Dodaj do ulubionych

ZAczynają sie Zwolnienia

05.01.11, 22:53
Dzis polecial v-ce MPGM Buszman. Slyszalam, ze w Urzedzie kazala sie co niektorym zwolnic. No tak brakuje miejsc dla swoich, aby wypelnic obietnice wyborcze.Dlaczego teraz tak rozrasta sie MOPS i tyle kasy dostają pracownicy. Czy to rezerwuar pani prezydent.
Obserwuj wątek
    • kastor74 Re: ZAczynają sie Zwolnienia 05.01.11, 23:41
      Gdy Prezydent Stania zwalniał "jak leci" i dyr. Rózga dawał przed drugą turą wyborów nagrody i podwyżki to wówczas nie pisałaś jakie to oburzające. Znacząca większość mieszkańców wie, że w administracji samorządowej jest przerost zatrudnienia. Jeżeli ktoś został zmuszony do odejścia to niech się odwoła do sądu pracy.
      • gejsza10 Re: ZAczynają sie Zwolnienia 05.01.11, 23:55
        Kogo to Stania zwalnial tak jak leci? do dzisiaj pracują ludzie przyjeci za Sroki, Zymelki, a nawet wczesniejszych prezydentow.Stani nie wymienial ludzi ze wzgledu , ze byli z innej ekipy.Nie badz tak wspanialomyslny z ta podpowiedzia, bo oni napewno wiedzą , gdzie sie mają odwolac.
      • wiewiorrudzki Re: ZAczynają sie Zwolnienia 06.01.11, 10:48
        Jak ktoś jest dobry to i tak znajdzie pracę.
    • k-ers Re: ZAczynają sie Zwolnienia 06.01.11, 00:41
      jestem za zwolnieniami z U.M dosyć pasożytów ludzie utrzymują i po co ,żadnego pożytku nie ma ,kolejki,zaspane baby,kawy i ciacha na stołach,brak kompetencji,fuj,trzeba z tym skończyć.

> Dzis polecial v-ce MPGM Buszman. Slyszalam, ze w Urzedzie kazala sie co niektor
      > ym zwolnic. No tak brakuje miejsc dla swoich, aby wypelnic obietnice wyborcze.D
      > laczego teraz tak rozrasta sie MOPS i tyle kasy dostają pracownicy. Czy to reze
      > rwuar pani prezydent.
      • gejsza10 Re: ZAczynają sie Zwolnienia 06.01.11, 10:59
        I co ztego, na ich miejsce przychodza nowi z tej ekipy p.t. Odnowa.
      • waple Re: ZAczynają sie Zwolnienia 06.01.11, 11:43
        Moim zdaniem ,nie chodzi o zwolnienia, ale optymalizacja zatrudnienia w UM jest konieczna. Ile to pociotek poprzyjmowano przed wyborami.Trzeba przede wszystkim przyjrzeć się temu nowo otwartemu działowi w domu handlowym, tam się płaci nie tylko pracownikom ale i słono za wynajem powierzchni a żeby cokolwiek załatwić to i tak trzeba odwiedzić UM. Punkty konsultacyjne są na komputerze, albo można zapytać telefonicznie. Przydało by się też zorientować jak to wygląda w miastach ościennych, urzędnik/ 1000 mieszkańców, bo będzie wtedy konkretna i obiektywna orientacja.Co mogę powiedzieć o dziale Dróg i Mostów bo tam byłem. Przekazywanie paru metrów terenu z jednej jednostki do UM trwało ponad rok, piszę tu o tym dziale bo chodziło o parę metrów pod parking. I jak się okazuje,to te parę metrów ten dział potraktował jako działkę budowlaną,co jest absurdem bo za nią jest plac zabaw i teren nie UM i blok mieszkalny. Uzgodnienia między jednymi a UM były pod parking i znalazł się urzędnik co nigdy tam nie był, zmieniający decyzję v-ce Prezydenta.Jak wyglądają nasze ulice i ich remonty to wiemy, buduje się jedną drogę N-S a dział niezliczoną ilość biur, o urzędnikach już nie wspomnę.Każda moja obecność w tym dziale, to załatwianie tej sprawy z inną osobą.Coś z tym trzeba zrobić bo to już dawno straciło rozsądek.I myślę, że inne działy wyglądają podobnie.Mamy komputery, faksy,telefony a ,że jest bezrobocie to wszystcy wiemy i to nie tylko dla tych bez kwalifikacji.Jak się w UM nie wybierze komisji aby to zoptymalizować, to nie da się tego udzwignąć. Pozdrawiam i życzę sukcesów na tym polu.
    • machabeusz999 i dobrze:) 06.01.11, 10:44
      Bo gdyby wygrał AS, to już trwałyby przyjęcia do pracy, tylu osobom obiecano robotę, dobrą pracę - że szykowałby się kolejny budynek dla pękającego w szwach magistratu.
      • wiewiorrudzki Re: i dobrze:) 06.01.11, 10:49
        To jest racja obiecywano to wielu osobom ponoć ?
        • gejsza10 Re: i dobrze:) 06.01.11, 11:01
          A ci z odnowy nie obiecywali? To dopiero poczatek, wiec nie piszcie bzdur.
          • machabeusz999 Re: i dobrze:) 06.01.11, 11:25
            To jest naturalna kolej rzeczy : przychodzi nowa ekipa i chce mieć nowych ludzi, swoich ludzi. Jeżeli tego nie kumasz - to znaczy, że zostałaś w epoce, gdzie rządziła jedna partia , jeden system i jedna ekipa. Zmiany to rzecz naturalna w demokracji! Podziękowaliśmy jednym, dajemy szansę innym. Czas się z tym pogodzić. A co do zwalniania... wolę zmiany ekipy przez wymianę urzędasów a nie poprzez mnożenie niepotrzebnych stołków w urzędzie. Niech zwalniają, niech wymieniają - niektórzy zasiedzieli się tam za długo, a czasy etatów pewnych aż do emerytury już się skończyły.
            • zoro333 Bajki Gejszy10 06.01.11, 14:48

Gejsza10 napisała:
              „Kogo to Stania zwalnial tak jak leci? do dzisiaj pracują ludzie przyjeci za Sroki, Zymelki, a nawet wcześniejszych prezydentow. Stani nie wymienial ludzi ze wzgledu , ze byli z innej ekipy.”
              Żartujesz?
              Tak szybko z pamięci, Stania zwolnił 3 dyrektorów MCK, 3 prezesów MPGM, 3 prezesów PWiK, 4 dyrektorów MOSiR, 6 dyrektorów szpitala, 3 naczelnych WR itd. O licznych zastępcach nie wspominając. Od samego zwolnienia ważniejsze w jaki sposób to było robione. W ciągu 5 minut zwolniony został dyrektor szpitala, który teraz od 6 lat jest w szpitalu w Zabrzu i b. dobrze tam funkcjonuje.
              Dyrektor MCK /według mnie najlepszy/ został zwolniony bo pani wice była na wycieczce w Australii.
              Dać następne przykłady albo większy opis konkretnych sytuacji?
              Przecież to fatalna polityka kadrowa Stani doprowadziła do upadku kultury, oświaty i służby zdrowia w mieście.
              A super fachowiec Stani czyli Chudziakówna?
              • 2kazan Re: Bajki Gejszy10 07.01.11, 09:50
                Mam bardzo duży szacunek do Twojej osoby, ale pisz całą prawdę do końca. Nie jestem i nie byłem sympatykiem A.S. Ale z tego co wiem, to połowa z tych ludzi zwolnionych znowu była przyjmowana do pracy w mieście, co dla mnie było zupełną paranoją. Nawet osoba którą wspominasz Dyr. MOK jest wice w Miejskiej Bibliotece. Więc nie do końca jest to tak jak piszesz. Natomiast polityka kadrowa była tragiczna i tu się z Tobą zgadzam.
                Ale mieliśmy radę miejską, która na to przyzwalała. Ja dalej będę uparty i twierdzę, że radni minionej kadencji wspólnie z A.S. odpowiadają za zadłużenie naszego miasta.
                A całą winę zwala się na "byłego". Większość radnych mamy tych samych i to mnie martwi.
                Trzeba patrzeć na ręce radnych, bo oni się czują bezkarni, czy robią czy nie i tak ich wybiorą bo startują z pierwszych miejsc. Taka niestety jest rzeczywistość w R.S.
                • gejsza10 Re: Bajki Gejszy10 07.01.11, 10:38
                  Zgadzam sie z kazanem.Nie do konca podobaly mi sie poczynania Stani, ale nikogo nie pozbawil pracy/chleba/, tak jak to robi terazniejsza ekipa od miesiaca.Obecna polityka kadrowa jest nie mniej tragiczna od tamtej.Podkreslam, ze wiele zwolnien/przeniesien/ ze stanowisk dyr. Stania realizowal pod wplywem radnych i opozycji, ktora teraz to wykorzystuje. Zgadza sie ci sami ludzie znowu zasiadają w Radziepod plaszczykiem odnowy.Zadluzenie miasta i wszystko czym obarcza sie Stanie to Wsza wspolna odpowiedzialnosc. Jako, przyklad, ze stania nikogo nie pozbawil pracy niech bedzie osoba pani Dziedzic, tez jej zaproponowal inne stanowisko.Aktualnie ci sami radni co byli plus cala nowa ekipa czują sie bezkarni i przez 4 lata beda gadac , ze to wina Stani.Zobaczymy, pożyjemy...
                  • jozefosmenda Re: Bajki Gejszy10 07.01.11, 21:46
                    Oj Gejsza, Gejsza!
                    I po co ci ta dwulicowość?
                    Dużo tracisz przez to, całkiem niepotrzebnie.
              • gejsza10 Re: Bajki Gejszy10 07.01.11, 10:19
                Zorro!! To nie bajki, a fakty .Te wszystkie zmiany za Stani/owszem z niektorymi sie nie zgadzam/ mialy miejsce na przestrzeni 10ciu-lat. Wasza ekipa dziala niespelna miesiac, wiec weż to pod uwagę.Ponadto nie wszystkie zwolnienia z jednastek, ktore przytoczyles byly z inicjatywy Stani.Mam przypomniec ile bylo naciskow waszej wowczas opozycji co do zwolnienie niektorych? POnadto, wszyscy, ktorzy grają w waszej ekipe, albo udalo wam sie ich przeciągnąc na wlkasna strone sa najlepsi.Wedlug waszych "bajek" to sa ci fachowcy i doswiadczeni, czas pokaze!!
                • zoro333 Re: Bajki Gejszy10 07.01.11, 11:38

Gejsza napisała: „Wasza Ekipa” czyli jak rozumiem moja. Nie jestem w żadnej ekipie, może to dla ciebie niespodzianka.
                  A co do załatwiania miejsc zwalnianym. Prezes Gut i Sieja z PWiK nie dostali żadnej propozycji, dyrektor Węgrzn z szpitala także /kilku innych z szpitala nie wspomnę/. Dyrektor Muzeum – żadnej. A wymieniam tu tych , którzy moim zdaniem byli dobrymi dyrektorami.
                  A co do Dyrektora MCK. Propozycje pracy w Bibliotece otrzymał tylko dlatego, że przynajmniej część radnych żądała wyjaśnień i ostro dyrektora broniła. Aby temat uspokoić, stworzono stanowisko wice w bibliotece.
                  Gejsz podaj aby jeden przykład zwolnień, bo jak na razie to tak na okrągło o tym piszesz.
                  • waple Re: Bajki Gejszy10 07.01.11, 14:23
                    Gejsza, gejsza, Ty tu piszesz o zwolnieniach.To nie są zwolnienia a optymalizacja zatrudnienia, wiesz jak narosło zatrudnienie w UM.Było pracowników ponad 200 a jest ponad 700. Kto to udzwignie przy tym bezrobociu? Piszesz pozbawia chleba a wiesz ile głodnych dzieci jest w szkołach? To czyja to wina? Urodziłem się po 2-ej wojnie światowej, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem.Moje pokolenie zlikwidowało analfabetyzm w Polsce, zelektryfikowało kraj, zbudowało przemysł hutniczy, elektromaszynowy, porty, stocznie, chemiczny i wiele wiele innego. I co, co się dało sprzedano,rozgrabiono resztę zamieniono w ruinę i żyjemy na tych psich rentach i emeryturach, jak dziady.A młodsze pokolenie się dopiero przekona, dokąd ta droga prowadzi. No oczywiście ci co tu zostaną, bo co mądrzejsi już dawno wyjechali.A poza tym szkoda czas, myśli się kłębią i szkoda zdrowia.Pozdrawiam i życzę zdrowia.
                  • 2kazan Re: Bajki Gejszy10 07.01.11, 17:01
                    zoro333 napisał:

Ja się zgadzam z Tobą, że polityka kadrowa A.S. była gorzej niż fatalna. A walka z bezrobociem polegała na zatrudnieniu jak najwięcej osób w Urzędzie. Ale za tym wszystkim stoi również odpowiedzialność rady miejskiej. I udawanie, że wszystko co złe i co się nie da zrobić w przyszłości to wina poprzednika jest nieporozumieniem. I co najgorsze większość z tych osób ponownie zasiada z z miną niewiniątka w ławach radnych. Lepiej było pisać interpelacje o usunięcie zwisającego konaru i pękniętego krawężnika, niż pochylić się nad budżetem miasta. Bo to, że jest źle było już wiadomo na początku zeszłej kadencji radnych. A większość z nich obudziła się dopiero przed wyborami.
                    Dlatego należy pisać również o odpowiedzialności radnych za długi tego miasta, bo każda złotówka przechodziła również przez ich ręce.

• fast-kajfasz Re: ZAczynają sie Zwolnienia 07.01.11, 16:41
      I dobrze. Pora wykopać nieudaczników i nierobów!
      • zoro333 2Kazan 08.01.11, 14:00

Oczywiście za wiele spraw w tym zadłużenie miasta odpowiada także poprzednia Rada Miasta jako organ samorządowy. Trudno tu rozliczać poszczególnych radnych jak nie znamy imiennych wyników głosowań.
        Od 2002 rola Rada została zmarginalizowana. Zgodnie z przepisami prawa Rada nie ma żadnego wpływu ani kontroli na np. politykę kadrową prezydenta. Oczywiście Rada może zawsze odrzucić projekt budżetu lub co bardziej prawdopodobne kilkadziesiąt poprawek do budżetu w ciągu roku, ale zauważ, że w radzie większość zawsze stanowiła tzw. koalicja.
        Ja uważam, że największym błędem poprzedniej RM było słabe /przez pierwsze 3 lata/ nagłaśnianie problemów miasta oraz zwykłych przekrętów. Tak naprawdę dyskusja o sytuacji i zadłużeniu zaczęła się w RM w czasie głosowania nad zwiększeniem poręczenia dla inwestycji OTTI.
        Słabo też działała /a raczej nie działała w ogóle/ Komisja Rewizyjna.
        A co do oceny poszczególnych radnych. Oceniają ich wyborcy i jeżeli się do rady dostają tacy a nie inni to już jest to sprawa uświadomienia naszych mieszkańców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka