pundu 03.06.07, 16:35 Cześć Spędzę 4 dni w Rumunii, w przyszłym tygodniu. Proszę o polecenie specjalności kuchni Rumuńskiej, zarówno wykwintnych jak i fastfoodowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szpulkaa Re: kuchnia rumuńska 08.06.07, 11:01 moje upodobnia pozostają niezmienne od lat;-) uwielbiam saramale, sery i świeże owoce, które smakują zupełnie inaczej niż w Polsce:) ulubiona potawa fastfoodowa to kebab... średnio to rumuńskie, ale dobre... no i w końcu fastfoody mają to do siebie, że są międzynarodowe:-) było juz parę wątków na temat jedzenia, np: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=20142794&v=2&s=0 coś więcej o serach jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=38575367&v=2&s=0 a jak przeszukasz forum to napewno znajdziesz więcej :-) udanego pobytu w Rumunii! Odpowiedz Link Zgłoś
anial_ek Re: kuchnia rumuńska 08.06.07, 15:35 a ja polecam merdenele z lapte batut:) najlepsze jakie jadlam (a jadam zawsze i to w roznych miejscach:P) byly w patiserie na piata victoriei (w podziemiach przy stacji metra) i niedaleko piata gemeni i popieram sarmale, sery (mozna z mamalyga i smietana, ja uwielbiam) i muraturi czyli kwaszone (wszystko), najbardziej kapuste:) a co do kebabow to tam rzeczywiscie lepsze niz w warszawie:) Odpowiedz Link Zgłoś
anial_ek Re: kuchnia rumuńska 08.06.07, 15:39 ach, no i czarne oliwki! i jeszcze wszystkie ciorby (moja ulubiona de perisoare) bo to zupelnie nowe doswiadczenie:) ja o jedzeniu moglabym dlugo, bo ja bardzo lubie jesc:D ps: z rumunii zawsze przywoze moje ulubione ciastka biskrem z nadzieniem czekoladowym;) ale to juz kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: kuchnia rumuńska 08.06.07, 18:04 Ciastka biskrem sa w kazdym sklepie tureckim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: kuchnia rumuńska 09.06.07, 00:47 te ciastka odkryłam w Rumunii - kiedy je kupowałam myślałam, że są miekkie jak biszkopty, a tymczasem... niespodzianka! Bardzo je polubiłam:-) Ale to jest chyba proudkt turecki, bo w Istambule było ich pełno, a i w tureckich sklepach w Europie nie ma problemu z ich kupieniem:-) no i ciorba mi się przypomniała... i mi sie zatęskniło... mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
viking2579 Re: kuchnia rumuńska 10.06.07, 00:04 Dodam od siebie cascaval pané (chyba dobrze napisalem?), czyli ser panierowany i smazony Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: kuchnia rumuńska 10.06.07, 13:15 cotnari :) jak dla mnie najlepsze biale wino :) Odpowiedz Link Zgłoś
transilvania Re: kuchnia rumuńska 10.06.07, 21:55 to ja dodam - ciuperci pane (grzyby obsmazane w ciescie), conopida pane (kalafior w ciescie), supa de salata (zupa salatowa), salata de vinete (salatka z baklazanow). smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
veronicasim13 Re: kuchnia rumuńska 11.06.07, 14:51 i jeszcze bym dodala...Crema de Zahar Ars (albo Crema Caramel)...pyszne, sałatka z pieczonej papryki, zacusca, pui cu smantana(kurczak ze smietana) z mamalyga...i inne pyszności np...cozonac, placinte poale-n-brau, coliva... Odpowiedz Link Zgłoś