Dodaj do ulubionych

spalarnia śmieci w R_Śl

26.05.10, 15:39
oj działo się działo na wczorajszym spotkaniu;Stania jak zwykle
stchórzył ; Kurowskiej kazano iść do garów ; wygląda ,że będziemy
spalać śmieci z całej metropolii ;co na to rudzkie drogi?
Obserwuj wątek
    • pipi43 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 18:22
      Masz na myśli wczorajsze zebranie w SP30? A tak konkretnie - co się
      działo?
      • chlopakgornoslaski Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 19:20
        też jestem ciekawy, choć mieszkam niedaleko nie mogłem iść. Mam mieszane uczucia
        co do tej inwestycji. W centrum innych miast są spalarnie i jakoś ludzie z
        zewnątrz nawet nie przypuszczają że to taki zakład. Jednak słysząc od starszych
        o byłej koksowni... hmmm w końcu mieszkam rzut beretem od planowanej inwestycji,
        jednak technika poszła do przodu...
    • internetowy123 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 20:02
      nie chodzi o spalarnie,lecz o jej wielkość,gdyż z całej metropolii
      zwozić będą do nas śmieci ;są to olbrzymie ilości, olbrzymie ,ciężkie
      samochody;pytam :jak będą wyglądały drogi w naszym mieście,gdy będą
      poruszać się po nim takie ilości ciężkich aut? czy będziemy mieli
      szanse poruszać się bezkolizyjnie? czy te auta nie zablokują miasta?
      czy przeprowadzono takie analizy? sama spalarnia jest na pewno
      najmniejszym problemem
      • pipi43 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 20:05
        Ale komu te pytania zadaliście? Też mnie to interesuje.
        • jankolodziej Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 20:41
          Proponowana lokalizacja jest dobrym wyborem. Gdyby budować toto w miejsce El.
          Halemba wtedy na rondku zderzałyby się ciągle śmieciary z pojazdami ludzi
          korzystających z dobrodziejstw basenów.
          Chociaż w Halembie bardziej by się przydało - spalarnia przecież ciepełko
          produkuje. Niestety - wszystko bierze w łeb z powodu fatalnych, ciasnych dróg.

Zjazd z DTŚ-ki będzie wymagał pokonywania mniejszej trasy po mieście.
          Tylko zabronić przyjmowania śmieci zza południowych rogatek ...
    • sztygar_ds Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 20:38
      Temat spalarni poruszany był już 1,5 roku temu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,261,85948464,85948464,spalarnia_smieci_w_Rudzie_Slaskiej_.html
      Jak dla mnie żadne z nurtujących mnie zagadnień nie zostały wyjaśnione:
      - problem komunikacyjny czyli absolutna konieczność powstania w pierwszej
      kolejności trasy N-S
      - bezpośredni zysk dla przeciętnego mieszkańca Rudy Śl. czyli obniżka cen wywozu
      śmieci i kosztów ciepła.
      - segregacja odpadów przed spaleniem
      - zagospodarowanie produktów po spaleniu
      Z ostatnich informacji wynika również, że jedynie nasze miasto chce budować
      spalarnię, więc automatycznie będzie ona przyjmować śmieci z całej aglomeracji i
      w związku z tym pojawi się ogromna nadwyżka produkowanego ciepła - komu ją
      przekazać, bo podobno miasta ościenne nie są zainteresowane...
      Dodam tylko, że kwestia informacji i konsultacji społecznych jest praktycznie
      zerowa. Może ktoś się boi niewygodnych pytań?
      • g-48 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 20:48
        - zagospodarowanie produktów po spaleniu
        Tu jest problem!Bo wywozenie to ciezarowkami to jest problem
        czystosci aut Zoroka czy kapioha(jestem jak zwykle sarkantyczny ale
        ten problem znam) .Zalewanie tymi prochami kopaln to powiedzmy sobie
        pyl do tego sie nie nadaje.Smrod z silosow zbiorczych a szczegolnie
        w lato jest tez "troche uciazliwy".No ale juz pisalem o tym tu
        kilkanascie razy.
        • barretta Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 21:29
          Warunkiem koniecznym - zakaz składowania tego ustrojstwa- jedynie ciągły wsad do
          pieca i wszystko zadaszone nic na lufcie!
          • g-48 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 26.05.10, 21:33
            Warunkiem koniecznym - zakaz składowania tego ustrojstwa- jedynie
            ciągły wsad d
            > o
            > pieca i wszystko zadaszone nic na lufcie!

A do silosow to wejdzie przez osmoze?Ze spalarnia smieci to dobra
            rzecz/dla miasta i regionu tez/ to dyskutowac nie musimy ale i z
            problemami tego przedsiewziecia musimy sie pogodzic.
    • chlopakgornoslaski Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 06:59
      pogodzić, wcale nie musimy się pogodzić, zależy czy smród będzie. Bo przypominam
      puk koło US też jest i jak w lato wiatr zawieje w strona karmańskiego to
      smierdzi jak nie wiem.
      • insectia tylko nie centrum 27.05.10, 08:30
        Centrum miasta odpada (rejon - Walenty Wawel) obrzeża Rudy śląskiej i jak
        najbliżej DTŚ albo A4 Jakby miasto nie odstąpiło pośrednikom terenów
        inwestycyjnych to może by miało pole do POPiSu.
      • pracownikmosiru Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 08:32
        i śmierdzieć będzie! to jest nieuniknione.
        Proponuję od razu przenieść tam krematorium z Kochłowic,
        może duszyczki zabiorą smród ze sobą w niebiosa,
        a wtedy ON zagrzmi i następne "plagi" nam ześle!
        • pipi43 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 09:54
          Czy na zebraniu byli sami niezadowoleni? Bo z plakatów informujących
          o zabraniu można było wywnioskować, że chodzi właśnie o zgromadzenie
          niezadowolonych...
        • marynik Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 14:47
          pracownikmosiru napisał:

> i śmierdzieć będzie! to jest nieuniknione.

Nie gadaj głupst. Zafunduj sobie wycieczkę do Wiednai - w Centrum
          miasta (dosownei w samym centrum) stoi spalarnia , kilkanaście razy
          byłam juz we Wiedniu i zadnego smrodu nie czułam. Wręcz przeciwnei,
          architektura spalarni - jest piękna.
          Co najwyżej mozemy miec obawy o stan naszych dróg,które i tak są juz
          do dupy a po takich kursach cięzkich samochodów - to może być dużo
          gorzej.

www.google.pl/images?hl=pl&q=spalarnia+smieci+Wiede%C5%84&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=g2n-
          S_iKFIKanwPYlLWZDA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0
          CD0QsAQwAw

a tu sobie poogladaj , jak to wygląda. Niestety. ale "zapachów" nie
          mogę ci przesłać.
          • pracownikmosiru Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 19:55
            Jeśli Obywatelka ma zamiar porównywać Rudę z Wiedniem,
            to jestem pełen podziwu! (no praktycznie część Rudy pod wodą)
            A jeszcze większego podziwu dla naszych konstrukcji przemysłowych.
            Kto będzie stawiał spalarnię?
            kto zajmie się konserwacją silosów?
            Proszę przedstawić plan konstrukcyjny spalarni,oraz zagospodarowania przynależnego doń terenu, a wtedy możemy podyskutować,
            czy smród będzie czy nie.
          • g-48 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 28.05.10, 09:43
            Nie gadaj głupst. Zafunduj sobie wycieczkę do Wiednai - w Centrum
            > miasta (dosownei w samym centrum) stoi spalarnia , kilkanaście
            razy
            > byłam juz we Wiedniu i zadnego smrodu nie czułam. Wręcz
            przeciwnei,
            > architektura spalarni - jest piękna.
            I znowu Marynika lata w "rozowych okularach".Moze przelecialas sie
            tylko przez Kaertnerstrasse i twierdzisz ze znasz Wieden.
          • nula22 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 15.06.10, 19:13
            Już w Bydgoszczy się przekonali, jakie to zagraniczne spalarnie są piękne. Cudowna wycieczka dla mieszkańców do Niemiec... achh jak cudownie....

Tylko że pokazywano Polakom spalarnię z kominem 170 m wysokości, a zaproponowano w Polsce komin o wysokości 40 m!!!! To przecież jawne kpiny ze społeczeństwa! Na szczęście WSA zanegował takie rozwiązanie.
            Proszę przejechać się do Warszawy, tam spalarnia istnieje i nadal jest uciążliwa dla okolicznych domostw.

Projekty powstawania w Polsce spalarni powoli się wykruszają, jeden po drugim zostaje podważony i to nie przez niedouczonych!

Pamiętajcie że Unia daje pieniądze na uporządkowanie odpadów, ale nigdzie nie ma zapisane, że to muszą być SPALARNIE!

I jeszcze jedno, nie kojarzę spalarni z chmurą dymu, wiem co to są dioksyny i emisja ciepła do atmosfery, ale wiem też że przy powstaniu choćby osiedlowych stacji segregacji śmieci pracę dostaliby wasi sąsiedzi, mieszkańcy Rudy Śląskiej, a nie prezesi i inżynierowie z Carbo Energii i Pecu.
            Spalarnia nie niweluje problemu odpadów, na 1 tonę spalonych śmieci pozostaje ok. 300 kg odpadów tj. żużli i popiołów, gdzie w krajach Unii są one zakopywane w bunkrach pod ziemią!! W Polsce takie składowanie może się okazać nieopłacalne.

Dlatego też odważnie mówię NIE SPALARNI W RUDZIE ŚLĄSKIEJ.
            Pozdrawiam i nawołuję do dalszej dyskusji, bo jest ona niezmiernie potrzebna.
            • g-48 Re: Nula22 15.06.10, 20:04

Już w Bydgoszczy się przekonali, jakie to zagraniczne spalarnie są
              piękne. Cudo
              > wna wycieczka dla mieszkańców do Niemiec... achh jak cudownie....

Chyba tak zle znowu nie ma.Technologia w tym zakresie jednak sie
              duzo zmienila.Znam jeden komin na Zachodzie gdzie wieczorem wylot
              jest oswietlany hzalogenami a jak halogeny nie swieca to w okolicy
              smierdzi jest to nie daleko spalarni w Essen ale jest z pewnoscia
              nie spalarnia.
    • j.dob Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 14:09
      Witam. Po ostatnim spotkaniu z mieszkańcami zawiązał się komitet społeczny przeciwko budowie spalarni w centrum miasta.

Powstaje właśnie strona internetowa, która ma skupiać wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką.

www.spalarnia.slask.pl
      • jankolodziej Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 15:09
        "budowie spalarni w centrum miasta"

To jak, ma być budowana na Frynie ??? Miasto "zasiada" na sporych połaciach
        terenów poprzemysłowych. Dlatego we mnie się aż gotuje, kiedy tworzy się nowe.
        Przykład - dolina Czarniawki. Zasypana hałdą, już stoją tam hale, będą następne.
        A była dzika niemal przyroda ...
        A tereny po koksowni tez są terenem poprzemysłowym. Trudno je nazywać centrum
        miasta, bo to zadupie.
        Jeżeli jest wybór lokalizacji dla nowego zakładu (nowoczesnego!) pomiędzy
        miastami Dąbrowa a Ruda - wybieram Rudę. Bo Ruda nigdy nie była i nigdy nie
        będzie kurortem. Pozamykano huty, kopalnie, lokalne kotłownie - śmierdzieć
        przestało, przynajmniej z tzw. emisji.
        Kopalnie też swój żywot zakończą, a wtedy co? Utrzymamy się z basenu?
        Głosy "przeciw" w tym przypadku uważam za "nie na miejscu". A sama DTŚ-ka też ma
        swoje zadania do spełnienia - i nie jest to umożliwianie podróży do rodziny. To
        głównie transport aglomeracyjny. Również śmieci, skoro je tak zapamiętale
        produkujemy. A podrzucanie ich sąsiadom to tak, jakby komuś nawalić na
        wycieraczkę pod jego drzwiami, "bo w moim haźlu mo fajnie woniać".
        • lswaczyna Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 20:03
          Jo by woloł aby tam powstało "Las Ruda" podobieństwo do Las Vegas zamierzone.
          Lokalizacja nawet lepsza.
          • jankolodziej Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 20:12
            Nojlepsze lasy: Las Palmas, Las vegas i Las Kochlowicki !
            • lswaczyna Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 20:38
              No i mogło by być Las Wawel
              • pracownikmosiru Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 23:01
                Dejcie mi las-motykas co sie z niom ciepna na prezydenta.
                Spalarnia, mimo protestów mieszkańców i tak powstanie, jak nieszczęsny kompleks OTI. Faktem jest, powstaną nowe miejsca pracy, tylko dla kogo?
                Nie no, spalarnia musi być, coby ten syf w Rudzie Śląskiej z dymem puścić!
                A może by tak zamiast spalarni, jedna "dziewczynka z zapałkami" co?
                • internetowy123 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 23:09
                  spalarnia powstanie,to upadnie Carbo Energia
                  • pracownikmosiru Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 23:44
                    Zdaniem naszego "Władcy wszechmocnego" A.S by OTI mogło prosperować, zamknąć lub doprowadzić do upadku trzeba wszystkie pozostałe obiekty sportowo rekreacyjne. Podobnie będzie z Carbo Energia. Pytanie : kto na tym zyska? My? Oni? No kto?
                    • problemator5 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 27.05.10, 23:57
                      czytając te posty nasuwa się pytanie- czy w tym mieście ktoś cokolwiek
                      planuje? ma jakąkolwiek koncepcje rozwoju miasta? a może jest już
                      tak,jak ktoś tu już napisał : jest tajny rozbiór Rudy Śląskiej pomiędzy
                      Bytom, Zabrze i Katowice
            • zawsze_eda Re: spalarnia śmieci w R_Śl 28.05.10, 19:54
              Baden Baden albo Chebzie Chebzie
              • nula22 Re: spalarnia śmieci w R_Śl 15.06.10, 19:15
                Już w Bydgoszczy się przekonali, jakie to zagraniczne spalarnie są
                piękne. Cudowna wycieczka dla mieszkańców do Niemiec... achh jak
                cudownie....

Tylko że pokazywano Polakom spalarnię z kominem 170 m wysokości, a
                zaproponowano w Polsce komin o wysokości 40 m!!!! To przecież jawne
                kpiny ze społeczeństwa! Na szczęście WSA zanegował takie rozwiązanie.
                Proszę przejechać się do Warszawy, tam spalarnia istnieje i nadal
                jest uciążliwa dla okolicznych domostw.

Projekty powstawania w Polsce spalarni powoli się wykruszają, jeden
                po drugim zostaje podważony i to nie przez niedouczonych!

Pamiętajcie że Unia daje pieniądze na uporządkowanie odpadów, ale
                nigdzie nie ma zapisane, że to muszą być SPALARNIE!

I jeszcze jedno, nie kojarzę spalarni z chmurą dymu, wiem co to są
                dioksyny i emisja ciepła do atmosfery, ale wiem też że przy powstaniu
                choćby osiedlowych stacji segregacji śmieci pracę dostaliby wasi
                sąsiedzi, mieszkańcy Rudy Śląskiej, a nie prezesi i inżynierowie z
                Carbo Energii i Pecu.
                Spalarnia nie niweluje problemu odpadów, na 1 tonę spalonych śmieci
                pozostaje ok. 300 kg odpadów tj. żużli i popiołów, gdzie w krajach
                Unii są one zakopywane w bunkrach pod ziemią!! W Polsce takie
                składowanie może się okazać nieopłacalne.

Dlatego też odważnie mówię NIE SPALARNI W RUDZIE ŚLĄSKIEJ.
                Pozdrawiam i nawołuję do dalszej dyskusji, bo jest ona niezmiernie
                potrzebna.
    • zbigniewdomzalski Re: spalarnia śmieci -postępowanie administracyjne 16.06.10, 01:56
      Serdecznie witam,
      proszę o zapoznanie się z raportem na www.rudaslaska.bip.info.pl -zakładka "Postępowanie w zakresie ochrony środowiska", proszę także o pisemne uwagi dotyczące tego raportu.
      Również w Wydziale Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska w Urzędzie Miasta Rudy Śląskiej jest wyłożony raport dotyczący tej planowanej inwestycji.
      Natomiast 17.06.br o g.16.00 w Miejskim Centrum Kultury w Nowym Bytomiu przy ul. Niedurnego 69 odbędzie się rozprawa administracyjna dla społeczeństwa, wstęp wolny.

Wiem co oznacza spalarnia, razem z sąsiadami "walczyłem" z nią na osiedlu Lipa-Lipińska ładnych parę lat, bo do 2001 roku. Na szczęście dla mieszkańców osiedla i pacjentów Szpitala, to już historia, po spalarni został "pusty" plac.
      Oczywiście technologia jest nowsza, ale spalarnia będzie źródłem emitującym dioksyny oraz inne szkodliwe zanieczyszczenia, może w mniejszych ilościach niż kiedyś, ale zawsze !
      Problemem przy tej inwestycji przy ul. Szyb Walenty jest także jej wielkość i umiejscowienie prawie w centrum Rudy Śląskiej, ponieważ około 200-stu samochodów o tonażu od 25 do 35 ton będzie codziennie niszczyło nasze ulice i stwarzało na nich realne zagrożenie w ruchu drogowym. A po za tym, czy musimy spalać wszystkie śmieci z całego województwa ?
      Lokalizacja ta, według mnie może doprowadzić do zamknięcia Firmy Carboenergia przy ul. Szyb Walenty, ponieważ Zakład Utylizacji będzie to przedsiębiorstwo, którego produktem ubocznym jest ciepło, a więc konkurencyjnym w stosunku do Carboenergii.
      Istotne jest też, to że nie przyczyni się do wzrostu liczby miejsc pracy, gdyż doprowadzi do likwidacji miejsc pracy w Carboenergii, która miała się do 2015 zmodernizować, ale obecnie prace wstrzymano.
      Pytanie, czy całe ciepło wytwarzane przy spalaniu śmieci zostanie zagospodarowane, a co gdy nie będzie sezonu grzewczego ?

Pozdrawiam,
      Zbigniew Domżalski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka