie bylo...:-(
                      • wiktorka99 Re: Wesele w Rumunii... 15.11.06, 10:57
                        Ja ostatnio byłam na weselu gdzie grała znana grupa manele, mój maz anglik z
                        krwi i kości jak usłyszał pierwszy kawałek to tylko pytał kiedy idziemy. Ale po
                        jakims czasie zmienił zdanie, w koncu to tylko kilka godzin a goscie bawili sie
                        rewelacyjnie. Najbardziej mi sie podobało jak starsi rumunii spiewali ludowe
                        jakies ich piesni.
                        Nie podobało mi sie tylko to ze młodzi zaraz po 12 w nocy wsiedli w samolot i
                        polecieli w podróz poslubna , taki jakis amerykanski zwyczaj ze goscie bawia
                        sie bez młodej pary ...... :((((
                        ale w tym dniu nie sa wazni goscie prezenty czy nagrania sa najwazniejsi
                        młodzi :)))) to ich dzien :)))
            • napolnoc Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 18:12
              Wiesz co? Odczep sie, nie wszyscy chca traktowac Rumunie jak skansen. Bedziesz
              mial swoje rumusnkie wesele, zrobisz po swojemu.
    • artemika Re: Wesele w Rumunii... 13.11.06, 14:16
      HEj Zuziu!!
      Planujesz wesele ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka