Dodaj do ulubionych

O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej

28.02.12, 19:51
Odpowiedź Prezydent Miasta Grażyny Dziedzic, na wniosek członków Klubu Radnych Platformy Obywatelskiej RP w sprawie zawieszenia oraz odwołania z funkcji Zastępcy Prezydenta Miasta Ruda Śląska Michała Pierończyka.

Pan Jarosław Kania

Przewodniczący Platformy Obywatelskiej RP w Radzie Miasta Ruda Śląska

Dotyczy wniosku z 23 lutego 2012 Klubu Radnych Platformy Obywatelskiej RP w Radzie Miasta Ruda Śląska.

Odpowiadając na wniosek Klubu Radnych Platformy Obywatelskiej RP w Radzie Miasta Ruda Śląska z dnia 23 lutego 2012 roku informuję, iż złożenie przez pracownika samorządowego zawiadomienia do organów prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w mojej ocenie nie może stanowić podstawy do zawieszenia w czynnościach lub odwołania tego pracownika z pełnienia funkcji.

Sfera finansów publicznych wymaga szczególnej dbałości, rzetelności i troski. Nie ma tu miejsca na emocje i kierowanie się osobistymi sympatiami. Na pewno tez nie można dopuszczać do sytuacji, gdy osoba reagująca na nieprawidłowości jest publicznie krytykowana.

Kierując się przepisami prawa, w dniu 8 lutego 2012 roku Zastępca Prezydenta Miasta Michał Pierończyk podpisał zawiadomienie o podejrzeniu przestępstwa na szkodę gminy Ruda Śląska. Zawiadomienie to, w tym samym dniu zgodnie z właściwością zostało dostarczone do Prokuratury Rejonowej w Rudzie Śląskiej.

Zastępca Prezydenta Miasta Michał Pierończyk postąpił zgodnie z przepisami prawa. W treści artykułu 24., ustawy z dn. 21 listopada 2008 roku o Pracownikach Samorządowych wynika, iż do podstawowych obowiązków pracownika samorządowego należy dbałość o wykonywanie zadań publicznych oraz o środki publiczne, z uwzględnieniem interesu publicznego oraz indywidualnych interesów obywateli, a w szczególności przestrzeganie prawa oraz sumienne, sprawne i bezstronne wykonywanie zadań. Te zasady stanowią niewątpliwie fundament etycznej podstawy pracownika samorządowego.

Niezrozumiałe jest dla mnie stwierdzenie, że poprzez swoje działania czyli zawiadomienie Prokuratury Rejonowej w Rudzie Śląskiej o podejrzeniu popełnienia przestępstwa na szkodę gminy Ruda Śląska – reprezentowany przez Pana klub (Jarosław Kania przyp. Sukiero) - utracił zaufanie i nie widzi możliwości dalszej współpracy z Zastępcą Prezydenta Miasta Michałem Pierończykiem.

Jako Prezydent Miasta, a także jako mieszkaniec Rudy Śląskiej oczekuję, iż pracownicy samorządowi będą działać dla dobra interesu publicznego poprzez sprawne, rzetelne i zgodne z prawem wykonywanie swoich obowiązków. Oczekiwania klubu radnych Platformy Obywatelskiej RP w Radzie Miasta Ruda Śląska dotyczące zawieszenia w czynnościach i odwołania Zastępcy Prezydenta Miasta są dla mnie nie do przyjęcia.

------------------------------------------

<bez komentarza>
Obserwuj wątek
    • robertdebruss Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 28.02.12, 20:18
      Och ty biedny Kanoldzie, opowiadali ci to znajomi ? czy może oglądałeś sam to co mówił p.Kania ? Nie krytykował nikogo za to, że sporządzono doniesienie do prokuratury, ale za to, że dopuszczono się nieetycznej, bezprawnej formy rozgłoszenia tego w mediach, bez uprzedniego przynajmniej częściowego sprawdzenie rzekomego przewału w finansach. Ale, albo jesteś taki tępy, albo próbujesz coś ugrać na twojej wypowiedzi. Pan Kania siedzi wam teraz jak drzazga w d.... i według was najlepiej go teraz za to oczernić. Jak zwykle następny niewygodny, obyście się nie przeliczyli z tymi osądami z krzywego zwierciadła.
      • robertdebruss Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 28.02.12, 20:30
        Poza tym jak zwykle gracie starą metodą, najlepiej przypisać komuś przynależność partyjną teraz zresztą wiadomo, że chodzi o PO, bo dostaje w du... i ludzie jej nie kochają.Łatwiej komuś waszym sposobem przywalić najlepiej jak już leży. Przedtem na PIS, bo to i sramto. Jeszcze przedtem SLD czy inne ugrupowanie. Jednak powiem tak nigdy, przenigdy nie należałem do żadnej partii i należeć nie będę. Nie przepadam za PO, PIS ,SLD a mimo to uważam, że p.Kania jak i pan Skudlik są ludźmi którzy mają dobrze poukładane w głowie, w przeciwieństwie do innych często oglądanych w ludzi z świecznika. Więc trochę powściągliwości w tym co klepiesz dla upodobania, dobrze wiesz komu ?
        • rudzian2 Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 28.02.12, 21:12
          bombon i tak tego nie pojmuje , jak coś Maryna ogłosi to staje się świętością i mózgownica przestaje pracować
          nie czy kiedyś bomboniera zajarzy że chodzi o kolejność stosowania prawa jak również kolejność postępowania w takich przypadkach tego oDNOwieni nie pojmują
          poza tym na sesji nie umiała i nie odpowiedziała na stawiane jej pytania ,
          dzisiaj przyszła po raz pierwszy do pracy mając łapska zbrukane wiadomo czym .........
          już ci kiedyś bombon mówiłem nie wal tak fest czołem o glebę jak ją widzisz , dostaniesz od tego ciężkiego pomylenia .........
      • kseniania Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 28.02.12, 21:17
        Najlepiej wykręcić kota ogonem. Nie wierzę, żeby odnowieni nie rozumieli o co chodzi. Wredne i celowe mydlenie mieszkańcom oczu. Wstyd. Myślałam , że stać panią prezydent na więcej.
      • kastor74 Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 28.02.12, 21:56
        Wytłumacz mi coś, bo chyba mowa o innym wniosku niż formalnie złożony. Oglądałem sesję z 23.02.2012 i Kania przedstawiając wniosek o odwołanie Vicka argumentował o złożeniu właśnie przez niego zawiadomienia, a o oświadczeniu tylko były Prezydent Stania mówił w dyskusji, co powtórzył dzisiaj, że oczekuje dymisji Zarządu Miasta z uwagi na oświadczenie jakie znalazło się w prasie. Mam prośbę posłuchaj obu sesji RM, poczytaj wniosek klubu PO (dostępne na Sferze) i wtedy zabieraj głos.
    • bad_and_ugly O to prawdziwa OdNowa w Rudzie Śląskiej... 28.02.12, 21:20
      ...która nie jest więcej warta niż PO i lekką ręką składa obietnice bez pokrycia jak wszyscy...
    • rudzian2 Re: od kogo to masz bombon ? ? ? 28.02.12, 21:53
      bombon od kogo dostałeś ten gotowy tekst ? ? bo nie wierzę że go przepisałeś z TV Sfera , pewnie siedzisz w ratuszu i pewnie dostajesz gotowce od żylastego Cyborga dwojga wyzwisk a kto wie może razem tworzycie , jakbyście trochę myśleli to powinieneś to rano wlepić a tak widać że masz przygotowane przed sesją ,
      co za błazny :):):)))))
      na tym spotkaniu w sobotę na Halembie to jak widziałem urodę masz taką rodzinną .........
      • sukiero Re: od kogo to masz bombon ? ? ? 28.02.12, 22:13
        rudzian2 napisał:

> na tym spotkaniu w sobotę na Halembie to jak widziałem urodę masz taką rodzinną
        > .........

/.. /jo mom zawsze czyste gacie a uroda mom po tacie /../ :)
        szczylej dali..
    • gejsza10 Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 28.02.12, 22:46
      O jakiej podstawie etycznej chodzi najjasniejszej? Dziecko w podstawowce odróznia wyrazy tj podstawa od postawy. Tymczasem ona wyraznie pisze o podstawie etycznej, wstyd, żenada.
    • hepik1 Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 29.02.12, 05:04
      "Jako Prezydent Miasta, a także jako mieszkaniec Rudy Śląskiej oczekuję(...)"

Jeśli podpisuje to pismo kobieta,to chyba powinno być -"jako mieszkanka Rudy Śląskiej"? ;)
      • sukiero Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 29.02.12, 07:35
        hepik1 napisał:

> "Jako Prezydent Miasta, a także jako mieszkaniec Rudy Śląskiej oczekuję(...)"
        >
        > Jeśli podpisuje to pismo kobieta,to chyba powinno być -"jako mieszkanka Rudy
        > Śląskiej"
        ? ;)

Idąc tokiem twojego czepialskiego myślenia powinno być
        Jako Prezydentka Miasta, a także jako mieszkanka...
        albo Prezydentowa...
        W oryginale jest to forma bezosobowa.
        • hepik1 Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 29.02.12, 12:53
          Język polski nie jest silną stroną ani naszych urzędników ,ani radnych...o ile forma męska przy funkcji prezydenta jest prawidłowa ,to "mieszkaniec" w stosunku do kobiety juz nie.
          Czyli albo pismo redagował (pisał) facet albo "ktoś" komu z gramatyką na bakier ;)
          • sukiero Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 29.02.12, 14:22
            hepik1 napisał:
            > ;)

może ..
    • rudzian2 Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 29.02.12, 16:41
      słuchaj hepik ........ nasz cudny bombon wzoruje się niedoścignionym wzorcu rodzinnym , który jak dorwie się do mównicy to mu się wydaje że ma świat u szłap , nie możesz takim szlachcicom zwracać uwagi , tacy zawsze muszą być wyżej od motłochu i wszelakiego plebsu ,
      daremne Twoje wysiłki z nauki języka polskiego , masz do czynienia z językiem władców i carów....... pożal się Boże
    • rudzian2 Re: Do Kastora 29.02.12, 17:28
      chyba jestem winien pewne wyjaśnienie , posłuchaj jak to było :

1) 3 luty (piątek) - wysłano pocztą wezwanie do ś. p. Lucyny Mróz aby się stawiła przed rajcami i złożyła wyjaśnienie , wtedy leżała na oddziale zawałowym w szpitalu , ona tego nie dostała na czas , potem była sobota i niedziela

2) 6 luty (poniedziałek) - w prasie ukazuje się słynne oświadczenie wielkiej pani , przekazane jest też do PAP , nie dano pani Lucynie żadnej ale to żadnej możliwości aby mogła się wypowiedzieć , będąc do tego po zawale serca

3) 8 luty (środa) - zostaje wysłane zawiadomienie do prokuratury podpisane przez Pierończyka

4) 9 luty (czwartek) - prokuratura zwraca to zawiadomienie , bo ma braki
      na sesji RM złożony zostaje wniosek o odwołanie Skarbnika , na szczęście zostaje odrzucony

5) 10 luty (piątek) umiera wieczorem pani Lucyna Mróz

więc pytam : Kto tu jest P R Z E S T Ę P C Ą ? ? ? ?
      • skalar2011 Re: Do Kastora 29.02.12, 19:16
        te daty mówią same za siebie!
        mam nadzieję że ktoś złoży w tym temacie doniesienie do prokuratury, by winni ponieśli zasłużoną karę.
        • sukiero Re: Do Kastora 29.02.12, 19:30
          skalar2011 napisał:

> te daty mówią same za siebie!
          > mam nadzieję że ktoś złoży w tym temacie doniesienie do prokuratury, by winni p
          > onieśli zasłużoną karę.'
          '
          Dlaczego mówisz "ktoś" sam złóż - dopatrujesz się przestępstwa to musisz o tym "donieść"
          Takie jest prawo. Zaznacz w tym doniesieniu w trybie pilnym rozpatrzyć bo jest referendum.
      • sukiero Re: Do Kastora 29.02.12, 19:27
        rudzian2 napisał:

>
        > więc pytam : Kto tu jest P R Z E S T Ę P C Ą ? ? ? ?
        Ty !
        Bo piszesz bezedeury.
        • skalar2011 Re: Do bombona 29.02.12, 20:08
          bombon czy ty wiesz że przed chwilą nazwałeś kogoś przestępcą- przykład twej paniusi?kiedy dasz oświadczenie do prasy?
          -widać nerwy przed utratą stołka cię ponoszą,oj ponoszą, widać jak grunt wam umyka
          przecież ci pisałem że twoja szkoła w Świętochłowicach potrzebuje portiera
    • rudzian2 Re: O to prawdziwa Platforma w Rudzie Śląskiej 29.02.12, 21:09
      bombon to ciś jutro do prokuratury , tylko napisz to porządnie bo inaczej cie ze schodów ściepną ......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka