zuzia55 07.11.06, 12:53 Jak wyglada wesele w Rumunii......? Podobnie jak u nas w poslce..? Z Kosciola przechodzimy na huczne weselicho??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
napolnoc Re: Wesele w Rumunii... 07.11.06, 15:28 Raczej tak :) Ja sie juz za cale 8 miesiecy przekonam :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorka99 Re: Wesele w Rumunii... 07.11.06, 17:38 Ja niedawno bylam z mężem na weselu rumunskim i w zasadzie to nie rózni sie bardzo od Polskiego wesela. Jedynym innym zwyczajem to było obrzucanie mlodych pszenica a u nas króluje ryz :))) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Wesele w Rumunii... 07.11.06, 18:33 Mialam rumunskie wesele i malo sie roznilo - w restauracji, zespol, duzo jedzenia, tance. Nie podobalo mi sie, bo nie podobaja mi sie zadne wesela, ale przezylam. Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: Wesele w Rumunii... 08.11.06, 10:31 No wez mnie nie strasz ..... ja sie zgodzialm na rumunskie wesele, bo mialam nadzieje, ze wyglada inaczej niz polskie, a tych nie cierpie :/ Ale, tak jak i w PL, rowniez i w Rumunii panuje jakas tam dowolnosc w doborze tradycji itd. My ze Steffem odrzucilismy sporo polskich i rumunskich tradycji weselnych (bo po prostu ich nie lubimy) zostawiajac te ktore sa fajne/szczegolne/absolutnie niezbedne. Nie bedziemy miec tanca Pana Mloego z kura (hehe) ani porwania Panny Mlodej, ani zabawy przedweselnej w domu z kapela wiejska, ani pseudo cyganskiej kapeli na weselu, ani niesienia Pany Mlodej na rekach od USC do domu...a z polskich tradycji to rezygnujemy z rzucania ryzem i monetami (na rzecz "dachu"z kwiatow), odczepin, chleba i soli i rzucania kieliszkami. Moze uda nam sie stworzyc jakas mieszanke, przyjemna dla wszystkich, szczegolnie dla nas:) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: Wesele w Rumunii... 13.11.06, 17:38 napolnoc napisała: [ciach] > Nie bedziemy miec tanca Pana Mloego z kura (hehe) ani porwania Panny Mlodej, an > i > zabawy przedweselnej w domu z kapela wiejska, ani pseudo cyganskiej kapeli na > weselu, ani niesienia Pany Mlodej na rekach od USC do domu...a z polskich > tradycji to rezygnujemy z rzucania ryzem i monetami (na rzecz "dachu"z kwiatow) > , > odczepin, chleba i soli i rzucania kieliszkami. > Moze uda nam sie stworzyc jakas mieszanke, przyjemna dla wszystkich, szczegolni > e > dla nas:) Zrezygnuj ze wszystkiego, przede wszystkim zrezygnuj z gości weselnych, a jak i to nie pomoże to zrezygnuj też z pana młodego. Wtedy ubaw będzie po pachy :] pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Wesele w Rumunii... 13.11.06, 20:52 Pawel, naprawde, chwilami zupelnie Cie nie rozumiem. Czy kazdy musi miec tradycyjne wesele? Chyba najwazniejsze jest, zeby mloda para sie dobrze czula, bo to Ich dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 00:05 staua napisała: > Pawel, naprawde, chwilami zupelnie Cie nie rozumiem. Czy kazdy musi miec > tradycyjne wesele? Owszem, ale chyba zgodzisz się ze mną że opis nierumuńskiego wesela nie jest związany z tematyką tego forum? :P pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 03:44 Owszem, aczkolwiek Zuzia pytala o wesele w Rumunii, wiec Napolnoc jej opisala swoje przyszle, ktore bedzie w Rumunii ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 13:08 staua napisała: > Owszem, aczkolwiek Zuzia pytala o wesele w Rumunii, wiec Napolnoc jej opisala s > woje przyszle, ktore > bedzie w Rumunii ;-) Owszem, aczkolwiek ;) wydaje mi się, że jakby Zuzię interesowało wesele np. amerykańskie to pytała by na jakimś forum amerykańskim. I dlatego podejrzewam, że interesowało ją jednak wesele _rumuńskie_. Z tego co wiem to tak jak nie ma w Polsce wesela bez wódki, tak w Rumunii nie ma wesela bez manele i zespołu cygańskiego. I to jest właśnie super :] No ale ja ponoć się nie znam na Rumunii wcale, więc nic więcej na ten temat już nie napiszę... pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś
balamuk Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 17:42 Na podstawie dotychczasowych weselnych doswiadczen napisalabym raczej, ze tak, jak "nie ma w Polsce wesela bez wódki", tak w Rumunii nie ma wesela bez cujki i wina, z grubsza ta sama kategoria. A manele sa - albo i nie, zdarzaly mi sie wesela bezmanelowe ze swietna muzyka miedzynarodowa, albo, na odmiane, bezmanelowe z duza iloscia rumunskiej muzyki ludowej. Ostatnie wesele, niestety, zmanelowane (zamanelone?) bylo w 90%. Ajajaj. Dla mnie wcale super nie bylo...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorka99 Re: Wesele w Rumunii... 15.11.06, 10:57 Ja ostatnio byłam na weselu gdzie grała znana grupa manele, mój maz anglik z krwi i kości jak usłyszał pierwszy kawałek to tylko pytał kiedy idziemy. Ale po jakims czasie zmienił zdanie, w koncu to tylko kilka godzin a goscie bawili sie rewelacyjnie. Najbardziej mi sie podobało jak starsi rumunii spiewali ludowe jakies ich piesni. Nie podobało mi sie tylko to ze młodzi zaraz po 12 w nocy wsiedli w samolot i polecieli w podróz poslubna , taki jakis amerykanski zwyczaj ze goscie bawia sie bez młodej pary ...... :(((( ale w tym dniu nie sa wazni goscie prezenty czy nagrania sa najwazniejsi młodzi :)))) to ich dzien :))) Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: Wesele w Rumunii... 14.11.06, 18:12 Wiesz co? Odczep sie, nie wszyscy chca traktowac Rumunie jak skansen. Bedziesz mial swoje rumusnkie wesele, zrobisz po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś