Dodaj do ulubionych

Logopeda dla 22-latka

18.04.08, 20:27
Witam

Mam 22 lata. Od małego jednak mówię dośc niewyraźnie, za szybko, a poza tym mam coś takiego - jak to lekarz stwierdził - "przyrośnięty język", jak się niedawno domyśliłem chodzi o "ankyloglossię". Lekarz jednak powiedział, że usuwa się to dzieciom poniżej 3 roku życia, ale było to praiwe 20 lat temu więc może teraz jest inaczej.

Tak czy inaczej mam kilka pytań. Od dłuższego czasu wybieram się do logopedy, lecz nie znam odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań, a w moim miasteczku takiego specjalisty nie znalazłem. Otóż:

- czy do logopedy potrzebuję skierowanie od lekarza rodzinnego?
- czy logopeda dla osoby dorosłej posiada tę samą specjalność jak ten leczący dzieci? Czy nie ma różnicy?
- i ostatnie: w jaki sposób przebiega leczenie u logopedy, czy jest to refundowane z NFZ, czy też są to prywatne wizyty, za które się płaci? A może jest tak jak z dentystą, że można iść prywatnie a można na NFZ?

Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • magdaqqq Re: Logopeda dla 22-latka 22.04.08, 07:50
      Wizyty u logopedy są maożliwe zarówno w gabinecie prywatnym, jek i refundowane z NFZ. Na te drugie trzeba niestety nieć skierowanie od lekarza rodzinnego. Ja długo szukalam logopedy, który chciałby ze mną pracować jako z osobą dorosłą a w poradnii niestety proponowano mi wizyty raz na dwa tygodnie, co raczej nie przynosiło większych rezultatów. Teraz chodzę sytsematycznie dwa razy w tygodniu i widzę ogromne postępy, niestety korzystam z prywatnej terapiiw Warszawie, ale uwazam, że warto zapłacić za rezultat.
      • asia123heh Re: Logopeda dla 22-latka 08.05.08, 01:54
        Cześć, generalnie rzecz ujmując mam podobne problemy - czy mogłabyś powiedzieć, gdzie chodzisz do logopedy? Nie spodziewałam się, że tak trudno będzie mi znaleźć specjalistę zajmującego się dorosłymi (mam 21 lat). Pozdrawiam
    • m_janeczek Re: Logopeda dla 22-latka 10.05.08, 09:16
      Witam!
      Czy kiedykolwiek w dzieciństwie byłeś na konsultacji logopedycznej? Z jakiego
      jesteś miasta?
      Jeśli mieszkasz w okolicach Warszawy, to mogłabym podjąć się terapii Ciebie,
      chociaż oczywiście najpierw musiałabym zdiagnozować, jakie zaburzenia są Twoim
      problemem, bo tak na prawdę to nic konkretnego o tym nie napisałeś.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka