Dodaj do ulubionych

I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu?

07.02.11, 18:08
Dzisiaj Sąd Rejonowy w Rudzie Śląskiej odrzucił wszystkie zarzuty wobec Pani Grażyny Dziedzic jako bezzasadne. Co prawda szkoda, że nie stało sie to jeszcze przed wyborami, ale lepiej późno niż później. Jak teraz czują się Ci, którzy czując koniunkturę tak ochoczo wypowiadali na komendę najbardziej paskudne oskarżenia? Gratuluję Pani Prezydent, że zniosła Pani ten trudny egzamin z godnością. Cieszy mnie dzisiejszy wyrok, a jeszcze bardziej, wręcz z niecierpliwością będę czekać na kolejne postępowania karno-sądowe.
Obserwuj wątek
    • g-48 Re: Fajnie! 07.02.11, 18:14
      I moze tez przywrocenie do pracy a wiec wio do MOPSa.
    • nat-natka Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 19:09
      Bezprawie w imię prawa, tego już należy się bać!
      • czytodobrze Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 19:36
        nat-natka napisała:

> Bezprawie w imię prawa, tego już należy się bać!

Po prostu wzbudzasz uśmiech politowania, ale jak ma Ci to poprawić nastrój, to się bardzo bój. Jest też taki jeden poseł, który wypowiadając straszne proroctwa dla Polski zamiast grozy wzbudza śmiech. Na imię ma Antoni. Miłego wieczoru nat-natko.
      • wiewiorrudzki Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 08.02.11, 09:13
        Natka ja nie mogę ;-) jak Ty coś napiszesz to lepiej nie czytać

nat-natka napisała:

> Bezprawie w imię prawa, tego już należy się bać!
        • 1sally Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 08.02.11, 17:36
          bezprawie nat-natko bo wasze zeznania okazały się bzdurami??
    • skalar2011 Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 19:56
      Dziwne to trochę że teraz dopiero sąd podjął taką decyzję a sprawa toczyla sie dlugo to daje do myślenia sąd rejonowy miasta Ruda śląska odważyłby się wydać wyrok przeciw jego prezydentowi ,wątpliwe ? co
      • 1sally Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 21:08
        to znaczy że w Polsce jest sprawiedliwość. Wyrok nie mógł być inny, bo zarzuty były wyssane z palca ludzi, którym ciężka praca Dziedzic była nie na rękę, którym nie chciało się pracować a wymagania nazwali mobbingiem. Tak bywa... ale najważniejsze że prawda zwyciężyła. Gratulacje dla Pani Prezydent ale także dla wszystkich osób, które odważyły się przeciwstawić ówczesnemu prezydentowi i zeznawały prawdę. Takich ludzi z zasadami i kręgosłupem moralnym rzadko się już spotyka. Jeszcze raz gratuluję:)
        • terminator_2 piękne 07.02.11, 22:11
          Sally... Jarząbek w "Misiu" ze swoim śpiewem do szafy na cześć Prezesa... przy Tobie wymięka :)
        • robertdebruss Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 13.02.11, 11:22
          Tak, tak ciężka praca pani D.i jej zaufanym, którym fundowało się premie w wysokości 2 letnich pensji szarego człowieka. Teraz szuka oszczędności na innych ? A fe !!!! obłuda i nic więcej. A o sprawiedliwości w takich urzędach to lepiej nawet nie wspominać.
    • 1rudzianka Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 20:13
      Byłam tego pewna!!!!!
      Gratuluję Pani Prezydent!!!
      • serio333 Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 21:17
        Też byłem tego pewien - żałosne !
    • mareczek3339 Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 20:52
      O jakich zarzutach wobec Dziedzic mówisz? O posądzeniu o mobbing? Zakończyła się sprawa Stania vs Dziedzic? Czy mówisz o czymś innym?
      • nick_na_raz Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 21:23
        czytodobrze, na tyle jesteś inteligentna, że nie wierzę, że to ci umknęło -
        czy sprawa, w której powódka reprezentuje jednocześnie siebie, jak i stronę pozwaną (po zostaniu przez powódkę prezydentem) nie stała się przypadkiem karykaturą samej siebie? nie powinna zostać zawieszona do momentu, gdy ww. przestanie pełnić funkcję prezydenta?
        • skalar2011 Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 21:37
          a potem jeszcze sama się tym chwali na forum, to żałosne .

ale w jednej z poprzednich wypowiedzi szczegolnie się ubawilem ,,tymi moralnymi zasadami i kręgosłupem,, na ,,takie,,kręgosłupy to już nawet najlepszy ortopeda nie pomoże.A co do zasad -należy pominąć milczeniem!
          • 1sally Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 21:43
            masz rację skalar takim "kręgosłupom" jak twoja przedmówczyni to nawet najlepszy ortopeda nie pomoże. Z kim przestajesz takim...
            • robertdebruss Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 13.02.11, 11:27
              Sally jak tak będziesz kłapać dziobem na innych to ci cała wazelina wycieknie. Oszczędzaj bo teraz tych potrzebujących się nagromadziło i możesz mieć problemy z nabyciem, chyba że kupisz zamiennik TAWOT.
        • skalar2011 Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 22:03
          saly coś ci sie pomyliło w mojej wypowiedzi moim przedmowcą był nick na raz i akurat zgadzam się z jego zdaniem, trzeba było sie tym śmiesznym postanowieniem nie chwalić
          a chodzilo mi o kręgosłupy a jakie to ty już dobrze wiesz
    • e.mokka Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 07.02.11, 22:09
      Ciekawe czy pani prezydent zrezygnuje z odszkodowania dla Rudy OdNowa by nie zwiększyć dziury budżetowej?? Pewnie od jutra znowu poleci kilkanaście niewinnych pracowników.
    • skalar2011 Re: czytodobrze czy możesz wyjasnić 07.02.11, 22:09
      czytodobrze czy możesz wyjaśnić na forum o jakie ci kolejne karnosądowe sprawy chodzi, jak już zaczęlaś ten wątek to odpowiedz.Ten wyrok pewnie nie jest jeszcze prawomocny! więc czy twoja radość nie jest przedwczesna?
      • anianbytom Re: czytodobrze czy możesz wyjasnić 08.02.11, 09:46
        Pewnie pani ma na myśli pana Domżalskiego,który nie wykonał prawomocnego wyroku.Sąd sądem,a sprawiedliwość musi być po naszej stronie.
        • skalar2011 Re: czytodobrze czy możesz wyjasnić 08.02.11, 16:53
          myślalem o tych ktorzy myślą ze są ponad wszelkim prawem mają to gdzieś radny D jeszcze z diety nie zaoszczędził na wykonanie wyroku widać.
    • skalar2011 Re: czytodobrze czemu milczysz? 07.02.11, 23:05
      czytodobrze dlaczego nagle zamilklaś? zero wyjaśnień? czekamy napisz coś konkretnego
      • 1sally Re: czytodobrze czemu milczysz? 08.02.11, 06:47
        skalar na temat braku kręgosłupów możesz pogadać z nick_na_raz. ONA wie o co chodzi, znajdziecie wiele wspólnych tematów:) A PRAWDA I TAK ZAWSZE ZWYCIĘŻA:):):)
        a to dopiero początek! miłego dnia skalarku :)
        • nick_na_raz Re: czytodobrze czemu milczysz? 08.02.11, 08:15
          na razie sally, to zwycięża podłość i głupota. ale, cytując cię, to dopiero początek.
          • sukiero Re: czytodobrze czemu milczysz? 08.02.11, 09:08
            A mnie przypomina to -TO jaki by nie był wynik niezawisłego sądu to i tak znalazłby sie ktoś niezadowolony.

Pochwalcie się ile to spraw przeciwko miastu i jej pracodawcy wygrał sam były już zainteresowany?
            • sukiero Re: czytodobrze czemu milczysz? 08.02.11, 09:11
              Krótsze i bardziej wyraziste
              • waple Re: czytodobrze czemu milczysz? 08.02.11, 09:33
                Co do naszego prawa, to dajmy sobie spocznij.Były senator wpłacił 3 mln, pln. i był wolny.Mało tego znowu jest senatorem a w tv trąbią,że grozi mu nawet 10 lat.To co to za prawo, wstyd.A co do niezawisłości, to też mam wątpliwości,przekonałem się na sobie.A to tylko z tego powodu,że nie miałem kasy na adwokata i stroną był prawnik.Takie odwołanie kosztuje, co mi sąd oświadczył na sprawie.Sprawa była prosta a 5, czy6 spraw wyznaczano. Teraz już wiem po co, aby to zagmatwać a człowiek wobec tej maszyny jest bezradny. Zostało mi jeszcze, odwołanie do Prezydenta RP. Zorientuję się, czy to też nie kosztuje krocie i tak zrobię.Ja nie twierdzę,że tak było z obecną Prezydent. Pozdro.
              • skalar2011 Re: do sukiero 08.02.11, 16:48
                skoro czytodobrze zamilkla a ty puszczasz filmiki z dokładnie zgodne z waszym panowaniem,
                ,,ruda jest nasza tylko dla nas,, to może nas uświadomisz o szczegółach sprawy , ile sama sobie wypłaci odszkodowania i z jakich pieniędzy gdy w kasie miasta tak pusto.
                Super sprawa pozwany sam sobie wyplaci ale cyrk!
                • 1sally Re: do sukiero 08.02.11, 17:22
                  drogi skalarku cyrk skończył się 6 grudnia:) teraz nowa Prezydent powoli odbudowuje te pocyrkowe zgliszcza:) cyrkiem można było nazwać zwolnienie Pani Dziedzic i brednie, które ludzie AS opowiadali w Sądzie.
                  • skalar2011 Re: do sally 08.02.11, 17:51
                    kobieto czy ty wypisujesz te bzdury bo w nie wierzysz,czy też tak dziękujesz za nowo otrzymane stanowisko - zawsze wierna chociaż mierna i piszesz z pewnego polecenia?
                    Sally czy ty przypadkiem nie siedzialaś pod stolem w sądzie bo inaczej skąd możesz wiedzieć co i kto zeznawał a może jesteś jasnowidzem? Jeśli tak to otwórz gabinet i wywróż temu nieszczęsnemu miastu kiedy znowu odżyje.
          • 1sally nick_na_raz 08.02.11, 17:25
            podłość i głupota powiadasz... hmm na szczęście nie króluje, ale wydawało jej się że króluje od momentu zwolnienia Pani Dziedzic. A tu się rypło na całego Wasze towarzycho wzajemnej adoracji!
            • skalar2011 Re: sally kobieto opanuj się 08.02.11, 17:59
              co się tak podniecasz czyżbyś miala obiecaną ekstra premię za klepanie paluszkami tych hymnów, będzie problem kasa ponoć ekstra pusta- chyba że zarezerwowana dla waszego towarzystwa adoracyjnego jakaś rezerwa budżetowa.
              • sukiero fenomen polskiego "prawa" 08.02.11, 21:50
                Widzisz, to jest właśnie fenomen naszego prawa gdzie osoba fizyczna piastująca urząd odpowiada jedynie za finanse z czego szczególnie za rozporządzanie nimi. Decyzje zaś a odpowiedzialność za nie ponosi stanowisko czyli Prezydent. Doszukując się powiązań, wypłat itd. niestety, zgodnie z wyrokiem sądu Prezydent Miasta Ruda Śląska jako pracodawca zobowiązany jest/będzie do wypłaty zasądzonego odszkodowania osobie fizycznej. To, że osoba fizyczna w drodze swoich działań objęła urząd dalej stanowisko Prezydenta Miasta ma sie nijak do jej wypłaty i należne miasto wypłaci. Skąd wziąć pieniądze? -Szczególnie powinni zapłacić Ci którzy tak ochoczo popierali byłego już pana. Za te decyzje powinien ktoś odpowiedzieć - no ale w Polsce - prawdziwy Polak stoi na stanowisku do samego końca (swojego lub stanowiska)
                • serio333 Re: fenomen polskiego "prawa" 08.02.11, 22:07
                  kilkadziesiąt ludzi (.) zwolni i trochę kasy się znajdzie
                  • sukiero Re: fenomen polskiego "prawa" 08.02.11, 22:16
                    Cały czas boli cię słowo "zwolni" "znajdzie".
                    Powiedz mi gdzie były twoje troski gdy się to całe piwo warzyło ?
                    • sukiero Porażka Stani na całą Polskę 08.02.11, 23:06
                      I wszystko jasne!!! <
                      • g-48 Re: Cukierko 09.02.11, 10:25
                        Podniecasz sie i tyle.Raz mialem sprawe w sadzie za wypadek.Prosta sprawa kierowca samochodu dostawczego w podeszlym wieku wlaczyl wsteczny bieg i uszkodzil mi zderzak. policja uwazala ze ja mu wjechalem do tylka bo mial swiadka do ktorego przyjechal.
                        Sprawe przegralem.Jeszcze na sali sadowej spytalem sie mojego adwokata "Gdzie tu sprawiedliwosc?" on popatrzyl w okno i powiedzial "tu jest skazanie a sprawiedliwosc jest w niebie" i popatrzyl wymownie w niebo.
                        Dla tych co sie ciesza z mojej porazki to za rok byla rozprawa z powodztwa cywilnego i zebralem odszkodowanie od sprawcy a zaraz po pierwszym sadzie z mojego AC a wiec podwojnie.
    • skalar2011 Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 09.02.11, 10:11
      nie wiem dlaczego czytodobrze tak nagle zamilkła chciałbym tu na forum przeczytać jaką kwotę odszkodowania sobie zażyczyla bo to przecież my jako mieszkancy tego miasta ją jej zaplacimy a kasa ponoć dalej pusta.
      • nick_na_raz Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 09.02.11, 11:54
        Tu jest skalar wszytsko, łącznie z kwotą roszczenia-
        katowice.gazeta.pl/katowice/10,98476,9076175,Prezydent_Rudy_Slaskiej_otrzyma_odszkodowanie_za_bezprawne.html
        • zbychu-fajny Od nowa to samo 09.02.11, 22:23
          A mnie śmieszą wasze roszczenia: oczekujecie, że pani prezydent zrzeknie się kasy? Do tego trzeba by klasy, a tu nasza malutka, prowincjonalna Ruda, na tę miarę mamy prezydentów i ich doradców (m.in. wielkiego ekonoma, wiewióra, który umie tylko podpowiadać kogo skąd wykopać). Natomiast nadal nie znamy ani jednego pomysłu nowej władzy na uzdrowienie sytuacji, którym tak przedtem chwaliła się ta pani. Oszczędności na sprzedaży aut, to trochę mało. Natomiast jakoś nie widać ani połączenia krytykowanych spólek (Np. inkubatora i Parku), nie widać oszczędności w wydatkach na tubę ratuszową - ba, nadal wydawany jest Kurier, nadal nie ma konkursów a w miejsce zwolnionych przyjmuje sie jak wcześniej - znajomych. To jak pani prezydent: od nowa to samo? Stać nas na te gazetki i stanowiska? Ach wiem, zwolnienia i oszczędności dopiero się zaczną. Założę się, ze dziwnym trafem w gronie znajdą się świadkowie zeznający przeciwko pani w procesie. Klasa, że hej!
          • baba2 Pani Dziedzic wygrała z Panią prezydent Dziedzic 10.02.11, 06:32
            czyli wygrana polega na tym że Pani prezydent Rudy Śląskiej doznała pierwszej porażki w mieście, przegrała sama z sobą.
            Stroną w sporze z Panią Dziedzic jest Urząd Miasta reprezentowny przez pełnomocnika Urzędu.
            Wygrana Pani Dziedzic polega na braku przeciwnika.
            Nie jestem wrogiem Pani Dziedzic ,ani nie wiem o co walczyła,ale forumowiczów ponosła fantazja.
            • sukiero Re: Pani Dziedzic wygrała z Panią prezydent Dzied 10.02.11, 08:23
              baba2 napisał:

> czyli wygrana polega na tym że Pani prezydent Rudy Śląskiej doznała pierwszej p
              > orażki w mieście, przegrała sama z sobą.
              > Stroną w sporze z Panią Dziedzic jest Urząd Miasta reprezentowny przez pełnomoc
              > nika Urzędu.
              > Wygrana Pani Dziedzic polega na braku przeciwnika.
              > Nie jestem wrogiem Pani Dziedzic ,ani nie wiem o co walczyła,ale forumowiczów
              > ponosła fantazja.

Ale ty głupoty gadasz.
              We wszystkim bierze udział stary Prezydent - to on sie tłumaczy ze swoich decyzji.
              • nick_na_raz Re: Pani Dziedzic wygrała z Panią prezydent Dzied 10.02.11, 09:47
                "Ale ty głupoty gadasz.
                We wszystkim bierze udział stary Prezydent - to on sie tłumaczy ze swoich decyzji."

w czym ten udział niby bierze? baba ma rację-tak jak napisałam wcześniej p. Dziedzic jest obecnie jednocześnie powódką i pozwanym. Gdyby była mowa o apelacji, to musiałaby ona sama (jako przedstawiciel miasta) ja złożyć, apelację na...własną wygraną oczywiście. ale tobie to oczywiście nie wydaje się absurdalne?
                • sukiero Dla Was oczywista oczywistość nie jest do przyjęci 10.02.11, 11:05
                  Powodem odwołania ze stanowiska były zarzuty z którymi powódka zgłosiła sie do sądu. Sąd po analizie i przesłuchaniu świadków ODDALIŁ zarzuty pozwanego.
                  Dla was oczywista oczywistość nie jest do przyjęcia.

Jakby to powiedzieć - trafia kosa na kamień.
                  Jedynym argumentem Za widoczną uczciwością p. Grażyny Dziedzic jest nie podnoszenie odszkodowania. Czyli nie skarżenie wyroku.
                  • nick_na_raz Re: Dla Was oczywista oczywistość nie jest do prz 10.02.11, 11:18
                    widzisz, wyroku nie widziałam i nie wiem jakie jest jego uzasadnienie, jednak wiem jedno - fakty podane w naszych zeznaniach wyczerpywały znamiona mobbingu, dlatego sprawa jest co najmniej zastanawiająca. a skutki takiego wyroku niebezpieczne.
                    • 1sally Re: Dla Was oczywista oczywistość nie jest do prz 10.02.11, 16:04
                      "fakty" powiadasz, które zeznawaliście:) dla Was samo słowo praca jest równoznaczne z mobbingiem - TO SĄ FAKTY! Dbacie o siebie, o swój stan emocjonalny psychiczny ( nie mnie oceniać czy skutecznie) , żeby się nie przeciążyć zapominając do czego zostaliście powołani! Zastanawia Cię wyrok jaki Sąd wydał? - w końcu!!! tylko trochę za późno na zastanawianie się. Skutki wyroku mogą być niebezpieczne?? hmm.... pewnie tak, dla osób, które pod przysięgą zeznawały kłamstwa, ale to nic nowego - żaden nowy przepis. Nie wiedziałaś o tym?
                  • baba2 Re: Dla Was oczywista oczywistość nie jest do prz 11.02.11, 06:38
                    sukiero napisał:

> Powodem odwołania ze stanowiska były zarzuty z którymi powódka zgłosiła sie do
                    > sądu. Sąd po analizie i przesłuchaniu świadków ODDALIŁ zarzuty pozwanego.
                    > Dla was oczywista oczywistość nie jest do przyjęcia.
                    >
                    > Jakby to powiedzieć - trafia kosa na kamień.
                    > Jedynym argumentem Za widoczną uczciwością p. Grażyny Dziedzic jest nie podnos
                    > zenie odszkodowania. Czyli nie skarżenie wyroku.
                    Nie kwestionuję wyroku,pozwu ,racji, prawdy w sprawie bo nie wim kto ma rację.
                    Piszę tylko merytorycznie fakt kto jest kim w tej sprawie i kto kogo reprezentuje.
                    Może wyjasni to nowy v-ce prezydent ,jest prawnikiem?
              • baba2 Re: Pani Dziedzic wygrała z Panią prezydent Dziedz 11.02.11, 06:32
                sukiero napisał:

> baba2 napisał:
                >
                > > czyli wygrana polega na tym że Pani prezydent Rudy Śląskiej doznała pierw
                > szej p
                > > orażki w mieście, przegrała sama z sobą.
                > > Stroną w sporze z Panią Dziedzic jest Urząd Miasta reprezentowny przez pe
                > łnomoc
                > > nika Urzędu.
                > > Wygrana Pani Dziedzic polega na braku przeciwnika.
                > > Nie jestem wrogiem Pani Dziedzic ,ani nie wiem o co walczyła,ale forumow
                > iczów
                > > ponosła fantazja.
                >
                > Ale ty głupoty gadasz.
                > We wszystkim bierze udział stary Prezydent - to on sie tłumaczy ze swoich decyz
                > ji.
                Pan Andrzej Stania przed wyborami był stroną w sporze jako przedstawiciel pracodawcy jako Prezydent miasta który zwolnił Panią Grazynę Dziedzic.Dlatego był przesłuchiwany.
                Po wyborach to prezydent Grażyna Dziedzic reprezentowała stronę w sporze z Panią Grażyną Dziedzic.
                • gejsza10 Re: Do baba2 12.02.11, 21:45
                  I taka jest prawda, ze p. Dziedzic sama wyplaci sobie "odszkodowanie" z tak biednej finansowo kasy miejskiej.Jest to parodia , jakiej nie bylo !Arogancja, zadufanie wziely gore.Ta pani dopiero pokaze co potrafi.Wszystkie jej obietnice przedwyborcze to klamstwo, był to chwyt , aby dorwac sie do stolka. Niestety garstka ludzi naiwnych sie nato zlapala. I co teraz razem z rowerkiem smieją sie z nich, juz nie do nich. Klamstwo ma krotkie nogi, w tym wypadku szybko wyszlo!!
                  • skalar2011 Re: Do baba2 12.02.11, 22:54
                    jedno mnie w tym wszystkim zastanawia dlaczego to wyrok ogloszono już po wyborach, czy cały sąd się pochorowal i wyrok nie mogl zapaść wcześniej wtedy uwierzylbym w jego moc.
                    Tak się składa że znam wielu zeznających w tym procesie ludzi,są pracowici,uczciwi i nigdy nie uwierzę że ich pełne zeznania dotyczące mobingu i nie tylko pozwoliły sądowi wydać taki wyrok, moim zdaniem żenada, ty sally te obrażliwe epitety powinnaś zastosować dla siebie i waszej ferajny.Wasze towarzycho wie jak zarobić i się nie narobić.
                    • 1sally Re: Do baba2 13.02.11, 16:57
                      pracowici i uczciwi powiadasz... :) widać zenania pracowitych i uczciwych nie przekonały Sądu. To że ktoś opanował sztukę przemawiania i manipulacji nie oznacza że wszyscy się na to nabiorą. Na Sąd jak widać to nie działa:) ilość jadu jaka poszła w powietrze mogłaby zatruć pół Sądu:)ale widać i na to Sądy są odporne. I znowu Skalarku nie możesz się nie narobić żeby zarobić. Tu Cię boli!
    • skalar2011 Re: I co Państwo na to? Podważycie wyrok Sądu? 16.02.11, 21:02
      Sally chciałbym cię widzieć przy pracy ale takiej uczciwej , prawdziwej i efektywnej a nie tylko przy stwarzaniu ,,dobrego wrażenia ,,że coś tam robisz .Chyba że twoja praca polega na pisaniu na forum tych idiotycznych tekstów od których mnie i jeszcze wielu aż mdli tu jesteś akurat bardzo efektywna szkoda tylko że tak głupio i wazeliniarsko. Czyżby znowu jakaś premijka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka