23.11.12, 21:40
Czy droga N-S będzie w końcu otwarta? Czy ktoś coś wie na ten temat? Czy to możliwe, żeby inwestycja za ponad 40 mln stała zamknięta, bo ktoś z kimś się nie może dogadać? I tak może być bez końca?
Obserwuj wątek
    • mietlorz707 Re: droga N-S 24.11.12, 04:26
      Specjalnie dla fifika kurs pisania krótkich tekstów, na przykładzie odpowiedzi na zadane powyżej pytania:

Tak. Tak. Tak. Nie.
      • amarian2 Re: droga N-S 24.11.12, 12:03
        TAK, NIE, TAK, TAK
        • mietlorz707 Re: droga N-S 24.11.12, 14:48
          Nie.
      • bardzyk2 Re: droga N-S 25.11.12, 21:41
        Rozumiem, że na głupie pytania ciężko odpowiadać, ale można prosić o jakieś szczegóły? Otworzą w tym roku?
        • waple Re: droga N-S 26.11.12, 13:25
          Do końca tego roku mają nanieść poprawki w dokumentacji, w przyszłym roku może otworzą.Najpierw jednak zmienić trzeba nazwę ul. 1- Maja na Droga Przez Mękę i po tym otworzą, ale kiedy?Pozdrawiam.
          • rudzianie_pamietaja Re: droga N-S, kiedy ? 23.01.13, 23:17
            To otworzą w końcu, czy nie otworzą ?
            A może ze względu na zimę, otworzą 1 kwietnia tego roku.
            • greenrs2 Re: droga N-S, kiedy ? 24.01.13, 00:48
              rudzianie_pamietaja napisał:

To otworzą w końcu, czy nie otworzą ?
              A może ze względu na zimę, otworzą 1 kwietnia tego roku

Na to wygląda. Chyba w ramach ratowania finansów sprzedali wszystkie pługi. Jeżdżąc dziś po Rudzie od ósmej do ok. osiemnastej, nie spotkałem ani jednego. Za to śniegu czasem do połowy kół nawet na głównych drogach... Kto ma więc odśnieżyć N-S?
              • karlikos666 Re: droga N-S, kiedy ? 24.01.13, 22:01
                nie mogli sprzedać pługów bo nie są miasta, bądź dokładny, miasto robi przetarg na zimowe utrzymanie dróg, i może wyciągać konsekwencję wobec firmy, tylko czy chce
                • greenrs2 Re: droga N-S, kiedy ? 25.01.13, 00:32
                  To było ironiczne uproszczenie. Nie poczułeś?
                  Poza tym masz rację.
                  • mietlorz707 Re: droga N-S, kiedy ? 25.01.13, 12:30
                    Nie, to była znowu twoja niewiedza, bajkopisarzu.
                    • greenrs2 Re: droga N-S, kiedy ? 25.01.13, 14:55
                      Wolę być bajkopisarzem niż skamlącym kundelkiem...
          • waple Re: droga N-S 24.01.13, 15:32
            Jestem ciekawy kto jest winny całej tej sytuacji? Kogo dotknęły jakiekolwiek sankcje? Bo koszty niewymierne, ale są ogromne!Ta trasa niby gotowa od siedmiu miesięcy jest nieczynna i to koszty te materialne i nie materialne nadal ponosimy my, my mieszkańcy tego miasta.Pozdrawiam.
            • vv0007 Re: droga N-S 25.01.13, 07:27
              waple jedna mała prośba
              rozpisz tu na forum jakie to
              >koszty te materialne i nie materialne nadal ponosimy
              bo chętnie się z tym zapoznam
              jako mieszkaniec tego miasta
              • amarian2 Re: droga N-S 25.01.13, 09:14
                www.dziennikzachodni.pl/artykul/698027,ruda-slaska-zlodzieje-rozkradaja-trase-n-s,id,t.html?cookie=1
                zwróć uwagę vv na słowa „Do zabezpieczenia całego odcinka trasy N-S od początku października zatrudniona została firma ochroniarska…”
                oraz
                „Dlatego rudzki Urząd Miasta wynajął ochronę”
                A niematerialne:
                „Na ulicy 1 Maja kierowcy stoją w korkach (to główna arteria Rudy Śl. na osi północ-południe, którą odbywa”
                Ale ty o tym wiesz, więc dlaczego pytasz wapla?
                • vv0007 Re: droga N-S 25.01.13, 09:54
                  pytam aby poznać koszty
                  jakie ponosimy my mieszkańcy
                  jak pisał waple to co podałeś
                  jest oczywiście kosztotwórcze
                  jednak czy te pozycje obciążą
                  ostatecznie
                  budżet miasta czy wykonawcę?
                  a może inwestora zastępczego?
                  a może jeszcze kogoś innego?
                  co do kosztów niematerialnych
                  tu masz rację brak tej drogi
                  powoduje istotne kłopoty
                  • amarian2 Re: droga N-S 25.01.13, 10:10
                    „budżet miasta czy wykonawcę? a może inwestora zastępczego? a może jeszcze kogoś innego…”
                    Tu zgoda, wszelkie kary i obciążenia winni zapłacić winni tego zaniedbania.
                    Tylko dlaczego władze miasta o tym milczą. Nawet w tym art. rzecznik nie sprostował i nie wspomniał kto to będzie płacił. Dziwne. Okradają naszą inwestycję, zatrudniają firmę ochrony i rzecznik nie mówi – kto płaci?
                    Boję się i mam podstawy sadzić, ze jednak za wszystko to zapłacą mieszkańcy, a mówi się o kradzieży i zniszczeniu na 200 tys. zł.
                    • vv0007 Re: droga N-S 25.01.13, 10:52
                      amarianie2 teraz zgoda
                      i ja mam obawy co do
                      ostatecznego rozwiązania
                      jednak tak przedstawiona
                      sprawa to zupełnie coś
                      innego niż kategoryczne
                      stwierdzenie waple
                      jeśli chodzi o wypowiedź
                      rzecznika to rzeczywiście
                      mógł udzielić wszelkich
                      wyjaśnień (jeśli są)
                      to samo tyczy się wypowiedzi
                      przedstawicieli władzy
                      a tak niewyjaśnione sprawy
                      powodują niedomówienia
                      i powstają różne podejrzenia
                      to jakaś dziwna choroba
                      bo jeśli władza nic nie ma
                      do ukrycia to dlaczego milczy
                      ale to nie pierwszy przypadek
                      poruszona przez ciebie sprawa
                      radnej i jej konfliktu zawodowego
                      również powinna być dawno
                      wyjaśniona itd itd..............
                    • aptykorz Re: droga N-S 25.01.13, 11:31
                      skoro Prez. jest inżynierem budownictwa to zna (a przynajmniej powinna) przepisy prawa budowlanego , koszty nieczynnej drogi rosną i nie wiadomo kto za to płaci ??
                      może małym dzieciom taki tynk wciskać ! ! !
                      ciekawe czy już wywaliła naczelnika odpowiedzialnego za to ? ?
                      bo to lubi robić z wielką pasją ale jeśli to robi celowo , to spoko naczelnik ma się dobrze
                      wystarczy wrócić do wywiadu TV Sfery jak gładko przeleciała po tym temacie ..........
                      • fifik_rsl Re: droga N-S 25.01.13, 12:17
                        Może działa wg piosenki TSA Chodzą ludzie czyli "...nie ma winnych, wszyscy święci..."

a nie przepraszam jest winny, to Andrzej Stania i jego ekipa ;)

Pamiętam słowa z wywiadu mówiące że ...do końca stycznia, najpóźniej końca pierwszego tygodnia lutego tą drogą pojedziemy... Czekamy Pani Prezydent

Co do płacenia za ochronę, to sam jestem ciekaw kto poniesie koszty ochrony tego obiektu. Tym samym skoro szło wynająć ochronę by tego pilnowała, to dlaczego nie dało się zatrudnić jakiegoś stróża na dworcu na Chebziu, który jest ciągle rozkradany?? Przynajmniej do momentu aż zacznie się jego przystosowywanie do nowej roli, o ile zakładając że taki proces nastąpi w możliwym bliskim okresie czasu.
                      • zen82 Re: droga N-S 25.01.13, 23:08
                        Wpadka z piecem w zakładzie pogrzebowym na Wirku kosztowała głowę naczelnika Architektury ... Ale tutaj włos z głowy nikomu nie spadnie. Jedynie co przewiduję to premie za otwarcie drogi NS. A wskazane jest przewietrzyć ten wydział, jak można dopuścić do takich uchybień na tak poważnej drodze za miliony. Ponad pół roku czekamy i płacimy za lekceważenie przez ten wydział prawa. Nie chcę nawet myśleć co może się dziać na inwestycjach niższej klasy, gdzie nie ma instytucji zewnętrznej, która może powiedzieć stop - sprawdzam.
                  • skalar2011 Re: droga N-S 25.01.13, 11:47
                    voo7 ty znowu rżniesz głupa - a kto jak nie mieszkańcy zasila ten budżet,
    • waple Re: droga N-S 25.01.13, 10:57
      Vvooo7:Wyjątkowo spełnię to życzenie a chodzi o koszty wymierne i niewymierne.Te wymierne to paliwo setek a może tysięcy kierowców stojących w korku na Karmańskim a te niewymierne to ich czas.Jak widzisz szybko i prosto, co przeraża to Twoja tolerancja, bo dobrze o tym wiesz.Ja natomiast zdaję sobie sprawę z tego,że Ty za to bierzesz pieniądze, ja natomiast bym się brzydził nimi, taka moja uroda.I to nie opowiastki, przykra rzeczywistość, z Halemby do Rudy 1 jechałem 1godz i 15 min.Nigdy już tam się nie wybrałem, bo chcąc tam dojechać to wybierałem albo przez Chebzie albo Zabrze.No ale może otworzą i tu mam znowu wątpliwości?Piszą ,że 1. 04 a to wiesz jaka data.Pozdrawiam.
      • aloes69 Re: droga N-S 25.01.13, 13:54
        Każda decyzja administracyjna ma określony krąg odbiorców do których należy ją wyłać.Warto dodać ,że organ wydający decyzje też ma na to określony czas. Gdy ją wyda zaczyna się tzw droga pocztowa. Każdy list od momentu wysłania może leżeć na poczcie przez tzw. 2 awiza łącznie 14 dni. Podmiot wskazany jako strona postępowania ( w sprawie NS stroną jest każdy tzw. sąsiad tej trasy oraz właściwe organy) otrzymujący decyzje ma ustawowy termin (np. 14, 30 dni) liczony od daty jej otrzymania na wniesienie odwołania .Zatem termin uprawomocnienia decyzji ustala się dopiero na podstawie dat tzw „zwrotek” z poczty (takie żółte karteczki) potwierdzających date otrzymania decyzje przez stronę i doliczeniu owych ustawowych dni. W okresie świąt poczta idzie statystycznie dłużej ( mnie dwie paczki wcieło) Zatem przyjmowany termin uprawomocnienia się decyzji to w praktyce np. nie 14 dni , ale około np. 21 i więcej. Tak np. przyjmują statystycznie sądy w Polsce. Jeżeli - zakładam - Miasto dysponuje już prawomocną decyzją o zatwierdzeniu projektu zamiennego to dopiero teraz może zgodnie z prawem złożyć wniosek o wydanie zgody na użytkowanie i znowu zaczyna się powtórka z rozrywki, patrz wyżej. Takie jest prawo budowalne, taki jest kodeks postępowania administracyjnego, tego się nie przeskoczy. Szacunki, że w pierwszej połowie lutego trasa zostanie otwarta mają sens przy założeniu, że organ wydający decyzje będzie chciał miastu pomóc i maksymalnie skróci okres jej wydawania oraz ,że droga pocztowa zadziała bez zbędnych opóźnień. Czy to da się przewidzieć? Nie wiem ja jestem tylko prostym człowiekiem. Ja poszedłbym w tej sytuacji do wróżki. Zresztą podane przeze mnie przykładowo terminy mogą być okurat w tej procedurze dłuższe ( nie chce mi się grzebać po internecie).
        Co do kosztów to sądzę ,że miasto będzie się mogło racjonalnie wypowiedzieć w tej kwestii dopiero po otrzymaniu zgody na użytkowanie, dopóki cały proces trwa wszystko się może wydarzyć więc akurat milczenie w tej kwesti WYJĄTKOWO traktuje jako racjonalne.

• rudzianie_pamietaja Re: droga N-S 25.01.13, 20:19
          Aloes69, od kiedy Święta Bożego Narodzenia są w lipcu, czy w sierpniu ?
          Roboty na tym odcinku N-S zakończono w lipcu 2012 roku, jeśli się nie mylę.
          Mówią w UM, że to upór prezydent i z-cy spowodował te opóźnienia, a przede wszystkim nienależyty nadzór nad inwestycją !
          A teraz widać, że otworzą, jak "wilijo w maju trefi".
          • zbyszek_wladca_myszek Re: droga N-S 25.01.13, 22:37
            I o to właśnie chodzi "rudzianie_pamietaja" jako można od lipca czy sierpnia wprowadzać tzw. Projekt zamienny. Rozumiem że są potrzebne mapy do celów proj. sam projekt i związane z nim procedury. Ale nie ma takiej opcji że normalnie trwają one tak długo. Musiało być coś na rzeczy. Jest konflikt z WINB i PINB. A tak na marginesie co ostatnio wyprawia PINB w Rudzie to jakaś masakra. Chcą być bardziej papiescy od Benedykta …….
            • brofran Re: droga N-S 31.01.13, 19:42
              Huraaaaaaaa - otwarli !! Kilometr co prawda , ale z jakimi problemami... Tu krótka notatka:
              katowice.gazeta.pl/katowice/1,72935,13329227,Piec_miesiecy_czekali_z_otwarciem_drogi__Winne_formalnosci.html
              • jozefosmenda Re: droga N-S 01.02.13, 11:05
                W artykule pisze:........Stwierdzone przez ŚWINB odstępstwa ....

No nie powiem ale ten skrót kojarzy mi się z popularnym powiedzeniem:...podłożyć komuś świnię.......
                Zatem cieszmy się, że już wreszcie możemy jeździć "tym kawałkiem" a ja już nie pobiję rekordu dojazdu z UM do domu wynoszącego 34 minuty!
                • vv0007 Re: droga N-S 01.02.13, 11:28
                  jechałem dzisiaj
                  przyjemność z jazdy
                  teraz tylko dalej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka