Dodaj do ulubionych

Ślubowanie nauczycieli

12.10.10, 23:00
Zgodnie z zapisami w Karcie Nauczyciela ma to wyglądać tak:
Art. 15. Przy nadawaniu stopnia nauczyciela mianowanego nauczyciel składa ślubowanie, potwierdzając je podpisem, według następującej roty:
"Ślubuję rzetelnie pełnić mą powinność nauczyciela wychowawcy i opiekuna młodzieży, dążyć do pełni rozwoju osobowości ucznia i własnej, kształcić i wychowywać młode pokolenie w duchu umiłowania Ojczyzny, tradycji narodowych, poszanowania Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej."
Ślubowanie może być złożone z dodaniem słów: "Tak mi dopomóż Bóg.".

Oświadczam, że dzisiejsze ślubowanie w Rudzie Śląskiej ponad 70 nauczycieli nie było w taki sposób przeprowadzone! I to już po raz któryś z kolei.
A przecież to takie proste!
Dlaczego zatem "łamiemy" prawo w tej materii?
Obserwuj wątek
    • mish77 Re: Ślubowanie nauczycieli 13.10.10, 00:12
      Zgadza się. Wyszło niefortunnie, do tego stopnia, że jeden z nauczycieli powiedział mi, że choć miał zamiar dopowiedzieć zdanie "Tak mi dopomóż Bóg" - nie zrobił tego. A przecież ludzie mają prawo wierzyć, i żadne sugestie i pouczenia nie są im potrzebne.
    • g-48 Re: Ślubowanie nauczycieli 13.10.10, 00:58
      Oświadczam, że dzisiejsze ślubowanie w Rudzie Śląskiej ponad 70 nauczyc
      > ieli nie było w taki sposób przeprowadzone! I to już po raz któr
      > yś z kolei.
      > A przecież to takie proste!
      > Dlaczego zatem "łamiemy" prawo w tej materii?

No i racja!Czasy Joziczku minely gdy wszystkie slubowania odbywaly sie na socjalistyczna Polske i dwa palce na hercowie
      Moze w koncu zaczniesz sie wstydzic? Jestes juz stary przyglupawy i do tego pamiec cie zawodzi.
      • jozefosmenda Re: Ślubowanie nauczycieli 13.10.10, 11:14
        Ja, ja mein Herr Gregor!
        Na początku muszę się posłużyć słowami Arnolda Boczka z serialu KIEPSKICH: jak zwykle dupcysz Gregor!
        A teraz, ponieważ mieszkasz "daleko" i na tej uroczystości nie byłeś to wyjaśnię ci o co chodzi!
        Otóż osoba prowadząca ślubowanie miała wyraźnie zaznaczyć, że po ślubowaniu można dodać słowa :"Tak mi dopomóż Bóg".
        A ta osoba tego nie uczyniła a wręcz odwrotnie bo swoim prowadzeniem wymuszała coś co możemy nazwać prostackim łamaniem prawa!( niektórzy twierdzą , że ordynarnym ale ja tego poglądu nie podzielam)

A wszystko jest do czasu mein Herr Gregor, do czasu!
        • g-48 Re: Ślubowanie nauczycieli 13.10.10, 14:11
          Na początku muszę się posłużyć słowami Arnolda Boczka z serialu KIEPSKICH: j
          > ak zwykle dupcysz Gregor!

Widzisz Zefel mosz krotko pamiec dlatego jo tu jest na tym forum zeby ci komuszku ja odswiezyc.
          Ja, obywatel Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, stojąc w szeregach Wojska Polskiego, przysięgam narodowi polskiemu, być uczciwym, zdyscyplinowanym, mężnym i czujnym żołnierzem. Wykonywać dokładnie rozkazy przełożonych i przepisy regulaminu, dochować ściśle tajemnicy wojskowej i państwowej, nie splamić nigdy honoru i godności żołnierza polskiego.
          Przysięgam służyć ze wszystkich sił Ojczyźnie, bronić niezłomnie praw ludu pracującego zawarowanych w konstytucji, stać nieugięcie na straży władzy ludowej, dochować wierności rządowi Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.
          Przysięgam strzec niezłomnie wolności, niepodległości i granic Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej przed zakusami imperializmu, stac nieugięcie na straży pokoju w bratnim przymierzu z Armią Radziecką i innymi sojuszniczymi armiami, a w razie potrzeby nie szczędzić krwi ani życia, mężnie walczyć w obronie Ojczyzny o świętą sprawę niepodległości, wolności i szczęścia ludu.Gdybym nie bacząc na tę moją uroczystą przysięgę, obowiązek wobec Ojczyzny złamał, niechaj mnie dosięgnie surowa ręka sprawiedliwości ludowej.

Jestes z pewnoscia zwiazany z ta przysiega a wiec tez z Rusami a przeciw imperializmowi
          Ale ty wolisz teraz z tym imperializmem isc pod reke bo to zapewnia twoj portmanyj.
          • lernest Re: Ślubowanie nauczycieli 13.10.10, 15:25
            Nie wiem o co chodzi szanownemu panu Grzegorzowi ale mnie rota przysięgi wojskowej z PRL odpowiada bo sam takowa składałem!
            i mamy tutaj jak w pysk strzelił;....a w razi e potrzeby nie szczędzić krwi ani życia, mężnie walczyć w obronie Ojczyzny o św iętą sprawę niepodległości, wolności i szczęścia ludu.Gdybym nie bacząc na tę m oją uroczystą przysięgę, obowiązek wobec Ojczyzny złamał, niechaj mnie dosięgni e surowa ręka sprawiedliwości ludowej......

Dzisiaj sprawiedliwość to jest tylko w nazwie PiS! A niepodległość taka sama jak w PRL.
            Zamiast Sowietów mamy Watykan a więc nic się nie zmieniło ale walka pozostała!
            Do ostatniej kropli panie g-48, do ostatniej kropli byle czego!
    • insectia Naruszono uczucia religijne? 13.10.10, 11:39
      Dobrze rozumiem p. Osmenda twierdzi, iż prowadzący odczytując przysięgę zrobił to w sposób naruszający uczucia religijne? - zmuszając przez to osoby deklamujące ją do użycia zdania :
      tak mi dopomóż Bóg?! He he na czyje zamówienie ta przysięga ? Konstytucja RP się kłania art 53 pkt. 1, 6, art 54 pkt.1
    • g-48 Re: A co do slubowania przymusowego... 13.10.10, 14:26
      ....
      www.ruchwip.org/index.pl?pid=13
      • jankolodziej Re: A co do slubowania przymusowego... 13.10.10, 16:25
        Józefie, a może osoba prowadząca musiała kiedyś jak ja, przed lekcjami zmawiać inną "modlitwę", nie podobało się, i teraz chce to odreagować?
        Przypomnę to, co w SP18 w Kochłowicach musieliśmy wykuć "na blachę":

Ojczyzno nasza, Polsko Ludowa, Tyś owocem walki i pracy
        pokoleń najlepszych Twych córek i synów.
        Przyrzekamy Ci:
        Stać wiernie na straży zdobyczy ustroju socjalistycznego,
        w szacunku wobec rodziców naszych i wychowawców,
        z wdzięcznością za ciężki ich trud,
        wyrastać na obywateli godnych Twego imienia.
        • jozefosmenda Re: A co do slubowania przymusowego... 13.10.10, 21:37
          No to miałeś Janku pecha, że trafiłeś do takiej szkoły!
          Ja skończyłem SP-8 we Wirku(ale inną niż ta co obecnie istnieje) a później II LO i nigdzie tego typu ślubowań nie składałem.
          A żeby było ci lepiej to religię miałem w SP w szkole a w ogólniaku w salkach katechetycznych poza szkołą i prowadził zajęcia w jednym i drugim przypadku ks.Jan Cichowski.
          Tylko, ze mnie tutaj chodzi całkiem o coś innego.
          Prawo obowiązuje wszystkich a tym bardziej urzędnika państwowego. Nie jest to kraj tylko dla jednej opcji lecz dla wszystkich jego mieszkańców czujących się Polakami oraz o różnym światopoglądzie.
          Ja natomiast czułem się bardzo zażenowany sposobem realizacji zapisu karty Nauczyciela o ślubowaniu w czasie "takiej" uroczystości.
          • g-48 Re: A co do slubowania przymusowego... 13.10.10, 23:12
            A żeby było ci lepiej to religię miałem w SP w szkole a w ogólniaku w salkach k
            > atechetycznych poza szkołą i prowadził zajęcia w jednym i drugim przypadku ks.J
            > an Cichowski.

A na ta religie do Cichowskiego/ co wiem to gimnazjalisci mieli u Rychlikowsiego/ to cie ktos zmuszal czy tylko tatus cie posylal aby donosic dalej?
    • kat.1 Re: Ślubowanie nauczycieli 13.10.10, 17:16
      Z okazji święta MEN ( dawniej Dnia Nauczyciela ) wszystkiego dobrego Wam życzę. Taki Józek martwi się o ślubowanie, a dyrektorzy szkół w Rudzie Śl. wręczają swoje coroczne nagrody dla nauczyciel z pustą kopertą. Jak muszą się czuć zarówno dyrektorzy jak i nauczyciele.
    • marynik Nagrody dla nauczycieli 13.10.10, 20:57
      A Panie Józefie - nagrody dla wyróżniajacych nauczycieli były?
      Bo ogladając wczorajsze wydarzenia na Sfera tv - po prostu nie mogłam uwierzyc w to, co usłyszałam. Ale może to pomyłka?
      Między innymi: " Prezydent Bytomoa wręczył 77 nauczycielom nagrody za ich pracę, prezydent Rudy Śląskiej wręczył 66 ale..... (nie nagród) tylko aktów mianowania.
      Jeśli to prawda, to rozumiem, że kryzys w Rudzie sięgnął DNA a może i niżej i rozumiem, że radni czuwają nad tym, aby NIKT (ale to absolutnie NIKT) w U.M. i różnych spółkach i innych instytucjach miejskich nie otrzymał żadnej nagrody, łącznie z nagrodą "zysku" teraz i w nowym roku, w który wejdziemy z jeszcze większym zadłużeneim.

Widać, że Bytom ma lepszego skarbnika i lepszego gospodarza.
      • kwiecien05 Re: Nagrody dla nauczycieli 13.10.10, 21:13
        Jako nauczyciel odpowiem - nagród w tym roku nie ma żadnych.
        • misia_bella2 Re: Nagrody dla nauczycieli 13.10.10, 22:05
          Przerażające w tym wszystkim jest to, że fundusz nagród
          tworzy się z odpisu od nauczycielskich pensji ( jeśli się nie mylę stanowi on 1% od wypłacanych wynagrodzeń).
          To nauczyciele wypracowują fundusze na nagrody. Dysponują nimi dyrektorzy, którzy najpierw muszą oddać panu prezydentowi część, która potem staje się Nagrodami Prezydenta Miasta.
          Śmieszne i żenujące. Kolejny raz KTOŚ zabrał kasę, która nie jest jego.
          Pieniędzy nie ma, więc gdzie są ?
          To, co się dzieje w tym mieście "woła o pomstę do nieba".
          • jozefosmenda Nagrody dla nauczycieli 14.10.10, 00:16
            O nagrodach dla nauczycieli jak i całej reszcie nie ma co gadać!
            Taka polityka "na dalej" nie ma najmniejszego sensu.
            Dlatego hasło "zmieniamy razem", które gdzieś tam oglądałem na jakimś bilboardzie bardzo mi odpowiada.
            • g-48 Re: Ludzie przestancie sie ... 14.10.10, 09:44
              ...tak uzalac nad losem nauczycieli.Maja teraz wszedzie swoje lobby a wiec ciagle stekaja z tym kosciotrupkiem z ZNP.
              1.Czy ktos przeliczyl ilosc godzin przepracowanych w tygodniu dzielac miesieczne wynagrodzenie przez 4,3(przecietna liczba tygodni w miesiacu)
              2. Czy ktos policzyl ile dni wolnych maja oni w roku( zwykly pracownik moze tylko pomarzyc)
              3.Czy ktos pomyslal ze ich godzina pracy to nie 60 minut a 45?
              4.Czy ktos widzial nauczyciela ktory dorobil do ustawowego wieku emerytalnego?(pylica kredowa?!)
              5.Czy ktos widzial "schorowanego" nauczyciela ktory by nie dorabial na rencie ?
              Co na minus tego zawodu idzie to coraz wiecej bezczelni uczniowie i "zatroskani" postepami szkolnymi swoich aniolkow rodzice.
              I teraz oczekuje naturalnie krzykow o pomste do nieba wolajacych rodzicow i nauczycieli.
              A wrzeszcie sobie jezeli prawda w oczy kole.
              • jozefosmenda Ślubowanie, fundusz socjalny, nagrody......... 14.10.10, 10:59
                Gregor jak zwykle macasz na oślep!(Arnold Boczek by powiedział, że du.....sz!)
                W tym wątku chodzi o "zwichrowanie" prawa przez osobę prowadzącą ceremonię aktu ślubowania przez nauczycieli mianowanych.
                Drugie naruszenie prawa ma miejsce z funduszem socjalnym nauczycieli!
                A trzecie może mieć miejsce jak się zakończy rok kalendarzowy i zapytamy gdzie jest ustawowy odpis z otrzymywanej subwencji oświatowej na nagrody dla nauczycieli.

Za moich czasów dla rudzkiej oświaty był medal Komisji Edukacji Narodowej, który odebrał pan prezydent. A dzisiaj ..........?
                No cóż ręce opadają!
                Więc jak najbardziej trafne jest spojrzenie pana prezydenta z bilboardów i hasło: "zmieniamy razem"!
                Oczywiście mamy na myśli tylko i wyłącznie:"na lepsze zmieniamy" bo pan prezydent obiecał, że nagrody będą w przyszłym roku !
                • g-48 Re:!Arnold Boczek by powiedział, że du.....sz 14.10.10, 21:26
                  Jozek tys zawsze za sprawiedliwoscia ze az dziw bierze zes nie jest czlonkiem Prawa i Sprawiedliwosci.
                  Jezeli Prezydent nie ma forsy na podwyzki dla nauczycieli to co ma zrobic?Isc do banku i obrabowac?Moim zdaniem nauczyciele i tak ostatnie czasy sa za duzo cholubieni.
                  Dzisiejsze postanowienia minister Kopaczki znowu ubija samorzady.Jakos nikt do pyska nie wzial slowa"PRYWATYZACJA SZPITALI".W tym wypadku mozna szpitale sprzedac i dac pieniadze nauczycielom z pylica od kredy i co wtedy mamy?!
                  I pamietaj komuszku ze nagrody to byly zawsze uznaniowe i zalezne od kasy i nie inaczej.
                  Jezeli chcesz prowadzic populistyczna grę to prowadz ja mądrze a nie tak jak cię nauczono na
                  Uniwersytecie Marksistowsko-Leninowskim.
                  Jeszcze jedna rzecz ktora mnie juz dawno wnerwia:
                  Naucz sie jednego w demokratycznym Panstwie glosowania odbywaja sie tajnie a ci ktorzy przegrali glosowanie znaczy to albo mieli slabe argumenty albo nie mieli racji.
                  Tak uczylem kolegow z SOLIDARNOSCI demokracji.Tych co podajesz ciagle ze byli razem z toba na "NIE" to znaczy innymi slowy ze byli za ciemni swoje racje poprzec .
                  • jozefosmenda Re:!Arnold Boczek by powiedział, że du.....sz 14.10.10, 22:34
                    Jak zwykle Gregor normalnie dupcysz
                    I to na potęgę !
                    Nie masz wogóle pojęcia o co biega ale swoje 5 groszy musisz wtrącić a jak!
                    Nie masz jakiegoś zdjęcia z czasów jak byłeś ministrantem?
                    Chętnie bym popatrzył na te czerwone sz(m)aty.
                    • g-48 Re:!Arnold Boczek by powiedział, że du.....sz 15.10.10, 12:20
                      Jak zwykle Gregor normalnie dupcysz
                      > I to na potęgę !
                      > Nie masz wogóle pojęcia o co biega ale swoje 5 groszy musisz wtrącić a jak!
                      > Nie masz jakiegoś zdjęcia z czasów jak byłeś ministrantem?
                      > Chętnie bym popatrzył na te czerwone sz(m)aty.

Jak zwykle "ciekawa" argumentacja komuszego pomiotu.
        • czytodobrze Re: Nagrody dla nauczycieli 14.10.10, 14:21
          Nie chce mi się wierzyć, że wyróżniający się nauczyciele nie zostali uhonorowani nagrodami, a pozostał im jedynie "uścisk dłoni prezesa". A pani poseł - nauczycielka, którąż to szkołę zaszczyciła swą obecnością? A przewodniczący komisji oświaty gdzie się pokazał? Gęby pełne frazesów, a jak trzeba narazić swoje układy z prezydentem, to lepiej zwalić na kryzys, niż napiętnować złe rządzenie w mieście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka