Dodaj do ulubionych

Instytut Karskiego

05.08.11, 10:23
Pomysł z Instytutem Karskiego
Był -----głupi, za drogi, nie potrzebny, nie chciany…………..
Jest -----mądry, stać nas, potrzebny, chciany……………..
A na otwarciu Pani Prezydent z Zbyszkiem Domżalskim
Obserwuj wątek
    • waple Re: Instytut Karskiego 06.08.11, 12:46
      Moim problemem jest to,że pan Karski już zmarł.Ja bym z nim porozmawiał i poprosił aby zrezygnował z pomieszczeń w byłym MDK-u na Halembie.na rzecz dzieci i młodego pokolenia i tu bym osiągnoł cel.Ale jest jak jest.Aby wszystcy wyszli z twarzą, potrzebny jest kompromis. My mieszkańcy Halemby prosimy o zrewidowanie swojego stanowiska, odnośnie instytutu Karskiego, bo to nawet nie jego nazwisko a pseudonim, do swojego nazwiska już nigdy nie wracał, do śmierci.Te pomieszczenia, moralnie należą się młodemu pokoleniu, ale prawnie? Prawnie to decyzja pani Prezydent i tu prosimy o dialog z tym instytutem i kompromis.My prosimy w imieniu naszych dzieci i młodego pokolenia, naszych następców.Na spotkaniu w Halembie z p. Prezydent padały propozycje alternatywne i prosimy je przyjąć. My prosimy i apelujemy o to.P.Karski nigdy nie słyszał o Rudzie a my tu mieszkamy od pokoleń. Pozdrawiam.
      • zawsze_eda Re: Instytut Karskiego 22.08.11, 19:43
        ciekawi mnie stanowisko w tej sprawie sławnego Józefa O. panie Osmenda otwórz pan swe" złote usta"
        • skalar2011 Re: Instytut Karskiego 22.08.11, 22:05
          A może i inni radni się wypowiedzą co myślą na ten temat?
          • volwer Re: Instytut Karskiego 22.08.11, 22:38
            cicho wszędzie ,głucho wszedzie,tak to bywa w tym urzędzie..
            • zawsze_eda Re: Instytut Karskiego 28.08.11, 18:36
              [b] kochani forumowicze to że od kilkudziesieciu lat w stolki pierdzą te same darmozjady to nasza wina że w czasie wyborów większość z nas nie głosuje i tym samym otwiera furtkę kolesiom ktorzy między sobą się wybierają wykorzystując niską frekfencję
              • miejscowy2020 Re: Instytut Karskiego 28.08.11, 23:42
                A jakiej narodowości był ten pan Karski ?
                • waple Re: Instytut Karskiego 03.09.11, 07:46
                  To Żyd urodzony w Łodzi.
                  • w36 Re: Instytut Karskiego 09.09.11, 22:50
                    waple napisał:

> To Żyd urodzony w Łodzi.

Łódź ok. Ale skąd wziąłeś tego Żyda?
                    Waple, daj może namiar na jakieś źródło gdzie to wyszukałeś, mnie się nie udało.
                    • waple Re: Instytut Karskiego 10.09.11, 08:05
                      Do W36: Karski to nawet nie nazwisko tego pana, to pseudonim.Do nazwiska juz nie wracał do śmierci.Ale nazwisko teraz wypadło mi z głowy.A ilu zakamuflowanych jest u władzy?Oni tylko się przyznają,że są Żydami jak mają otrzymać profity.Podczas tej sławnej wizyty, podczas wojny, Prezydent Stanów Zjednoczonych zapytał go , jak tam polskie konie i zbaraniał,o co chodzi.On nie wiedeział, że tak potężny kraj ma wywiad,że wie co się dzieje, między innymi w Oświęcimiu.Ale zostawmy to.To nie pałacyk, to Młodzieżowy Dom Kultury i im się należy to miejsce.Karski nawet nie słyszał o Rudzie Sląskiej a my tu żyjemy od pokoleń a więc moralnie należy się młodemu pokoleniu a prawo czyli wola p. Prezydent jest złe i tą decyzję należy zmienić.Chyba,że znowu traktuje się nas jak motłoch z którym nie należy się liczyć. Pozdrawiam.
                      • zoro333 waple 10.09.11, 09:59

Jak już piszesz to przynajmniej się dowiedz. Z Karskiego był taki żyd jak z ciebie Indianin.
                        pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Karski
                        Tu masz nazwisko, którym zresztą posługiwał się zawsze.
                        Antysemityzm który wyjawia się z twojego ostatniego postu stawia cię obok g48. A przecież to nie twoje towarzystwo.
                        Pozdrawiam.
                      • w36 Re: Instytut Karskiego 11.09.11, 01:29
                        waple napisał:

> Oni tylko się przyznają,że są Żydami jak mają otrzymać profity.

No to wiem już wszystko. Dzięki.

Twoja wypowiedź jest jaskrawym dowodem że taka instytucja jak ten Instytut jest na prawdę potrzebna. I to właśnie temu młodemu pokoleniu, o którym wspominasz, bo Tobie już się chyba nie przyda.

• waple Re: Instytut Karskiego 11.09.11, 09:28
                          w36 napisał:

> waple napisał:
                          >
                          > > Oni tylko się przyznają,że są Żydami jak mają otrzymać profity.
                          >
                          Twoj a wypowiedź jest jaskrawym dowodem że taka instytucja jak ten Instytut jest
                          > na prawdę potrzebna. I to właśnie temu młodemu pokoleniu, o którym wspominasz,
                          > bo Tobie już się chyba nie przyda.
                          > Nauki pobiera się w szkole, nikt na świecie jeszcze nic lepszego nie wymyślił,A Ty o ile uważasz, ze jest ważniejszy od naszego młodego pokolenia to gratuluję,o Rudzie nie słyszał.W Łodzi się urodził i tam ma ławeczkę w parku.A w Młodzieżowym Domu
                          Kultury nie ma miejsca dla naszej młodzieży, bo taka nazwa jest tego obiektu. A stawia się biurko Karskiego i jego wysławiających, w innych pomieszczeniach.Nigdy nic nie miałem przeciwko innej nacji, ale widząc jak morduje się dzieci i kobiety Palestyny? I mając tak nowoczesną armię, refleksja moja jest jednoznaczna. I to po takich przejściach jak 2-a wojna. Poza tym Karsk nie mówi o Polakach,że im się dzieje krzywda a Żydach. Pozdrawiam.
                          • zoro333 Re: Instytut Karskiego 11.09.11, 21:29
                            Waple, teraz to się zapętliłeś. Co ma Karski, kurier władz podziemnej Polski do dzisiejszych problemów w na bliskim wschodzie??? Zrozum człowiecze, że Polak, mocno związany a kościołem, walczący z hitlerowcami, wykonał zadanie jakie otrzymał od władz.
                            Było to o tyle ważne, że ktoś, kto nie był związany z Żydami informował świat o holokauście.
                            Jeżeli ci tak Żydzi przeszkadzają to co powiesz o JPII, który bardzo często gościł /bodaj jeden z pierwszych gości/ w Watykanie swojego kolegi z dzieciństwa – Żyda.
                    • markpunk Re: Instytut Karskiego 10.09.11, 13:24
                      w36 napisał:
                      > Łódź ok. Ale skąd wziąłeś tego Żyda?
                      > Waple, daj może namiar na jakieś źródło gdzie to wyszukałeś, mnie się nie udało

pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Karski
                      • waple Re: Instytut Karskiego 13.09.11, 11:28
                        markpunk napisał:

> w36 napisał:
                        > > Łódź ok. Ale skąd wziąłeś tego Żyda?
                        > > Waple, daj może namiar na jakieś źródło gdzie to wyszukałeś, mnie się nie
                        > udało
                        >
                        > pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Karski
                        Po misji w Stanach, nie wraca do Polski, natomiast chętnie odwiedza Izrael. Do konca życia nie wraca do swojego nazwiska.A kto to chętnie odwiedza Izrael? Nasz kraj , po wojnie, ruina, nie wraca, siedzi na ciepłej posadce w USA i tak do końca swojego życia. Na tym człowieku nie można uczyć patriotyzmu. A tak z ciekawości, kto stoi za tym bezeceństwem,że do władz naszego miasta jest ważniejszy,niż nasze następne pokolenia.Ale i to wyjdzie, cierpliwości, już my im podziękujemy! A cześć.
    • waple Re: Instytut Karskiego 09.09.11, 17:23
      I cisza i spokój i nic się nie stało.Ludzie gdzie my żyjemy i jak.Mieszkańców tego miasta traktuje się jak ubezwłasnowolnionych.Rozmawiałem z jednym z rządzących tym miastem, przedwczoraj i oświadczył mi,że zajęcia z młodzieżą będzie organizować biblioteka.A to ciekawe i nowatorskie rozwiązanie.Pogratulować.
      • markpunk Re: Instytut Karskiego 09.09.11, 18:48
        waple napisał:

> ... przedwczoraj i oświadczył mi,że zajęcia z młodzieżą będzie org
        > anizować biblioteka.A to ciekawe i nowatorskie rozwiązanie.Pogratulować.

z biblioteką to jest też super pomysł od jakichś 30 lat była przy ulicy Solidarności i ludziom to odpowiadało, był stały lokal, etc i nagle ktoś wpada na wspaniały pomysł że lepiej będzie "dymać" do domu kultury

już mi się to podoba :p
        • waple Re: Instytut Karskiego 10.09.11, 10:21
          markpunk napisał:

> waple napisał:
          >
          > > ... przedwczoraj i oświadczył mi,że zajęcia z młodzieżą będzie org
          > > anizować biblioteka.A to ciekawe i nowatorskie rozwiązanie.Pogratulować.
          >
          > z biblioteką to jest też super pomysł od jakichś 30 lat była przy ulicy Solidar
          > ności i ludziom to odpowiadało, był stały lokal, etc i nagle ktoś wpada na wspa
          > niały pomysł że lepiej będzie "dymać" do domu kultury
          >
          > już mi się to podoba :p Widać, po tych bezinwestycyjnych decyzjach,że władza wie lepiej, co nam jest potrzebne, coś mi to przypomina.Znowu nam się wciska kit na siłę.Bez słów i komentarza. Powodzenia i aby do wiosny.Pozdro.

• waple Re: Instytut Karskiego 18.09.11, 09:32
            I błogi spokój i cisza i nic i dalej pic. Ręce opadają, ale to początek końca .Pozdro.
            • waple Re: Instytut Karskiego 29.09.11, 09:37
              Nie tylko w Polsce mówi się o niżu demograficznym, podnosi swię nie tylko w Posce wiek emerytalny, już w Polsce dbają o ulgi dla rodzin wielodzietnych natomiast w Rudzie Śląskiej się tego nie widzi.Jedzie się, pasożytuje na rozwoju kulturalnym młodego pokolenia.Powtarzam to po raz setny, jak długo?Ciekawe ilu to darmozjadów będzie pilnowało tego biurka i już widzę te kolejki do jego oglądania. My mieszkańcy Halemby PROTESTUJEMY, oni potrzebni są tu jak wrzody na tyłku.Mamy dość jazdy na naszym młodym pokoleniu. My od władz miasta żądamy dialogu i tolerancji z tym instytutem a nie walki z naszym młodym pokoleniem, bo że to walka z naszymi dziećmi ,to widać jak na dłoni. Pozdrawiam.
    • waple Re: Instytut Karskiego 29.09.11, 17:46
      Oglądałem sesję RM.I widzę,że się opłaciło pisać,łazić i interweniować, w końcu dzieci z dzielnicy Halemba będą miały choć część pomieszczeń w MDK. To bardzo cieszy i chcę zaznaczyć,że nie mam w tym żadnego osobistego interesu, ale dziękuję w imieniu tych, co tam znajdą swoje miejsce, bo to jedyne miejsce w tej dzielnicy dla rozwijania swoich talentów i kultury młodzieży i dzieci tej dzielnicy.Podziękuję osobiście osobie, co spowodowała zajęcie się ponowne tym podziałem,ale najpierw muszę się dowiedzić, kto to.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka