muay-thai4 20.11.06, 21:57 holland.org.pl/art.php?dzial=m&id=23 Proszę w okienko wpisać również: Dębina, Borki, Łonmna, Kępa Czosnowska, Cząstków. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amma6 Re: Holender... ;) 21.11.06, 08:20 Osadnictwo holenderskie w naszej gminie jest potwierdzone i dośc dobrze udokumentowane. Cząstków Maz. przed i w czasie wojny nazywał się Cząstków Niemiecki. Przed wojną było sporo gospodarstw niemieckich szczegółnie w Kazuniu. Byl tam też cmentarz kalwiński. Natomiast nie wiem czy z tym genrałem to nie ściema. Widomo bowiem , że nazwa Czosnów pochodzi od rodu Czosnowskich. Jeden Czosnowski , obecnie mieszkający w Ameryce, nawet odwiedził naszą gminę w tamtym roku. Info o Czosnowie zdobył , a jakże ,z internetu Odpowiedz Link
xudys Re: Holender... ;) 21.11.06, 17:05 to nie kalwini a pl.wikipedia.org/wiki/Mennonici Za wałem przciwpowodziowym na wysokości skrzyżowania trasy na Błonie z trasą Czosnów NDM między drzewami można odnaleźc zapomniany cmentarz osadników. Odpowiedz Link
maaciejkaa Re: Holender... ;) 21.11.06, 17:38 xudys ten cmentarz to chyba blizej Nowego Dworu. Tzn faktycznie za walem, ale bardziej w strone Kazunia Nowego, tak na wysokosci tego łuku przed prostą na most. A najwiecej info to maja uczniowe ze szkoly w Kazuniu Nowym, bo oni badali te holenderskie osadnictwo razem ze swoja panią od biologii (bodajrze). Odpowiedz Link
xudys Re: Holender... ;) 21.11.06, 17:53 moze masz racje, łazilem tam jako kilkuletni szczeniak Odpowiedz Link