zbigniewdomzalski
28.03.13, 16:25
Jestem winny, że popierałem Grażynę Dziedzic, zresztą nie tylko ja, i za to Mieszkańców przepraszam - Zbigniew Domżalski.
Nie muszę natomiast przepraszać za to, co dla Mieszkańców zainicjowałem, robiłem , m.in.:
• W latach 2000-2002 ruszyło budownictwo mieszkaniowe w Rudzie Śląskiej, od 2000 roku wybudowano domy przy Kąpielowej, Kubiny, Magnolii, Raciborskiej, Sienkiewicza, Kokota-Cynkowa i inne.
• Od 2001 roku działają w naszym mieście towarzystwa budownictwa społecznego.
• Wyremontowano niezamieszkałe i zdewastowane mieszkania na "Kaufhausie".
• Gmina w 2002 r. uzbroiła tereny pod budownictwo mieszkaniowe dla indywidualnych osób przy ul. Narcyzów.
• Przygotowano tereny pod budownictwo mieszkaniowe w Kochłowicach, Goduli, Orzegowie i Rudzie 1.
• Gmina w 2001 i 2002 roku uzbroiła tereny produkcyjno-przemysłowe przy
ul. Magazynowej, Kokotek i Pawła, gdzie stworzono w nowopowstałych zakładach miejsca pracy.
• Termomodernizację budynków MPGM-u oraz Osiedla Solskiego w 2000-2002 roku.
• Za rozwój MPGM-u w latach 2000-2002, m.in. dochód i miejsca pracy podczas zarządzania zasobami mieszkaniowymi Miasta Chorzowa, udział w przetargach
na zarządzanie w innych miastach.
• Osoby oczekujące na swoje mieszkanie z listy gminy zaczęły je wreszcie szybciej otrzymywać od 2000 roku.
• Byłem inicjatorem i założycielem/udziałowcem RAR „Inwestor” Sp. z o.o.
• Powstał Inkubator Przedsiębiorczości Sp. z o.o.
• Rada Gospodarcza w latach 2000-2002 była poważnie traktowana przez ówczesne władze.
• W 2002 roku został powołany Pełnomocnik Prezydenta d.s. Przedsiębiorczości.
• Radni „Porozumienia dla Rudy Śląskiej” w latach 2001-2010 wprowadzali i popierali wiele uchwał przyjaznych Rudzkim Przedsiębiorcom, m.in. wprowadzających ulgi
w podatkach i opłatach dla firm oraz inne preferencje.
• Radni „Porozumienia dla Rudy Śląskiej” wprowadzili w 2003 roku uchwałę dotyczącą zwolnienia z opłat osób bezrobotnych rozpoczynających własną działalność gospodarczą.
• Od 1999/2000 nie ma opłat za piwnice przypisane do lokali użytkowych z MPGM-u
w wysokości 50 % stawki za 1 m2 powierzchni wylicytowanej stawki czynszu.
• Osobno (poza czynszem) przedsiębiorcy nie płacą podatku od nieruchomości
za lokale użytkowe wynajmowane w MPGM-ie.
• Zawsze dążyłem do tego, aby koszty tworzenia miejsc pracy w Rudzie Śląskiej
były niskie.
• W latach 2000-2002 mimo trudności finansowych wypłacano na czas zasiłki osobom bezrobotnym.
• Od 2001 roku mamy basen kryty w Kochłowicach.
• Od 2002 roku mamy boiska sportowe przy LO w Kochłowicach, sfinansowane
ze środków UKFiS-u.
• W 2002 roku rozpoczęto budowę basenu w Rudzie Południowej, także ze środków UKFiS-u.
• W 2004 roku nie zamknięto basenu krytego w Nowym Bytomiu.
• Wybudowano w 2002 r. salę gimnastyczną dla szkoły przy ul. Tunkla.
• Termomodernizowano szkoły i inne miejskie obiekty.
• Zrealizowano sztuczne lodowisko w Orzegowie.
• Wybudowano boisko o nawierzchni ze sztucznej trawy przy ul. Czarnoleśnej.
• Wybudowano Orlika przy MOSiR-e w Nowym Bytomiu.
• Wybudowano Halę Sportową przy SP 4.
• Wspierałem, wspieram i wspierać będę każdą formę aktywności fizycznej rozpowszechnianą przez Kluby i Organizacje Sportowe z Rudy Śląskiej,
(wielokrotnie przekazywałem na działalność własne środki pieniężne).
• Pomogłem ZHP m.in. w uporządkowaniu spraw terenowych ośrodka w Kuźnicy Brzeźnickiej.
• Wspierałem mieszkańców Domu Samotnej Matki w Rudzie.
• Pomagałem TOZ „Fauna”.
• Pracowałem społecznie w TKKF, PTSM, PTTK, aby mieszkańcy razem ze swymi dziećmi mogli korzystać z usług tych organizacji.
• Współtworzyłem Stowarzyszenie Kupców Rudzkich, Towarzystwo Miłośników Orzegowa, Stowarzyszenie „Porozumienie dla Rudy Śląskiej”, Stowarzyszenie Karola Goduli.
• Organizowałem od 1977 roku wiele obozów wędrownych, wycieczek, rajdów, imprez, zawodów dla dzieci i młodzieży.
• Zostałem Prezesem Spółki, który nie zwolnił 90 pracowników, który nie podpisał w grudniu 2011 niekorzystnych dla Spółki i Mieszkańców umów przedstawionych przez Prezydenta Miasta Grażynę Dziedzic.