Dodaj do ulubionych

Park wodny

28.04.11, 09:19

www.sferatv.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1205:park-wodny-ronie-w-oczach
Poczekamy i zobaczymy na sesji?
Ja ciągle jednak chciałbym wiedzieć na podstawie jakich dokumentów podjęto tą decyzję? Czekam również na tych radnych którzy tak ochoczo domagali się ujawnienia dokumentów i finansów jeszcze rok temu a dzisiaj milczą. Skudlik to nie moja bajka ale w tej sprawie go popieram.
Obserwuj wątek
    • g-48 Re:odpowiem ci krotko 28.04.11, 13:14
      Jezeli Park Wodny zostanie wybudowany w wersji okrojonej(nie znam starej wersji jak i nowej)
      to nie zarobi na siebie bo nie bedzie atrakcja dla miast osciennych. Z pewnoscia takie parki nie sa rentowne w rozumieniu biznesu za rentowne ale pozwalaja na odciagniecie ludzi od knajp do milego spedzenia czasu(tez w oczekiwaniu na prace) z rodzina.
      A tu znowu przyklady:
      To sa przyklady dochodowych
      www.youtube.com/watch?v=Ie_u9qpGoYw&feature=related
      Z spaniem gastronomia .
      Ten raczej dochodow nie przynosi przy 18% bezrobociu ale wziecie ma:
      www.youtube.com/watch?v=ybmX9gIKdh4
      Atu inne atrakcje w tym samym kompleksie
      www.sport-paradies.de/
      • zajec_pagadi Re:odpowiem ci krotko 28.04.11, 18:38
        Zorok pamiętaj, że najjaśniejsza Maryna jest jak dobry komunista. Jak mówi że nie da to nie da, a jak mówi że da to mówi. Jeszcze sie nie przyzwyczaiłeś, że jej dobrotliwość trzeba odbierać wspak. Mówiła,że nie wybuduje to właśnie buduje, mówiła że nie bedzie zwalniać no to zwalnia, mówiła że ściągnie inwestorów, postawi na fachowców, zaopiekuje sie zabytkami, zwiększy ilość miejsc pracy i.t.d., i. t.p. To więc dobrze wiesz co zrobi.
        • zoro333 Re:odpowiem ci krotko 29.04.11, 07:14

Zarajec jak wiesz „dobry komunista” szybko uczy się realnej gospodarki. W latach 90’ napędem rozwoju handlu i usług w mieście byli „dobrzy komuniści”. :)))
          Więc nie skreślaj tak z góry. Akurat te sprawy które wymieniłeś nie są najgorsze z punktu interesu miasta.
          PS.Wycofałeś się z dyskusji o ZAZie bo wiesz, że tam w krótkim czasie są dobre wyniki.
          Jednak tematem tego wątku jest OTI.
          • g-48 Re:odpowiem ci krotko 29.04.11, 10:17
            Zarajec jak wiesz „dobry komunista” szybko uczy się realnej gospoda
            > rki. W latach 90’ napędem rozwoju handlu i usług w mieście byli „d
            > obrzy komuniści”. :)))
            Ale Zoro komunisci nie musza sie uczyc oni to maja w genach rzerowanie na innych.
            A te zaklady handlowe ,uslugowe to komunisci na Rudzie Slaskiej swoimi nagonkami sprowadzili do parteru.
            Dobry komunista to jest martwy komunista.
        • hrabina_0 Re:odpowiem ci krotko 06.05.11, 20:17
          Zajączku a kogo Ci przypomina komunista, który mówił zawsze, że każdemu da ?? tylko zbytnio nie wiedział skąd to wsiąść i brał z kredytów ? Bo mi to coś mówi a co Tobie ?

zajec_pagadi napisał:

> Zorok pamiętaj, że najjaśniejsza Maryna jest jak dobry komunista. Jak mówi że n
          > ie da to nie da, a jak mówi że da to mówi. Jeszcze sie nie przyzwyczaiłeś, że j
          > ej dobrotliwość trzeba odbierać wspak. Mówiła,że nie wybuduje to właśnie buduje
          > , mówiła że nie bedzie zwalniać no to zwalnia, mówiła że ściągnie inwestorów, p
          > ostawi na fachowców, zaopiekuje sie zabytkami, zwiększy ilość miejsc pracy i.t.
          > d., i. t.p. To więc dobrze wiesz co zrobi.
    • rower444 Re: Park wodny 29.04.11, 08:53
      przypomnę że w swojej super-duper kampanii wyborczej najjaśniejsza starsza pani twierdziła że całe OTI przerobi na basen olimpijski z widownią , żeby ponoć koszty budowy obniżyć ....... no i widać ludzie dali się nabrać na ten porąbany kit .......
      • waple Re: Park wodny 29.04.11, 11:02
        OTI, to teraz nie porąbany kit a fakt. Byłem tam wczoraj, praca wre. To palowanie się skończyło, niweluje się teren w wykopie. Widzę teraz zbrojenie fundamentów i wyrastanie w górę tego obiektu. Było po czternastej a tu robota wre, nastąpiła we mnie mnie nadzieja,że może jednak się tam wykąpię. Pozdrawiam.
        • volwer Re: Park wodny 29.04.11, 19:19
          waple -czy zrozumiałes w końcu dalekosiężną ideę AS,zwiazaną z tym basenem?
        • waple Re: Park wodny 01.05.11, 08:40
          Oglądałem ostatnią sesję RM. Szanuję zdanie każdego i jego deklarację, ale. Radny Osmenda ostro zadeklarował, nie popierać kontynuacji OTI. Czyli w poprzedniej kadencji tak a teraz nie. Co się to zmieniło? Tyle pieniędzy w błoto i tylko w błoto? Trzeba by jeszcze dopłacać w milionach za likwidację i myśleć ,że jakoś to będzie? A, jednak się zmieniło, nie radny a v-ce szef RM. Ale gdzie konsekwencja?Ja nie byłem zwolennikiem, ale skończmy co zostało już rozpoczęte i takim kosztem.Byłem tam w sobotę, praca idzie i w dni wolne, dajmy szansę nowym władzom OTI. Teraz jak widzę postpy z dnia na dzień, pozytywne, jestem za kontynuacją a i p. Osmenda jako v-ce RM może zmieni zdanie. Ale trzeba się tam wybrać i zobaczyć co już jest i jakie zmiany zaszły w tak krótkim czasie.A obiekt typu OTI, jest Rudzie nie tylko potrzebny, ale i konieczny. No i nie ma co robić tragedi, ze spłatą, bo spłata po poprzedniej ekipie na początku jest dużo poważniejsza.Pozdrawiam.
          • jozefosmenda Re: Park wodny 02.05.11, 23:02
            Obejrzyj sobie Waple tą sesję jeszcze raz!
            To może zrozumiesz moje wystąpienie.
            A swojego zdania i zachowania w sprawie Aquparku na Halembie nie zmienię.
            • waple Re: Park wodny 03.05.11, 04:58
              jozefosmenda napisał:

> Obejrzyj sobie Waple tą sesję jeszcze raz!
              > To może zrozumiesz moje wystąpienie.
              > A swojego zdania i zachowania w sprawie Aquparku na Halembie nie zmienię.

Ja namawiał bym jednak do rewizji swoje stanowiska, może to tylko przekora a nie ciąg logicznego myślenia. Bo to inwestycja, dla nas , dla Rudzian i nie ma się co asekurować. Trzeba po prostu skosztować a nie mówić,żejuż niedobre. Pozdrawiam.
              • volwer Re: Park wodny 03.05.11, 07:48

> Ja namawiał bym jednak do rewizji swoje stanowiska, może to tylko przekora a ni
                > e ciąg logicznego myślenia. Bo to inwestycja, dla nas , dla Rudzian i nie ma si
                > ę co asekurować. Trzeba po prostu skosztować a nie mówić,żejuż niedobre. Pozdra
                > wiam.
                Waple przestań bajdurzyć jak po zakosztowaniu z drzewa wiadomosci złego i dobrego.Za długo stoisz w rozkroku-to niezdrowe i boli,a jak sie nie bedziesz asekurować ..to pękniesz gdzieniegdzie
                i kto wtedy bedzie dalej piał zachwyty nad Grażką Panującą ,tak wierno-poddańczo jak Ty??
                • waple Re: Park wodny 03.05.11, 12:03
                  volwer napisał:

>
                  > > Ja namawiał bym jednak do rewizji swoje stanowiska, może to tylko przekor
                  > a a ni
                  > > e ciąg logicznego myślenia. Bo to inwestycja, dla nas , dla Rudzian i nie
                  > ma si
                  > > ę co asekurować. Trzeba po prostu skosztować a nie mówić,żejuż niedobre.
                  > Pozdra
                  > > wiam.
                  > Waple przestań bajdurzyć jak po zakosztowaniu z drzewa wiadomosci złego i dobre
                  > go.Za długo stoisz w rozkroku-to niezdrowe i boli,a jak sie nie bedziesz asekur
                  > ować ..to pękniesz gdzieniegdzie
                  > i kto wtedy bedzie dalej piał zachwyty nad Grażką Panującą ,tak wierno-poddańc
                  > zo jak Ty??
                  Nie w moim stylu bajdurzyć, w rozkroku już nie stoję, bo jestem aktywny, wierny i poddańczy nie byłem i nie będę. A teraz do merytoryki. Halemba, dom kultury, kino, el. Halemba, częściowo już KWK Halemba zlikwidowane i jeszcze kilka innych mniejszych zakładów pracy zlikwidowanych. Co w tym czasie powstało, cztery markety. Powstaje w wielkich trudach park wodny.Miasto przekazało teren, uzbrojony teren, około 20 mln. pln. gwarantuje pożyczkę ponad 100 mln, pln. i wtedy kiedy budowa rusza z kopyta,sprawdzałem w dni wolne, wy nie? Konstrukcje na pewno gotowe , zapłacone i co? Te już wydane dziesiątki milionów w błoto? Czy tego nie szkoda? Moim zdanie to finisz a wy co? Co robiliście, gdzie byliście jak decydowały się losy budowy? Co znowu mamy słyszeć mądry polak po szkodzie. Moje zdanie, po tej argumentacji, trzeba to skończyć i dopilnować aby jak naj szybciej. Nigdy nie byłem wazeliniarzem, jestem bezpartyjny i nie muszę się nikomu podobać, a moja ocena wypływa zawsze z dokonań władzy. A jeszcze jedno, może Wy macie jeszcze jakieś inne wiadomości a ja o nich nie słyszałem to je rozwińcie i się nimi podzielcie. Ja natomiast nie żyję tylko pracą i kościołem i taki obiekt w tej dzielnicy by się przydał. Teraz Wy do dzieła! Miłego dnia.
                  • robertdebruss Re: Park wodny 03.05.11, 12:29
                    Niech budują, byle tylko dla korzyści mieszkańców. Oby tylko potem nie okazało się, że to znowu prywatny folwark do zatrudniania swoich pociotów, zwo-lenników, synków, córeczek i wszelkiej maści lizodupów. Jak teraz na początku jest to na każdym kroku widoczne i oby nie na końcu. Oby nikt nie musiał wam tego wygarnąć. Bo widać jak rażąco się zachowują nasi wybrańcy chodzący po krawędzi.
                  • w36 Re: Park wodny 03.05.11, 17:46
                    waple napisał:

> Powstaje w wielkich trudach park wodny.Miasto przekazało teren, uzbrojo
                    > ny teren, około 20 mln. pln. gwarantuje pożyczkę ponad 100 mln, pln. i wtedy ki
                    > edy budowa rusza z kopyta,sprawdzałem w dni wolne, wy nie? Konstrukcje na pewno
                    > gotowe , zapłacone i co? Te już wydane dziesiątki milionów w błoto? Czy tego n
                    > ie szkoda?

Bądź choć trochę mniej naiwny, waple. Naprawdę szkoda to Ci dopiero będzie, kiedy ta padlina finansowa będzie nam zżerać naprawdę wielkie pieniądze.

Czy to że przeciętny Rudzianin będzie jechał do najbliższego aqaparku, powiedzmy dziesięć a nie dwadzieścia kilka minut jest według Ciebie argumentem by przeciętna rudzka rodzina wspierała kwotą kilku tysięcy złotych, tą żałosną prywatę?

Czy Akceptujesz wynikające z tego obniżenie poziomu usług publicznych w Rudzie na najbliższe dwadzieścia kilka lat?

Pomyśl choć chwilę w szerszej perspektywie niż tylko widoku zza płotu Oti.

• jankolodziej Re: Park wodny 03.05.11, 18:12
                      "Czy Akceptujesz wynikające z tego obniżenie poziomu usług publicznych w Rudzie na najbliższe dwadzieścia kilka lat? "
                      To się nazywa partnerstwo publiczno-prywatne. Publiczne dyma prywatne na wszelkie sposoby, które "służą promocji miasta".
                      • rsoczewka Re: Park wodny 03.05.11, 18:32
                        Kolejni znawcy tematu. Jedni na tak inni na nie. A problem jest i pozostanie.
                    • waple Re: Park wodny 03.05.11, 18:21
                      Jeszcze nikt z mieszkańców, ani miasto nie płaci, to tylko poręczenie. A poza tym czy moje zdanie się liczy, wątpliwe. Napisałem co myślałem i to wszystko, no a jak będzie , pożyjemy zobaczymy. Oby dla nas najlepiej, tego Wam i sobie życzę. Pozdrawiam zwolenników i przeciwników i ostatecznie dziękuję za Wasze zdanie, bardzo je sobie cenię.
                      • w36 Re: Park wodny 03.05.11, 18:58
                        waple napisał:

> Jeszcze nikt z mieszkańców, ani miasto nie płaci, to tylko poręczenie.

:) Waple. Odłóżmy na bok te Oti.
                        Mam dla Ciebie świetną propozycję.
                        Nie będzie Ciebie to kosztować ani złotówki. Poręczysz mi tylko kredyt na świetny biznes. Punkt napełniania długopisów. Za to będziesz miał upust na napełnienie, a może nawet jakiś tusz gratis od czasu do czasu.
                        Biznes to oczywiście pewna plajta. Sprawdzone. Wszyscy napełniacze już zbankrutowali lata temu.
                        Ale skoro twierdzisz że żyrant to jakaś funkcja honorowa, to umówmy się w banku. Przynieś tylko dowód osobisty ;)
                        • zbychu-fajny Re: Park wodny 03.05.11, 21:54
                          Wafle, czy ty myślisz czy tak sobie faflosz? "Jeszcze nikt z mieszkańców, ani miasto nie płaci"? To mam do ciebie zadanie: wykaż mi, ile dotąd nie zapłaciliśmy spółkom związanymi z realizacją tego taniuśkiego cuda. Podpowiem, ze trzeba poszukać w wynagrodzeniach zarządu i RN, jak również w kosztach chociażby wyposażenia biur. Czy to dla ciebie pestka? Jeżeli tak, to już wiem jaki stołek zajmujesz. Też nietani.
                          • miglanc_pl Re: Park wodny 04.05.11, 06:52
                            Kiedyś Wafle napisał że jest praktykiem ,teraz widac gdzie praktykował i jaki był pilny. Zaś p-----i jak potrzaskany, chyba marycha na oknie mu obrodziła.Dej se na wstrzymanie pisz na temat i merytorycznie o tym, na czym się znasz.
                            • rsoczewka Re: Park wodny 04.05.11, 09:47
                              I o 6.45 chciało Ci się pisać taki tekst.
                              • miglanc_pl Re: Park wodny 04.05.11, 15:33
                                Wczesne wstawanie lub puźny powrót,po przeczytaniu tych p...ł ani się dobrze wyspać ani obudzić.Niech piszą znawcy świata, nowe Nostradamusy pie.........ą jakby się szaleju najedli ,ale przeczytaj ich wypowiedzi ! sprzed i po wyborach ,jak fanka na Urzędzie Miasta tak się ustawiają.
                                • rsoczewka Re: Park wodny 04.05.11, 17:03
                                  Co do zmiany na wietrze masz 100% racji.
                                  Szkoda czasu na takich.
                                  Miłego dnia.
                          • waple Re: Park wodny 04.05.11, 09:48
                            zbychu-fajny napisał:

> Wafle, czy ty myślisz czy tak sobie faflosz? "Jeszcze nikt z mieszkańców, ani
                            > miasto nie płaci"? To mam do ciebie zadanie: wykaż mi, ile dotąd nie zapłaciliś
                            > my spółkom związanymi z realizacją tego taniuśkiego cuda. Podpowiem, ze trzeba
                            > poszukać w wynagrodzeniach zarządu i RN, jak również w kosztach chociażby wypos
                            > ażenia biur. Czy to dla ciebie pestka? Jeżeli tak, to już wiem jaki stołek zajm
                            > ujesz. Też nietani.
                            Miałem nie odpowiadać na wafle, ale skoro tak sobie wymyśliłeś siebie, to Ci odpowiem waflu.Co już było to i tak zapłacimy, bo tak p. Stania podpisał te umowy, a skoro tak to dążmy aby wydane pieniądze były nie utopione a park skończony.ŻalCi pieniędzy wydanych, ale to już było i nie ma co wracać. Biura, jak to powstanie to i biura w UM poznikają. A co do stołka, to bardzo Cię przepraszam, jestem rencistą i nigdy i nigdzie nie byłem, natomiast skuli tego, że mam swoje zdanie i je wypowiadam wszem i wobec, zawsze w życiu traciłem. Tak więc podejrzliwy człowieku, przemyśl to, bo do wazeliny ani do osobistych korzyści to nie ja. Natomias ,twój tok pisania zmusza mnie do myślenia,że Ciebie by można kupić za jakiegoś srebrnika, skoro tak sądzisz o innych a żeby tak sądzić innych trzeba takim być. A czy to powstanie czy nie, to ja na to i tak nie mam wpływu i nic sobie do zarzucenia. Pozdrawiam Cię wafel a pozdrawia waple.
                            • zbychu-fajny Re: Park wodny 04.05.11, 18:33
                              Twój tok myślenia na podstawie mojego toku pisania powinien dać lepsze efekty. Ale cóż - nie każdy nadąża. Tłumaczę więc dalej:
                              - wnioskujesz, że wszystkie koszty już ponieśliśmy i teraz będą zyski? Myślisz, że te zarządy i RN zadowolą się tym co już dostały? Jeżeli naprawdę chcesz to zrozumieć- wykonaj zadaną lekcję i zajrzyj do BIP do rozliczeń. Biura też ciągle mają swoje "koszty bieżące".
                              - mówisz "mam swoje zdanie i je wypowiadam wszem i wobec" - a zauważyłeś, że wypowiadasz je może "wszem", ale nie "wobec" ? Podpowiem ci, że by głosić zdanie "wobec" trzeba objawić swoje oblicze (tu: personalia). Oczywiście - ja tego nie wymagam, ale nie przypisuj sobie cech, jakich tu dowodzić nie chcesz.
                              - w sumie: protestując przeciw kontynuacji Oti, nikomu tu nie chodziło "o wywalanie wydanych pieniędzy" tylko o zagrażające nam jeszcze większe wydatki, co w odpowiednim czasie miało zapewnić nie tyle wycofanie się z inwestycji, ile jej odpowiednią zamianę - na coś dużo mniejszego. To m.in. obiecywały obecne władze w trakcie kampanii wyborczej.
                              • waple Re: Park wodny 05.05.11, 13:30
                                Do zbychu-fajny: Żyruja koledze na wspaniały rower, on go kupuje i po czasie, mówi mi,że mu jeszcze brakuje na jedno koło, pożyczysz mu jeszcze czy powiesz, wyzłomuj go? Oczywiście liczysz na spłata pożyczki i jazdy z twojej strony na tym rowerze, co robisz? Bo jo wiym! Proste.
                                • zbychu-fajny Re: Park wodny 08.05.11, 16:36
                                  I tu wreszcie doszliśmy do różnic w naszych przekonaniach: nie pożyczę, bo stwierdzam, że nabrał mnie już z tym zakupem - rowery tyle nie kosztują i jazda na nim byłaby pośmiewiskiem dla mnie, tym bardziej, że w momencie jazdy będę jeszcze bulić , a nawet moje dzieci i wnuki. Obliczam samodzielnie - włączam do tego przewidywane przyszłe straty (mało precyzyjne, ale on mi ciągle nie przedstawił żadnego biznes planu i opiera się na sondażu poprzednio wykonanym na koleżankach jakiejś strażniczki). W sumie wychodzi mi, że bardziej opłacalne będzie pogodzić się ze stratą pierwszej pożyczki niż w to brnąć i godzić się na to, że w sumie stracę o wiele więcej i jasne, że poinformuję o stracie właściwe służby by przynajmniej te wyciągnęły od kolego co się da.
                                  Odnosząc się już do OTI: obecne władze jakoś nie pokazują nam ogromu przekrętów, jakie sugerowały przed wyborami. Żadnego doniesienia do prokuratury, ani do żadnych innych organów. To nasuwa wątpliwości i innego rodzaju wizje: jak pani władza będzie otwierać obiekt, co powie o tej inwestycji? Że to jej sukces czy poprzednika, którego tak za to krytykowała?
                                  W sumie my nie bardzo rozstrzygniemy ten dylemat, bo i jak? Mamy szczęście do władz - jedna i druga robi swoje bez podstawowych informacji.
                        • waple Re: Park wodny 05.05.11, 13:33
                          w36 napisał:

> waple napisał:
                          >
                          > > Jeszcze nikt z mieszkańców, ani miasto nie płaci, to tylko poręczenie.
                          >
                          > :) Waple. Odłóżmy na bok te Oti.
                          > Mam dla Ciebie świetną propozycję.
                          > Nie będzie Ciebie to kosztować ani złotówki. Poręczysz mi tylko kredyt na świet
                          > ny biznes. Punkt napełniania długopisów. Za to będziesz miał upust na napełnien
                          > ie, a może nawet jakiś tusz gratis od czasu do czasu.
                          > Biznes to oczywiście pewna plajta. Sprawdzone. Wszyscy napełniacze już zbankrut
                          > owali lata temu.
                          > Ale skoro twierdzisz że żyrant to jakaś funkcja honorowa, to umówmy się w banku
                          > . Przynieś tylko dowód osobisty ;) Powiedz kiedy, biera d.o. i spotykomy się. Ale Ty tyż wez dowód i idymy do notariusza i Ty mi ta pożyczka gwarantujesz swoim majątkiem i gra.Pozdrawiam.
                          • zoro333 Re: Park wodny 05.05.11, 13:49

Waple mylisz pojęcia. Aquapark kosztował nas na razie, może ze dwadzieścia milionów /utopiono błocie kilka/ a będzie nas kosztował 200 mln zł. Więc brniesz w te setki milionów długu?
                            OTI nie ma żadnego majątku więc nic miastu nie zwróci. Po za tym nie wiemy co stanie się z istniejącymi basenami. Wcześniej przewidywano likwidację przynajmniej jednego z nich. Więc następna strata.
                            Tak więc wszystko zależy od dochodowości Aquaparku a ta jest jedną wielką niewiadomą, bo nie poznaliśmy nawet poważnego biznesplanu. Jak wiemy były robione /specjalne zlecone/ analizy /2009/, które wykazały niedochodowość tego interesu.
    • rower444 Re: Park wodny 03.05.11, 19:43
      przy wyborach kwestia budowy OTI była kartą brudnej kampanii wyborczej wiadomo kogo....... to tyle z powtórki z historii
      obecnie budowa jest tak daleko zaawansowana że żadne zdanie wypowiedziane tutaj tego nie zmieni i popieram to że należy ukończyć to jak najszybciej .........
      wcześniej Panowie Radni (przesiadujący kolejne kadencje) dobrze wiedzieli za czym głosują a jak nie mają kalkulatorów to niech sobie w końcu kupią, co teraz da rozstrzyganie czy OTI jest potrzebne czy niepotrzebne, o tym mieli wcześniej MYŚLEĆ a nie teraz mielić jęzorami, czyżby teraz dopiero chcieli Radni udowadniać przydatność budowy tak ogromnego obiektu.... to nie trza było spać na wygodnym fotelu ...
      • waple Re: Park wodny 06.05.11, 16:34
        Kończa już ta jałowo dyskusja, ale widza,że w tej chwili nie jest w stanie nikt tej budowy zatrzymać, tak więc życza oby jak najwcześniej ją zakończono.No i miłego spotkania na tym basenie, przepraszam w tym parku wodnym. Ahoj.
        • volwer Re: Park wodny 07.05.11, 15:25
          budowę zawsze można zatrzymać.najczęściej zatrzymuje ją Inspektor Nadzoru. i brak kasy.
          • volwer Re: Park wodny 21.05.11, 20:45
            a budowa idzie do przodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka