Dodaj do ulubionych

Problem z głoską [R]

11.01.12, 11:08
Prosze o pomoc doświadczonych logopedów...Jak wywołać gloskę [r] przy bardzo dobrej pionizacji języka (poprawna realizacja [l], rotacyzm właściwy), niestety bez mozliwości mechanicznej ingerencji - korzystania z wibratora. Opanowana dziąsłowa wymowa głosek [t,d,n]. Potrącanie wiązadełka, próba wywołaniea poprzez głoskę [ż] także nie przyniosła efektu. Co poradzicie?
Obserwuj wątek
    • logopeda79 Re: Problem z głoską [R] 06.02.12, 15:50
      Witam
      Spróbuj "parskania". Jeśli dziecko potrafii wprowadzić w wibrację usta i "parskać - naśladowanie konia" można następnie próbować wywołać taką wibrację poprzez zetknięcie języka z podniebieniem.
      Obecnie ćwiczę to z 6 - letnią dziewczynką i powoli coś zaczyna "drgać".
      Można również wąski pasek papieru położyć między czubek języka i podniebienie górne i dmuchać na niego - tak aby pasek poruszał się. Pasek powinien mieć ok 10 cm - jeden brzeg jest między czubkiem języka a podniebieniem - ułożenie aparatu jak do głoski "t" a pozostała część wystaje poza usta. Też pojawia się wibracja.
      • zosiam4 Re: Problem z głoską [R] 17.02.12, 19:42
        dziękuję, że podzieliła się Pani/Pan nowym pomsłem na wywołanie r...mam taki problem jak poprzedniczka...7 letni chłopiec, zamienia r na l, przez d dziąsłowe, ż z wędzidełkiem nie udało się wywołać wibracji...

spróbowałam na sobie metody z paskiem i mi zadrgało, zakładam, że uda mi się z uczniem i co dalej? jak od wibracji wywołanej przy pomocy paska papieru przejść do "drrrabina" przykładowo, jakie ćwiczenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka