srilankowiec Re: Książki, które przeczytać trzeba 09.02.08, 14:15 "Dzienniczek" św Faustyny Odpowiedz Link
tamara012 Re: Książki, które przeczytać trzeba 13.11.08, 09:41 Tak czytam co tutaj wpisujesz-niewątpliwie inteligentny z ciebie facet ale to nie jest blog dla księży katolickich-jeśli tego nie wiesz, a organizacja kongregacji i wiary ( czy jak to tam zwą ) to po prostu dawna organizacja (przemianowana obecnie z oczywistych m.in. marketingowych względów)o nazwie INKWIZYCJA, czyli to co ona twierdzi ma znaczenie żadne , a de Mello nie mieści się w katolicyźmie ponieważ swym poziomem wyrósł daleko powyżej w kierunku Boga Odpowiedz Link
srilankowiec Re: Książki, które przeczytać trzeba 14.11.08, 16:56 Po pierwsze nie jestem ksiedzem , po drugie ,tu jest ciekawa debata na ten temat (de Mello) www.palys.interq.pl/Duchowosc/debata.htm , a po trzecie , bardzo lubie takie okreslenia : "de Mello nie mieści się w > katolicyźmie ponieważ swym poziomem wyrósł daleko powyżej w kierunku > Boga" . Jakoś św. Augustyn, św. Jan od Krzyża , Tomas Merton ,Święta Teresa z Ávila , Edyta Stein ,Mistrz Eckhart czy Jan Tauler sie zmieścili Poza tym , czy de Mello wiare porzucil ? Przestal byc jezuitą ? Odpowiedz Link
tamara012 Re: Książki, które przeczytać trzeba 14.11.08, 20:50 Nie obrażaj się . Zadziwia mnie tylko monotematyzm źródeł wiedzy jakie podajesz , niczego im zresztą nie ujmując-czerpać można zewsząd byle tylko mieć wystarczającą zdolność rozróżniania. De Mello nie przestał wierzyć-wręcz przeciwnie, choć można powiedzieć , że wiara nie była mu już potrzebna -on doświadczył.To jest ten właściwy kierunek.Niestety nie jest to obowiązujący tręd w typowym katolicyźmie, hierarchia kościelna nie mogła pojąć o czym w swoim doświadczeniu nie miała pojęcia, skoro nie mogła pojąć a rości sobie pretensje do nieomylności , więc odrzuciła czego nie rozumiała i już mogła być nadal z siebie zadowolona-beton i tyle. Odpowiedz Link
srilankowiec Re: Książki, które przeczytać trzeba 15.11.08, 21:48 Nie obrazam sie , po prostu smiesza mnie tego typu stwierdzenia . Oto znalazl sie ten , ktory doswiadczyl , a ciemna masa , beton nie zrozumiala tej niesamowitej glebi , swoje 2000 letnie dziedzictwo , swietych i mistykow , ktorych wydal Kosciol , moze sobie miedzy buty wlozyc , bo przeciez on doswiadczyl ... Dla mnie to po prostu straszliwa ignorancja i tyle , a do tego przypomina mi stare powiedzenie " cudze chwalicie , swego nie znacie " Buziaczki Odpowiedz Link
tamara012 Re: Książki, które przeczytać trzeba 16.11.08, 18:17 Więc jest jeden do jednego , bo mnie śmieszą twoje stwierdzenia. Niewątliwe "zasługi" kościoła poprzez wieki , to my słoneczko znakomicie znamy, szkoda więc mojego czasu żeby je wymieniać. Jasnym jest natomiast że działasz w jakiejś organizacji katolickiej i chcesz tutaj ratować dla kościoła te twoim zdaniem zagubione duszyczki-taką sobie misję postanowiłeś strzelić i ja to szanuję. (Nie zaprzeczaj i nie pogrążaj się duchowo, coprawda kościół w całej swej historii kieruje sie hasłem, że cel uświęca środki ale jakoś tak przypuszczam , że Bóg nic o tym nie wie i nie podziela tego poglądu) Jest tutaj ileś osób dość rozchwianych emocjonalnie, lepiej żeby trafiły do kościoła niż do np.jakiejś sekty ,która ich zniszczy.Człowiek na początku swego rozwoju duchowego lepiej żeby się kierował w zyciu dziesięcioma przykazaniami niż niczym. Ale dobrze byłoby żebyś choćby w najmniejszym stopniu wziął pod uwagę że kościół nie ma monopolu na prawdę -w przeciwieństwie do tego co twierdzisz. Odpowiedz Link
srilankowiec Re: Książki, które przeczytać trzeba 16.11.08, 19:16 Tak wiec przynajmniej sie posmialismy Dodatkowo ubawilas mnie stwierdzeniem o mojej rzekomej przynaleznosci do jakiejs koscielnej organizacji ,ale widac wiesz cos o czym ja nie wiem , przyznam zadziwiasz mnie Pozdr Ps . To nie jest dobre miejsce na dyskusje ,jesli juz , to lepiej zalozyc nowy watek . Odpowiedz Link
tamara012 Re: Książki, które przeczytać trzeba 17.11.08, 12:31 nie ma takiej potrzeby.dla mnie wątek dyskusji o kościele się zakończył podobnie zresztą jak wątek dyskusji z tobą. baw się dalej sam , tak jak dotąd Odpowiedz Link
tamara012 Re: Książki, które przeczytać trzeba 14.11.08, 20:57 Poza tym część z katolickich świętych być może zasługuje na to miano, ale inni są jak jedna wielka katastrofa i ośmieszenie kościoła, że nie wspomnę o innych "ciekawych pomysłach " tej instytucji. Tak mi się przypomniało jak jeden ze świątobliwych papieży uczynił jakże słusznie i nieomylnie dostojnikiem kościelnym swego konia-w sumie należy się cieszyć że nie uczynił go świętym. Odpowiedz Link
malgosia600 Re: Książki, które przeczytać trzeba 22.12.10, 22:33 srilankowiec napisał: > Po pierwsze nie jestem ksiedzem , po drugie ,tu jest ciekawa debata > na ten temat (de Mello) > www.palys.interq.pl/Duchowosc/debata.htm > , a po trzecie , bardzo lubie takie okreslenia : > "de Mello nie mieści się w > > katolicyźmie ponieważ swym poziomem wyrósł daleko powyżej w > kierunku > > Boga" . Jakoś św. Augustyn, św. Jan od Krzyża , Tomas > Merton ,Święta Teresa z Ávila , Edyta Stein ,Mistrz Eckhart czy Jan > Tauler sie zmieścili Poza tym , czy de Mello wiare porzucil ? > Przestal byc jezuitą ? A jednak: cytuję Kongregacja Nauki Wiary jednoznacznie stwierdziła, iż poglądy ks. Anthony'ego de Mello SJ są "nie do pogodzenia z wiarą katolicką" i "mogą prowadzić do poważnych szkód" Odpowiedz Link
lallila Re: Książki, które przeczytać trzeba 26.06.08, 05:53 książka, którą trawię obecnie z czyjegoś polecenia i wyjątkowo mocno przypada mi do gustu - niby banalna, ale intuicyjna, prosta i prawdziwa. Idealna dla takich betonów jak ja "Filozofia Kaizen. Jak mały krok może zmienić Twoje życie" ftp://ftp.helion.pl/online/filoka/filoka-1.pdf (w pdf-ie jest jeden rozdział) Odpowiedz Link
srilankowiec Re: Książki, które przeczytać trzeba 21.07.08, 19:16 Duchowość dla wszystkich Dominik Wider OCD www.wkb.krakow.pl/index.php?s=karta&id=383 Odpowiedz Link
srilankowiec Re: Książki, które przeczytać trzeba 21.08.08, 15:43 "Wierzę w Kościół"-Brat Moris Odpowiedz Link
ben_hur36 Re: Książki, które przeczytać trzeba 25.09.08, 13:15 Sait Germain - Złota księga Osho - Medytacje Odpowiedz Link
tee2000 Re: Książki, które przeczytać trzeba 04.11.08, 03:38 " O naśladowaniu Chrystusa " - Tomasz a Kempis. " Złota księga " . Sait Germain - " Potęga teraźniejszości " - Eckhart Tolle " Nowa ziemia " - Eckhart Tolle ale książek jest bardzo wiele i każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.Wybór intuicyjny jest chyba najlepszy. Czasami tak zwany przypadek,gdy jakaś książka wpada nam w ręce. Każdy ma inne życie ,każdy jest na innym etapie i dlatego też nie ma jednej książki dla wszystkich. Pozdrawiam serdecznie R. Odpowiedz Link
srilankowiec Pójdź, bądź moim światłem - Matka Teresa 18.11.08, 17:16 "Wkrótce ukaże się jedna z najbardziej wstrząsających książek, jakie zdarzyło mi się czytać. (...) Powiedzieć, że te listy porażają - to mało". "Dzięki swoim zapiskom Matka Teresa może stać się patronką tysięcy chrześcijan, (...) którzy mimo szczerych chęci męczą się na modlitwie, nie przeżywają uniesień, (...) mają wątpliwości, a przecież ktoś, kto ma wątpliwości, nie może być święty". Szymon Hołownia Odpowiedz Link
ewelka002 Re: Książki, które przeczytać trzeba 14.03.09, 21:14 ta ksiazka byla moja pierwsza: Wszechswiat w atomie Dalajlamy Odpowiedz Link
srilankowiec Wprowadzenie w chrześcijaństwo-Joseph Ratzinger 19.04.09, 20:35 Wprowadzenie w chrześcijaństwo Joseph Ratzinger Opis Wznowienie podstawowego dzieła papieża Benedykta XVI sprzed jego wyboru na Stolicę Piotrową. Tą książką Znak jako pierwszy polski wydawca rozpoczął zapoznawanie polskich czytelnikow z dorobkiem Josepha Ratzingera, ktory wówczas nie był nawet jeszcze biskupem. We Wprowadzeniu w chrześcijaństwo poprzez analizę Credo autor wprowadza czytelników w głębokie rozumienie kluczowych zagadnień wiary, dając świadectwo zarówno doskonałej znajomości sytuacji dzisiejszego człowieka, jak i ogromnej otwartości na współczesne prądy myślowe. Recenzja Chrześcijaństwo, choć zatacza coraz szersze kręgi wyznawców, często jest pojmowane w sposób infantylny bądź jest zrównywane z innymi religiami, światopoglądami czy systemami filozoficznymi. Czy jednak tak powinno być? Jak odkryć fenomen wiary chrześcijańskiej i odkrywając jej głębie - dotknąć istoty samego Boga. Dzieło Ratzingera, jak sam tytuł mówi, jest wprowadzeniem. Nie jest łatwo pisać recenzję do wprowadzenia, niemniej jednak postaram się przybliżyć tę pozycję. Autora i jego wielkości nie muszę chyba przybliżać – długoletni Prefekt Kongregacji Nauki Wiary, obecnie papież Benedykt XVI. Uprzedzę od razu, że nie jest to pobożna książeczka o tym, jak bardzo Bóg nas kocha. Owszem, mówi o potędze miłości Boga do człowieka, ale mówi o tym precyzyjnym językiem niemieckiej teologii. Nie oznacza to jednocześnie, iż pozycja jest nie do przejścia. Trzeba myśleć przy czytaniu tej książki, ale jeśli czytanie nie wyzwala myślenia, to jest po prostu strata czasu. Książka zasadniczo podzielona jest – jak można by się domyśleć – na trzy części: o Bogu-Ojcu, następnie o Jego Synu i trzecia część poświęcona została Duchowi Świętemu i Kościołowi. Każda część odsłania nam oblicze prawdziwego Boga, przybliża czytelnika do autentycznego wyznawania wiary. Poruszony i omówiony szczegółowo został chyba każdy artykuł wiary, choć nie wprost. Jedno, co można powiedzieć, to tyle, że Autor za wszelką cenę chce przybliżyć Boga-Trójcę jako Trójosobowego Boga. Jeśli Trójca ma charakter osobowy, to oczywistą konkluzją jest przekonanie o możliwości wejścia z Nią w relację. Czytając dowiadujemy się o tym, że Bóg ma imię, pogłębiamy wiedzę na temat natury Chrystusa (co ułatwia wybór między Jezusem a Chrystusem – brzmi to dziwnie, ale jest alternatywą niebezpieczną). Przedstawiony jest również Duch Święty, ale nie w odniesieniu do Trójcy, a w odniesieniu do historii zbawienia. Duch jako Dar dla pierwotnych chrześcijan, jak i wierzących ówczesnych czasów. Zabrzmi to troszkę absurdalnie, ale Wprowadzenie w chrześcijaństwo opatrzone jest „wprowadzeniem”. W nim właśnie pada horrendalne głębokie zdanie: „Bóg stał się nam tak bliski, że Go możemy zabić, i przez to niejako przestaje być dla nas Bogiem”. Jeśli chcesz poważnie traktować wiarę, jaką wyznajesz, jeśli chcesz zobaczyć, co prawdziwie kryje się pod nazwą chrześcijaństwo… sięgnij po pozycję Ratzingera. Zainwestuj czas i siły. Warto zbliżyć się do Boga poprzez wiarę w Jego Syna. Inna recenzja Temu kto lubi książki kard. Ratzingera spodoba się "Wprowadzenie w chrześcijaństwo". Kto przeczytał już kiedyś jedną z jego książek i stwierdził, że napisana jest trudnym językiem i w sposób rozległy, to nie zmieni opinii po przeczytaniu niniejszej książki. Ja lubię sposób, w jaki kardynał, obecny papież, mówi o Kościele i o chrześcijaństwie w ogóle. A mówi w sposób wielce naukowy i rozległy. Książka ta pełna jest urozmaicających dygresji. Czytając ją chrześcijanin ponownie odkryje, że wiara jest czymś najpiękniejszym na świecie, a chrześcijaństwo fascynującą rzeczywistością. Niechrześcijanie, dzięki tej książce przekonają się, jak logiczna jest doktryna chrześcijańska i wielce fascynująca. Polecam mądrym ludziom, głupcom odradzam... Odpowiedz Link
srilankowiec Wspinaczka ku prawdzie-THOMAS MERTON 21.05.09, 20:03 THOMAS MERTON Wspinaczka ku prawdzie Głównym tematem tej książki jest doktryna karmelitańskiego teologa św. Jana od Krzyża - określenie natury przeżycia kontemplacyjnego, zasygnalizowanie konieczynch elementów ascezy wewnętrznej, która do niego prowadzi, i naszkicowanie obrazu pełnej, dojrzałej kontemplacji. Mistycyzm, medytacja, kontemplacja - nie stronimy od używania tych pojęć, spotykamy się z nimi w różnego typu literaturze, słyszymy o nich w mediach. Śmiało można powiedzieć, że są to dziś dosyć chwytliwe hasła. Jednak rozumiane błędnie lub tylko fragmentarycznie pozostawiają w umyśle człowieka wiele niedopowiedzeń. Z tymi - mozolnymi dla intelektu i ducha - zagadnieniami zmierzył się żyjący w poprzednim stuleciu trapista, Thomas Merton, a owocem jego zmagań jest książka pt. "Wspinaczka ku prawdzie". "Wspinaczka ku prawdzie" to jedno z wielu dzieł o tematyce mistycznej które wyszły spod pióra tego Autora. Na tle takich pozycji Mertona jak "Bieg ku górze" czy "Mądrość pustyni", omawiany tytuł prezentuje się jako pogłębiona refleksja nad istotą chrześcijańskiej kontemplacji dokonana w oparciu o pisma św. Jana od Krzyża. Mimo swego w gruncie rzeczy teologicznego charakteru i odpowiadającej mu terminologii, "Wspinaczka ku prawdzie" pozostaje tekstem przystępnym również dla "nie-teologów". Rozważania Autora skoncentrowane są bowiem na człowieku z jego przebogatym życiem wewnętrznym, z jego - bardzo często nieuświadomionym - dążeniem do prawdy, z jego pragnieniem, aby szukać głębiej, na przekór laicyzującemu się coraz wyraźniej światu. Na kartach tej książki można niekiedy rozpoznać siebie i może właśnie ów fakt wzmacnia uniwersalizm jej przesłania? Mistycyzm to synonim spirytualizmu, a kontemplacja jest równoznaczna z bezczynnością... Są to obiegowe stwierdzenia, za które odpowiedzialne są skróty myślowe powszechnie znane jako stereotypy. Warto -w imię uzyskania pełniejszego obrazu rzeczywistości - zadać sobie trud ich przełamywania. W towarzystwie Thomasa Mertona owa "wspinaczka" może stać się prawdziwą przygodą. Odpowiedz Link
ben_hur36 Eckhart Tolle - Potęga teraźniejszości 22.05.09, 10:11 Książka -jakby tu nazwać- o silnym działaniu uświadamiającym. Głosząca ideę życia tu i teraz. Powstrzymania umysłu w wybieganiu w przeszłosć lub przyszłość. Panowania nad nim oraz metody uwalniania się od bólu powodowanego nieustanną pogonią za uciechami świata materialnego.... Odpowiedz Link
kubalan Serge Kahili King 02.07.09, 12:47 "Sztuka uzdrawiania według kahunów" - będzie dostępna w Polsce od 10 lipca 2009 - polecam, sama ja tlumaczylam Odpowiedz Link
vavy Re: Książki, które przeczytać trzeba 22.08.09, 22:08 Ksiazki ktore ja moge polecic z pelnym przekonaniem, dla ualtwienai pogrupowane w miare tematycznie: grupa "poznanie siebie, bycie tu i teraz, przebudzenie" Eckhart Tolle - Potega terazniejszosci, Nowa Ziemia, Mowa ciszy Walsh - Rozmowy z Bogiem 1-3t Nisargadatta Maharaj - Rozmowy z medrcem Thich Nhat Hanh - Cud uwaznosci Krishnamurti Jiddu - wiele De Mello - dobry dla poczatkujacych grupa "nawiazujace do psychologii" Bly Robert - Żelazny Jan E.C. Pinkola - Biegnąca z wilkami grupa "4 rzeczywistosc i tym podobne" Uspieński Piotr - Fragmenty nieznanego nauczania Wprowadzenie do nauk Gurdżijewa - Wojciech Kulczyk G.I.Gurdżijew - Spotkania z Wybitnymi Ludźmi grupa "wiedza z chanellingow" Edgar Cayce - Śpiący prorok Laura Knight-Jadczyk - Fala Przewodnik po materiale RA - McCarty, Elkins, Rueckert Zwiastuni świtu - Barbara Marciniak Castaneda Carlos - Nauki don Juana, i inne Odpowiedz Link
mirek-73 Polecam nieznaną Ewangelię Jezusa. 27.10.09, 13:27 Polecam nieznaną Ewangelię Jezusa.Można ją przeczytać na stronie: www.das-wort.com/polski/s007pl/s007pl.html Odpowiedz Link
daaar0 Pole - Lynne McTaggart 10.12.09, 16:42 Próba opisania zjawisk określanych mianem nadnaturalnych przez pryzmat współczesnej "oficjalnej" nauki. Do mnie to przemawia. Miło jeżeli własne przemyślenia i koncepcje potwierdza parę osób uznawanych za... awangardę współczesnej nauki ). Po przeczytaniu utwierdzam się w przekonaniu, że nie ma podziału na to co naukowe i paranaukowe. Wszystko zawiera się w Polu. Pytanie jednak pozostaje: Czy Pole= to co ludzie nazywają Bogiem. Odpowiedz Link
ezop88 Re: Książki, które przeczytać trzeba 11.11.10, 12:38 1. Potęga podświadomości 2. Możesz uzdrowić swoje życie Darmowe e-booki, które nam pomagają (niektóre w całości) - Ebooki Odpowiedz Link
srilankowiec Re: Książki, które przeczytać trzeba 24.12.10, 11:24 K A T E C H I Z M K O Ś C I O Ł A K A T O L I C K I E G O www.katechizm.diecezja.elk.pl/index-2.html Polecam szczególnie - zarówno dla katolików , którzą mogą się czasem mocno zdziwic jak różni sie ich rozumienie doktryny katolickiej od oficjalnej wykladni Kosciola , jak rowniez dla osob nie utozsamiajacych sie z Kosciolem , dla ktorych ta wiedza moze byc przydatna do pelniejszego wykrystalizowania prawdziwych roznic w konkretnych kwestiach , a byc moze rowniez do wyrazniejszego spojrzenia na kwestie wspolne i laczace (chocby w niektorych punktach) pozornie sprzeczne swiatopoglady . "Czy czytaliśmy już ten Katechizm? Czy konsultujemy go, gdy gnębi nas jakiś religijny lub moralny problem? Jeszcze nie? Owszem, przyznaję: KKK jest obszernym dokumentem, a przestudiowanie go zajęłoby nam bity tydzień. Ale to nie jest jeden z tych nudnych oficjalnych dokumentów, od których zaczyna nas boleć głowa już po przeczytaniu kilku stron! Wymaga jedynie bardzo uważnej lektury, ponieważ jego sformułowania uderzają nas wielką precyzją i swoistą siłą przekonywania, które może dać tylko prawda wyrażona w czystej postaci. KKK wyjaśnia trudne terminy teologiczne w sposób przystępny dla współczesnego człowieka, cytuje najpiękniejsze wypowiedzi świętych i Doktorów Kościoła, zastanawia i wzywa do nawrócenia" - JACEK ŚWIĘCKI Odpowiedz Link
filomena1 trzeba Piotra Kuspysa 07.12.12, 14:29 zasady uprzejmości i grzeczności, sztuka dobrego tonu, dyplomacji, czyli kultura życia codziennego. Czy to trudne? O książce Piotra Kuspysa będącej kompendium kultury bycia i życia. www.wiadomosci24.pl/artykul/piotr_kuspys_o_sztuce_zycia_dyplomacji_i_dobrego_tonu_253197.html Uzupełni naszą wiedzę i zmieni nas z całą pewnością. Odpowiedz Link
srilankowiec " DIALOG " 08.01.13, 16:05 "Dialog o Bożej Opatrzności czyli Księga Boskiej Nauki "- Św. Katarzyna ze Sieny Chyba wszystkie księgi do przeczytania tutaj (prawa kolumna strony) : sienenka.blogspot.com/ Odpowiedz Link
eevvaa Potega terazniejszosci 07.03.15, 12:30 Bardzo zachecam do przeczytania; "Potega terazniejszosci"-Eckhart Tolle. mozna sie zapoznac z fragmentami na Youtube. Odpowiedz Link
srilankowiec Re: Książki, które przeczytać trzeba 30.01.13, 15:55 "Spustoszona winnica" - Dietrich von Hildebrand „… osobiście jestem przekonany, że gdy kiedyś w przyszłości zostanie napisana intelektualna historia Kościoła katolickiego dwudziestego wieku, Dietrich von Hildebrand będzie uznany za jedną z najwybitniejszych postaci naszych czasów”. Kardynał Joseph Ratzinger „… to dwudziestowieczny Doktor Kościoła.” Papież Pius XII „Dietrich von Hildebrand to wróg numer jeden narodowego socjalizmu.” Wicekanclerz III Rzeszy Franz Von Papen Odpowiedz Link
eevvaa Re: Książki, które przeczytać trzeba 22.06.13, 22:38 Beata Pawlikowska - "W Dżungli Podświadomości", "Kody Podświadomości" Odpowiedz Link
eevvaa Re: Książki, które przeczytać trzeba 10.09.13, 17:38 Anna Ciesielska -Filozofia zdrowia, Filozofia zycia -Wiadomo w zdrowym ciele zdrowy duch. Odpowiedz Link
eevvaa Re: Książki, które przeczytać trzeba 01.02.14, 11:49 Zwiastuni Świtu- Barbara Marciniak -życie jest nieustającą przygodą Odpowiedz Link
hankis Re: Książki, które przeczytać trzeba 09.09.13, 14:25 Tak, zgadza sie. W wielu ksiazkach i poradach bardzo czuc ego autora i mnie tez z tym nie bardzo wygodnie. Znalazlam jednak ksiazke, ktora wedlug mnie jest wspaniala, ciepla, pelna milosci i radosci i wlasnie zupelnie bez owego "wypychania piersi". Tytul "Ask and it is given" autorstwa E. i J. Hicks (teachings av Abraham) Odpowiedz Link
memesiss Re: Książki, które przeczytać trzeba 06.10.14, 17:11 Natknąłem się na ten ciekawy wątek, zatem dorzucę coś od siebie, bo myślę, że jest to warte uwagi. Nawet ciekawe, bo tak zupełnie inaczej. Jest to książka fantasy, ale ukierunkowana nie dla fabułki, a właśnie pewnych myśli i refleksji duchowych, życiowych, moralnych. Autor jedzie na słabym wózku jak widać, bo tnie koszta, ale też się tak bardzo nie dziwię. Wiadomo, że w dzisiejszym skomercjalizowanym społeczeństwie niewielu będzie zainteresowanych jego ujęciem. W każdym razie polecam! I może też coś ciekawego sobie z tego wątku wybiorę na lekturę... na weekendzik. "Wojna Tseneska", Tesalion Lortus Odpowiedz Link
rob7494 Re: Książki, które przeczytać trzeba 10.01.17, 22:05 Szczególnie cenne, przynajmniej dla mnie, są dwie książki Violetty Wróblewskiej "Życie i zdrowie masz tylko jedno" i "Studium sztuki lepszego życia". Są bardzo wszechstronne, holistyczne, zmuszają do refleksji oraz inspirują do działania. Duży nacisk kładą na praktykę. Szerszy opis obu książek tutaj: www.psychologwarszawa.biz.pl/?ksiazki-autorstwa-violetty-wroblewskiej-zycie-i-zdrowie-masz-tylko-jedno-i-studium-sztuki-lepszego-zycia,21 Odpowiedz Link
pufeklidozja Re: Książki, które przeczytać trzeba 30.01.19, 22:16 Tutaj zajrzyj allegro.pl/oferta/ksiazka-w-sloiku-7811547567 Odpowiedz Link
pufeklidozja Re: Książki, które przeczytać trzeba 30.01.19, 22:22 Polecam "Moc pozytywnego myślenia Normana V. Peale. Oparta na mocnym boskim fundamencie, przystępnie napisana, naprawdę pomocna Odpowiedz Link
mariusz882 Re: Książki, które przeczytać trzeba 19.07.19, 11:39 OOBE ŚCIEŻKA SERCA to książka zmieniająca postrzeganie rzeczywistości. Napisana prostym zwięzłym językiem docierającym prosto z Serca autora. Polecam jeśli chce ktoś zrozumieć sens naszej egzystencji. Odpowiedz Link
doraex Re: Książki, które przeczytać trzeba 06.08.22, 22:13 Robert Noble i jego twórczość to prawdziwa uczta duchowa i czytelnicza Odpowiedz Link
terres Re: Książki, które przeczytać trzeba 07.05.20, 14:47 ,,Często natrafiałam na panoszącą się między słowami wolę autora, aby to jego doświadczenie miało pierwsze miejsce wśród objawień". wszystko jest subiektywne. nie ma żadnej obiektywnej rzeczywistości. pryzmat i filtry przez, które postrzegasz sprawiają, że w ogóle coś (cokolwiek) widzisz. w innym wypadku nie byłbyś w stanie w ogóle (niczego) przetworzyć. natomiast ocenianie, czy nadawanie rzeczom jakiegoś naznaczenia na kształt stygmatu - ,,to jest złe, niegodne, paskudne" wyznacza w Tobie pewien pułap, z którego będziesz patrzył i widział tylko to (i tylko tak). jest sens ograniczać się w taki sposób? --- bierność życiowa, a brak celowości siebie Odpowiedz Link
kariatyda89 Re: Książki, które przeczytać trzeba 02.07.21, 07:49 Też dorzucę swoje 3 grosze. Według mnie warto przeczytać i przepracować te ebooki: www.silnapsychika.pl/wyzwania-rozwojowe/ W zależności od tego, z jakim problemem się borykamy, autorka przygotowała różne propozycje. Przeczytałam 4 i każdy z nich otworzył mi oczy na inne, ważne dla mnie sprawy. Dobre jest to, że te książki zmuszają do myślenia i odpowiadania na pytania. Dopiero wówczas rozumiemy więcej. Odpowiedz Link
carrierowiczka1 Re: Książki, które przeczytać trzeba 04.07.21, 09:48 O, też je czytałam i są super. Właśnie jestem w trakcie czytania "Pokochaj siebie" - polecam. Pokochałam, a jeszcze nie skończyłam <3 Odpowiedz Link
doraex Re: Książki, które przeczytać trzeba 05.08.22, 19:14 Książka Robert Noble - Nagual Julian Odpowiedz Link
doraex Re: Książki, które przeczytać trzeba 05.08.22, 19:14 OOBE Drugie życie poza ciałem Roberta Noble Odpowiedz Link
stefan55 Re: Książki, które przeczytać trzeba 11.02.24, 00:51 Ta lista książek do samorozwoju jest spoko. Sprawdź "12 zasad życiowych" może ci się spodobać. Odpowiedz Link
wikozla Re: Książki, które przeczytać trzeba 16.09.24, 14:18 Książki Rhondy Byrne Secret, siła, nauki na każdy dzień. Prawo rezonansu, siła czy moc Hawkinsa, Louise Hay, jeśli o sukcesie finansowym to polecam też Napoleona Hilla. Możesz zacząć też od Beaty Pawlikowskiej, np kody podświadomości. Od siebie polecam też tego bloga: regresja.net/ Warto jest zapoznać się z tematyką regresji hipnotycznej. Odpowiedz Link