Dodaj do ulubionych

Reiki a sekta

23.02.07, 17:10
jestem praktykującą chrześcijanką wierzę w Boga, chodzę do kościoła, ale
zawsze mi w naszej wierze CZEGOŚ brakowało, sorry, ze tak napiszę po chamsku,
ale jest zbyt ograniczona i wciąż szukam uniwersum. Może moim błędem było
śledzenie innych kultur i religii a w szczególności wschodnich, (znalazłam w
nich to COŚ) ponieważ małymi kroczkami oddalam się od chrześcijanizmu.
Wierze, że człowiek to nie tylko "kawał mięcha" i wierze w wielkie mozliwości
jako istoty stworzonej na wzór i podobieńtwa Boga. Do czego zmierzam? Ano
chcę się rozwijać, dużo czytam, dedukuje i pomyślałam, iż dobrze by było
nauczyć się wykorzystywać swoją energię pomagając innym, którzy cierpią z
powodu pułapek naszej cywilizacji. Dużo czytałam o Reiki, dużo dobrego,
ale ...... zasiało się ziarno wątpliwości.
Załączam pewien artykuł, jestem bardzo ciekawa co myślicie na jego temat.
Pozdrawiam serdecznie.

www.sekty.alleluja.pl/index.php?odilu=1&o=ooo
Obserwuj wątek
    • tlingel Re: Reiki a sekta 23.02.07, 17:38
      przeczytałem i uważam, że osoba pisząca ten artykuł jest osobą o niskiej
      samo-świadomości i niskim poczuciu własnej wartości (o czym świadczy choćby to
      jak się dowartościowywała kursem reiki, tym że została "wtajemniczona") a przez
      to jest bardzo podatna na wpływy z zewnątrz (czyli nie kieruje się własnym
      sercem a tym co jej powiedzą inni, najlepiej mistrzowie, osoby z autorytetem i
      inni których poglądy przyjmuje bez większej refleksji).
      No i taka osoba najpierw trafiła do mistrza reiki, który wykonał na niej swoją
      "operację" (w jego przypadku inicjację) po czym stała się fanką reiki (przyjeła
      pkt widzenia mistrza reiki). A potem trafiła na ojców paulinów którzy również
      zrobili na niej swoją "operację" (tu - modlitwa) co spowodowało przejęcie pkt
      widzenia zgodnego z ich (czyli reiki to szatan i inne takie tam)

no cóż - tak to już bywa wink
      • daaar0 Re: Reiki a sekta 24.02.07, 07:40
        "Jeżeli spotkasz na swej drodze Mistrza- zabij go."
    • tlingel Re: Reiki a sekta 23.02.07, 17:41
      hehe, a tak z innej beczki - kiedyś rodzice przynieśli mi taką ulotkę
      informacyjną "jak rozpoznać sektę". Było tam ileś pytań na które trzeba było
      odpowiedzieć aby dowiedzieć się czy dana organizacja / stowarzyszenie to sekta
      czy nie.
      No i jak się temu przyjżałem to wyszło że sektą jest:
      - kościół katolicki
      - telewizja
      - instytucja państwa

normalnie rewelacja big_grin
      • lolek94 Re: Reiki a sekta 05.04.07, 09:30
        haha powaznie Ci wyszlo to wszystko tongue_out Masz gdzies wzor tej ulotki tongue_out
        Moze cos w tym jesttongue_out

Jak znajdziesz tą ulotke wysli mi na maila prosze smile

Sekta w obecnych czasach oznacza zniewolenie, zazwyczaj łączy sie z wiarą
        w "boga" celowo w "" napisalem, Jezus Chrystus uwalnia nas z wiezow tego
        swiata, nie zniewala, to ludzie zniewalaja. Wazne zeby w kosciele czuc sie
        wolnym, nie zwiazanym.

Pozdrowki smile
    • m_alina Re: Reiki a sekta 23.02.07, 19:31
      Przeczytałam.
      Relacja jest (zaznaczam: dla mnie) bez znaczenia, mało wartościowa, płynaca od
      osoby mało samodzielnej - niezbyt rozeznanej we własnych przekonaniach, od
      osoby z nie ugruntowanym poczuciem wartości własnego człowieczeństa,
      od osoby nie mającej ugruntowanego własnego stanowiska w ogóle.

Moje subiektywne zdanie:
      chrześcijaństwo ani żadne inne wyznanie nie jest sprzeczne z zasadami reiki.
      Reiki wyrasta ponad podziałami i jest (może być) pomostem łączącym wiele różnic
      w jedność jeśli tylo zapragną tego ludzie.
      • agi_go Re: Reiki a sekta 24.02.07, 21:17
        Moje niesubiektywne zdanie.

Reiki i esoteryka są zaprzeczeniem śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.
        Są wykrzywieniem tego co uczy Biblia.

• ben_hur36 Re: Reiki a sekta 13.03.07, 10:59
          Witaj
          Mogabyś rozwinać wątek? Dlaczego tak myślisz i na jakiej podstawie. Pozdrawiam.
        • wandal1 Re: Reiki a sekta 13.03.07, 11:27
          Biblia ale która ? tzn. ewangelie, ale które?
          te zatwierdzone przez papieży ?
          jak pewnie wiesz jest dużo ewnangeli ( jak np. Tomasza, Filipa czy ostatnio
          słynna Judasza ), które nie zostały zatwierdzone przez kościół katolicki
          poczytaj sobie źródla gnostycyzmu czyli wczesnochrześcijańskie, które nie
          zostały jeszcze skrzywione/zniekształcone przez władze kościoła katolickiego.

I dodam jeszcze że to co uczy KK jest zakrzywieniem tego co uczył Jezus.

A odnośnie reiki- wg różnych źródeł- to właśnie w podczas uzdrawiania Jezus
          korzystał z reiki.
    • mskaiq Re: Reiki a sekta 24.02.07, 05:49
      Mysle ze rozwoj duchowy przychodzi do nas sam. Kazda proba przyspieszenia jego
      jest niebezpieczna. Napotykamy na drodze bardzo wiele roznych mozliwosci. Jest
      wiele ksiazek i kursow w ktorych opisywane sa czakry, centra energetyczne a
      takze uzywanie naszych wewnetrznych energi do uzdrawiania.
      Nie rozumiesz wewnetrznej energi, na tym etapie Ty jej nie kontrolujesz (po
      kursie reiki nie bedziesz jej kontrolowala rowniez) dlatego uzywanie jej moze
      przyniesc wiele szkody.
      Podstawowa sprawa przy uzdrawianiu jest zrozumienie psychologicznych powodow
      choroby. Kazda choroba ma Swoja przyczyne, takimi przyczynami moze byc strach,
      zal, brak wybaczenia, nienawisc, itp. Zrozumienie i dzialanie na tym poziomnie
      moze byc bardzo efektywne moze spowodowac wycofanie sie choroby ale to wymaga
      zrozumienia wielu spraw ktorych nie uczy zaden kurs.
      Czesto propagowane sa metody przekazywania pozytywnej energi lub milosci. Taka
      metoda moze przyniesc wiele ulgi i moze prowadzic do uzdrowienia jesli
      potrafimy przekazac nasza milosc tej osobie. Przekazac milosc tzn spowodowac
      aby w tej osobie pojawila sie milosc, zeby sama byla w stanie ja tworzyc.
      Milosc potrafi usunac psychologiczna przyczyne choroby.

Jesli chodzi o czakry i centra energetyczne to albo wiemy dokladnie jak je
      kontrolowac albo nie wiemy nic i wtedy lepiej nie dotykac tego.
      Serdeczne pozdrowienia.

• vivka7 Re: Reiki a sekta 26.03.07, 02:13
      Jestem pod wrażeniem. Sama jestem mistrzem Reiki i sądzę, że autorka cytowanego
      artykułu z pwnością nie ma nic wspólnego z Reiki. Wątpię, czy w ogóle istnieje.
      Poruszył mnie ten tekst. Ustosunkuję się do niego jutro. Dziś już jest bardzo
      późno. Pozdrawiam serdzcznie
      • wandal1 Re: Reiki a sekta 26.03.07, 14:57
        szkoda słów na takie bzdurne artykuły.
        dodam jedynie że kościół katolicki uważa za sekty
        wszystko co nie chrześcijańskie ( przede wszystkim hinduizm i buddyzm ).
        a z takimi tezami trudno polemizować bo w KK poziom dyskusji zatrzymał się na
        poziomie średniowiecza.
        • wodnik363 Re: Reiki a sekta 26.03.07, 20:11
          Tak sobie czytam te posty i myślę sobie że często zapomina wół jak cielęciem
          był .....sam przechodziłem swojego rodzaju przemieszanie energii
          "ciśnienie" było tak duże że musiałem dać upust jej poprzez np.wygadanie się
          przed kimś co czuję i co się ze mną dzieje ?jednak nie udało mi się spotkać
          nikogo chętnego do słuchania smile Wtedy doznałem kolejnego "oświecenia" smile
          zrozumiałem że nie mam mistrzów ,że mistrzem jestem tak naprawdę ja sam dla
          siebie. W wyniku tych przemian potrafię zrozumieć rozterki przedmówczyni z
          postu pierwszego. Moim zdaniem trzeba czasu by ustabilizować się wewnętrznie ,
          to jak gotowanie w tyglu potrawy ,ona dopiero po ostygnięciu nadaje się do
          spożycia smile

pozdrawiam i więcej dystansu smile

Piotr

• bw1971 Re: Reiki a sekta 27.03.07, 08:58
            Masz Piotrze racje, więcej dystansu bo biegłam, biegłam, aż w końcu się
            zatrzymałam, stwierdziłam, ze tak na dobrą sprawe nie wiem dokąd biegne. Teraz
            kiedy idę powoli mogę zobaczyć o wiele więcej. Kiedyś dojdę do celu, ale to
            kiedyśsmile
            • poyelka Re: Reiki a sekta 27.03.07, 12:36
              www.reiki-usui.pl/zbyszek01.php
              • wandal1 Re: Reiki a sekta 02.04.07, 00:11
                dla tych co jeszcze tego nie czytali

www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4013604.html?as=1&ias=4&startsz=x
                • wandal1 Re: Reiki a sekta 02.04.07, 00:21
                  chyba że to prima aprilis
                  ( oj jakby się chciało żeby tak było wink )
                  • eevvaa Re: Reiki a sekta 02.04.07, 08:54

-Pokażę moim dzieciakom < trenują od roku >, a wcześniej 7 lat Taekwondo.
                    Ciemnogród.wink Jak ktoś chce to wszędzie diabła zobaczy.Przecież to, tylko zależy
                    od naszego myślenia.

Uśmiech wędruje daleko...

ewa
    • vivka7 Re: Reiki 27.03.07, 13:32
      "Przeczytłam wynurzenia niejakiej Ewy na temat Reiki i jestem pewna, że jeśli
      owa osoba w ogóle istnieje to niewiele ma wspólnego z Reiki. No cóż. Środowiska
      katolickie tak już mają, że wszędzie tam, czego czego nie rozumieją a tym samym
      nie akceptują widzą DIABŁA. Na szczęście to BÓG daje nam wolną wolę a ludzie,
      którym wydaje się, że działają w JEGO IMIENIU usiłują nam tę wolną wolę
      odebrać. Bóg Jest Wszędzie - a więc w Reiki też. I Reiki jest naprawdę blisko.
      Pozdrawiam -Vivka"
      /ten tekst wpisałam w księdze gości, na stronie, na którą powołuje się autorka
      wątku/
      • lolek94 Re: Reiki 05.04.07, 09:31
        Jestem ciekaw czemu w tym nie widza diabła :
        www.alberto.pl/film/Objawienia1.wmv
        www.alberto.pl/film/Objawienia2.wmv
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka