Dodaj do ulubionych

Anty reklama naszego miasta

27.03.13, 06:45
Kupiłem sobie telewizor. Nie jakieś tam badziewie, ale telewizor no całe 52 cale. No mówie wam odjazd. Salon mam 3 na 4 metra i ten telewizor. Tylko telewizor..... nic innego już nie weszło. Krzesła to w korytarzyku ustawiam, bo całości inaczej nie ogarniam. No inna rzecz , że jak mnie ta „polityka” całą ścianę zajęła to mnie to tak zdołowało, że nawet piwo na tego doła już mi nie pomaga. No bo z tego ekranu to ciągle mi grzmią , że jest tragicznie . Szkoły są podobno beznadziejne, Aqua coś tam drogi i kase naszą zjada, miasto się nie rozwija, mamy mieć zawał, radni są do niczego , ta Pani co to moim prezydentem jest – szkoda gadać , drogi są dziurawe, o fundusze się nie staramy, nic się nie buduje i nie remontuje, a to co już zrobiono to albo źle , albo za późno, albo za małe. Nikt z nikim nie rozmawia, ciagle ktoś komuś coś ma za złe........ Słowem zaścianek i ciemnogród jesteśmy, a ludziska to takie nieużyte. Tak sobie myśle...... bo prosty człowiek jestem - to czy warto tu w ogóle żyć , pracować? Inwestować w taki ciemnogród, zaścianek? No ja tam kasy nie mam , ale gdybym miał ........ to owszem zainwestowałbym, ale wszędzie tam gdzie by mi powiedziano, że inwestować warto, że jest rozwój, gdzie widziałbym takie pozytywne myślenie , takie do przodu, TAKIE NIE RUDZKIE. I gapiac się na ten telewizor mam wielki żal, że mi to moje miasto na psy schodzi i to nie dlatego , że się nie rozwija, że nie ma potencjału, że ludzie tu nic dobrego nie chcą, czy nie potrafią zrobić, że że sobą nie umieją rozmawić, współpracować, ale dlatego że politycy tego miasta bezmyślnie taką pseudo reklamę mu w Polsce robią i potem kto inwestorom przetłumaczy ,że jest inaczej ?
Obserwuj wątek
    • mrnatohk Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 09:34
      Aloesie niestety masz rację...
      I źle mi z tym, bo masz rację. "Słowem zaścianek i ciemnogród jesteśmy". Ale mam wiarę w lepsze jutro i całym sobą chciałbym coś w tym mieście zmienić - ostatnio od dość bliskiej osoby usłyszałem: "a co ty chcesz szklane domy w rudzie pobudować"??? Tak - chcę - bo innym się to jakoś udaje.
      Denerwują mnie ciągle te same wątki, ciągle te same osoby, ciągle te same problemy.
      Nie należę do żadnej partii jestem przedstawicielem młodszego pokolenia i chciałbym coś zmienić na lepsze - tu w moim mieście Ruda Śląska - a nie w Chorzowie, Warszawie, czy w Województwie Angielskim...
      Ale też wiem że te wszystkie problemy o których napisałeś są problemami dnia codziennego - boję się ze stracę koło na dziurze która każdego dnia robi się coraz większa,
      boje się że za chwile mój domek na działce na NB znowu ulegnie destrukcji przez szkody górnicze, boje się że za chwilę moi przyjaciele z lat dzieciństwa wyjadą za pracą jeszcze dalej. I nie stać mnie na co tygodniowe wizyty w Aqua-coś-tam.
      Boli mnie to że zamiast na zwykły plac zabaw pieniądze idą ... w sumie nie wiem na co...
      Boli mnie to że rok temu słyszałem o zamrożeniu "czynszów", a mój wzrósł już o 100 złotych - a "miasto się na to zgadza".
      Wnerwia mnie to że obiecano nam dopłatę do najdroższej wody (choć wiedziałem że to "kolejna bajka jak z krematorium; bo choć wiedziałem łudziłem się że może jednak ktoś pomyśli o zwykłych mieszkańcach).

Ja nie chce słuchać o tym co będzie, mija kolejny rok i tylko słyszę "za chwilę, w przyszłym roku, są przygotowywane" - to słyszę na każdym kroku: I z Warszawy i z Nowego Bytomia. Co dobre to moje, co złe to poprzednika...
      Motorem mojego działania jest to że nasze kochane "władze" wiedzą o moich (i nie tylko moich) problemach i bolączkach i NIC NIE ROBIĄ OPRÓCZ OBIECYWANIA. Tak na marginesie znowu włączyła się naiwna mądrość ludowa pt. Jeżeli masz coś do załatwienia "gardłowego" - to idź do p.Dziedzic - przed referendum obieca wszystko... Ale czy dotrzyma??? Ja nie spotkałem nikogo, wręcz przeciwnie...
      Ktoś powie pewnie "poczekajmy do wyborów" dajmy się jej (obecnej władzy) wykazać, a ja mówię: "takiego w...ła", dość!. Mogę skorzystać z prawa demokracji i logiki.
      Uważam, że p.Dziedzic nie nadaje się do zarządzania Naszym Miastem - pokazała już przez 2 lata co potrafi, a tym co nie wierzyli otworzyła oczy okresem między referendalnym.
      Liczę, tak jak liczyłem podczas poprzedniego referendum, że każdy kolejny kto zasiądzie "na tronie" pomyśli 10x zanim obieca coś czego nie będzie miał zamiaru spełnić. I wiem że to nie jest ostatnie referendum... Skąd wiem? Bo myślę że narodziła się taka mała "świecko-rudzka" tradycja - oby zawsze tak jak teraz była w uzasadniony sposób wykorzystywana, a nie skończyła jak niegdysiejsze Wyprawy Krzyżowe...
      I nie przemawiają do mnie teksty pt: a to powrót poprzedniej ekipy, Domżalskiego, i ble ble ble. Nie - bo potrafię rozróżnić dwie podstawowe kwestie: referendum od wyborów. I jednego i drugiego nie trzeba tłumaczyć. Jeżeli "ludność cywilna" zdecyduje że ma być np. Stania - to będzie, jeżeli - Kania to będzie, jeżeli - Domżalski to będzie, jeżeli Dziedzicowa - to będzie, jeżeli Pan, lub Pani Iksiński/ka - to będzie!!!
      Ps. Nie uważam się za lepszego od kogo innego - wręcz przeciwnie, ale mam już dość siedzenia i "budowania bazy kapitałowo-ludzkiej" dla lepszego jutra - ja chcę lepszego "dzisiaj". Tym tokiem myślenia posługiwali się Ci którzy rządzili nami i urządzali libacje pt" ... Zjazd PZPR". Nie te lata, nie Ci ludzie, trzeba w końcu zamknąć drzwi...
      Amen :)
      • hepik1 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 09:51
        Tylko podziwiać za wiarę,że następny prezydent wygra wybory,bez obiecywania jak to bedzie dobrze,gdy on bedzie rządził,że zwolni połowę urzędników UM czy MOpsu i w ten sposób zmniejszy bezrobocie w Rśl,że bedzie aplikował o dotacje UE na inwestycje ,bez wkładu własnego,,bez zadłuzenia miasta (wkład własny czyli kredyt) itp itd ...a i zadeklaruje likwidację Aqua Parku. ;)
        • mrnatohk Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 09:58
          :)
          A kto mu zabroni obiecywać? Niech obiecuje - a jeżeli nie ma zamiaru (tak jak p.Grażyna Dziedzic) spełniać swoich obietnic to musi mieć świadomość że społeczeństwo w połowie kadencji może mu "psikusa" sprawić... I tyle filozofii w tym temacie!

Ps. Wiesz już może kto sponsoruje najnowsze wydanie "DZExtra"?
        • aptykorz Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 10:39
          hepik zastanów się co za kit wypisujesz
          na aplikowanie dotacji z UE i wkład własny była kasa ze sprzedaży PEC-u i zwrotu za dziedziniec , można było część na to przeznaczyć , nie udawaj że nie rozumiesz
          ale żeby ściągać dotacje z UE to trzeba podjąć negocjacje i pójść na kompromisy przy rozmowach , generalnie wymaga to pewnej dyplomacji oraz rozmów partnerskich
          nikt nie będzie negocjował z boginią dyktatorem i dobrze o tym wiesz
          teraz możesz zaś wypisać kolejne pochwały dziedziczne jak to stale robisz .........
          • hepik1 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 11:12
            Ale to za PEC i za Staniaplatz już przepadło,jak rozumiem uzasadnienie referendum.
            Czyli jednak nowy prezydent musi się zadłużyć ,nie zwiekszając zadłużenia miasta,chyba ? ;)
            • hepik1 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 11:15
              A i zwolnić połowę UM i MOpsu nie zwiększając ani o sztukę bezrobocia ;)
              • aptykorz Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 11:22
                rozumiem że podajesz aktualne postulaty Dziedzicowej które będzie rozgłaszała przy referendum ,
                w sumie dla ochrony własnej d...... można trochę ludzi wywalić na bruk ,
                przecież to lubi ;)
                • hepik1 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 12:03
                  >w sumie dla ochrony własnej d...... można trochę ludzi wywalić na bruk ,
                  przecież to lubi

Jeśli lubi znaczy będzie tylko bardziej wiarygodna ;)
              • zzabciaa87 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 14:00
                no hepik1 a czy to niemożliwe? Pani Prezydent takie cuda rzekomo robi:)
            • zzabciaa87 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 13:57
              hepik1 Pani Prezydent musi rzeczywiście dobrze płacić skoro Ciebie stać wszystko za gotówkę kupować.
              Większość chcąc np. zbudować dom bierze kredyt, potem spokojnie go spłaca zadowolony ze swej inwestycji, z której jeszcze i następne pokolenia będą korzystać.
        • ciotka9 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 15:33
          zwolni tych co zajmują miejsca pracy Rudzianom,jest ich paru i to na kierowniczych stanowiskach
      • amarian2 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 09:51
        No cóż mrnatohk, gdyby można było, to wklejałbym twoją wypowiedź na wszystkich wątkach. Bo tak naprawdę odpowiedziałeś na wszystkie pytania i wątpliwości.
        Oby więcej takich młodych w Mieście.
        • meg114 Hepik! 27.03.13, 11:24
          Hepik, mówisz: "Tylko podziwiać za wiarę,że następny prezydent wygra wybory,bez obiecywania jak to bedzie dobrze,gdy on bedzie rządził,że zwolni połowę urzędników UM czy MOpsu i w ten sposób zmniejszy bezrobocie w Rśl,że bedzie aplikował o dotacje UE na inwestycje ,bez wkładu własnego,,bez zadłuzenia miasta (wkład własny czyli kredyt) itp itd ...a i zadeklaruje likwidację Aqua Parku".
          - czy dobrze rozumiem: uważasz, ze następny prezydent będzie również tylko obiecywał; że nie zredukuje kosztów UM i MOPS; że niczego nie zdziała wobec bezrobocia; że nie pozyska kasy z UE na inwestycje; że nie wykaże się gospodarnością; ? Jak tez rozumiem, dotyczy to również obecnej prezydent.
          to wyjaśnij mi: Jeżeli uważasz, że na pewno będzie źle, to o co ci chodzi? Czy nie obojętne ci, kto realizuje ten fatalny scenariusz (ten czy inny prezydent)? Chcesz byśmy wszyscy przyjęli i twoją wiarę i zaczęli głosić, że TAK MA BYĆ? Jeżeli nie, to po co się wypowiadasz? Czego/kogo bronisz?
          PS. likwidacja aquaparku, to jakiś nowy postulat. Sam go wymyśliłeś?
          • amarian2 Re: Hepik! 27.03.13, 12:08
            Jeżeli już jest taki „pod wątek” to pytam cię hepiku: czy nie cieszy cię, że są młodzi, którzy chcą walczyć o Miasto , swoje potrzeby, o zmiany. Dlaczego ich dołować? Wydaje się, że jedno zwycięstwo takich grup obywatelskich zwiększy ich skuteczność działania i … władzę, która dostrzeże, że mieszkańcy już nie są obojętni, stojący z boku i nie pozwolą władzy (jakiejkolwiek) na TKM, nepotyzm.
            Generalnie wolałbym więcej w Mieście mrnatohków niż hepików.
            • hepik1 Re: Hepik! 27.03.13, 12:21
              > czy nie cieszy cię, że są młodzi, którzy chcą walczyć o Miasto , swoje potrzeby, o zmiany.

Młodzi niech sie podszlifują przez te pozostałe 1,5 roku w umiejętnosciach wszelakich,przygotuja swoje programy ,tak bym,ja stary ,oddał na nich głos.
              Nauki nigdy za wiele a jak już wygrają,żeby nie musieli się uczyć na nowo.

P Tak a propos młodych...byc może ja jestem juz stary ale zakoczyła mnie ,oprócz ilosci urzędników w UM,oprócz ich uprzejmosci,ich młody wiek...Bedziemy ich zwalniac,zastępując "naszymi" młodymi?
          • hepik1 Re: Hepik! 27.03.13, 12:09
            > Jeżeli uważasz, że na pewno będzie źle, to o co ci chodzi?

Biorąc pod uwagę,że ksiecia na białym koniu,który z próżnego nie naleje,nie widać,to po co przepłacać?
            Za półtora roku Dziedzicowa odejdzie w niebyt a przez rok nowego prezydenta nic sie nie zmieni,bo ni ma jak ;)
            Czyli parę złotych w kieszeni każdego mieszkańca zostanie,zamiast pójść jak para w gwizdek ;)
            • aptykorz Re: Hepik! 27.03.13, 12:40
              chopie pomyśl , nowy prezydent przez rok tak nie spapra obecnej RM , dalsze chore rządy tylko pogorszą działalność RM i to należy jak najszybciej przerwać
              na razie to idzie w kierunku bardzo radykalnej destabilizacji RM bez liczenia się z kosztami
              czy tak się pracuje dla miasta ? ?
              po to się sprawuje ten urząd ? ?
              powiedz mi , usłyszałeś coś od Dziedzicowej przez te dwa lata o współpracy i spotkaniach z radnymi ? ? ?
            • ciotka9 Re: Hepik! 27.03.13, 15:44
              hepik dom ci drugie tyla co nom każemu mo aostać w kapsie,te pora złoty mie nie wzbogacą,a może woda już nie zdrożeje,żodyn nos nie bydzie cyganioł,a nojważniejsze to to ,ze wszyscy uszporujemy nerwów,a leki łod neurologa są drogie i nierefundowane
        • wyborca-1 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 12:35
          amarian2 napisał:
          > No cóż mrnatohk, gdyby można było, to wklejałbym twoją wypowiedź na wszystkic
          > h wątkach. Bo tak naprawdę odpowiedziałeś na wszystkie pytania i wątpliwości.
          > Oby więcej takich młodych w Mieście.
          Myślę, a właściwie jestem pewien iż każda następna władza w naszym mieście i każdy startujący w wyborach pomyśli dziesięć razy zanim coś obieca głupiego. Obecna sytuacja pokazuje iż „ miejscy politycy” powinni mieć się na baczności, pokazuje to drugie referendum w naszym mieście. Jaka determinacja musi być w tych wszystkich współudziałowcach referendum, jak źle musi się dziać, by połączyć ogień i wodę PO-PiS, RAŚ-PiS, do tego referendyści i Porozumienie z p. Domżalskim osądzanym od czci i wiary za wyniesienie na ołtarz władzy p. Dziedzic. Szkoda naszego miasta dla tej władzy, ale myślę iż będzie to pokorna i sroga nauczka dla wszystkich następnych chcących dochrapać się do koryta, sto razy pomyśl zanim coś obiecasz. Widzę iż pomału rysuje się delikatna linia współpracy pomiędzy „wrogami” politycznymi, co może zaowocować tylko korzyścią dla naszego miasta na długie lata. A to, że nasze miasto się nie rozwija i zostaje daleko za innymi sąsiadami to każdy co trochę czyta i słucha musi z ręką na sercu przyznać. Na razie tyle. Poz.
          • enter32 Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 14:29
            A mnie tam szkoda mojego miasta dla tych ciągłych wojenek i referendów. I jako stary rudzianin powiem Wam jedno: Albo odwołujemy teraz i prezydenta i radę miasta, albo czekamy do wyborów - to tylko rok.
            Każde inne rozwiązanie nie jest dobre dla Rudy Śl. Bo się zaraz wszyscy przez tych naszych rządzących (Radę Miasta+Prezydent) pozabijamy.

• mrnatohk Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 14:33
              Już kiedyś proponowałem Ci abyś zaczął zbierać podpisy za odwołaniem rady miasta... I jak tam "praca wre", czy tylko pisać będziesz?
              • aptykorz Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 15:00
                enter zaś klupiesz te stare numery
                wiesz co , cienki Bolek jesteś
                idź to tych super mózgów po lepsze wzory
                • meg114 Klasa? 27.03.13, 19:14
                  Hepik, nie siej takiego pesymizmu. W rzeczywistości miasto wcale nie jest takie biedne, tylko źle zarządzane. Wystarczy ograniczyć wydatki "na swoich", na propagandę i zająć się robotą, a będziemy bardzo bogaci.
                  A Enter wzywam do ruszenia d..ka z miejsca, skoro jest przekonana o sensie odwoływania RM. Podsuń szefowej, że jej stronnictwo (mopsowe) może popisać się we własnym referendum. Niech pokaże na ile mieszkańcy popierają naprawdę jej politykę.
                  PS. a tak serio Enter, to świństwo, by próbować szkodzić nawet tym, którzy tam próbują wiernie stać przy was. Wiem, zawsze im wytłumaczysz, że takie nawoływania to tylko prowokacja, ale to tak jakbym prowokowała atakujących mnie, do zaatakowania również moich bliskich. Matki, braci... Czy to klasa Enter?
                  • hepik1 Re: Klasa? 27.03.13, 19:34
                    > W rzeczywistości miasto wcale nie jest takie
                    > biedne, tylko źle zarządzane.

No to bedzie obciach straszliwy,jesli drugie referendum,teraz juz z poparciem największych sił politycznych w tym państwie,społeczeństwa RŚl przegra z jedna głupio-biedna kobitką,która źle zarządza miastem ;)
                  • 22burza Re: Klasa? 27.03.13, 19:52
                    może mi ktoś powie ile czasu MOPS,a dokładnie PFRON, ma na wypłacenie osobie niepełnosprawnej dofinansowania do sprzętu ortopedycznego,wniosek był złożony w grudniu rozpatrzony na początku marca,pieniędzy nie ma do dziś. Mają za mało personelu,czy księgowa się rozchorowała czy liczą,że to dofinansowanie nie będzie już tej osobie potrzebne.Może ty hepik coś wiesz na temat limitu czasu jaki ich obowiązuje w tym przypadku,jesteś na bieżąco z UM więc może wiesz.
                    • skalar2011 Re: Klasa? 27.03.13, 20:32
                      cześć burzyczko hepik ci nie odpowie, łon mo polecenie pisać o władzuni w samych superlatywach, a co władzunię obchodzą tak prozaiczne sprawy jak los jakiegoś tam człowieczka?
                      • 22burza Re: Klasa? 27.03.13, 20:45
                        to widzisz,że to całe towarzystwo nie jest warte funta klaków
          • fifik_rsl Re: Anty reklama naszego miasta 27.03.13, 21:58
            wyborca-1 napisał:
            "Jaka determinacja musi być w tych wszystkich współudziałowcach referendum, jak źle musi się dziać, by połączyć ogień i wodę PO-PiS, RAŚ-PiS, do tego referendyści i Porozumienie z p. Domżalskim"

Determinacja duża, bo być tak brutalnie odciętym od koryta to boli. Jako że w tym gronie są ludzie którzy by z diabłem poszli, by uzyskać korzyść osobistą, stąd masz współpracę.

Jedną z rzeczy dla których warto by referendum się powiodło to moja nieodparta chęć zobaczenia jak ta współpraca będzie wyglądać przed kolejnymi wyborami. Obstawiam że będzie znowu po rodzochowemu.
            • czerwcowyreferendysta Re: Anty reklama naszego miasta 28.03.13, 14:46
              Fifik nie chodź do tego samego lekarza, co mściwa Prezydentka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka