Dodaj do ulubionych

własne czasopismo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:49
Zamierzam wydawać bezpłatną gazetkę informacyjno - ogłoszeniową. Jakie
warunki muszę spelnić, gdzie zarejestrować gazetę, tytuł i czy muszę
prowadzić działalność? Zalezy mi na sformalizowaniu przedsięwzięcia czyli jej
rejestracji. Tylko gdzie? Za ile? Mąz prowadzi działaność - może lepiej na
niego??
Obserwuj wątek
    • agusia.p1 Re: własne czasopismo 16.12.05, 16:07
      Witam
      Pracowałam jakiś czas w takim niezależnym czasopiśmie. Na umowę zlecenie.
      Najlepiej zapytaj księgowej męża, a jak nie macie księgowej to wybierz się do
      urzędów, tam Ci podpowiedzą co robić.
      Pomocna stronka praca.korba.pl/swiat_kariery/1,11985,2163,art.html

Twój mąż musi jedynie mieć wpisaną działalność wydawniczą w ewidencji.

Pozdrawiam i uważam że to nie głupi pomysł.

• Gość: zniechecony Re: własne czasopismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 01:10
        Wydawnictwo to porazka. Zwłaszcza gazety bezplatne. Niestety jest tego troche na
        rynku... i maja iuz swoje uklady, a bez nich nie zdobedziesz ogloszen. Jak juz
        cos zdobedziesz, to istniejacy tytul zglosi sie do Twojego reklamodawcy... i
        zaproponuje mu taka cene emisji reklamy, ze Twuj klient natychmiast Cie opusci.
        Taki rynek. Wiem cos o tym, bo sam tak robie z nowymi. Ja zaczynalem 4 lata
        temu... i wczesniej pracowałem w agencji reklamowej, domu medialnym...
        Jak nadal chcesz, to najpierw mosisz wymyslic tytuł, a potem go zarejestrowac w
        sadzie rejestrowym -cywilny rejestrowy. to proste... w formie podania+30zl.
        Nastepnie mosisz zglosic go do biblioteki narodowej i zwrucic sie o nadanie nr
        issn... sama rejestracja to pikus...mosis odpowiedziec sobie na setki pytan, z
        ktorych kazde warunkuje nastepne... potem projekt graficzny... Mozesz wydawac go
        "na meza" ale pamietej, ze wchodzisz w prawo prasowe... Maz mosi miec w
        przedmiocie dzialalnosci gosp. dzialalnosc wydawnicza, reklame...
        • Gość: Anna Re: własne czasopismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 01:49
          Dziękuję za rady, jestem laikiem w tych sprawach, ale mam pasje i jestem
          przedsiębiorcza, więc nie może się nie udać :)
          Własnie skończyłam projekt graficzny (praktyka w pracowni graficznej :)),
          skompletowałam zespół, załatwiłam kolportaż, 50% artykułów mam (bedą tu też
          publikacje edukacyjne), poniedziałek sąd i opłata, potem nadanie issn (o tym
          nie wiedziałam) i dopracowanie reszty. Na razie mało reklam, ale będzie
          lepiej :) Jeszcze jakies rady? Chętnie skorzystam z pomocy doświadczonych
          praktyków.
          • Gość: Anna Re: własne czasopismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:06
            ale podobno mogę na siebie zarejestrowac bezpłatne czasopismo bez rejestrowania
            działalności.. tak?
            • Gość: znie... Re: własne czasopismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:13
              ..tak. czym innym jest rejestracja, a czym innym wydawnictwo. w przypadku kiedy
              kto inny bedzie wydawal mosisz mu uzyczyc tytul. jesli chcesz pogadac, to
              zadzwon do mnie na skypa. nik przesylam emailem. powodzenia.
              • Gość: znie... Re: własne czasopismo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 12:19
                hmmm.. nie zalogowalas sie, wiec nie mam gdzie przeslac. odezwij sie do mnie na
                t.flesz@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka