Dodaj do ulubionych

OTI – kontynuacja.

22.12.10, 12:21
Czytam i oczy przecieram. Pani Prezydent buduje dalej kompleks OTI. Szybka metamorfoza. Oj wietrzę w tym pomyśle szybki koniec ciekawego początku. …….”Wśród zadań mogę wymienić kontynuację budowy trasy N-S oraz budowę Kompleksu Rekreacyjnego „OTI”. W przypadku tej drugiej inwestycji, nie mamy innej alternatywy. Z uwagi na już poniesione koszty, budowa musi być kontynuowana……”

www.wiadomosci24.pl/artykul/ruda_slaska_po_wyborach_czesc_6_wywiad_z_prezydent_miasta_174692--1.html
Obserwuj wątek
    • waple Re: OTI – kontynuacja. 22.12.10, 21:17
      Jest stagnacja i jest kontynuowana.Będę się temu przyglądał.Są zatrudnieni tam ludzie i czy są zurlopowani? Budowa sioi ze względu na mrozy a stanie znowu na wiosnę,roztopy.Kiedy budowano BAM,i jakie tam mrozy? Ludzie obudzcie się, mamy XXI wiek, jestem praktykiem.
    • kupujewbiedronce Re: OTI – kontynuacja. 23.12.10, 14:10
      Ciekawe także kiedy sprywatyzuje Śląskie Media, to także jedna z wyborczych obietnic. Ciężko jednak się pozbyć takiej tuby, która już zmieniła wazelinę na nową.

NIE DLA OTI (nawet nazwa jest kretyńska).
      • pallikot OTI - Głupcze !!! 23.12.10, 16:32
        A co teraz słychować w zarządzie i radzie nadzorczej OTI ??? czy dalej zgarniają po kilkanaście tysięcy miesięcznie ??? Umowa spółki jest tak zapisana, że Panią prezes i panią szefową rady nadzorczej nie da się odwołać do końca świata ani jeden dzień później !!!!
    • w36 Re: OTI – kontynuacja. 24.12.10, 02:41
      wyborca2010rs napisała:

> Czytam i oczy przecieram. Pani Prezydent buduje dalej kompleks OTI. Szybka meta
      > morfoza.

Zupełnie niepotrzebnie trzesz te oczy. To że nasza Prezydent palcem nie kiwnie by wygrzebać Rudę z bagna Oti, wiadomo było już przed wyborami, jak tylko poznaliśmy jej zaplecze. Nawet niedawno już wyrażałem wątpliwości co do zapewnień pani Prezydent o rozpoznaniu sprawy OTi. I miałem niestety rację.

Wszystko jasno widać tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,261,99983540,100229354,Odpowiedzialni.html

gdzie radny Domżalski nagle zmienia front i głosuje za żyrowaniem kredytu na Oti naszym miejskim majątkiem. I nawet jakoś wtedy nie pomaga mu wielka wiedza ekonomiczna (którą się niedawno tak chwalił gdzieś w mediach) i to że to już rok 2009 kiedy to że narosła góra dokumentów, materiałów medialnych i krążących przecieków na temat ogromnej szkodliwości wpuszczenia miasta w żyrowanie tej padliny.
      W tym świetle było oczywiste że dalsze brnięcie w Oti jest dla umoczonego Domżalskiego najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Nie będzie przecież sam na siebie bicza kręcił.
      Oczywiście osób o statusie takim jak radnego Domżalskiego jest więcej, co chyba też było nie bez znaczenia dla skłonności naszej pani Prezydent do nie "zauważenia" alternatywy do wpuszczenia Rudy w kanał.

No ale chyba już Ci wszyscy huraoptymiści rządów pani Dziedzic, z tymi wielkimi nadziejami na zmiany na lepsze, odczuli jaki zimny prysznic dostali. A to raczej nie ostatni.

• hepik1 Re: OTI – kontynuacja. 24.12.10, 07:06
        To,że p.Dziedzic nie jest mężem(żoną) stanu,rudzką Margaret Thatcher,która rozgoni i naprawi, było chyba wiadomo. ;)
        Co najwyżej personalną i jedyną szansą na oderwanie od stołka A.Stanię.
        To ,że (zaplecowym) męzem stanu, nie bedzie Domżalski to też pewnik.
        Historyczne umoczenia i powiazania są zbyt silne.
        Teoretycznie jedyna szansą jest komisarz,ale tylko teorytecznie,bo to zdajsie premier wyznacza.
        A jak juz wyznaczy,to i tak z ekipy miejscowej ,w dodatku peowskiej.
        I trudno by pogrążał za wszystkie błedne decyzje współtowarzyszy partyjnych.
        • zoro333 w36 05.01.11, 15:29
          Byłem i jestem przeciwnikiem inwestycji OTI w kształcie jaki narzucił Stania. Jestem jednak realistą, dzisiaj po 7 latach topienia publicznych pieniędzy w tym bagnie, trzeba zrobić wszystko aby zmniejszyć straty. Ja dalej uważam, że największe straty poniesiemy jak OTI już będzie funkcjonować.
          Myślę, że ostateczna decyzja co do tej inwestycji jest jeszcze przed nami. Dla mnie najważniejsze, aby odbyła się ona przy podniesionej kurtynie.
          Nie wierzę, że radni, którzy kilka miesięcy temu domagali się upublicznienia dokumentów naraz nabiorą wody w usta. Nie wierzę, że ta inwestycja, która opozycja wręcz opluwała w czasie kampanii nagle stanie się super.
          Dla mnie kolejność działań jest oczywista. Najpierw ujawnienie dokumentów, biznesplanu, opinii specjalistycznej firmy, przyczyn zerwania umów z partnerami publicznymi i wszystkich kosztów poniesionych przez 7 lat oraz zakończenia tematu zakupu gruntu… .Tego przecież domagali się Potyrała, Domżalski, Osmenda ...
          Potem chciałbym poznać alternatywne rozwiązania i działania jakie podjęto w celu zmiany sposobu finansowania, ewentualnego zmniejszenia obiektu lub sprzedaży.
          Na końcu ostateczna decyzja. Jaka będzie, nie wiem, powinna ona wynikać z czystego rachunku ekonomicznego. Przez 7 lat było to widzimisie jednej osoby.
          Jak zapowiadano, OdNowa oznacza transparentność podejmowanych decyzji.
          • kapioh1 Re: w36 05.01.11, 18:04
            zoro333 napisał:
            "Przez 7 lat było to widzimisie jednej osoby"

Szanowny Zoro ! Nie zgadzam się całkowicie z tym kuriozalnym stwierdzeniem, albowiem budowa aquaparku stanowiła widzimisię KONKRETNEJ GRUPY OSÓB. Wystarczy przejrzeć pewne dokumenty (zakup, khe khe gruntu, projekt i pozwolenie na budowę, partnerstwa i inne takie...). Potem odpowiedz sobie kto przykładał łapki, stempelki i podpisywał. Na koniec zajrzyj do kilku oświadczeń majątkowych w BIP- ie. Biorąc pod uwagę apanaże, ja też bym tak chciał :))
            • waple Re: w36 05.01.11, 19:18
              Jak mi wiadomo grunt pod OTI nie był kupowany a przekazany.Mieszkańcy GSM ' Nasz Dom' otrzymywali karteczki[ niby referendum] czy są za przekazaniem tego gruntu bezpłatnie i wyszło ,że tak,skoro były następne kroki.A skoro pieniądze na ten cel poszły to ciekawe gdzie? Miasto teren uzbroiło, wyczyściło pod budowę tego obiektu.Jak się dowiedziałem, na ten cel już wtedy zainwestowano 20 ooo ooo pln.Dalej to już tylko same porażki. Było lato a budowa opustoszała, sprawa wycofania się miasta z tej budowy. Następnie niby kontynuacja. Na jesień postawiono dzwig stacjonarny, ale wykonano 20 m muru w kształcie postawionej pionowo fali. I to wszystko. Wymyślono problem palowania, ale nie w zimie, dlaczego? Ziemia pod spodem nie jest zmarznięta.I tak ta budowa będzie przeciągana w nieskończoność, to celowe działanie.Są posadki, dobrze płatne i długoterminowe. A wygląda to świetnie tylko na reklamach.Założę się ,że następnym pretekstem będą na wiosnę roztopy do wstrzymania tej budowy. I tak doprowadzi się do ruiny i tak zrujnowanego budżetu miasta a wielu ludziom z poprzedniej ekipy jest to na rękę. Tu trzeba radykalnych zmian i nie dać wodzić się za nos, kiedy budowano BAM i zbudowano to w połowie XX w, na lądo lodzie i z daleka od jakichkolwie siedlisk a nam opowiada się bajki! I to ma być odnowa albo jedziemy tak samo od nowa.To co tam zrobiono do tej pory to bym wykonał naszymi beztobotnymi w ciągu pół roku i za psie pieniądze a berrobotni by mieli pracę, bo na tej budowie naszych bezrobotnych nie widać a szkoda.I proszę nie traktować mnie jako jaika, bo uważam się za praktyka i wiem co piszę.Pozdrawiam.
              • w36 Re: w36 06.01.11, 04:51
                waple napisał:

> Jak mi wiadomo grunt pod OTI nie był kupowany a przekazany.Mieszkańcy GSM ' Nas
                > z Dom' otrzymywali karteczki[ niby referendum] czy są za przekazaniem tego grun
                > tu bezpłatnie i wyszło ,że tak,skoro były następne kroki.

Nie tak.
                Grunt niestety zakupiło miasto. Spłacamy go w rocznych ratach jeszcze do przyszłego roku.

Zobacz:

forum.gazeta.pl/forum/w,261,35220978,38470655,Re_Park_wodny_przed_wyborami_modny_.html

Po co go Stania kupił, skoro ten grunt miał i tak przejść na własność miasta za sprawą komunalizacji, a dodatkowo spółdzielcy zdecydowali się go oddać bezpłatnie, jest bardzo niejasne.

Te karteczki o których wspominasz, były faktycznie, ale zastosowane zupełnie w innym pokrętnym celu. Otóż kiedyś dziennikarze z DZ piszący artykuł o Oti, naciskali kogoś w naszym UM by pokazał jakieś papiery że to jest potrzebna inwestycja i zamachano im przed oczami właśnie tą ankietą, że to niby jest... badanie popytu na aquapark.
                Tak że w tej sprawie było kupę kłamstw, manipulacji i ciemnych spraw, praktycznie od początku tego bagna. I do chwili obecnej sytuacja jest bez zmian.

Nie zgodzę się z hipotezą zoro333, tu wyżej, że to tylko Stania kręcił i nadzieją że teraz będzie inaczej, kiedy utracił oficjalne dojście do spraw Oti.
                Grupa interesu pragnąca wrzucić nam tą padlinę ma się bardzo dobrze a udział Stani, jak to widzimy po najnowszych doniesieniach, nie był wcale taki pierwszoplanowy.
                Żadna tam OdNowa Oti nie dotyczy. Przecież jest niemożliwe by osoba wcześniej nieupoważniona i niezwiązana z sprawą Oti, mogła zaledwie po paru dniach od objęcia urzędu mieć wystarczającą i kompletną wiedzę w tak bagnistej dziedzinie, by kompetentnie decydować o kontynuacji tak wyraźnie szkodliwej dla miasta inwestycji. A wypowiada się jakby to chodziło o dostawienie kosza na śmieci czy obsianie miejskiego trawnika.
                Moim zdaniem decyzja o kontynuacji Oti przez Dziedzicową zapadła już dużo wcześniej. A na przejrzystość tego tematu przed mieszkańcami też nie ma co liczyć. Będzie ściemnianie jak wcześniej.

Tak na marginesie, znalazłem też tutaj przy okazji wcześniejszą informację że Domżalski już w 2006 aktywnie popierał Oti a później mu się na jakiś czas odmieniło. Ale i tak, jak wiemy, w ostatnim decydującym momencie doznał "oświecenia" i wpuścił nas w ten koszmar.

> i. I to wszystko. Wymyślono problem palowania, ale nie w zimie, dlaczego? Ziemi
                > a pod spodem nie jest zmarznięta.I tak ta budowa będzie przeciągana w nieskończ
                > oność, to celowe działanie.Są posadki, dobrze płatne i długoterminowe.

No bo cały wic polega na tym by budować a nie wybudować. Później będzie mniej atrakcyjnie co dla niektórych. Choć dla nas mieszkańców, prawdziwe "atrakcje" zaczną się dopiero po uruchomieniu, kiedy będziemy musieli tą padlinę utrzymać a bank będzie nas szapać o spłatę rat.
                Dlatego z dwojga złego uważam informacje o przestojach przy Oti za raczej pozytywne dla Rudzian. Te pensyjki dla wybranych to nie jest nasze główne zmartwienie w tej całej smutnej sytuacji.
                • gejsza10 Re: w36 06.01.11, 11:19
                  Pani prezydent z Oti zrobila sobie chwyt kampanijny z gory wiedzac, ze nie zejdzie z tej inwestycji.Jezeli sie cos mowi to trzeba byc slownym, niestety w tym wypadku klamstwa i obiecywanki szybko powychodzily. Juz niebawem powychodzą nastepne.
                • kapioh1 Re: w36 06.01.11, 13:39
                  w36 napisał:
                  "Nie zgodzę się z hipotezą zoro333, tu wyżej, że to tylko Stania kręcił i nadzieją że teraz będzie inaczej, kiedy utracił oficjalne dojście do spraw Oti. Grupa interesu pragnąca wrzucić nam tą padlinę ma się bardzo dobrze a udział Stani, jak to widzimy po najnowszych doniesieniach, nie był wcale taki pierwszoplanowy. Żadna tam OdNowa Oti nie dotyczy."

To samo właśnie stwierdziłem kilka postów temu, Panie Kolego. Grupa interesów ma się bardzo dobrze i raczej mam wrażenie, że Pani Grażynka ich przytuliła do serducha, niż odwrotnie. Jedna z moich ulubionych osób, z kręgów kadry, khe, khe, kierwowniczej UM, mocno mieszająca mętną, basenową wodę ostatnio na nowo zakwitła, obdarzona, jak rozumiem pełnym zaufaniem. Nastąpiła prawdziwa erupcja lizydupstwa ze strony tego typa, jak za czasów Stani. Radość z kontynuacji inwestycji jest w tych kręgach pełna. Wdzięczność dla Pani Dziedzic również. Strach minął i sraczka też.
              • miglanc_pl Re: w36 06.01.11, 09:57
                Kolego "jaiku" waple "I proszę nie traktować mnie jako jaika, bo uważam się za praktyka" ciekawe w jakiej dziedzinie. Coś wybudowałeś lub pracujesz w MOPSie ?.
                • waple Re: w36 06.01.11, 13:22
                  Miglanc, wstaw się te L, nie czytałem puściłem i stąd te j, co Cię tak boli.A teraz już możesz wracać do merytoryki.
                  • zoro333 Ależ Panowie! 06.01.11, 15:00
                    Za pomysł i 7 lat trwania przy tym bagnie odpowiada Stania. Oczywiście zgadzam się, że przy okazji cała grupa klakierów się dobrze ustawiła i na tym koniku dużo zarobiła. Boję się, że tych którzy rzeczywiście na tym „interesie” zarobili nigdy nie poznamy.
                    Mój post miał wyraźne przesłanie. Chcę poznać dokumenty dot. OTTI a których kiedyś domagali się radni dzisiaj rządzący. Chcę aby decyzje dot. OTTI były podejmowane przy podniesionej kurtynie.
                    Trudno jednak zgodzić się, z ocenami jakie się wystawia pani prezydent po 3 tygodniach rządzenia. Ja jednak wierzę, że ostateczne decyzje dot. OTTI będą dopiero podjęte, a radni którzy tak walczyli z tą inwestycją nie nabiorą nagle wody w usta.
                    • waple Re: Ależ Panowie! 06.01.11, 21:22
                      Są w UM prawnicy, im bez łaski trzeba dokumentację pokazać i myślę ,że tak się stanie. a na tej podstawie podejmie decyzje.Bo my nic nie możemy, bo to albo tajemnica handlowa albo służbowa itp., tak więc poczekajmy. Nowa ekipa ma ludzi kompetentnych i zobaczymy co da się zrobić z tym fantem.A my naciskajmy radnych, bo oni też głosowali i mogą na ten temat nam coś powiedzieć i na tym forum napisać wiarygodnego. Myślę tu o radnym Józefie Osmendzie, był kiedyś przewodniczącym Komisji Rewizyjnej UM i ma wiarygodne wiadomości na ten temat. Może nam coś wyjaśni.Ja w moim imieniu bardzo o to proszę i myślę,ze nie tylko moim.Pozdrawiam.
                      • kat.1 Re: Ależ Panowie! 06.01.11, 22:39
                        waple napisał:

> Są w UM prawnicy, im bez łaski trzeba dokumentację pokazać i myślę ,że tak się
                        > stanie. a na tej podstawie podejmie decyzje.Bo my nic nie możemy, bo to albo ta
                        > jemnica handlowa albo służbowa itp., tak więc poczekajmy. Nowa ekipa ma ludzi k
                        > ompetentnych i zobaczymy co da się zrobić z tym fantem.A my naciskajmy radnych,
                        > bo oni też głosowali i mogą na ten temat nam coś powiedzieć i na tym forum nap
                        > isać wiarygodnego. Myślę tu o radnym Józefie Osmendzie, był kiedyś przewodniczą
                        > cym Komisji Rewizyjnej UM i ma wiarygodne wiadomości na ten temat. Może nam coś
                        > wyjaśni.Ja w moim imieniu bardzo o to proszę i myślę,ze nie tylko moim.Pozdraw
                        > iam.
                        Naiwność ludzka nie zna granic. Jak liczysz na wiarygodne informacje, to jesteś nie tylko naiwny ale i głupi. Przywołany radny ci napisze ,że możesz mu co najwyżej skoczyć na ....
                        • miglanc_pl Re: Ależ Panowie! 06.01.11, 23:30
                          "Przywołany radny ci napisze ,że możesz mu co najwyżej skoczyć na ...." stół prezydialny !!
                    • w36 Re: Ależ Panowie! 09.01.11, 07:25
                      zoro333 napisał:

> Za pomysł i 7 lat trwania przy tym bagnie odpowiada Stania.

Zgoda. Ale jakie to ma w tej chwili znaczenie dla mieszkańców Rudy? Żadne.
                      Czytałeś tu wyżej kapioha, piszącego o nagłym, cudownym wyleczeniu magistratowej grupy basenowej z biegunki. Ja mu, niestety, wierzę.

> Mój post miał wyraźne przesłanie. Chcę poznać dokumenty dot. OTTI a których kie
                      > dyś domagali się radni dzisiaj rządzący. Chcę aby decyzje dot. OTTI były podejm
                      > owane przy podniesionej kurtynie.

Też bym chciał. Ale chyba pani Prezydent tą ogłoszoną decyzją, a przede wszystkim jej formą, wystarczająco jasno dała nam wszystkim do zrozumienia, że przejrzystość w sprawie Oti, to tylko nasze naiwne marzenia.

> Ja jednak wierzę, że ostateczne decyzje dot. OTTI będą dopi
                      > ero podjęte, a radni którzy tak walczyli z tą inwestycją nie nabiorą nagle wody
                      > w usta.

Ciemno to widzę.
                      Nawet jeśli by nie nabrali tej wody, to i tak będzie ich za mało by coś zdziałać. Skoro Dziedzicowa oficjalnie ogłosiła że Oti ma być kontynuowane, to jej zaplecze nie będzie przeciw. A ci co głosowali za epoki Stani, za Oti, to wątpię by mieli odwagę akurat teraz się wychylać, bo kopali by dołki dla samych siebie (już choćby tylko pamiętając niechlubne zachowania tej grupy, jak zatajanie głosowania RM).

• wyborca2010rs Re: Ależ Panowie! 12.01.11, 20:11
                        Najpierw za a nawet przeciw.
                        A teraz ..................
                        lepiej przeczytać.
                        www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=25477&idmp=1234&
                        • marynik Re: Ależ Panowie! 12.01.11, 21:40
                          wyborca2010rs napisała:

> Najpierw za a nawet przeciw.
                          > A teraz ..................
                          > lepiej przeczytać.
                          > www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=25477&idmp=1234&

No i jka w pys strzelił , sprawdza sie powiedzenie, "że punkt widzenia zmienia się w zależności od punktu siedzenia".
                          Jka się można dompyslic, nie Pan wicperezydent formułował odpowiedzi an interepelacje, tylko sie pod nimi podpisł (a czyniła to sółka). Szkoda tylko, że w miesiąc po wybarach uwierzył w to, co podpisal. A przecież miało byc inaczej Pani Prezydent. Słuchłąm wszystkich debat, bywałam na spotkaniach i jka mantrę powtarzała Pani, że OTI jest zbyt drogga inwestycją, że nie stac nas na to. No ale polityka na kłamstwie się opiera. No ale cóż, 4 lata szybko miną.
                          A można by taniej i szybciej, wystarczyło zbudować basen krytu (patrz Byto, patrz Paniówki) za kilkanaście milionów. Mamy już 3, jedenz nich najstarszy, ciągle pod znakiem zapytania, halembianie muszą dojeżdzac do basenówa tak mieli by swój . NIE STAC NAS NA TAKI OBIEKT. I NIE STAĆ NAS NA DOKŁADANIE DOP NIEGO. I prosze nie wmawiać, że juz kredyt podpisany i co z tego? Zawsze można reszztę zwrócić bankowi.
                          • w36 Re: Ależ Panowie! 13.01.11, 01:11
                            marynik napisała:

> No i jka w pys strzelił , sprawdza sie powiedzenie, "że punkt widzenia zmienia
                            > się w zależności od punktu siedzenia".
                            > Jka się można dompyslic, nie Pan wicperezydent formułował odpowiedzi an interep
                            > elacje, tylko sie pod nimi podpisł (a czyniła to sółka).

Dokładnie mam te same odczucia. Czytająć tą odpowiedź byłem święcie przekonany że to znów wytwór pani Tru... czy innych marketingowców- basenowców. Aż nie doszedłem do podpisu, który mną wstrząsnął.

To firmuje (bo tak jak Ty, też mam wątpilwości by był tego autorem) nasz były współforumowicz. Który jeszcze niedawno wydawał się szczery i autentycznie zatroskany sytuacją Rudy i jej mieszkańców.
                            A teraz, po zajęciu fotela, przemawia jak rasowy akwizytor aquaparków od herr Koeniga czy inny z tego kręgu. Znowu ta sama obłuda i zakłamanie, na przykład w udawaniu ślepca.

Pisze nam nowy wice, że jest fajnie bo w promieniu 30 kilometrów jest dwa miliony potencjalnych klientów. Pomimo że wie doskonale o tym, że w tym promieniu i dla tej samej klienteli , są już dwa nierentowne aquaparki, których kłopoty wynikają głównie z przeszacowania popytu jak to sam w żywe oczy nam cynicznie teraz wpycha.
                            A sprawiał dość pozytywne wrażenie jak jeszcze był szeregowym radnym.

Tekst warty przeczytania, szczególnie dla tych którzy pamiętają jego udział w naszym forum.
                            Smutne...
                            • hepik1 Re: Ależ Panowie! 13.01.11, 05:12
                              Abstrahując od formy (widocznie nowomowa urzędnicza musi być bełkotliwa)
                              "W świadomości wielu osób ta informacja spowodowała przeświadczenie,że Park Wodny nie powstanie"
                              i jawne rżnięcie głupa(wszyscy dobrze wiemy,że ta akcja reklamowa była elementem kampanii wyborczej)
                              to matematycznie też jawnie lecą w ....
                              Jeśli całość akcji kosztowała 18.485 złotych i w jej ramach rozesłano 13,5 tys listów a koszt listu to na Poczcie Polskiej to 1,55 pln ,a w InPost -1,2 pln to ile w końcu kosztowały "plansze informacyjne i wieloformatowe reklamy"?
                              A jeśli listy rozniosły do adresatów służby UM to zrobiły to za darmo?
                              W imię czego,niby?
                              O samym meritum-czyli zachecenie klientów ,do odwiedzania Aqua Parku,który jeszcze nie posiada nawet fundamentów -lepiej zamilczeć,bo to obraża inteligencję nawet tych najgłupszych mieszkańców,o mojej nie wspominając ;)
                            • jozefosmenda Re: Ależ Panowie! 13.01.11, 11:56
                              A ja sądzę, że nowy vice nie przeczytał dokładnie tego co mu napisali ci z basenowej ekipy!
                              Wziąłbym zatem na wstrzymanie bo czas powinien to wszystko rozstrzygnąć.
                              Jeżeli nie będzie w budżecie miasta środków na pokrycie owego poręczenia no to zachodzi pytanie co dalej?
                              A niestety kasy nie ma dosłownie na nic pomimo tego, że poprzednia ekipa nawet radnym (co jest zresztą prozaiczne) niewłaściwie naliczała diety (patrz protokół RIO) nie mówiąc o innych "posunięciach" byleby tylko mieć kasę na tego typu fenomeny!
                            • michal.pieronczyk.zpm Re: Ależ Panowie! 13.01.11, 14:19
                              Ruda Śląska, dnia 13 stycznia 2011 r.

OŚWIADCZENIE

W związku z odpowiedzią na interpelację Radnego Rady Miasta Witolda Hanke z dnia
                              16 grudnia 2010 r. w sprawie realizacji projektu „Budowa Parku Wodnego w Dolinie Kłodnicy w Rudzie Śląskiej”, udzieloną w dniu 31 grudnia 2010 r., oświadczam:

1. Treść odpowiedzi przygotował Zarząd spółki Park Wodny w Rudzie Śląskiej Sp. z o.o.
                              i została ona dostarczona do sekretariatu zastępców Prezydenta Miasta w dniu 31 grudnia 2010 r. przed godz. 14.00, tj. w 15. dniu od złożenia interpelacji oraz kilka minut przed końcem godzin pracy Urzędu Miasta.
                              2. Zgodnie z par. 6 pkt 5 zarządzenia nr SP.ORG.0151-240/09 Prezydenta Miasta Ruda Śląska z dnia 16 listopada 2009 r. w sprawie trybu udzielania odpowiedzi na interpelacje
                              i wnioski radnych oraz wnioski komisji Rady Miasta Ruda Śląska, zmienionego zarządzeniem nr SP.ORG.0151-259/10 z dnia 25 stycznia 2010 r., odpowiedzi na interpelacje i wnioski radnych oraz wnioski komisji podpisują osoby nadzorujące pracę poszczególnych pionów. Stąd też nie było formalnej podstawy do podpisania odpowiedzi przez podmiot najbardziej
                              do tego predestynowany, czyli Zarząd Spółki Park Wodny w Rudzie Śląskiej Sp. z o.o. Było więc konieczne podpisanie jej przez Zastępcę Prezydenta Miasta.
                              3. Merytoryczna treść odpowiedzi zawiera stanowisko i ocenę dokonaną przez spółkę Park Wodny w Rudzie Śląskiej Sp. z o.o., co jest wyraźnie zaznaczone w tekście. Aktualnie sytuacja finansowa i organizacyjna spółki Park Wodny w Rudzie Śląskiej Sp. z o.o.
                              oraz Spółki Celowej Kompleks Basenów Rekreacyjno-Sportowych Sp. z o.o., w której gmina Ruda Śląska ma 100% udziałów, jest w trakcie analizy. Po przeprowadzeniu powyższych czynności zostanie podjęta decyzja w zakresie propozycji złożonych w przedmiocie funkcjonowania obu spółek.

Michał Pierończyk
                              Zastępca Prezydenta Miasta Ruda Śląska
                              • robertdebruss Re: Ależ Panowie! 13.01.11, 21:18
                                No tak, oczywiście przed końcem szychty, bo nasza najjaśniej panująca nam trzyma się silnie godzin urzędowania. Więc czasu mało zostało bo tylko 8 godzin. Kiedy inni prezydenci miast sąsiednich siedzą do zmroku bo i kasę niemałą za to biorą. Jak się daje zauważyć N.Panująca nie tylko dziwnie przestrzega godzin urzędowania, ale już bardziej od stołka w UM woli przesiadywanie w MOPSIE czyżby chciała się dowiedzieć czego doszukiwał się nijaki N.R. A może już woli ten gabinet od prezydenckiego ?
                                • sukiero Re: Ależ Panowie! 13.01.11, 21:56
                                  Nie samymi prezydentami Urząd funkcjonuje.
                                  • g-48 Re: Ależ Panowie! 13.01.11, 22:30
                                    > Nie samymi prezydentami Urząd funkcjonuje.
                                    FAKT! Tylko prezydent nie jest w pracy tylko na SLUZBIE i czasy pracy to dla urzednikow.
                                    • marynik Re: Ależ Panowie! 13.01.11, 22:48
                                      Zasada ograniczonago zaufania czy ufaj ale sprawdzaj - to podstawa działania. Nie można podpisywać niczego bez przeczytania, bo można podpisac na siebie , np wyrok. To po pierwsze. Po drugie zarządzenia zarządzeniami, z bzdurne należy lekceważyć czy omijac i tak możan było do pisma napisanego przez prezesa spółki dodac pismo przewodnie, np w brzmienu " W załączeniu przesyłąm odpowiedź prezesa spółki dotyczącej interpelacji....." a pod odpowiedzia powinna podpisac się osoba odpowiedzilan za ta wypowiedź.
                                      Ponadto już kiedyś słyszałm odpowiedź w naszym urzędzie " Nie przeczytałem tego pisma tylko sie podpisłąem, bo mam odpowiednich ludzi do pisania ..... A był to były przewodniczący rady miasta, do którego złożyłam pismo i oczekiwałam opdowiedzi. No i dostałam tyle tylko, że az się roiło od "błędów" ( powołanie się na złe przepisy, podanie złej podstawy prawnej i wiele innych) z czym przewodniczący się zgodził. Taki wstyd no i bezstreswoe przyznanie się do braku kompetencji. Czytac, czytac i jeszcze raz czytać - to podstawa w szczególności na stanowiskach wysokich, decyzjnych.
                              • w36 Re: Ależ Panowie! 15.01.11, 05:17
                                michal.pieronczyk.zpm napisał:

> Ruda Śląska, dnia 13 stycznia 2011 r.
                                >
                                > OŚWIADCZENIE
                                >

Jestem autentycznie wdzięczny za zainteresowanie dyskusją na tym naszym forum i próbą wyjaśnienia pojawiających się kontrowersji. To chyba historycznie pierwsza, nieanonimowa wypowiedź na tym forum pochodząca z poziomu urzędu prezydenckiego naszego miasta. Może znak jakiś pozytywnych zmian.

Co do objaśnienia w/w odpowiedzi na interpelację, to niestety dla mnie osobiście jest bardzo mętne i niezbyt pasujące do faktów.

Po kolei:

> 1. Treść odpowiedzi przygotował Zarząd spółki Park Wodny w Rudzie Śląskiej Sp.
                                > z o.o.

To akurat okazało się oczywiste już wcześniej, dla mnie i dla innych uczestników. Tylko ten podpis... :(

> 2. Zgodnie z par. 6 pkt 5 zarządzenia nr SP.ORG.0151-240/09 Prezydenta Miasta R
                                > uda Śląska z dnia 16 listopada 2009 r. w sprawie trybu udzielania odpowiedzi na
                                > interpelacje
                                > (...)
                                > Było więc konieczne podpisanie jej przez Zastępcę Prezydenta Miasta.

Z przywoływanego tutaj zarządzenia wcale nie wynika jakikolwiek przymus podpisywania dostarczonych tego rodzaju dokumentów.
                                Zarządzenie zresztą konsekwentnie posługuje się dla tych dokumentów terminem, projekt odpowiedzi. Czyli nic nie stoi na przeszkodzie by coś takiego jak ten skrajnie nieobiektywny bełkot ze spółki. pełny przemilczeń czy faktów już sfalsyfikowanych, wyrzucić do kosza.
                                A napisać radnemu w odpowiedzi że po prostu sprawa spółki i inwestycji jest analizowana a rzetelna odpowiedź na pytania radnego będzie możliwa po tej analizie. A nie wpychać materiału na miarę publicystyki WR jako oficjalnego dokumentu.

> 3. Merytoryczna treść odpowiedzi zawiera stanowisko i ocenę dokonaną przez spół
                                > kę Park Wodny w Rudzie Śląskiej Sp. z o.o., co jest wyraźnie zaznaczone w tekśc
                                > ie.

Coś jednak nie za bardzo jest z tym zaznaczeniem. Pozwolę sobie zacytować pierwszy akapit:

"
                                Działając w imieniu Miasta Ruda Śląska, niniejszym pismem przedkładam informację dotyczącą realizacji projektu prowadzonego przez Spółkę Park Wodny w Rudzie Śląskiej spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Rudzie Śląskiej (dalej zwanej: „Inwestorem" lub „Spółką"), realizującej inwestycję pod nazwą „Budowa Parku Wodnego w Dolinie Kłodnicy w Rudzie Śląskiej" (dalej zwanej: „Inwestycją").
                                "

Z tego akapitu, pisanego wyraźnie w pierwszej osobie, a tym bardziej podkreślonego przeze mnie zwrotu, nie wynika wcale że opinie wyrażone w pozostałym tekście są wyrażane przez spółkę czy kogoś innego a nie są opiniami podpisanego pod pismem. Treść wręcz sugeruje wyrażenie tych opinii czy choćby identyfikację z nimi osoby podpisanej.

Teraz już tą brakującą, istotną informację mamy tu wypowiedzianą oficjalnie na forum. Niestety nie stanowi ono oficjalnego źródła jak nasz BIP.

Tłumaczenie poziomu i treści pisma gorączką sylwestrowego popołudnia, litościwie już zostawię bez komentarza. Także to że część pytań w interpelacji radnego Hanke zwyczajnie olano a z części zrobiono niestrawną autoreklamę spółki.

• wyborca2010rs Reklama cja. 12.01.11, 20:18
                        Do tej odpowiedzi.
                        www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=25478&idmp=1234&
                        • zbychu-fajny Re: Reklama cja. 13.01.11, 19:05
                          wyjaśnienia podpisane przez wice- , który potwierdza słuszność swojej sławetnej odpowiedzi "nie bez wątpliwości" są w tonie sondazu przeprowadzonego kiedyś przez panią Ewę. Te same argumenty "wykazaliśmy zainteresowanie, mieszkańcy są zachwyceni". i ŻADNYCH FAKTÓW. Panie Zastępco, proszę nam nie tłumaczyć, że nie miał Pan wyjścia. Pod treścią jest Pana podpis, w w tekście nie ma adnotacji: przekazuję Państwu wyjaśnienia spółki". Jeżeli interpelacja dotyczyła marnotrawienia kasy, to jak Pan odpowiada na to? Według Pana wiedzy odpowiedź wyczerpuje temat?
                          Na razie UM kultywuje poprzednie tradycje robienia nas w wiadomo co.
                          • jankolodziej Re: Reklama cja. 13.01.11, 19:38
                            Ostatnio w telewizji widzialem parę programów, w których to pokazywano ludzi zrozpaczonych, bo komornicy zajmują im mieszkania, ruchomości, wynagrodzenia. Po prostu puszczają ludzi z torbami. A wszystko dlatego, że kiedyś pewien człowiek podsunął tym ludziom do podpisania dokumenty. Uważali go zresztą za mądrego, dlatego nie czytali zbytnio tego, co podpisywali. Facet się ulotnił, nabrał kredytów, podpisujący teraz za to płacą. Dla banków i organów ścigania ważny jest bowiem podpis. Faceta szukają, ale ludzie płacą. Za głupotę.
                            Przykładów bardziej drastycznych przytaczał nie będę. Przypomnę jedynie, że według mojej wiedzy praca UM opiera się na normach ISO. Te zaś przewidują, że każdą bździnę, notatkę, dokument, osoba zmieniająca treść lub wypuszczająca ją w obieg podpisuje i datuje. A to dlatego, by w każdej chwili było możliwe ustalenie AUTORA pomysłu, zmiany, usprawnienia czy też błędu. W przypadkach "złych" następują działania naprawcze z jednej strony, w "bardzo złych" nawet dyscyplinarne z drugiej.
                            Stosowane procedury nie mogą być sprzeczne z przepisami prawa i dobrych obyczajów, interesem firmy, a tak jest chyba w omawianym przypadku.
                            Uważam, że odpowiedź na interpelację powinna byc podpisaną przez autora, dopiero potem potwierdzoną podpisem osoby odpowiedzialnej i uprawnionej. Chyba tak byłoby uczciwiej i przejrzyściej, jak to wyborcy słyszeli przed wyborami?
                            Brak merytorycznej treści w odpowiedzi już pomijam.
                            • waple Re: Reklama cja. 14.01.11, 18:14
                              Widzę to tak, będzie park wodny, tylko niewiadomo kiedy i ile jeszcze trzeba będzie kredytów, potwierdzonych przez UM w 100%.Za takie pieniądze owe spółki robią nam łaskę a i w balona nie tylko UM,ale i mieszkańców.Tam nie trzeba ekonomisty,aby wykazać co się tam dzieje.20 metrów ściany stoi,podzielić przez ilość milionów pochłoniętych przez tą budowę i mamy obraz OTI. Aktualny obraz na dziś.
                              • miglanc_pl Re: Reklama cja. 15.01.11, 11:39
                                A jo widza że ty za kapusie robisz ?
                                • waple Re: Reklama cja. 15.01.11, 16:01
                                  Do miglanc: Jo pochodza z Lipin to ich niy kapusta.Ale tyś jest głąb i niy od jedny kapusty.I dalszy komentarz z Tobą jest bezcelowy.
                                  • miglanc_pl Re: Reklama cja. 15.01.11, 18:31
                                    "20 metrów ściany stoi,podzielić przez ilość milionów pochłoniętych przez tą budowę i mamy obraz OTI".Nowo matematyka budowlano [( 20 metrów : x-milonów = y-OTI ) x donosik = wpis na Rudzkie forum )] To jest zamydlanie gupotami ślypi,jo by się z taką godką na Lipiny boł się wylyść.Proszę pisać o konkretach a nie o domniemaniach,będzie oficjalny protokół to od tego jest Prokurator a nie Pan !!! Trzeba się było tam za ficywerta przyjąc ,on wszystko wie.
                              • waple Re: Reklama cja. 23.01.11, 11:06
                                Przy tej budowie, jak do tej pory wyszło, to przystanek KZK GOP i parkingi.Przystankowi brak tylko tabliczki z rozkładem jazdy a dwa parkingi za obecną tam szkołą średnią są prawie gotowe.A reszta to straszy jak straszyła od lat.Wielka dziura pod fundament i nad nią dzwig,chyba dziwiący się , co tu się dzieje.Była mowa o palowaniu, jest przerwa, idzie wiosna roztopy, będzie argument,roztopy i grząski teren.Ludzie co to za bagno?A już w tym roku trzeba zabespieczać poręczenie za tę budowę i to spore,liczone w milionach i tak co roku przez ścia lat.Trzeba główkować skąd kasa a to nie jeden wydatek miasta,słyszałem,że jest jeszcze kilka pod dywanem.Nowa władza stoi przed najważniejszą łamigłówką w życiu i tu jest ten sęk.To tak jak budżet domowy,człowiek się raz pozwoli i przez lata trzeba zaciskać pasa, dług czyli poręczenie trzeba spłacić a następnie można się sądzić o odszkodowanie.Ale kogo tu scigać jak owo ogłosi upadłość? Jeszcze nie wszystko stracone,są ludzie z głowami na karku i tu trzeba szybko działać, bo czas ucieka. Pozdrawiam.
    • luveroz Re: OTI – kontynuacja. 15.01.11, 18:36
      dobra, skończcie juz pociskac pierdoły co bylo na sesji..... nas "prostych" mieszkańców g. to obchodzi jakie tam farmazony pociskacie boi taq nic z tego nie mamy - tylko same kłopoty. Niech ktoś powie kiedy ten szajs w koncu powstanie? Skoro juz wypier...liliście publiczne pieniadze w błoto to w końcu chcemy sie w tym błocie potaplac!!!!
      • miglanc_pl Re: OTI – kontynuacja. 15.01.11, 19:19
        No właśnie oni liczą jakieś już przep.....ne pieniądze a i tak będzie OTI wybudowano ,yno chciołbych to jeszcze doczekać !!!
        • wyborca2010rs Coś się dzieje i to prawie jest OK 21.01.11, 20:47
          rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=25581&str=1
          • w36 Re: Coś się dzieje i to prawie jest OK 22.01.11, 07:46
            wyborca2010rs napisała:

>
            rel="nofollow">rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=25581&str=1

Nie jestem pewien czy jest to fakt warty większego zainteresowania. A tym bardziej wiązania z tym jakiś nadziei.
            Reorganizacja to uniwersalny środek by robić coś, nie robiąc nic.
            A ja tu nic ponad to nie widzę.

• g-48 Re: OTI – kontynuacja. 22.01.11, 14:25
          No właśnie oni liczą jakieś już przep.....ne pieniądze a i tak będzie OTI wybud
          > owano ,yno chciołbych to jeszcze doczekać !!!
          Baba rzadzi teraz z tego kierunku to chyba ta budowa ruszy ino zmiyniom nazwa Baseny Kapielowe spolki Dziedic& CO"
          • miglanc_pl Re: OTI – kontynuacja. 23.01.11, 13:58
            Obserwując g-48 wszystkie wątki, wnioskuje że jakoś "praktyk" Pan waple( nie komentując tego dokumentu - brak czasu ?) dostał się do w-ce i coś dla społeczeństwa miasta załatwia.
            • waple Re: OTI – kontynuacja. 23.01.11, 18:48
              miglanc_pl napisał:

> Obserwując g-48 wszystkie wątki, wnioskuje że jakoś "praktyk" Pan wa
              > ple
              ( nie komentując tego dokumentu - brak czasu ?) dostał się do w-ce i coś
              > dla społeczeństwa miasta załatwia.
              Nie, nie dostałem się,ale może kiedyś.Tego dokumentu nie czytałem, to i komenentować mie ma co.A poza tym, szkora zdrowia i zachodu w obecnej sytuacji, ale nic ugrać nie chciałem.Ale miglanc, coś mi to mówi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka