problemator5 26.03.10, 07:29 kto się pokusi pokazać jak rośnie zadłużenie miasta w poszczególnych latach rządów Stani? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
insectia Re: zadłużenie 26.03.10, 08:49 Jak sprzedadzą pec to spadnie o 30% będzie to niezły "hłyt martetindowy" Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: zadłużenie 26.03.10, 23:28 A co tutaj jest do "pokuszenia"? Raczej tylko do pokazania. A więc bardzo proszę! Dzisiaj lata 2000-2002.(oczywiście zadłużenie na 31 grudnia danego roku) 2000 - 28.619.672 zł; 2001 - 29.738.734 zł; 2002 - 40.173.206 zł; Odpowiedz Link Zgłoś
problemator5 Re: zadłużenie 27.03.10, 05:59 czyli będą dalsze lata.A co ze sprzedażą PEC ? bo zdaje się , że nie ma chętnych/ Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: zadłużenie 27.03.10, 13:25 dzisiaj ponad 200.000.000 Smutne to panie mecenasie! Odpowiedz Link Zgłoś
fast-kajfasz Re: zadłużenie 27.03.10, 15:03 Józik, ja wiem, że jesteś stary jajarz komuch. Ale bez takich. Dawaj resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda zadłużenie miasta 27.03.10, 23:33 Jak ktoś do mnie godo że jestem "komuch" to mnie zwyczajnie obraża! Pamiętam ,że było hasło "socjalizm tak, wypaczenia nie"! A Bismarck kiedyś wyraził się słowami, ze ; "Kto za młodu nie był socjalistą ten na starość jest świnią"! W związku z powyższym w dzisiejszej RM nie ma żadnych świń! Ale z zadłużeniem jadymy dali: 2003 - 82.505.770 zł. 2004 - 80.046.066 zł. 2005 - 79.398.209 zł. 2006 - 133.441.806 zł. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: zadłużenie miasta 28.03.10, 03:08 Jak ktoś do mnie godo że jestem "komuch" to mnie zwyczajnie obraża! Naraz? A Bismarck kiedyś wyraził się słowami, ze ; "Kto za młodu nie był socjalistą te > n na starość jest świnią"! Kiedys te slowa na tym forum przypisales Pilsudskiemu.W koncu poczytaj i podaj prawdziwego autora tych slow. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_eda Re: zadłużenie miasta 30.03.10, 19:52 jozefosmenda napisał: ! > W związku z powyższym w dzisiejszej RM nie ma żadnych świń! I tu jest się z panem Panie Józefie nie zgodzę bo nie sam nasz Jaśniepanujący Acia zrobił ten dług tylko za przyzwoleniem dużej części rady, a warto zauważyć czyje majątki w czasie prezydentury Jaśnienampanującego dość gwałtownie i dość mocno wzrosły i nie chodzi o te majątki które Radni dobrowolnie ujawniają Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: zadłużenie miasta 30.03.10, 23:33 Bez względu na wzgląd czyje majątki wzrosły a czyje zmalały(oczywiście nie mam tu na myśli Giełdy Towarowej ani "różnych" spółek wodnych itp) "jadymy dali" z zadłużeniem! A w latach 2007-2009 kształtuje się ono następująco: 2007 - 132.428.031; 2008 - 160.369.103; 2009 - 218.310.094;! c.d.n.: czyli obsługa długu publicznego oraz odsetki niebawem! Odpowiedz Link Zgłoś
problemator5 Re: zadłużenie miasta 31.03.10, 07:12 czy Rudzie Śląskiej nie grozi czasem zarząd komisaryczny, czy możemy się jeszcze zadłużać ? a co z tą Giełdą ? i "różnymi " spółkami wodnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
problemator5 Re: zadłużenie 31.03.10, 08:37 Panie Józefie! jak się przegląda budżet Miasta na 2010 (zresztą umieszczonego nie w pełnej wersji ,co jest naruszeniem prawa)to zadłużenie to ponad 47 mln zł.Stąd moje pytanie , gdzie ukryto resztę zadłużenia ? Proszę wpłynąć na p. Stanie ,żeby umieszczono w BIP pełną wersję budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: zadłużenie 31.03.10, 10:11 To co podałem to autentyczne wykonania na koniec danego roku czyli 31 grudnia! W projektach budżetów "na" dany rok są zawsze założenia, które w w obecnych uwarunkowaniach w jakich funkcjonuje nasze miasto nie mają żadnego znaczenia! I tym proszę się nie przejmować! Na przestrzeni roku jest tyle zmian w budżecie(setki!), że na sesji absolutoryjnej RM zawsze rozpatruje inny budżet niż na dany rok uchwaliła. A "wykonane " cyfry są bezwzględne! Z 28 mln zadłużenia w 2000 roku do 218 mln w 2009 roku czyli prawie ośmiokrotny wzrost. Niejeden by powiedział:..."To naprawdę trzeba mieć talent!"... Odpowiedz Link Zgłoś
internetowy123 Re: zadłużenie 31.03.10, 11:17 to ,gdzie ukryto w budżecie ten dług,bo chyba Miasto, go nie spłaciło? czy do tych 218mln. należy dodać te 47mln.? wtedy nie mamy płynności finansowej. Odpowiedz Link Zgłoś
woland.2 Re: zadłużenie 31.03.10, 22:32 i pewnie za ten "talent", jak co roku, udzieli pan prezydentowi absolutorium... Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: zadłużenie 01.04.10, 18:24 Woland ty się lepiej wejrzyj do lustra ale przedtem dla odwagi golnij se jednego albo i dwa! Natomiast co do projektu budżetu na rok 2010 to dane o prognozie zadłużenia zawarte są w załączniku nr 3 na stronie 56. Wynika z tej prognozy, ze już w 2022 roku będziemy mieli zadłużenie tylko na kwotę 406.170 zł.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
barretta Re: zadłużenie 01.04.10, 19:40 A czy mógłby pan do tych "liczb" dopisać jeszcze jedną liczbę - dochód miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: zadłużenie 02.04.10, 23:34 Proszę bardzo ! Oto aktualne wykonania za lata 2006-2009 ROK 2006 DOCHODY:485.573.406 WYDATKI:495.338.607 ROK 2007 DOCHODY: 510.416.207 WYDATKI: 519.458.669 ROK 2008 DOCHODY: 458.303.479 WYDATKI: 446.739.899 ROK 2009 DOCHODY:430.701.251 WYDATKI:522.620.929 Odpowiedz Link Zgłoś
problemator5 Re: zadłużenie 03.04.10, 07:23 Panie Józefie ,wydatki zaniżono o ok. 5% o ile nie więcej,a przyglądając się ile nowych pracowników jest w Urzędzie Miasta np.druga żona jednego z zarządzających Spółką Węglową (Wydział Kadr )to będzie to jeszcze więcej, jak się dogadają z Miasto-projektem ,a na to wygląda,to przecież nie zadarmo Odpowiedz Link Zgłoś
barretta Re: zadłużenie 03.04.10, 09:17 problemator5 w co ty pogrywasz? Domagasz się informacji mając swoje. Przedstaw swoją wersję i skonfrontuj z radnym Osmendą wtedy zobaczymy czyja racja jest właściwsza! Sam zresztą jestem ciekaw. A podważanie każdego wpisu - jest po prostu "do dupy". Odpowiedz Link Zgłoś
problemator5 Re: zadłużenie 05.04.10, 03:50 barretta ! naucz się czytać ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
barretta Re: zadłużenie 05.04.10, 21:54 problemator5 napisał: > Panie Józefie ,wydatki zaniżono o ok. 5% o ile nie więcej Pisz jasno!! -to 5% czy więcej? jak więcej to ile ? Sam fakt zatrudnienia o niczym nie świadczy chyba że to ma być kryptokapowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
woland.2 Re: zadłużenie 05.04.10, 20:59 a odszkodowanie, niebagatelne (!), przywróconej do pracy dyrektor Losie, za bezprawne zwolnienie, i może kolejne, dla dyrektor Dziedzic? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.15 Re: zadłużenie 05.04.10, 21:19 zgadza się niebagatelne, ale o tym się nie mówi głośno. A odszkodowanie dla Pani Dziedzic też będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
buzibuzi1 Re: zadłużenie 05.04.10, 21:29 woland.2-jeśli jesteś,tym kim myślę to namów tą ostatnią do opisania swojej historii i opublikowanie zaznań pani M. i pana Z ,jak mówi jeden z czynnych obserwatorów tej sprawy można się nieźle ubawić, chociaż strach mieć takich znajomych ,można stracić wiarę w ludzi i ich przyzwoitość Odpowiedz Link Zgłoś
woland.2 Re: zadłużenie 01.04.10, 20:34 jak zwykle, nie odpowiada pan na pytania, albo zbacza z tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
woland.2 tym rankingiem prezydent się nie pochwali... 02.04.10, 15:26 Wg raportu RIO, Ruda Śląska na jest na 3 miejscu najbardziej zadłużonych miast w województwie (Mysłowice na 18 miejscu)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
buzibuzi1 Re: tym rankingiem prezydent się nie pochwali... 02.04.10, 16:55 gdzie można zapoznać się z tym rankingiem? Odpowiedz Link Zgłoś
woland.2 Re: tym rankingiem prezydent się nie pochwali... 02.04.10, 17:53 Nie został opublikowany. Informację podały poranne "Aktualności" TV Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
problemator5 Re: tym rankingiem prezydent się nie pochwali... 02.04.10, 21:54 a kto jest od nas "lepszy" i zajął "zaszczytne " pierwsze i drugie miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
woland.2 Re: tym rankingiem prezydent się nie pochwali... 02.04.10, 22:05 drugie Żory, pierwszego nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
insectia Re: zadłużenie 08.04.10, 12:15 Oznacza to, że pomimo zagrożeń wynikających z malejących przychodów podatkowych, które odzwierciedlają symptomy spowolnienia gospodarczego kraju, Miastu udaje się utrzymać na zadawalającym poziomie nadwyżkę operacyjną. To wielki sukces miasta oraz potwierdzenie sprawnego zarządzania budżetem. Ocenę ryzyka kredytowego dla Rudy Śląskiej po raz pierwszy ustalono w 2006 roku. Ruda Śląska otrzymała wtedy rating krajowy długoterminowy A-(pol). Rating na poziomie "A" oznacza wysoką wiarygodność kredytową w porównaniu do innych podmiotów ocenianych w tym samym kraju. Rating odzwierciedla dobre wyniki budżetowe, dobre zarządzanie, umiarkowane zadłużenie i poprawiający się stan gospodarki lokalnej. Miasto Ruda Śląska w 2006 r. zawarło umowę z firmą ratingową Fitch Polska S.A. Przedmiotem umowy było przyznanie przez Fitch Polska ratingu krajowego dla Miasta Ruda Śląska. Rating jest niezależną i obiektywną oceną ryzyka kredytowego podmiotu zaciągającego dług na rynku. Nadany rating jest wynikiem przeprowadzenia wszechstronnej analizy nie tylko sytuacji danego podmiotu, ale także otoczenia w jakim działa. Wyrażany jest odpowiednim symbolem według przyjętej skali. żródło: rudaslaska.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
internetowy123 Re: zadłużenie 09.04.10, 06:37 ale to już było i nie wróci więcej.......było cztery lata temu ... teraz grozi mam zarząd komisaryczny, bo dług jest powyżej 60% dochodu chociaż jeszcze ukrywany w sprytny sposób.Jak na sesji powiedział p.Stania nie zna dokładnie wysokości długu ,bo jeszcze nie rozliczono ISP-y .Ciekawe, bardzo ciekawe .To jest ten dobry przykład "sprawnego zarządzania " budżetem? Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 insectia 09.04.10, 07:30 Różne bzdury już czytałem na tym forum. Obrońcom prezydenta przychodziły różne pomysły, ale ten wpis przekracza wszelkie granice. Pomiędzy zadłużeniem miasta X a Rudą Śląską istnieją poważne różnice. Jak kupujesz na raty samochód i spłacasz regularnie to problemu nie ma, jak jednak zadłużasz się „na chleb” to jest problem. W Niemczech i innych państwach UE samorządy mogą się zadłużać na konkretne inwestycje. I tak czynią Miasta w Polsce. Co u nas wykonano za pożyczone pieniądze? Pokaż, bo nie widzę. Niestety my w przeciwieństwie do innych miast pożyczki po prostu przejadaliśmy. R.Śl. według rankingów „Wspólnoty” było przez wiele lat w czołówce najdroższych urzędów, ładowaliśmy miliony w MOPS tylko dla kilku statuetek, nagród. Mamy pełne szafy projektów /każdy warty od kilkudziesięciu do setek tys. zł/ które już są nieaktualne. Pożyczone pieniądze władowaliśmy w takie pomysły prezydenta jak OTTI /może z 20 mln zł/, jak prywatna spółka czyli Giełdę Towarową /1,2 mln zł/ i jak remont basenu w Orzegowie /1 mln zł/ To tylko przykłady. Więc nie problem w wysokości zadłużenia, ale w wykorzystaniu tych środków. Stan miejskich firm, miejskich zasobów mieszkaniowych, dróg, oświaty, kultury i sportu jest katastrofalny. Wymaga już na dzisiaj inwestycji za setek milionów zł. Skąd wezmą je następne kadencje? Jak nawet zadłużenie jest już wyczerpane. Nie wystarczy pomalować elewację, stan instalacji wodnych, kanalizacyjnych, a przede wszystkim elektrycznej w zasobach miejskich wymaga natychmiastowych remontów. Sama inwestycja „przejazd po koleją na 1 Maja” /wstrzymywana przez prezydenta przez wiele lat/ to dziesiątki milionów zł. Tyle samo trzeba na inwestycję „węzeł DTŚ-NS”. I kilka dodatkowych uwag. W czasie dwóch kadencji prezydenta Stani oprócz dodatkowych środków z zadłużania Miasta, wpływały pokaźne DODATKOWE środki, na które następne kadencje nie mogą liczyć. Górnictwo zwróciło zadłużenie z lat 90’, otrzymaliśmy pokaźne środki z budowy autostrady, m.in. środki z wycinki drzew, Miasto „obracało” środkami z budowy DTŚ. I wszystko to zostało przejedzone! Dla mnie, oprócz tego długu w bankach istniał drugi dług to znaczy niewykonane a niezbędne inwestycje, które spychane na następne lata są niczym innym jak długiem ukrytym. Bo co zastaną następcy prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
linomag Re: insectia 09.04.10, 08:11 ale Ty zazdrościsz sukcesów MOPS-owi .Jakbyś się pokusił i zajrzał do budżetów MOPS w poszczególnych latach ,to wiedziałbyś ,że te "miliony" to środki to w 2/3 środki z dotacji ,a nie z budżetu Miasta ,że te kilka statuetek to nagrody ,za którymi szły konkretne pieniądze do budżetu miasta ,wyremontowane mieszkania, dwukrotnie zmniejszona liczba klientów MOPS itp, o promocji Miasta nie wspomnę .Nikt innym dyrektorom nie bronił tak działać,ale zazdrościć i narzekać to każdy potrafi ... To wczoraj delegacja z Niemiec z przedstawicielem U.Wrocławskiego przyjechała się zapoznać Pal-em MOPS-u .I to cię boli pokarz co potrafisz, mam takie wrażenie ,że te zorro to jedna z w-ice prezydentek Odpowiedz Link Zgłoś
insectia Re: insectia 09.04.10, 09:47 zoro333 napisał: > Różne bzdury już czytałem na tym forum. Obrońcom prezydenta > przychodziły różne pomysły, ale ten wpis przekracza wszelkie granice a to? film Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: insectia 09.04.10, 10:13 Insectia – każde miasto a nawet każda wioska ma się czym pochwalić. Pokazane przez ciebie sprawy są cokolwiek „stare”. Jak pamiętam, pomysł inkubatora wciskano prezydentowi na siłę. Takie inkubatory są zakładane w każdym mieście i mają większe osiągnięcia. Zakład aktywności powstał dzięki wysiłkowi jednej osoby i ze środków zewnętrznych, które nam na „siłę” wcisnęli a my w ostatnim momencie je wykorzystaliśmy. Nie możemy każdą inwestycję, remont zaliczać do sukcesów. Remonty czy powstawanie pewnych inicjatyw jest niezależne od tego kto jest prezydentem. Nawet gdyby został nim pierwszy z ulicy człowiek to i tak remonty ulic czy funkcjonowanie instytucji odbywały by się na zwykłym poziomie. Stania uważa siebie za wybitnego prezydenta Miasta i od takiego wymaga się przynajmniej dobrego zarządzania. A jak już wspominałem, oprócz zadłużania miasta nie ma poważnych inwestycji i jest całkowity zastój miasta. Linomag – tematem tego wątku jest zadłużenie Miasta. Wątek dot. MOPS jest gdzie indziej. Ja uważam, że na opiekę wydajemy zbyt dużo w sytuacji zadłużenia Miasta. Jeżeli już podnosisz wątek dobrej pracy MOPS to nie pisz, że o połowę zmniejszono ilość potrzebujących??? Czyżby mieszkańcy nagle dzięki MOPS się wzbogacili??? Nie! To normy są zaniżone i nie zmieniają się od lat. Mówisz o dotacji celowej która pokrywa 2/3 kosztów utrzymania mops. Zobacz na inne miasta np. Chorzów /do którego nie możemy się nawet równać pod wieloma względami/. Oni na opiekę społeczną nie dają środków własnych. Ale jeszcze raz powtarzam. Chcesz wątku na temat MOPSu, to go załóż. Odpowiedz Link Zgłoś