baba2 16.02.04, 06:48 Czytam to forum i oprócz Pana Osmendy to nie widze nikogo który by inicjował jakąś dyskusję. Marna ta Ruda Śląska? Bronek - Geld chyba wykończył tu towarzystwo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 16.02.04, 10:35 A jak dyskutować jak BN zaroz przydzie z roboty i przysuje wszysko swoimi cudnymi fraszkami? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: A jak Was nazwa ć? 16.02.04, 11:41 A to coście Wy tu nasuli i nadyskutowali, to ja się pytam ze swoimi podopiecznymi: jest co czytać i na czym oko zatrzymać? Już o dyskusji nie mowię... Macie przecież taaaaaką okazję. I co? Nico??? Przestańcie wszystkim łatki przypinać, pokażcie, co wy umiecie. "To nie sztuka złapać kruka, ani sowę palnąć w głowe, ale sztuka z gołom rzyciom siąść na Forum". Telo.Pozdr. p.s, Do roboty nietoty(jo!), niestety, jaze do wiecora...Uwidzem kielo bee wiecorem postów napisanyk przez Wos. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: A jak Was nazwa ć? 16.02.04, 14:58 Ciupazka mo swojego idola ale i gowa małego górola Dała nom cołkie minut piynć pisać gibko,he,he mom niychynć Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: A jak Was nazwa ć? 16.02.04, 15:23 Ciupazka mo recht, bo w tych waszych wpisach wiela jest dziecinady. Wejrzyjcie se w prawy gorny rog, tam pisze "prywatyzacjo". Na dziyń dzisiejszy niy ma rożnicy miyndzy takim forum a "prywatnym". Trza sie logować i tym sie to rożni od forum publicznego. "Bronczycie" tu ciyngym, zamiost sie dogodać i założyć inksze rudzke forum. Niy bydziecie tam rymować yno pisać prozom abo jak chcecie, poprzeklejocie dużo cudzy pisaniny, a i sami możecie sie rożnie podpisywać. Z tego forum ściongniecie tyż inkszych chyntnych, bo przeca za wami przidom. W dwa miesionce przeskoczycie te forum, a może tyż inksze. Jakbyście richtig chcieli to bych wom nawet w tym pomog, ale chyba se do tego niy "zniżycie". W każdym bońdź razie szczyrze byda wom gratulowoł i cieszoł sie z waszego sukcesu, bo bydzie to tyż sukces Rudy Śl."Chcieć to móc". Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: A jak Was nazwa ć? 16.02.04, 18:57 Wlozłeś na gotowe i niy wymyślej czy prywatne to to same czy nie to same co prywatyzacja.Tak właśnie prywatyzowała i uwłaszczało sie czerwono nomenklatura w Polsce.A tyś to zrobił na tym forum.I se możesz brzynczeć teraz do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: A jak Was nazwa ć? 16.02.04, 19:24 Każdy patrzy tam kaj chce.W lewym pisze -opiekuje sie.A w prawym na prywatnych pisze nick tego co założył a nie wyprosił.I tyla. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Jaze do wiecora 16.02.04, 15:24 Cyz to niy pikne?: • Ło Deskorolce (1) hepik1 • Ło Wielkopolsce (16) broneknotgeld • Ło Małopolsce (58) broneknotgeld Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Jaze do wiecora 19.03.04, 23:59 Jest to przeca fest do śmiychu Szkryfna bo w tym niy ma grzychu. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Jaze dokąd to tak bee...? He? 20.03.04, 11:29 hepik1 napisał: > Cyz to niy pikne?: > > • Ło Deskorolce (1) hepik1 > > • Ło Wielkopolsce (16) broneknotgeld > > • Ło Małopolsce (58) broneknotgeld No i co hepik 1? Godom Ci, ze "gowa małego górola", ftoro Wom "dała nom cołkie minut piynć pisać gibko,he,he mom niychynć" sprowdzo sie, he? Święte Twoje słowa som, hehe...?! Hej! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 01.04.04, 22:02 Szanowni panowie Hepik i Bronek! "Dejcie sie po szlagu i jadymy dalej". Jeżeli ja już mam być tym don Kichotem internetu to biorę was za giermków obydwóch razem i każdego z osobna.Bez Was forum Ruda Śląska będzie słabe,wręcz zerowe!Dlatego polemizujcie dalej i piszcie ile wlezie.Pozdrawiam i życzę weny twórczej! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 01.04.04, 22:32 Hehe - piykno to zachynta Aż mie teroz świyńdzi piynta Dyć Don Kichot biydom żył Jedyn giermek ze niym był. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 02.04.04, 20:36 Sanczo Pansy kajsik wciyło Don Kichota przimulyło Rosynant tu yno rży Bo łon zowdy swoje wiy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 11.04.04, 23:07 hehehe...nieźle bawię się. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 12.04.04, 14:48 Hehe Ciupazko - wiatraki widzisz? Rajtować na nie sie niy powstydzisz? Anproba jakoś już była przeca To tyż historio rudzkego neca. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 21.04.04, 22:45 Pewnie zaś radny tukej zoglondnie Yno se dychnie richtig porzondnie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 06.05.04, 23:42 Możno już radny tu niy zoglondnie Z Platformom przeca mo być "porzondnie". Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 24.10.04, 20:17 Hehe - niych bydzie że ździybko grzesza Radny na forum - z tego sie ciesza. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 24.10.04, 20:45 Szkoda, że inni z radnych nie piszą lub piszą ale jako inne osoby? Chociaż wydaje mi się ,że radny Marian Sławik już gdzieś coś pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 25.10.04, 16:21 Witom. Wczoraj my sie jakoś minyli, a szkoda. Marian Sławik pod swojim nazwiskym na pewno tu niy szkryfloł, dyć możno cosik tu wciep. Ciesza sie, że Pan tu zoglondo i niy boji sie anonimowych atakow. Hehe - po prowdzie to GW dopuszczo logowanie sie z tego samego komputera pod różnymi nickami. Zowdy może ktoś wtedy tukej zrobić sztuczno zwada. Mie to niy bawi, styknie mi tego co som tu pod swojim nickym pochom. Jak sie chce cosik dobrego zrobić, to trza sie za to brać. Niby mie tu goniom, robiom antyreklama, dyć przeca sami chyba niy wiedzom komu. Kożdy kij mo dwa końce, a na forum wszysko piyknie widać. Jo chciołbych widzieć w Panu partnera do rozkryncynio tego forum niy yno fraszkom, dyć tyż do zrobiynio czegoś dobrego we ty naszy Rudzie Ślonski. No, chyba radnego niy trza do tego namowiać, ale jeszcze to szkryfna inaczy -PARTNERA. Myśla, że nom sie to udo. Pozdrowiom. broneknotgeld Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 28.10.04, 19:48 Możno nasz Radny tego niy czytoł Joch ło wspołpraca sie jakby pytoł. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 24.11.04, 18:04 Trza by go tako zaś poszterować Po co mo gowa we piosek chować? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Józef Osmenda Don Kichot internetu 19.11.05, 16:19 Zefel ciyngym szkryflo z nami Dbo by my niy byli sami. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: i co tu dużo gadać.... 22.11.05, 10:48 Polecam zatem do przeczytania i refleksji: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3026353.html Zatem nie ma żadnej różnicy z poprzednikami bo w myśl powiedzenia "Polak potrafi" ci też są dobrzy! Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: i co tu dużo gadać.... 22.11.05, 16:49 Przy całej mojej niechęci do PiS-u powiem tyle,że tu akurat sprawa wcale nie tak jednoznaczna.W LP władze zmieniają sie się co cztery lata,od ministra do dyrektorów regionalnych włącznie.Teraz akurat następna zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: i co tu dużo gadać.... 26.11.05, 12:57 Ten sam czteroletni okres dotyczy też Samorządów.Sęk jednak w tym by ludzie chodzii do wyborów.Przy rudzkiej frekwencji nie ma szans na zmiany.Mentalność wyborców też do płaczu.Zaś frkwencja i decyzje wyborców przy ostatnich wyborach do Sejmu i Senatu RP nie tylko ciebie Hepiku wpędziły w "zadumę". Na osłodę zostaje nam fakt,że już niedługo oprócz radia Maryja będziemy słuchali częściowo rudzkiego radia FAN(49% udziałów). Nie będziessz już się zatem bał otwierać lodówki! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: i co tu dużo gadać.... 25.06.06, 20:57 Latoś do wyboro pódom? Na forum niy wieje nudom? Odpowiedz Link Zgłoś
karlus3 Re: i co tu dużo gadać.... 27.06.06, 07:36 ten śląski jezyk tak trudno sie czyta.piszcie normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: i co tu dużo gadać.... 27.06.06, 20:34 Normalnie po ślonsku -Tako we tym konsku. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Można dużo gadać.... 14.11.06, 10:22 ....,że jestem don Kichotem inernetu ale i tak to nic nie da! Bo jednak radnym zostałem wybrany wbrew woli wszystkich TYCH, którzy zapragnęli mnie "uwalić"1 Jeszcze nie tym razem panowie i panie! Nie tym razem! A tym ,którzy na mnie zagłosowali zwyczajnie dziękuję! Okazuje się,że można bez piwa,sznapsa,krupnioka,festynów,nagród rzeczowych i innych tam takich rzeczy dokonać właściwego wyboru. Tym bardziej cenię sobie taki elektorat, u którego rozum bierze górę nad idiotyzmami naszej dzisiejszej rzeczywistości! Natomiast inni ....? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Można dużo gadać.... 14.11.06, 17:09 Jeronie - dyć gratuluja1 Z tym sie ździybko popiwkuja. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Można dużo gadać.... 14.11.06, 18:31 To i jo gratuluje, hale tyz i współcuje... Dawali tu wypić, bedom dawać dalyj, telo, ze juz bure biydoki nikogo nie uwalom, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: Można dużo gadać.... 15.11.06, 07:27 ciupazka napisała: > To i jo gratuluje, hale tyz i współcuje... > Dawali tu wypić, bedom dawać dalyj, > telo, ze juz bure biydoki > nikogo nie uwalom, hehe... Też przyłączam się do gratulacji Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_z_rudy Re: Można dużo gadać.... 14.11.06, 17:10 > Okazuje się,że można bez piwa,sznapsa,krupnioka,festynów,nagród rzeczowych i > innych tam takich rzeczy dokonać właściwego wyboru. Czy aby napewno??? mam spore wątpliwości i wiadomości na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Można dużo gadać.... 14.11.06, 19:11 No to wal śmiało i ze podpisym Bo jak anonim to mniyj łod ciszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Można dużo gadać.... 14.11.06, 20:52 No to wal śmiało jak Hanys do hanysa co masz za wątpliwości? Powiem to co w Twoim środowisku Hanysie sie nie podoba: JA MAM CZYSTE RĘCE! I ponownie powtórzę:"Okazuje się,że można bez piwa,sznapsa,krupnioka,festynów,nagród rzeczowych i innych tam takich rzeczy dokonać właściwego wyboru"!!! A jak jeszcze weźmiemy pod uwagę inne okoliczności powiedział bym "osobowe" to tym większą mam satysfakcję! Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_z_rudy Re: Można dużo gadać.... 15.11.06, 07:55 jozefosmenda napisał: > Powiem to co w Twoim środowisku Hanysie sie nie podoba: JA MAM CZYSTE RĘCE! Skąd wiesz z jekiego jestem środowiska??? My się znamy??? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Można gadać...i wiedzieć...... 15.11.06, 09:31 Przecież świat jest taki mały. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Można gadać...i wiedzieć...... 15.11.06, 20:34 Ano - rudzke to som dziwy Kto "hanysym" tyn strachliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
svanky Re: i co tu dużo gadać.... 15.11.06, 09:43 > ten śląski jezyk tak trudno sie czyta.piszcie normalnie z gór jestem, z Podhala, ale od dawna tu , na Śląsku żyję i słucham tej gwary; wiele już rozumiem, ale mimo to ciężko mi czytać teksty napisane gwarą:( chcę wiedzieć jak najwięcej o Rudzie , chcę znać sądy i opinie jej mieszkańców, ale co trochę mnie od tego forum odrzuca, jak mam rozszyfrowywać kolejne posty; ostatnio poczytałam trochę wypowiedzi 'ciupazki' i powiem szczerze, że z niechęcią widzę swoją rodzimą gwarę "wydrukowaną"... rozumiem i popieram regionalizm, uwielbiam słuchać Ślązaków, tak jak zatapiam się na Podhalu w otaczającej mnie gwarze- wiem jednak, że górale jak chcą , to mówia i piszą piękna polszczyzną... i sądzę, że to samo odnosi się do Ślązaków... znając jednak życie, wiem ,że mnie tu zaraz zadziobią i każą się wynosić , jak się nie podoba to już zmilczę i z góry przepraszam, jeśli uraziłam... ale czyta sie tu fatalnie;-) bywajcie:) hanka Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: i co tu dużo gadać.... 15.11.06, 19:54 >>>svanky napisała: > ten śląski jezyk tak trudno sie czyta.piszcie normalnie >- wiem jednak, że górale jak chcą , to > mówia i piszą piękna polszczyzną... i sądzę, że to samo odnosi się do > Ślązaków...> znając jednak życie, wiem ,że mnie tu zaraz zadziobią i każą się wynosić , jak się nie podoba> ale czyta sie tu fatalnie;-)<<< Nie przejmuj się Hanuś trochę folkloru być musi ale ja nie wyobrażam sobie by kazano ci się wynosić za słuszne uwagi(nie krytykę). Ale że ktoś coś po ślasku napisze a Ty nie zrozumiesz to ja podejmuję się roli tłumacza.Będę to robił z przyjemnością, za darmo i dożywotnio jak żem ten hanys z dziada pradziada! A ślonzoki to fajne chopy som i basta! Frelkom tyż pszajom! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: i co tu dużo gadać.... 15.11.06, 20:31 Łodwiedziyła nos Hanela Mo uciechy Zefel wiela Choć niy wszysko spokopiyła Dyć z miesionczka se niy wziyła. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 15.11.06, 20:49 I już Hanuś tłumaczę naszego rudzkiego fraszkopisarza Bronkanotgelda,który napisał: > Łodwiedziyła nos Hanela > Mo uciechy Zefel wiela > Choć niy wszysko spokopiyła > Dyć z miesionczka se niy wziyła. Brzmiało by to tak(nietety bez rymu): Odwiedziła nas Haneczka Ma uciechy Józek dużo Chociaż nie wszystko zrozumiała To z księżyca się nie wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 15.11.06, 22:34 Haneczka nas odwiedziła Józka tutaj ubawiła Choć niewiele zrozumiała Z księżyca się nie urwała. Bych przetuplikowoł tako Choć niy cołkym to jednako. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 15.11.06, 22:54 Brawo Bronek! Myślę,ze takimi rozwiązaniami panią Haneczkę przyciągniemy i nie tylko? „Jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to PRAWDA" / Talleyrand/ Odpowiedz Link Zgłoś
svanky Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 16.11.06, 09:33 :))) ślicznie wam panowie dziekuję:) panu Józefowi za deklarację bycia tłumaczem niemal symultanicznym:) a panu Bronkowi za piękne przetłumaczenie swojej twórczości z "waszego" na moje:) i dziękuję, żeście na mnie wszystkich psów nie popowieszali, ale życzliwie zrozumieli... wczoraj się aż bałam zerknąc na forum, obawiając się postów w stylu : "jak sie nie podoba, to won" ogromnie miło sie rozczarowałam i miło mi się dzień ropoczął dzięki galanterii tych dwóch gentelmenów:) hanka Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 16.11.06, 19:37 Toż dziynki za dodre słowo. Halo fest Hanela nos Aż ze myjny stanoł włos! ludzie.gazeta.pl/broneknotgeld/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 16.11.06, 19:40 Niy taki Ślonzok jak go sztrajchujom Co małowiela tyż forsztelujom. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 18.11.06, 20:15 No to dla Hani następne tłumaczenia: >Niy taki Ślonzok jak go sztrajchujom< >Co małowiela tyż forsztelujom.< mozna by to przetłumaczyć następująco: Nie taki Ślązak jak go malują Co nie za dużo też rozumieją. .... i następna: >Halo fest Hanela nos< >Aż ze myjny stanoł włos!< Hallo mocno Hania nas Aż ze grzywki stanął włos! chociaż Bronek może to i inaczej przetłumaczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 18.11.06, 20:53 Głaszcze mocno nas tu Hania Z grzywy włos kusi do wstania. Nie taki Ślązak jak malowany Najczęściej przez tych którym nieznany. No, niy cołkym to samo, dyć zdo sie co take tuplikowanie jest chyba lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 18.11.06, 21:09 i tak trzymać Bronku! Tak trzymać! Może w podzięce kiedyś tam, ta frela sie umówi z nami prykami? Przynajmniej inernetowo? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: i co tu dużo tłumaczyć.... 18.11.06, 21:13 Za poł roku se pojawi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=49707257 Na zeflugu co nos bawi. Odpowiedz Link Zgłoś