Dodaj do ulubionych

Higiena w pracy

03.05.18, 23:57
Taka sytuacja:

Małe biuro, raptem dwudziestu pracowników. Dwie toalety, jedna dla mężczyzn, druga dla kobiet, raczej cienkie drzwi w obu, tak że słychać kiedy ktoś korzysta z umywalki.
No i oczywiście łatwo zauważyć, że część osób nie korzysta. Nagminnie. Problem dotyczy zarówno pań jak i panów. Co zrobić, bo to wstrętne, szczególnie że kuchnia jest często pierwszym przystankiem tuż po wizycie w toalecie?
Obserwuj wątek
    • gryczana Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:07
      www.domplusdom.pl/blog/plakaty-przeslaniem
      Może coś takiego.
      A 5. maja jest światowy dzień higieny rąk smile wprawdzie głównie chodzi o szpitale, ale może rozwiesić informacje w toaletach.
      • jolanta4447 Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:17
        Nie zmusisz ludzi, jeśli nie mają nawyku. A może brak ręczników lub zimna woda? Samo spłukanie wodą rąk nic nie daje, jeśli nie używa się mydła, a wiele osób tak robi.
        • jolanta4447 Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:30
          Nie mam nic przeciwko myciu rąk po wyjściu z toalety, ale jako ciekawostkę podam, że badania naukowe wykazały, że kilkaset razy więcej bakterii jest na pilocie od telewizora, myszce komputera czy telefonie komórkowym niż w łazience, nie wspominając o gąbkach do zmywania, deskach kuchennych do krojenia i ściereczkach do wycierania naczyń wink
          • gryczana Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:39
            Ale (tak mi się wydaje) na moim domowym pilocie, mojej komórce i mojej ściereczce są głównie bakterie wewnątrzrodzinne, że tak powiem. A tu mamy grupę ludzi potencjalnie wymieniającą się między sobą pasożytami układu pokarmowego. W samej toalecie bakterii może być mniej, ale w czasie pobytu w wc wchodzi się w kontakt z tymi częściami własnego ciała, które mogą być mieszkaniem dla owsików na ten przykład. I jak potem idzie się z takimi rękami do wspólnej kuchni...
            • positronium Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:42
              gryczana napisała:

> W samej
              > toalecie bakterii może być mniej, ale w czasie pobytu w wc wchodzi się w konta
              > kt z tymi częściami własnego ciała, które mogą być mieszkaniem dla owsików na t
              > en przykład. I jak potem idzie się z takimi rękami do wspólnej kuchni...

Dokładnie. Do tego cześć osób nie używa szczypców do nabierania cukru w kostkach, tylko sobie łapią wprost z opakowania. Podobnie jak herbatę w torebkach z pojemnika, taką niekopertowaną.
              • bene_gesserit Re: Higiena w pracy 05.05.18, 19:18
                Czytałam kiedyś o wynikach badań miseczek z darmowymi orzeszkami, które w USA dodaje się do piwa.
                Otoż w każdej takiej miseczce był ślad moczu średnio pięciu mężczyzn.

Niewiedza to błogosławieństwo.
                • gryczana Re: Higiena w pracy 05.05.18, 20:29
                  Yyyy... Chyba nigdy nie tknę już niczego za wspólnych miseczek gdziekolwiek poza domem... Przerażające jest to, co napisałaś.
                  Positronium, Ty sobie w biurku zrób schowek na własny cukier, herbatę itp. Akcja plakatowa pewnie nie da efektu w stu procentach (chociaż jakby tak napis na cukierniczce "A ręce umyłeś?"), a zdrowia szkoda. Komfort psychiczny też ważny.
                  • positronium Re: Higiena w pracy 05.05.18, 20:37
                    To akurat nie moje biuro, ale fakt obrzydliwie jest wszędzie, właśnie takie wyskubywanie cukru zauważyłam u mnie w pracy. I krojenie owoców bez umycia. O_o
                    Słodzę miodem albo słodzikiem, herbatę piję kopertowaną indywidualnie, kawa na szczęście jest jest z automatu, którym zajmuje się osoba czyszcząca ręce. No i przychodzę dość wcześnie, więc zazwyczaj jako jedna z pierwszych korzystam z kuchni, więc naczynia w szafkach są raczej niemacane.
          • positronium Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:40
            Jolanto, no ręczniki tam są, papierowe ale przyzwoitej jakości, mydło też, krem do rąk nawet. I ciepła woda nieracjonowana.
            Co do ilości bakterii na sprzętach - ja mam z tego powodu zwyczaj codziennego przecierania telefonu i tabletu. Telefonu częściej, bo czasem trzeba go przyłożyć do twarzy. Myszkę w pracy wycieram raz na jakiś czas, ale chyba za rzadko, klawiaturę jeszcze rzadziej.
            No, ale ręce jednak myję zawsze przed wyjściem z toalety. Czasem nawet tuż po wejściu. wink Więc trochę mnie dziwią dorośli ludzie, którzy tego nie robią.
            Miałam kiedyś takiego szefa, który ewidentnie nie mył rąk. Na szczęście witał się ze mną "żółwikiem" zamiast normalnym uściskiem dłoni.
            • jolanta4447 Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:50
              Niestety, nie jestem takim czyścioszkiem jak Ty i ostatnio zauważyłam, że piloty i myszka są strasznie brudne. Muszę je jakoś wyczyścić, choć używam je tylko ja, więc to mój brud i moje bakterie.
              Muszę pomyśleć, jak to zrobić, bo nie bardzo wiem jak wyczyścić piloty - tyle przycisków. Może 'Magiczną gąbką' ? Nie chciałabym uszkodzić czy zalać.
              • positronium Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:59
                Są do kupienia spraye do elektroniki, łatwo dostępne w sklepach z takim asortymentem.
                Mój pilot da się rozłożyć, ale nie trzeba tego robić do czyszczenia. Wystarczy patyczkami do uszu przetrzeć wąskie zakamarki, a całość wytrzeć papierowym ręcznikiem albo ściereczką po spryskaniu środkiem czyszczącym.
                • jolanta4447 Re: Higiena w pracy 04.05.18, 01:03
                  O.K. Jutro spróbuję, jeśli będzie padać i nie pojadę na działkę. Dziękuję.
                  • positronium Re: Higiena w pracy 04.05.18, 01:07
                    Tylko nie pryskaj za dużo. smile wystarczy lekka mgiełka, jak na okulary. No i pamiętaj, żeby wyjąć baterie jeśli to możliwe, tak na wszelki wypadek.
                    • jolanta4447 Re: Higiena w pracy 04.05.18, 01:10
                      Mgiełka - niekoniecznie, bo mam piankę do elektroniki he he he.
                      Raczej rozkręcę, a baterie wyjmę.
                      • positronium Re: Higiena w pracy 04.05.18, 01:15
                        Ja się jakoś przyzwyczaiłam do czyszczenia płynem, może przez to że telefon często przecieram razem z okularami, tym samym środkiem.
                        • bene_gesserit Re: Higiena w pracy 05.05.18, 19:21
                          Słusznie.
                          Z codziennych rzeczy dobrze też dbać o klawiaturę. Siedlisko kurzu (który składa się także z ludzkiej skóry), pożywka dla roztoczy, bakterii i pleśni.
      • positronium Re: Higiena w pracy 04.05.18, 00:31
        Jakie piękne!
        Bardzo mi się podoba szczególnie ten o bieliźnie big_grin może to jest jakiś trop, w sumie można powiesić na drzwiach od wewnętrznej strony, tak żeby był na widoku przed wyjściem...
    • bene_gesserit Re: Higiena w pracy 05.05.18, 19:17
      Akcja plakatowa.
      Coś o bakteriach kałowych i zarazkach, oraz o zakażeniach i generalnie tym, czym to grozi. Na wewnętrznych ścianach kabin z sedesami, na wysokości wzroku. Smorobny imo lepszy, bo można dostosować do sytuacji (bliskości kuchni).

Tak czy siak, w kuchni bym uważała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka