Dodaj do ulubionych

Fachowa robota

24.03.11, 19:56
Targi, przepychanki, afery… Wreszcie dobra (podobno) wiadomość: halembski „pałacyk” jest własnością miasta. Rozpoczęto remont i przystosowanie obiektu do służby mieszkańcom. Początek prac jakoś się „ślimaczył’, ale w końcu coś widać. Niestety – widać mizerię i bezradność miejskich służb. Worki pieniędzy wydano (i wydaje się) na promocję miasta. Rozbijanie baloników koparką, bilboardy z wizerunkiem naszego „rynku” na złość Uszokowi w Katowicach, czy zdjęcia „szczęśliwych rudzian”, obywateli „zielonego miasta”. A tutaj szansa na promocję prawdziwą zostaje zmarnowana.
Przypomnę historię tego budynku:

www.jankolodziej.neostrada.pl/pa%C5%82acyk.html
A teraz, w ramach „OdNowy” zabytek otrzymuje dach ze zwykłej blachy. Okna rodem z najgorszych chyba manufaktur – ohydne, białe plastiki, za które poprzednik naszego konserwatora piętnował nawet lokatorów familoków. Jakoś mnie to jednak nie dziwi. Obecnie nie ma już miejskiego konserwatora zabytków, jest tylko pracownik wydziału architektury. Czyli tak przechowywany p. Urbańczyk podlega temu, kogo miał pilnować i naciskać w zbożnym dziele ochrony naszego dziedzictwa kulturowego. Takie jakby kazirodztwo. Ten „ktoś” miał zresztą podobno dość nieprzychylne opinie, ale Pani Prezydent wzięła go pod własne skrzydełka.
Zamiast zabytku, dumy miasta i mieszkańców, szykuje się nam więc erzac. Czuwają nad tym zatem: erzac – nadzór inwestorski, erzac-konserwator, erzac- nadzór architektoniczny, dalej wymieniał nie będę. Pozostała chyba jedynie modlitwa, by budynku nie oklejono styropianem. Bo wybrana w dziwaczny sposób do tego remontu firma tak lubi.
Obserwuj wątek
    • kapioh1 Re: Fachowa robota 24.03.11, 20:39
      Ha, ha, ha, widziałem te okna. One są piękne niczym "fraszki" VonTromby, typu "Niych błyszczy dworyk Donnersmarcka we biołych uokiyn smarkach". Jakoś nie widzę tu wypocin mojego ulubieńca, czyżby blaszano- plastikowe dzieło władzy trafiało w jego wysublimowane gusta? No to jak, VonTromba?
    • baba2 Re: Fachowa robota janakołodzieja 24.03.11, 23:24
      Chciałem podziękować Panu za ciekawy artykuł o pałacyku halembskim.Mieszkam w mieście gdzie się przewinęło tylu wspaniałych ludzi a tak mało o nich wiem.
      Dziekuję.
    • barretta Re: Fachowa robota 25.03.11, 08:18
      SIWZ przygotowano przed sądnym listopadem - by, jako jeden z droższych krupnioków wyborczych pokazać że się coś robi. Efektem tego krupniok będzie nam zgagą wychodził.
      ZG Halembski górą :)
    • g-48 Re: Fachowa robota 25.03.11, 09:24
      Raz tez dziekuje za historie.
      Co do Zameczku to mysle ze szybko zabezpieczyc przed niszczeniem i zagospodarowanie to jest zaraz i natychmiast ale wiadomo w Polsce prowizorki zachowuja sie najlepiej.
      Nie chcialbym byc zlym prorokiem ale chyba prawa wlasnosci nie sa do konca wyjasnione i mam obawy ze jak zameczek bedzie fertig to zglosi sie jeden von i powie no to jest moje.
      • kapioh1 Re: Fachowa robota 25.03.11, 10:31
        g-48 napisał:
        "Nie chcialbym byc zlym prorokiem ale chyba prawa wlasnosci nie sa do konca wyjasnione i mam obawy ze jak zameczek bedzie fertig to zglosi sie jeden von i powie no to jest moje."

Nie bój nic, po remoncie wykonanym pod nadzorem Pani Naczylnik nikt przy zdrowych zmysłach się nie zgłosi. Dobrze, że nie ma tam balkonów, albowiem, jak uczy doświadczenie spadłyby zaraz po odbiorze. Słyszałem tez o pewnej willi gdzie wyszabrowano wszystko, co zabytkowe, gdyż... nie spełniało NORM. Gdyby Wydział Spadających Balkonów remontował Wawel, to zamiast renesansowych parkietów leżałyby płytki gresowe z "Castoramy".
        Po tym remoncie zgłosi się ino Rytter VonTromba und Halymbskiy Zadupie, co to jego fraszki pasujom jak chycony krupniok do gorzoły flaszki. To do niygo kupiyli te blank biołe uokna. Przeca bioły plasik wynaloz Donnersmarck. VonTromba mo takie w doma, to wiy :))))
        • jankolodziej Re: Fachowa robota 25.03.11, 15:25
          "Słyszałem tez o pewnej willi gdzie wyszabrowano wszystko, co zabytkowe, gdyż... nie spełniało NORM."
          Dobrze słyszałeś, ale to jest duży przejaw obywatelskiej troski tyrającej na paru etatach Pani Rozalii.
        • g-48 Re: Fachowa robota 25.03.11, 18:35
          pl.wikipedia.org/wiki/Florian_Henckel_von_Donnersmarck
          Dalem tu link do jednego z spadkobiercow.Wierz mi ci ludzie sa tak wyuzdani ze jezeli dojda do nich sluchy o jakies posiadlosci to nie omieszkaja sie o nia upomniec.
          Nie wiem czy znacie historie Habsburgow.
          pl.wikipedia.org/wiki/Habsburgowie
          Po 1918 rodzinie tej zabroniono przebywanie na terenie Austrii ale dosc czesto widac jednego z tej dynastii jako parlamentarzysty UE. Zwiedzajac raz Kaiservilla w Bad Ischl
          de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Kaiservilla_Bad_Ischl.JPG&filetimestamp=20060831161946
          naraz przelatuje dwoch panow "Bitte machen Sie Platz ich bin der Besitzer des Hauses" twarz byla mi skads znajoma tak poznalem tego parlamentarzysty ktorego do Austrii wpuscili przed 2latmi do Austrii.
          A wiec z ta wlasnoscia to bym byl ostrozny kapioh.
          • jankolodziej Re: Fachowa robota 25.03.11, 19:58
            Przyznaj się, czegoś się najadł? Ale kilka ciekawostek:
            Donnersmarckowie są protektorami gimnazjum w Świerklańcu.
            Nieraz tu byli, nieraz ludzie stąd ich odwiedzają.
            Ich powrót byłby nawet pożądany ;-) Na pewno radziliby sobie lepiej, niż tabuny prezydentów miast i innych" wizjonerów".

www.montes.pl/montes27/montes_03.htm
            www.rtsk.pl/glos/index.php?dzial=1&artykul=6&wydanie=363
            Poczytaj też to:

www.jankolodziej.neostrada.pl/karton.html
            • g-48 Re: Fachowa robota 25.03.11, 21:27
              Ich powrót byłby nawet pożądany ;-) Na pewno radziliby sobie lepiej, niż tabun
              > y prezydentów miast i innych" wizjonerów".
              Nie znam Donesmarkow tak tylko napisalem ze ten Habsburg na mnie dobrego wrazenia nie zrobil chociaz ma na Zachodzie dosyc dobra prase.
    • hepik1 Re: Fachowa robota 28.03.11, 11:48
      jankolodziej napisał:

>Pozostała chyba jedynie modlit
      > wa, by budynku nie oklejono styropianem. Bo wybrana w dziwaczny sposób do tego
      > remontu firma tak lubi.

Wyglada ,ze jesteś małej wiary i Bóg Twojej modlitwy nie wysłuchał ;)
      1/4 juz styropianem obłożona.
      • jankolodziej Re: Fachowa robota 28.03.11, 17:39
        Widać modlitwa była mało żarliwą. Swoją drogą, to teraz widzę rzeczywistą wartość Łukaszka, poznaję rudzką szkołę renowacji zabytków, i prawdziwe intencje Pani Prezydent - okleić styropianem, odpicować, ewentualnie zwalić na poprzedników.
        Odnotujemy w annałach!
        • kapioh1 Re: Fachowa robota 29.03.11, 09:35
          A tyle było pierdzielenia i srania, jaki to wieeelki zabytek, wybitne dzieło, najstarszy, najpiękniejszy i inne takie. To po co miasto przejęło kolejną nic nie wartą budę? Mogła sobie tą budę spółdzielnia sprzedać w pierony. A ja już prawie byłem przekonany o wybitności tego "pałacyku" i jego odwiecznej zabytkowości. Ba! O konieczności przejęcia w imię ratowania. Czyli jesteśmy w dupie.... upadłe miasto będzie musiało zapłacić za remont i utrzymywać kolejnego wrzoda. No bo przecież zabytek to nie jest, skoro blacha, biały plastik i styropian go zdobią. I co na to mój ulubiony "Ekspyrt ze Zwionzku Górnoślonskigo", niejaki VonTromba? Nie pierdzi na alarm????
          • jankolodziej Re: Fachowa robota 30.03.11, 19:59
            www.silesia24.com.pl/blog/henryk-mercik/1/mydlenie-oczu/1291.html
            • erudzianka Re: Fachowa robota 30.03.11, 20:34
              A co na to nasi radni? Znowu o niczym nie wiedza ? Przecież taka dewastacja to kryminał prawda? Czekam na wyjaśnienie od kompetentnych osób w tej sprawie.
              • gejsza10 Re: Fachowa robota 30.03.11, 21:14
                Takie wlasnie są exdzialania "wybitnych fachowcow" ODNOWY, na czele z pania prezydent!
            • w36 Raś robi dym 30.03.11, 22:31
              jankolodziej napisał:

>
              rel="nofollow">www.silesia24.com.pl/blog/henryk-mercik/1/mydlenie-oczu/1291.html

I znowu krokodyle łzy rasiowca Mercika ;)

A dlaczego Mercik i jego koledzy udają ślepców w sprawie zniszczeń tego zabytku:
              katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,5279788.html

Tam Mercik był obecny. Pisał nawet kiedyś jakąś pracę na temat tego budynku a teraz populistycznie rozrabia jak byle propagandzista rasiowy.

Napisz może dlaczego Raś tak konsekwentnie milczy w sprawie tej bramy i muzeum. Tum bardziej że łączy się ze sprawą Meiera, ulubionej postaci dla Raś?
            • broneknotgeld Re: Fachowa robota 31.03.11, 00:38
              jankolodziej napisał:

> www.silesia24.com.pl/blog/henryk-mercik/1/mydlenie-oczu/1291.html
              Hmm, tyn "atak" na mie "szarego rudzianina" richtig źle świodczy ło autorze tekstu.
              Zamiost czepiać sie wykonawcy, nadzoru, czepio sie kogoś kerymu dobro tego dworka leży na sercu niy łod dzisioj.
              Janek, ciesza sie żeś zwrocioł uwoga na dworek i dziynki Ci za to, bo przeca niy było Twojom intyncjom tykać sie mie - jednak szkoda, że ktosik Cie niycnie wykorzystoł do "ataku" na moja osoba.
              Trzim sie.
              • broneknotgeld Re: Fachowa robota 31.03.11, 01:02
                Swojom drogom tyn "kapioh-konserwator" tyż poradzi zodziwić, choć może sie sparzyć.
                • kapioh1 Re: Kaj mosz "brif" uotwarty, angyjberze? 31.03.11, 08:40
                  broneknotgeld napisał:
                  "Swojom drogom tyn "kapioh-konserwator" tyż poradzi zodziwić, choć może sie sparzyć."

Ua ha ha.... Ty się bawisz w szpiega, Notgeld :)) Ale Klossa z ciebie niy bydzie, co najwyżej przaśny Kłos- Kłosowski.

A jednak po tym tekście Mercika żeś sie uodezwoł, trocha niyskoro i niy w temacie.... Że tyż niy ma ci gańba.... Zamiast sam drzistać i uodgrzywać chycone wontki, tyś mioł mieć już narychtowany, jak to godosz "Brif uotwarty do Pani Pryzydynt we sprawie zniszczynio Dworku Donnersmarcka". Mosz taki "brif"? Jak niy, to pisz, a niy zwalej cołki roboty na Kołodzieja, angyjberze.

• broneknotgeld Re: Fachowa robota 31.03.11, 14:18
              jankolodziej napisał:

> www.silesia24.com.pl/blog/henryk-mercik/1/mydlenie-oczu/1291.html
              No i widzisz Janek - tekst jak tekst, Miasto jednak przejyło dworek i jakiś geld na remont przeznaczyło - jeszcze za kadyncji Stani. To co sie dzieje terozki już Stani bezposrednio niy łobcionżo, choć jako rajca winiyn tyż możno bić na alarm.

Ciekawo jest jednak socjotechnika zastosowano przez autora tekstu na blogu - we kero zresztom uparcie brnie. Ano, konserwator zabytkow biere swoje wynogrodzynie i za to łodpowiado, stond tyż i szary obywatel może mu wytknońć "grzych zaniychanio".
              Normalka.
              Inkszo sprawa że to szkryfnoł rajca sejmiku wojwódzkego, osoba publiczno, lokalny polityk.
              No coż - jo we tym widza yno gupota polityczno - nic wiyncy.
              • broneknotgeld Re: Fachowa robota 31.03.11, 21:27
                Hmm, widza że socjotechnika "kapioha-konserwatora" dali kwitnie na tym forum.
                No ja - tu normalka - "agyncik" tyż durś we formie.
    • pererec Re: Fachowa robota 31.03.11, 10:14
      jankolodziej napisał:

> Pozostała chyba jedynie modlit
      > wa, by budynku nie oklejono styropianem. Bo wybrana w dziwaczny sposób do tego
      > remontu firma tak lubi.
      >

Chyba jednak modlitwa to za mało.
      O wiele za mało.
      • jankolodziej Re: Fachowa robota 31.03.11, 15:46
        Więcej robić raczej jest niebezpiecznie, bo zza rogu zaraz jakiś W36 wyskoczy i będzie gadał o rasiowej propagandzie.
        H.Mercik zabrał głos jako fachowiec, i to z bagażem sporych dokonań. Przypadkiem należy do RAŚ, ale to nie powód by jego wystąpienie określać mianem propagandy.
        Ja mógłbym odwrotnie: wystąpienia W36 są mało merytoryczne, ale to wyłącznie propaganda antyrasiowa.

Sprawa bramy: na pałacyk były przeznaczone pieniądze. Teraz się je wykorzystuje w sposób skandaliczny. Na bramę , póki co - nie ma. I nie będzie - MOPS i podobne pożerają wszystko.
        Jest też demokracja. Jest tylu radnych ... Gdyby teraz jeden RAŚ zaczął nawoływać -W36 rychło okrzyknąłby to tanią propagandą. Sam nic nie zrobi, ale jak już ktoś coś zacznie, to od razu przykleja łaty.
        • w36 Re: Fachowa robota 03.04.11, 05:59
          jankolodziej napisał:

> Sprawa bramy: na pałacyk były przeznaczone pieniądze. Teraz się je wykorzystuje
          > w sposób skandaliczny. Na bramę , póki co - nie ma.

Hmmm... Ty rządzisz rudzkimi pieniędzmi? Bo chyba coś przeoczyłem.

A co do udziału Raś w sprawie bramy, to konkretnie chodzi o jego konsekwentne milczenie w tym temacie. Nie wymagam by Raś za tym biegał jak oszalały ale niech nie udaje ślepego.
          Widziałeś ile razy zahaczałem Leona, bo to on tak szalał z tym Meierem itp., a to bardzo z tym powiązany temat. I co? I nic. Wyraźne omijanie tematu.

Ostatnia wypowiedź jakiegokolwiek rasiowca na temat bramy to entuzjastyczna wypowiedź Mercika dla Wyborczej, przy okazji publicznych zapewnień przedstawiciela Huty Pokój o tym muzeum, a konkretniej o konieczności zabezpieczenia przed zimą, by ten budynek nie podzielił losu laboratorium.

Ale jakoś od tego czasu Mercik i reszta rudzkiego Rasiu zapomniała że coś takiego mamy w mieście. A Mercik akurat zna ten obiekt doskonale. Był tematem jego opracowań.

Stan obecny bramy jest opłakany. Nic nie zostało nawet zabezpieczone. Drastycznie przybyło dziur w dachu. Drzewo rosnące w konstrukcji dachu ma się świetnie, lada moment wypuści liście.

Dlatego tak razi mnie koniunkturalizm płaczliwych wystąpień Mercika, skoro jednocześnie uprawia strusią politykę w stosunku do innych zabytków i to takich które sam dobrze zna.
          Ale dlaczego? Nie mają wystarczających wartości propagandowych dla Raś, czy dlatego że poruszanie tematu ich niszczenia psuje czyjeś prywatne interesy?

A tak a propos.
          Widziałeś może jak wygląda od niedawna była remiza zakładowej straży pożarnej HP?

• jankolodziej Re: Fachowa robota 03.04.11, 18:00
            "przy okazji publicznych zapewnień przedstawiciela Huty Pokój o tym muzeum"
            Czyli Mercik przyjął zapewnienia HP i ściśle współpracującego z nią UM za dobrą monetę. I co? Jak to zawsze w kręgu polskiego władztwa bywa. Mercika "spuścili" do Chorzowa, HP pokozała goło rzić - widno za mało płotow UM kupił.
            Czy tylko RAŚ pozostał do nawoływania o realizacji obietnic? Skoro nikt inny nie ma odwagi to spróbujemy.
            Gregor, jeszcze jedno: odejście Mercika przerwało realizację dobrze dotąd toczących się spraw. Teraz Chorzów ma sukcesy - nam pozostaje syf, niszczenie zabytków (w tym już wyremontowanych - patrz Szyb Mikołaj!), i głupkowate komentarze leniwych, ale pyskatych antyrasiowców.
            • w36 Re: Fachowa robota 04.04.11, 20:40
              jankolodziej napisał:

> Czy tylko RAŚ pozostał do nawoływania o realizacji obietnic?

Nie chodzi nawet o te obietnice.
              Chodzi o te całe rasiowe udawanie troski o śląskie dziedzictwo. Tu niby Mercik taki zapłakany o tem halembski dworek, a jednocześnie, on i jego koledzy konsekwentnie omijają sprawę niszczejącej hutniczej bramy.
              Jak już Mercik pisze o tym dworku (choć to nie jego służbowy interes), to niech też napisze o niszczejącej bramie, którą zna doskonale. Jeśli się oczywiście poczuwa do wizerunku, który mu wykreowano.

• big_anonim Re: Fachowa robota 07.04.11, 23:33
      Widzę, że następny wszechwiedzący budowlaniec się ujawnił. Czemu każdy obywatel "Kochlowic" co mo dziura w dupie to wydaje mu się że na wszystkim sie zna. Powiem Ci jedno, weź ty się chłopie lepiej za klejenie tych swoich lokomotywek, a nie pisz pierdół jak nie masz pojęcia i rozeznania w temacie. Gdzie ty widzisz blacha na dachu człowieku? Poza tym jaki nadzór architektoniczny?-takiego tworu nie ma.
      • kapioh1 Re: Fachowa robota 08.04.11, 00:03
        Weź sie legnij na tym styropianie, Anonim. Tandeta za miliony. SYF.
        • big_anonim Re: Fachowa robota 08.04.11, 07:02
          Z tym styropianem to akurat dali d.... Ale to nie Łukaszek (bo nie miał takich uprawnień) zatwierdzał ten projekt tylko wojewódzki konserwator.
          • kapioh1 Re: Fachowa robota 08.04.11, 09:08
            No cóż.... To takie rudzkie! Najpierw pierdzielenie o tym, że mamy zabytek klasy Wawelu, dworek, pałac czy pałacyk. Potem miasto przejmuje obiekt a Pan Pryzidynt blebla w błyskach fleszy i na gazecin szpaltach o jego zabytkowości. No i na koniec wchodzi ekipa (zawsze ta sama...), która wszystko, co stare i ponoć takie cenne rozpierdziela młotami lub okleja styropianem, dokleja przybudówkę o urodzie targowego sztandu z kartoflami (spójrzcie do projektu!) i jest super! A "nojwiynkszy pszociel ślónskich zabytków" VonTromba się cieszy, bo ktoś na takie gó... dał publiczny "geld". Jak się przypatrzymy innym remontom i inwestycjom to można się zapłakać. A tak przy okazji, co z tym "rudzkim zomkiym" i pałacykiem czy domem karola Goduli? Czy ktoś pamięta jeszcze pajacadę na śniegu, gdzie matołki w przebraniach operetkowych udawały Godulę w imię tzw. "promocji miasta" a zabytkowe mebelki stały wetknięte w biały puch? I co wyszło z tego bicia śmierdzącej piany? NIC. ZERO. GÓWNO. Nikt ze szlachetnej fundacji nie odbudował ani domu Goduli ani "zomku" czy tez pałacu. Jak zwykle w Rudzie.
            • g-48 Re: A jo czekom kapioh.... 08.04.11, 10:39
              ...kiedy ci to prezydentka te wasze autoki (tfoj i zoroczka) umyje?
              • jankolodziej Re: A jo czekom kapioh.... 08.04.11, 15:50
                Drogi anonimie!
                "Wykonywanie prac związanych z architekturą obłożone jest wieloma przepisami prawnymi. Te nie różnią się zbyt wiele od tych, które są związane z normalnymi procedurami budowlanymi. Aby podjąć się prac nad zabytkowymi obiektami, koniecznie trzeba posiadać wiedzę z zakresu ochrony zabytków oraz posiadać specjalne zezwolenie. Takich przepisów jest dużo więcej, a spełnienie ich wszystkich graniczy niekiedy z cudem. Dlatego tez urzędową pieczę nad wszystkimi zagadnieniami spełnia nadzór architektoniczny. Wszelkie inwestycje powstają wtedy zgodnie z prawem i nie ma w związku z tym żadnych uchybień. Koniecznie trzeba tutaj dodać, że małe inwestycje nie wymagają takiego nadzoru, lecz duże jak najbardziej. Najgorsza pomyłka jaka może się zdarzyć to zaniedbania związane z wyglądem budynku. Kiedy wizja budynku jest inna, aniżeli przewidują to warunki zabudowy, wówczas konieczne będzie przeprowadzenie wielu zmian. To bardzo czasochłonne, ale przede wszystkim narazi na koszty inwestora. A tych przecież można uniknąć i przeznaczyć na zupełnie inne cele."
                A tak zupełnie na marginesie: wybudowałem sobie dom, doradzałem i pomagałem w budowie dwóch innych, remontów nie liczę. Posiadam też uprawnienia geodety i topografa, a blachę rozpozna nawet dzieciak.
                • broneknotgeld Re: A jo czekom kapioh.... 10.04.11, 00:41
                  Hehe - a mie jednak ciekawi "kapioh-konserwator".
                  To już polityczno destrukcjo czy "niydźwiedzio przisługa"?
                  Tak czy siak - boroczek.
                  • broneknotgeld Re: A jo czekom kapioh.... 10.04.11, 00:43
                    No ja - winiyn żech szkryfnońć "polityczno autodestrukcjo" - tak jest klarowni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka