Dodaj do ulubionych

A co tak cicho o DPS "Senior"?

26.05.13, 11:21
Obserwuj wątek
    • zomowiec333 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 11:52
      Widać naszym dziadkom, rodzicom,znajomym , krzywda sie nie dzieje a pracownikom dobrze sie wiedzie pod nowymi rządami..........????
      W końcu mamy za co podziekowac jednak Pani Prezydent?Starość będziemy mieć w miejskim domu spokojną,zatroszczą sie o nas,nie pójdziemy pod most na starość.....zapanowal wreszcie ład i spokój w wiecznie problematycznym domu opieki,kolejny nowy dyrektor nie bedzie już miastu sprawiał problemów tak jak poprzedni dyrektorzy?Ale kto ich teraz wyliczy........albo pamieta nazwisko pierwszego dyrektora DOMU Senior???
      • 22burza Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 12:50
        jeżeli chodzi o dom w órzegowie to pierwszym dyrektorem i założycielem byl Norbert Rózga
        • zomowiec333 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 13:18
          22burza napisała:

> jeżeli chodzi o dom w órzegowie to pierwszym dyrektorem i założycielem byl Nor
          > bert Rózga

Brawo ! ale cześciowo....
          Potem Dyr .Losa, potem Dyr.Janduła -Jonda, potem znowu przywrocona przez Sad Pracy Dyr .Losa, potem znowu Dyr.Janduła-Jonda-ale poniewaz swymi nieuczciwymi posadzeniami dla Losowej w sadzie przegrała (du....że pieniadze odszkodowania dla Losowej zaplacił podatnik-czyli my)Pani dyr Losa powrociła w chwale a Dyr J.J zostala w MOPS , no a po wyborach Wygranych przez Panią DZiedzic została i jest do dziś jest naszą uwielbianą ,szanowaną ,sprawiedliwą,dbajaca o porzadek w U. Miasta Rudy Sl.: ,Pania Sekretarz Miasta.
          Tyle historii.
          Nastepna zagatka :to kto dziś jest dyrektorem DPS Senior?

• zomowiec333 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 13:33
            Mala poprawka -jeszcze w roku2012 dyr DPS SENIOR był krótko DYR,Rafał Szpak z MOPSU oczywiście , no bo jakżeby inaczej mogło być.....
        • komes_nn Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 13:19
          Człowiek, którego skazano na niebyt w Rudzie Śląskiej, za to, że potrafił więcej od innych. Za to, że przy jego profesjonalizmie inni czuliby się jak krasnale ogrodowe, które potrafią tylko stać i gapić się w niebo. Norberta skazano na banicję a inni zasili w Rudzie nowe ziarno, ale niestety wyrosło z tego buractwo.
          • nick_na_raz Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 16:23
            E tam, na banicję. Wróci. Dobry jest w tym, co robi, więc wróci.
            • skalar2011 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 21:25
              wielka szkoda że w ościennym mieście robi wiele dobrego dla starszych, słabych, niepełnosprawnych tylko dlatego że pofyrtano nie mogła go strawić - bo był mądrzejszy i dużo lepszy od niej, znał ludzkie problemy i nigdy nikomu nie odmówił pomocy.
              Jak był wice-dyrektorem Mopsu zawsze u niego była kolejka petentów, u pofyrtanej nikogo.
              A jak go wykopała po wyborach to nawet się leczyć musiał w innym mieście- to skandal odmówić pomocy medycznej choremu człowiekowi?
              Wspaniały człowiek ale póki co nie ma dla niego miejsca w naszym mieście a szkoda wielka to szkoda
              • komes_nn Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 21:34
                Pytanie nasuwa się następujące, dlaczego pozwala się na gnojenie ludzi tak wartościowych, dlaczego społeczeństwo naszego miasta opanowuje tumiwisizm.
                • skalar2011 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 21:40
                  odpowiedz jest prosta- ta wladzunia ma taki styl życia, tylko życia bo na rządzenie nie ma pomysłu,upaja sie zemstą, czuje się usatysfakcjonowana gdy komuś dokopie,toleruje klakierów, osoby o odmiennym zdaniu niszczy w miarę posiadanych narzędzi( mieszkaniec miasta tylko zadał proste pytanie i co zaraz nagonka?)
      • mima1001 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 19.12.18, 12:08
        Mobbing trochę jest .Bardziej z tego co wiem opiekunki są narażone na różne historie chorób ludzkich typu półpasiec itp a o niczym nie wiedzą bo nie są poinformowane przez na pielęgniarki . Zarobki takie że jak mi żona powiedziała to siadłem na tyłek . Nie wierzyłem dopóki mi paska nie pokazała .Wypłaty głodowe .Dziwię się jak tak tak mogą pracować kobiety . Żadnych dodatków że muszą w święta pracować .Jakaś masakra .Uśmiech z pozoru jest ale fałszywy . Staruszkowie mają się dobrze ale z tego co mi powiedziała żona to nie tylko tam są staruszkowie .Rodziny pozbywają się najbliższych jeszcze resztki rent im zabierają a oni biedni niekiedy nie moga kupić coś sobie. Ludzie na wyższym stanowisku wolą wierzyć osobie dementywnej niż zdrowemu człowiekowi co się nim opiekuje . Nie ma współpracy . Pozatym jak mi druga połowica mówiła to ludziom tam się ponaga a oni po prostu ich wykorzystują . Praktycznie panie opiekunki wszystko tam robią nawet osobom które umią przy sobie coś zrobić bo taka siedzi i patrzy oraz czeka nawet łóżka nie umi sobie zaścielić ale do sklepu może iść kupić sobie piwko . Śniadanka obiadki podwieczorki i kolacje pod nos .I najlepsze rechabilitacja wg mnie powinna być OBOWIĄZKOWA a nie ( nie pójdę bo mi się nie chce ) Zmuszam moją żonę do odejscia z DPS bi ona nie jest służącą i poduszką żeby się na nią wyładowywać .Inne panie powinny to
        samo zrobić .Pozdrawiam
    • komes_nn Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 21:46
      Kiedyś słyszałem taką historię, w tym czasie kiedy p.Norbert pracował w MOPS-ie do MOPS-u przyszedł jakiś biedak proszący o zapomogę. Nie wiem, nie znam się na tamtejszych procedurach, ale podobno kasa była już nieczynna i potrzebujący musiałby odejść z przysłowiowym kwitkiem. Jakiż musiał być zdziwiony ten człowiek kiedy p. Norbert z kieszeni wyjął własne pieniądze i wręczył temu człowiekowi. Po jakiś czasie mu za to bardzo podziękowano i ta podzięka trwa do dzisiaj. I to za co ? za to że był ludzki, pomocny, na dodatek szmaciarskie towarzycho zaczęło mu wyrabiać opinie, jaki to z niego zły człowiek. Żenujące.
      • 22burza Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 26.05.13, 22:30
        warto porozmawiać z jego sąsiadami,jaką wspaniałą opiną cieszy się między nimi i On i jego Żona,potrafią do chorej sąsiadki zza płotu pójść w nocy zobaczyć co się dzieje,że tak późno świeci się światło,czy czasem nie potrzebna jest pomoc,tej samotnej,chorej kobiecie.Jak budoał dom,to nie zapomniał,że tędy przechodzą ludzie na skróty na cmentarz,żeby im ułatwić życie zrobił piękną dróżkę wdłuż swego ogrodzenia byśmy nie musieli grzęznąć w błocie,natomiast p.Prezydent by zmusić seniorów z osiedla Gierałtowskiego do intensywnej rehabilitacji,wzięła im minibus jaki tam kursował co godzinę na cmentarz,a do cmentarza,kiedy skróty zarosły chaszczami jest ponad 2 km. i zdrowi mają co dreptać pod tą górę,a starszym to już zupełnie odebrano możliwość odwiedzenia swoich zmarłych.P.Prezydent na pewno nawet nie wie gdzie ten cmentarz jest w Rudzie i jaka droga do niego prowadzi.To się nazywa frontem do ludzi.
        • zomowiec333 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 27.05.13, 18:41
          ZDADZAM - BYŁ NAJLEPSZYM Z DYREKTORÓW TEGO DOMU OPIEKI I STARZY PRACOWNICY NIGDY O NIM ŻLE SŁOWA NIE POWIEDZĄ !

TO W CZYM BYLI ŻLI NASTEPNI RZADZĄCY ,ŻE DOM TEN STRACIŁ SWOJĄ DOBRA RENOMĘ, OPINIĘ,LUDZIE OBAWIAJA SIE DAĆ TAM SWYCH RODZICOW, DZIADKÓW, NA ICH OSTATNIE DNI ŻYCIA ,( NIE CZARUJMY SIĘ -tak to jest),-DLACZEGO???

CZY PRACOWNICY DOMU SENIOR CZUJA SIE BESPIECZNIE? ,CZY CZUJA SATYSFAKCJE Z WYKONYWANEJ PRACY? CZY CZUJA WYPALENIE ZAWODOWE SPOWODOWANE NIEPOSZANOWANIEM ICH PRAW I CIĘŻKIEJ PRACY? CZY CZUJA SIE DOBRZE ZA TE PRACE WYNAGRADZANI PRZEZ DYREKCJE, JEDNYM SŁOWEM CZY PRZESTRZEGANE SA TAM PRAWA PRACOWNICZE????

ŚMIEM WATPIĆ W POWYŻSZE.ZA CZASOW PIERWSZEGO DYREKTORA PANOWAŁA HARMONIA ,ŁAD, JASNE ZASADY WYNAGRADZANIA,PRACOWNIK CZUŁ SIE SZANOWANY , NIE ŁAMANO JEGO PRAW, DZIŚ INNE ZASADY TAM PANUJA- MA TO JUŻ SWOJĄ NAZWE W KODEKSIE PRACY I NAZYWA SIE MOBINGIEM , OCZYWIŚCIE SZEROKO POJETYM ZJAWISKU TRUDNYM DO UDOWODNIENIA ,,,,,,,,JAK WSZYSTKO INNE W TYM MIESCIE,,,,

DLATEGO WRACAJAC DO MERITUM POSTU : " A CO TAK CICHO O DPS SENIOR"......?
          • gbur2 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 27.05.13, 19:28
            No wiesz!!!!! Musza byc cicho!!! J.J tak ich za karki ściskała że dychac nie umiały, biedne dziołszki,tak ciężko pracują a były przez nia poniewierane jak szmaty !!!!A ile ich sie pozwolniało.....bo psychicznie nie wytrzymywaly.....Ale jeszcze została ruda -tej to nawet dioboł do piekła nie weżnie , bo by se musiol sepuku som zrobić -ta by mu z piekła zrobiła swoj folwark !!!!jak to zrobiła Seniorem........
            • orzegowianka Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 27.05.13, 20:54
              Nareszcie temat dla mnie-a że bywam często w Seniorze, od jego powstania, bo odwiedzam albo kogoś z rodziny, albo chore starsze sąsiadki-to i z personelem sie zdążyłam zapoznać,i dyrektorow poznać ....
              Dlatego to nie beda wypowiedzi z palca wyssane ale z życia wziete z autopsji.

Odpowiadam "zomowcowi 333"-
              znałam wszystkich dyrektorow Seniora, których wymieniono i zgadzam sie z przedmówcami że pierwszy był najlepszy.!!
              Najgorsza była ta po dyr Losowej !!!!
              Za jej władzy dało sie wyczuć pogorszenie usług,jedzenia,dla moich bliskich,oszczedności dziwne jakieś,pensjonariusz musiał kupowac firanki, pościel, meble, mimo wysokich kosztów jakie rodzina musiala dokładać do utrzymania matki.Co do personelu to musiał pracowac w wielkim stresie i pod wielka presją ! bo to sie dało wyczuc że te biedne dziewczyny -wykonujace prace , której niekażdy by podołał,były zastraszone , czesto słyszałam że kogoś wyrzucono z pracy za nic !!!bo dyrektorowi podpadł....!!

A tu czytam że ta pani została na takim wysokim stolku posadzona???To co ona tam z ludzmi mogła robić - moge sobie wyobrazić!! Tacy ludzie sie nie zmianiaja , albo robia gorsi !!

Dlatego ja , i myśle niemal cały Orzegow, podejmniemy sŁusznĄ decyzje i pojdziemy na Referendum o odwolanie Pani prezydent , by juz nigdy NIEWŁAŚCIWI LUDZIE NIE OTRZYMYWALI Z JEJ RĄK NOMINACJI NA TAK WAZNE STANOWISKA I NIE KOMPROMITOWALI MOJEGO MIASTA!!!

TO by było tyle o "CICHYM " Seniorze w którym wcale tak cicho dziś nie jest i wcale nie widze zachwytu w oczach umęczonych pracą dziewczyn,myśle że gdyby dobrze im placono , byłyby bardziej uśmiechniete,gdyby ich dyrekcja utwierdzala jaką wielka robote robią- byłoby na ich twarzach widoczne......
              • skalar2011 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 27.05.13, 23:09
                dostała się ta paniusia na wysoki stołek bo wszak jej koleżanka (z charakteru jak bliżniaczki, obie szpece od mobingu) ją posadziła, a pensjonariuszom dzieje się coraz gorzej, personel coraz bardziej zdołowany, do czego to prowadzi?
                • orzegowianka Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 28.05.13, 11:01
                  Dom Senior z pozoru piekny i nowoczesny!, aktualnie w remoncie, bedzie z wygladu jeszcze piekniejszy, na pewno bedzie to zasluga najjjasniejszej !!!!po zakończeniu renowacji otrzyma owacje od swej świty!!!

Ale tu w tym miejscu jak słusznie zauważyłeś poruszyłam problem środka , albo jak kto woli "rusz g....no" a zaśmierdzi.....
                  Powtórze;dlaczego odwiedzając Senior nie widze zadowolonych uśmiechniętych pań opiekunek, jedynie zagonione i zestresowane buzie biednych kobiet dla których praca to nie wszystko, one problemy zaniosa do domu , opowiedzą sąsiadkom , mężom , dzieciom , którzy po czasie powiedzą -uciekaj z tej roboty bo cie tam wykończą!!!

Dlaczego???Dlaczego osoby które zwolniono lub sie zwolniły z SENIORA Orzegowskiego , rozsiewaja tak złą opinie o tym domu i panujących tam stosunkach międzyludzkich.!!!!
                  Czy w Seniorze działa nadal ta sama zasada którą prawdopodobnie stosowano w czasach tej ZŁEJ dyrektorki o ktorej wspominałam??ktora nie tylko mnie nie przypadła do gustu, a jestem tylko gościem w tym domu....??

Pracowałam pod wspanialym kierownictwem , jestem już na emeryturze, ale zawsze dobrze bede wspominać swoj zakład pracy, zintegrowanie załogi, coroczne z nimi spotkania oplatkowe ....itp.
                  ale przecierz najlepiej się kieruje zespołem skłoconych ludzi ,podrzeganie, niezdrowe rozdmuchiwanie banalnych tematow,zakładowe kozły ofiarne,starzy wyjadacze chleba wiedza o czy mowie....
                  To pytam jeszcze raz -tak dobrze w tym SENIORZE????Bo nikt nie ma odwagi sie odezwać,rozumiem że jesteście zastraszone po rządach poprzedniczki , ale i teraz tam lepiej nie jest!!!
                  Kto kupuje te drogie meble? IKEA w prezencie daje? kto płaci za te piekne firanki?wystroj???
                  jak z żurnala !!!!dlaczego mieszkaniec placi za to ??? on ma sobie leki kupic , owoce, słodycze, odzież a nie robic wystroj SENIORA!!!! za jego emeryture!!!
                  Co tydzień odwiedzając moja rodzinę widze nowe luksusowe meble !!
                  za pieniądze mieszkańca???
                  Pytam czy to zgodnie z prawem!!!
                  Może ktoś z prominentow RUDY SL- chowających sie pod nicami , odpowie mi ??

• zomowiec333 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 28.05.13, 13:59
                    "orzegowianko" ---ożywiłas tym wpisem nude tu panujacą, mysle o sytuacji SENIORA.

Ale nie licz by ktos z prominentow sie tu odezwal!
                    odpowiedzi powinna ci udzielic "miłościwie panujaca" bo ona odpowiada za sytuacje w SENIORze bo to Dom miastowy.

Zas pan Osmenda jak widze ci nie odpowiada,,,,bo nie umie , za trudne mu zadałas pytanie,,,,on nie zostal poinstrułowany co mowic , wiec nie odpowie....

Więc jednak w starych włościach" J>J dwojga nazwisk " nie nie ma tak różowo, tylko pracownicy zostali zmuszeni do nieujawniania lub niewynoszenia informacji na zewnatrz,lub w obawie o prace milczą????
            • orzegowianka Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 28.05.13, 18:47
              gbur2 napisał(a):

> No wiesz!!!!! Musza byc cicho!!! J.J tak ich za karki ściskała że dychac nie um
              > iały, biedne dziołszki,tak ciężko pracują a były przez nia poniewierane jak szm
              > aty !!!!A ile ich sie pozwolniało.....bo psychicznie nie wytrzymywaly.....Ale
              > jeszcze została ruda -tej to nawet dioboł do piekła nie weżnie , bo by se mus
              > iol sepuku som zrobić -ta by mu z piekła zrobiła swoj folwark !!!!jak to zrobił
              > a Seniorem........

"gbur2"- a ktora to ta ruda? Opisz ja chociarz, gdzie robi w Seniorze...
              może zdradzisz nam na którym odziale?I dlaczego twoim zdaniem jest taka niebespieczna nawet dla diabłow w piekle? ha,ha, to musi byc niezłe ziółko....
              • zomowiec333 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 29.05.13, 07:26
                No to co tak cicho o tym SENIORZE???

Dlaczego zwolnieni pracownicy ,jak wynikało z powyższych wpisów" psuja opinie naszego miejskiego Domu Opieki ???

Dlaczego nawet odwiedzającym Senior coś tam sie nie podoba???

Dlaczego pracownicy milcza?? i kto im zamyka usta??I kto tam własciwie rzadził i rzadzi nadal?
                Dlaczego boimy sie o naszych rodziców, starszych ludzi, znajomych tam przebywających?
                Nikt nie chwali tego DOMU??jak nie chwalą tzn nie ma za co???
                No bo inaczej by sie tu pochwaly posypały i powyższe krytyki i zarzuty ktos by obalił, a tu cisza.....
                Przed referendum nie wolno siac takiej krytyki????komu taka krytyka by zaszkodziła i to teraz !!??

• waple Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 29.05.13, 13:59
                  Dyrektorzy się tam zmieniają jak rękawiczki, czy był tam konkurs na to stanowisko.Była dyrektor siedzi w UM to można sprawdzić na jakim stanowisku.W ramach oszczędności zwalniani byli podstawowi pracownicy.Brak miejsc i potrzeb bez liku, po co o tym pisać?Tym podstawowym pracownikom to nie zaszkodzi ale zaszkodzić może komu? Nie pamiętm czy w tym roku czy zeszłym w tej sprawie zabrała głos Radna Wystryk- Beniger ale co dalej w tej sprawie?Tak sobie myślę,że rozbiło się to o BRAK ŚRODKÓW,bo jakoś cicho w tej sprawie.Pozdrawiam.
                  • zomowiec333 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 30.05.13, 16:50
                    "waple"----w jakiej sprawie zabrała głos Radna Wystryk_B,....bo niezrozumiale to napisałeś ....i o jakie srodki których zabrakło sie rozbiło? I CO SIE ROZBIŁO???

Wiesz prosty człowiek takich zagadek nie rozumie......wyjaśnij.....
                    • aloes69 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 30.05.13, 20:40
                      "Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem" - Charles Caleb Colton
                      ......ale faktycznie prosty człowiek z tego wątku za dużo nie rozumie.......;)
                      • skalar2011 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 30.05.13, 22:35
                        i w miarę maksymy,,nie życz drugiemu co Ci nie miłe,, nie życzę ci aloesie pobytu stałego w tym domu ,,rzekomo,, spokojnej starości
                        • aloes69 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 30.05.13, 23:48
                          Skalarze. Mój wpis był odniesieniam do wpisu zomowca, który odnosił sie do wpisu wapla, a ty jak zwykle......
                          Nikomu niczego złego nie życzę, wręcz przeciwnie, ale jak mantre powtarzam - fakty, merytoryka i choć troche obiektywizmu. Nie znam zagadnienia, nie mam wiedzy na tamat tej placówki, a z wpisu wapla trudno mi coś wywnioskować. Na logikę - jeżeli o czymś się nie mówi , to nie zawsze musi oznaczać ,że dzieje sie coś złego. Jeżeli jednak naprawdę coś jest nie tak, to pewnie, że nie wolno przejść obojętnie. Ale wtedy trzeba zadać sobie trud sprawdzenia czy to plotka, czy fakt, poznania mechanizmu zła i zgłoszenie np. skargi do prezydenta, radnych lub innemu organowi. Jeżeli natomiast ktoś enigmatycznie, wyłacznie tu na forum sygnalizuje ( oby nie sztuka dla sztuki), że dzieje się coś złego - to pozostaje tylko nadzieja , że władze lub kogoś taki sygnał zainspiruje np. do sprawdzenia informacji. Tylko, że nie da się sprawdzać na chybił trafił. W ten sposób wykończymy wszystkich pracowników gminy, którzy bedą biegać od zgłoszenia do zgłoszenia, od polecenia do polecenia i rozpaczliwie dociekać co i gdzie w pierwszej kolejności mają robić.
                          P.S.
                          Tak na marginesie umiejętne wyznaczanie priorytetów i sztuka organizowania pracownikom pracy, tak by ich nie "zajeżdżać" jest możliwe jedynie wtedy gdy przełożeni maja świadomość ile poszczególne czynności wymagaja czasu i co tak naprawde jest ważne. No ale to jest wtedy prawdziwa sztuka.....
                          • kadrowiec2 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 31.05.13, 22:26
                            aloes69 napisał(a):

>

> P.S.
                            > Tak na marginesie umiejętne wyznaczanie priorytetów i sztuka organizowania pra
                            > cownikom pracy, tak by ich nie "zajeżdżać" jest możliwe jedynie wtedy gdy przeł
                            > ożeni maja świadomość ile poszczególne czynności wymagaja czasu i co tak napraw
                            > de jest ważne. No ale to jest wtedy prawdziwa sztuka.....

do aloes69
                            Naprawde dla ciebie to co powyżej napisałeś jest PRAWDZIWA SZTUKĄ??przecierz to priorytetowe zadanie dla kazdego dyrektora ! jak mu nie podoła tzn .nie nadaje sie na stanowisko dyrektora.! Wiec nie rozśmieszaj mnie!

Od poczatku śledze ten post , pracuje w DPS ale w innym mieście ,a w Seniorze mam wiloletnie koleżanki i sprawe znam.

SENIOR zawsze słynął z mobingowania , zastraszania zalogi-ze 20 lat jak nic-,ktoś tam nawet wymienił RUDĄ(pierwsza po dyr,) jako winną wielu ludzkich nieszcześć,dramatow a wiem że i fabrykowania dowodow do zwolnień, siania intryg,skłócania załogi,falszywych oskarżeń,wieloletniego szykanowania zalogi,winną też odchodzenia z pracy fachowego personelu lub niewygodnego pracownika !!!!
                            Jak kolejni dyrektorzy mogli jej na to zezwalac -nie wiem !!

W moim DPS jest przez dyr, przestrzegane prawo pracy , sprawiedliwie dzielone premie i podwyżki jest wspólna misja i cel, zintegrowanie calkej zalogi -TO ZASLUGA MOJEGO DYREKTORA ! JA NIE IDE DO PARCY JAK NA SKAZANIE ...

Tego w Seniorze nigdy nie b yło.Tam Dyr odchodzacy niedawno do Bytomia musial dokonac regulacji płac częsci załogi, poszkodowanej przez poprzedniczke na stawkach , a zapewniam cie, że były to ogromne KOMINY -róznice w placy zasadniczej osób na tych samych stanowiskach , wykonujacych te same czynnosci siegajace bodajże 600 i wiecej zł !!
                            Gdzie miały pojsc sie poskarżyc poszkodowane?To proste opiekunki które w obawie o utrate pracy siedziały cicho...A dyrektorka smiała sie ze zwiazków zawodowych i mówiła że i bez ich zgody zrobi co chce!!!Pojsc na skarge do MOPS ? jak ona sie stamtąd sie wywodziła?
                            Tkwiły w zamknietym kregu,nad ktorymi pastwiła sie RUDA !!

Jedyna nadzieja w nowej Pani Dyr. wywodzacej sie z załogi SENIoRA , znajacej przecierz problem od poszewki , może ona rozprawi sie praktykami mobingowymi i nastapi w tym zakładzie ład i poszanowanie pracownic.
                            Tego życze całej załodze SENIORA z całego serca.

• aloes69 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 01.06.13, 18:00
                              kadrowiec2 napisał(a):

> do aloes69
                              > Naprawde dla ciebie to co powyżej napisałeś jest PRAWDZIWA SZTUKĄ??przecież to
                              > priorytetowe zadanie dla kazdego dyrektora ! jak mu nie podoła tzn .nie nadaj
                              > e sie na stanowisko dyrektora.! Wiec nie rozśmieszaj mnie!

Do kadrowiec2
                              Twierdzisz , że to nie jest prawdziwa sztuka? I według Ciebie jest to zwykłe priorytetowe zadanie dla każdego dyrektora? No nie mogę uwierzyć.......;) Z tego by wynikało, że choć rozglądam sie uważnie dookoła, to do momentu przeczytania Twojego wpisu przyszło mi żyć, (jak z tego wynika ) w błędnym przekonaniu, że to umiejętność absolutnie unikatowa, no prawdziwa, zanikająca sztuka ........ Nie to nie możliwe..... chyba się mylisz?
    • fifik_rsl Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 31.05.13, 13:06
      Pozwolę sobie także ja zabrać głos w poruszanym temacie. Nie będę oceniał jednak konkretnego Domu gdyż nie mam na jego temat wiedzy, natomiast przedstawię Wam mój punkt widzenia, jako Wychowawcy pracującego w podobnej placówce.

Przeczytałem dokładnie ten temat w poszukiwaniu tychże mocnych zarzutów i jakoś ciężko je z Waszych wpisów wyłapać. Podstawowy zarzut że jest cicho, to wybaczcie ale jeśli tak jest to raczej o Damu świadczy dobrze. Kolejne to że niby Opiekunki ciężko pracują pod presją dyrektora, bo źle rządzi i je mobbinguje. Pojawił się też zarzut że "Babcie" kupowały za swoje pieniądze rzeczy do wystroju swoich pokoi, za tę część ich rent która im zostaje po opłaceniu pobytu.

Tak jak powiedziałem na wstępie, nie znam tej rzeczywistej sytuacji, natomiast mam wrażenie że to co tu pisane ma charakter plotek, ktoś coś widział, komuś ktoś coś powiedział itd.
      Takie plotki mogą zrobić dużo krzywdy, szczególnie jeśli się ich nie sprawdzi dokładnie.

Weźcie pod uwagę iż ustawa o pomocy społecznej wymusiła na wszystkich Domach uzyskanie tzw. Standaryzacji, czyli konieczność spełnienia iluśtam standardów, aby móc dalej istnieć. Można je podzielić na miekkie i twarde. Z tych drugich to odpowiedni metraż przypadający na Mieszkańca, ilosć kibli (1 na 4 os) ilość łazienek (1 na 5os) itd. Uzyskanie standaryzacji wiązało się z koniecznścią przeprowadzenia remontów w wiekszości domów. Co gorsza nie były, to remoncty które w rzeczywistości służyły Mieszkańcowi, a jedynie papierkom.
      Prosty przykład. Brakuje łazienek, na siłę robi się tak ową gdzieś na końcu korytarza, z góry wiedząc że nigdy nikt nie będzie z niej korzystał, bo jest zbędna, ale wymagana przez papiery. Tak więc w błoto idzie np 15 tysięcy, a na drugi dzień po wyjściu komisji standryzacyjnej owa łazienka staje się magazynem, bardzo drogim magazynem.
      Najczęściej robi się te remonty z kredytów, które następnie trzeba spłacać.
      Dlatego też lata 08-11 były bardzo trudne dla DPSów. Na siłę trzeba było generować oszczędności, a to też dotyka pracownika, a pośrednio także Mieszkańca.
      O zarobkach w tego typu instytucjach nie ma sensu pisać, bo kto pracuje ten wie jak jest. Kiedy odpadły premie, 13-tki to zaczęło być już bardzo źle.
      Z drugiej jednak strony cza też zrozumieć dyrektora, bo mając kredyty postandaryzacyjne nie jest stanie dać więcej pracownikom nawet jakby chciał, nie będzie też inwestował nigdzie tam gdzie nie musi.
      Oczywiście ważna jest atmosfera w pracy, stosunki na lini Kierownik-pracownik, wzajemne zrozumienie, szczególnie w tej trudnej sytuacji jaka panuje.
      Problemy się rodzą gdy ta relacja się zaburza, gdy z jedenej strony wymagania wobec pracownika są ogromne, a nie idą za tym żadne nagrody, albo w drugą stronę gdy pracownik wyznaje zasadę "ja udaję że pracuję, a oni że mi płacą".
      To ostatnie założenie bije bezpośrednio w Mieszkańca.
      No i jeszcze jeden problem, pogorszenie sytuacji finansowej powoduje odpływ pracowników, najczęściej tych najlepszych, do lepiej płatnej pracy(np. kopalnia czy policja jeśli chodzi o kadrę męską), a Ci co przychodzą za nich już niestety nie prezentują tego poziomu jakości pracy i zangażowania.
      Reasumując: standaryzacja która w załozeniu miała podnieść poziom świadczonych usług w DPSach w moim odczuciu się zupełnie niesprawdziła, gdyż wymusiła wiele bzdurnych i drogich remontów, za pieniądze z których szło zrobić wiele innych rzeczy typowo dla Mieszkańca, a także dofinansować kadrę i zapobiec odpływowi chociaż części najwartościowszych pracowników. Podam wam prosty przykład na sobie.
      Zestawiłem wszystkie dochody jakie wpłynęły mi na konto + to co dostałem w bonach z ZFŚS i wyobraźcie sobie iż w 2009 roku miałem w skali roku o 2851 zł więcej niż w 2011! czy życie staniało od tego czasu?

Dlatego jeśli oceniacie dyrektorów weźcie proszę pod uwagę sytuację z jaką muszą zmagać się Domy, a poszła plota że ustawodawca poważnie myśli o podniesieniu standardów.
      • fifik_rsl Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 31.05.13, 13:52
        Jeszcze dwie sprawy:

Pisze ktoś was że nie życzy nikomu by jego bliski trafił do tego Domu. Zastanówcie się nad tym co tu wypisujecie, gdyż Mieszkaniec w 90% ma kontakt z Opiekunem/Wychowawcą i ewentualnie z pielęgniarką, a może max 10% z osobami z Kierownictwa/Dyrektorstwa.
        Wasza uwaga bije typowo w Opiekunki, a z tego co tu czytam to raczej pozytywnie się o nich wypowiadacie.

Na koniec sprawa tych zasłonek co babcie kupiły z wasnych pieniędzy. Wyobraźcie sobie iż moi podopieczni zakupili sobie telewizor 42' ledowy na jadalnie, do tego pakiet nc+ z opcja multiroom za ok 140 zł. Dwa lata temu wydali sobie ok 1400 na zmywarkę.

Gdyby ktoś wszedł z zewnątrz, i nie porozmawiał z Mieszkańcami też by mógł powiedzieć że Ośrodek czy Wychowawcy ich przymuszają do takich zakupów.
        Duży płaki talewizor i telewizja cyfrowa nie wchodzi w standaryzację, ale nie jest też zabroniona więc jako że Chłopaki stwierdzili że to ich dom i ich pieniądze, to chcą sobie zainwestować. Mają do tego prawo.
        Podobnie mogo być z tymi firankami, skoro te Babcie uznały że te które są im się nie podbają i chcą sobie zakupić lepsze, co im poprawi np samopoczucie, to przecież mają prawo. Pisanie że to wymuszane przez kadrę, nie mając 100% pewności że tak jest bardzo nieuczciwe i niesprawiedliwe.

Jeśli jednak macie pewność że w danym domu źle się dzieje, czy to wobec pracowników czy Mieszkańców, to są przecież odpowiednie służby co to sprawdzają.

Jeśli nie ufacie miastu, to jest wojewoda i jego organy kontrolne, natomiast jeśli chodzi o łamanie praw pracowników, to Państwowa Inspekcja Pracy.

Na koniec taka dygresja, pamiętajcie jednak o jednym że działanie pod wpływem niepotwierdzonej do końca plotki czasem może spowodować dużo więcej złego niż dobrego i to dla Kadry Kierowniczej, Opiekuńczej, a także Mieszkańców.

• kadrowiec2 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 31.05.13, 23:06
          Do fifik_rsl

Jako wychowawca pracujący w podobnej placowce ,znasz problemy DPS-ow.

Piszesz że to wyglada na plotki, czyli ty" byś pozamiatał sprawe pod dywan?"

Znamy Ustawe o Pom.Spolecznej i wiemy co ona wymusiła na domach.
          Ale co to ma wspolnego ze zlymi stosunkami międzyludzkimi wśrod załogi-za te odpowiada tylko i wyłacznie kierownictwo.
          A masz racje ,że zawsze takie waśnie uderzaja w najsłabszego-czyli w mieszkańca !!
          I to zadanie dyrektora , by do tego w żadnym wypadku NIE DOPUSZCZAĆ ! a o tym w Seniorze zapomniano......

Co do zakupu telewizora -sama kupiłam mamie do DPS telewizor, czajnik i inne drobiazgi, bo chciałam, moja wola.
          Zas "orzegowianka" i inni odwiedzajacy sygnalizuja zakupy mebli typu ; szafy, komody, koce,narzuty,tapczany, i inne jak ktoś pisze drobiazgi z IKEI.śmiem watpic że dziadek w wieku 80-90 lat jest w pełni świadomy celowosci tych zakupów,lub wugule świadomy że zakupu dokonano w jego imieniu.....
          I jeszcze jedno co u was robi sie z tymi meblami ,jeśli dziadek nie miał rodziny a odszedł? ida do magazynu czy służą dalej domowi?Bo rodziny musza isć do sadu po spadek ,jesli chca to zabrać rzeczy- a u was??? Czy magazyny pekaja w szwach od tych rzeczy??Czy jesli rodziny nie było staja sie te rzeczy wlasnoscia DPS??
          • fifik_rsl Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 01.06.13, 00:21
            Nie zgadzam się że za złe stosunki miedzyludzkie odpowowiada tylko dyrektor. Ma na nie wpływ, ale nie jest jedynym. Chyba że rozumiesz jego odpowiedzialność na zasadzie odpowiada bo przyjmuje tych ludzi do pracy.
            Niestety jeśli chodzi o pion męski to trudno jest wybór pracowników, za pieniądze które są proponowane. Zwykle jak jest wakat, to się przyjmuje tego co da CV. Chetnych malutko, to też czasem trafia do nas np. gość po szkole mechanicznej. Z drugiej jednak strony, ten mechanik z wykształcenia czasem lepiej się sprawdza niż nie jeden mgr pedagogiki.
            Łatwiej jest iść np na stacje benzynową i myć na nockach dystrybutory niż zajmować się Niepełnosprawnymi. Pieniądze są niestety porównywalne. O konkurencji z kopalnią czy policją nie ma sensu mówić. Z tego powodu nie raz są wakaty i trudno je zapełnić.
            Jeśli chodzi o Kobiety tu jest troszkę inaczej, większa konkurencja.

Co do kupowania rzeczy. Prosty przykład. Podopieczny - upośledzony potrzebuje łozka. Wiadomo że Dom mu da, ale bądź używane, a jak zakupią to takie najtańsze. Teraz masz wybór przyjąć to, czy np kupić mu dobre łożko szczególnie jeśli ma on oszczędności.
            Osobiście wybrałbym opcję drugą, chyba że idzie się dogadać ze sprzedawcą żeby rozbić fakturę. Wtedy powiedzmy dostaniesz 500 zł na łóżko od Domu, Mieszkaniec dołoży 300 i ma lepszej jakości. Dużo kombinowania, ale czasem warto dla dobra Podopiecznego.
            Jeśli Mieszkaniec nie ma rodziny a przez swoją niepełnosprawność intelektualną nie jest w stanie podjąć decyzji, to staram się ją podjąć za niego, aby było jak najlepiej dla jego dobra.

Odnośnie rzeczy poztawionych po podpopiecznym. My z takimi sytuacjami się raczej nie spotykamy, gdyż nie mamy dziadków i przez 7 lat mojej pracy zmarło zaledwie 3 Mieszkańców.

Tylko w jednym przypadku Mieszkaniec (11 letnie dziecko) miał nowy komputer, swoje łozko i nowy wózek elektryczny i zwykły. Po jego śmierci wszystkie te rzeczy przygotowano i chciano oddać ojcu dziecka. Ten jednak zabrał kilka drobnych pamiątek, a resztę poprosił o przekazanie innym potrzebującym dzieciom. Tak też zrobiono.

Jako że nie mamy ukierunkowania na osoby starsze, to na szczęscie nie mamy tego problemu, gdyż o dzieciaki dbamy i liczba zgonów minimalna, a po drugie dzieci nie mają dochodów, więc rzadko posiadają swoje rzeczy.

Z biegiem lat jednak takze nasi Podopieczni się starzeją i za dekadę, najdalej dwie myślę że także my będziemy musieli stawić czoło temu problemowi.
            • kadrowiec2 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 01.06.13, 06:23
              do fifik_rsl

Wiec jak widzisz Domy róznia sie choćby średnia wieku mieszkańca i nie czarujmy sie , co za tym idzie -iloscia zgonów.Trudno więc w pełni obiektywnie te Domy porównywać.Choć sam piszesz że za dekade ten problem pojawi sie i u was....
              A co do tego byśmy sprawiedliwie oceniali dyrektorów i zrozumieli że standaryzacja ,jej warunki i Ustawa o DPS ich-dyrektorów- niejednokrotnie przerosła i wymuszała nieżyciowe decyzje -w pełni sie zgadzam !
              A oto niektóre z tych błednych decyzji;
              -zwalnianie fachowych pielegniarek-z ktorymi, mieszkaniec był zżyty, a zatrudnianie w ich miejsce dochodzące pielegniarki srodowiskowe,( obce dziadkowi!) lub zatrudnianie pielegniarek z firm które kontrakt z NFZ posiadaja-GŁUPOTA!!
              _rezygnacja z fachowego rehabilitanta,zamykanie pod kluczem drogiego sprzetu rehabilitacyjnego bo USTAWA ZABRANIA NIEKTÓRE ZABIEGI WYKONYWAĆ!bez kontraktu z NFZ ani rusz-GŁUPOTA!,sprzet ogromnej wartosci zamkniety w szafach w obawie przed kontrolą????
              -i inne głupoty ustawy, wymyślonej by "dziadkowi " było lepiej ???czy gorzej???

przykłady mozna mnożyc- kto ucierpi? mieszkaniec !!

Ale nadal jestem zdania że za mobing i złe stosunki miedzy załogą ,skłóconą i "zajeżdżaną" jak tu napisano , a tak jest w SENIORZE , odpowiada Dyrektor-jesli nie to mnie przekonaj !!!!
              • fifik_rsl Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 01.06.13, 15:31
                Zacznę od standaryzacji. Te problemy które wystapiły u Was u nas pokonano prawie bezboleśnie.
                Pielęgniarki jak były tak są, tylko że teraz juz nie sa pielegniarkami DPS, a Środowiskowymi.
                Cała więc zmiana poszła na poziomie papierologii, chociaż z tego co się słyszy, pogorszyło im się mocno finansowo. Część z nich odeszła, przyjeli nowe, ale sposób ich pracy pozostał identyczny.

Z rehabilitacją w ogóle wyłączono ją z DPS. Na kontrakcie jaki mamy z NFZ przyjmowani są mieszkańcy, ale także pacjenci z zewnatrz. Jedyny minus tego jest taki, iż zmniejszono liczbę godzin rehabilitacyjnych.
                Pięć lat temu Mieszkańcy mogli przychodzic codziennie, potem cztery, trzy, a obecnie każdy ma 2 zajęcia po godzinie w tygodniu. To podobno wymusił kontrakt z NFZ, ale szczegółów nie znam.

U nas znowu standaryzacja wymusiła masę bezsensownych remontow, które spowodowały iż mniej pieniędzy było na realizację rzeczywistych potrzeb Mieszkańców. Wycofano 13-stki, premie i znaczna część kadry się zwolniła. Odeszli niestety Ci najlepsi.
                Reforma która w założeniach miała pomoć i polepszyc los Mieszkanców DPS, odniosła niestety skutek odwrotny.

Za złe stosunki między załogą może odpowiadać dyrektor/kierownik, ale nie jest on jedynym który ten stan rzeczy może determinowac. Wystarczy kilu olewaczy i jest konflikt, bo przychodzisz na II zmianę, a tam połowa roboty z rana nie zrobiona. Raz drugi trzeci i konflikt wisi w powietrzu.
                Oczywiście takich powinno się eliminować, ale masz świadomość innych chetnych do pracy brak...
                Gdyby do tego miał dojść mobbing czy "zajeżdzanie" ze strony dyrekcji, to obawiam się że nie miał by kto u nas pracować. Na szczęście tego u nas nie ma.
                • kadrowiec2 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 01.06.13, 18:43
                  fifik_

Jak to możliwe że macie kontrakt z NFZ na świadczenie usług rehabilitacyjnych, skoro sanepid, NFZ i inne instytucje nakladaja tak ostre wymogi by taki gabinet prowadzić ? spełniacie wszystkie normy????Musi na to kierować lekarz-wtedy jest refundacja NFZ-można pacjentow z zewnatrz przyjmować wtedy....ok.. Wyjaśnisz? I jednak potwierdzasz że mieszkaniec poszedł z rehabilitacja na boczny tor-jak i ja o tym pisze.

co do pielegniarek środowiskowych -chcesz powiedziec że pracuja u was 24 h na dobe ? bo taka jest potrzeba opieki nad osobami starszymi bądz somatycznie chorymi.A przecierz wiemy że środowiskowa wpada zrobic np. zastrzyk ,podłaczyc cewnik , kroplowke i ucieka do nastepnego pacjenta w środowisku....Nasze domy chyba bardzo różnia sie potrzebami mieszkańców....stad nierozumiemy siebie, choć doceniam że odpisujesz i dziekuje.

• skalar2011 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 02.06.13, 06:43
                    Fifik fajnie że u Was jest tak jak piszesz , ale dyskusja dotyczy tego co jest u Nas niestety
                  • fifik_rsl Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 02.06.13, 13:57
                    W kwestii NFZ

Zauważ że nasz DPS jest częścią większej całości, Ośrodka w którym oprócz DPS są WTZ, ZAZ i od kilku lat coraz mocniej rozbudowujący się Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej, którego działalność oparta jest na kontrakcie z NFZ.
                    W jego ramach funkcjonują:
                    1. Podstawowa Opieka Zdrowotna, która obejmuje:
                    - Poradnię dla Dzieci Zdrowych i Chorych,
                    - Poradnię Ogólną,
                    - Gabinet Diagnostyczno- Zabiegowy,
                    - Gabinet Szczepień,
                    - Gabinet Pielęgniarki Położnej
                    2. Poradnia Rehabilitacyjna
                    3. Fizjoterapia Ambulatoryjna
                    4. Ośrodek Rehabilitacji Dziennej dla Dzieci
                    5. Poradnia Logopedyczna
                    6. Pielęgniarska Opieka Długoterminowa
                    7. Medycyna Pracy
                    8. Pracownia Psychologiczna (badanie kierowców)

Zdobycie kontraktu było dużym sukcesem naszej dyrekcji, gdyż domniemam iż przynosi niezły przychód dla Ośrodka. To są oczywiście domniemania, ale od 2012 roku, kiedy ta oferta zostałą rozbudowana, to nam pracownikom DPS się trochę poprawiło, zważywszy że przez poprzednie 3 lata 2009-2011 z roku na rok było coraz gorzej.

Ma to jeszcze jeden duży plus, mianowicie mniej wyjazdów z Mieszkańcami do lekarzy specjalistów, gdyż większość z nich mamy na miejscu, no i nie muszą oni czekać po pół roku na wizytę.
                    Jedynym minusem, o którym wspominałem wcześniej jest mniejsza ilość zajęć rehabilitacyjnych, które odbywają się na podstrawie comiesięcznych zleceń lekarza specjalisty.

Kwestia Pielęgniarek
                    Kiedy wchodziły te przepisy wyprowadzające pielęgniarki z DPS, zrobiło się wielkie zamieszanie. Pamiętam że przyjechała do nas wizytacja z Warszawy, z posłami i viceministrem na czele.
                    Po wizytacji przyznali że specyfika tego DPSu powoduje że na noc musi być pielęgniarka i tak zostało. Zawsze dyżur nocy pełni Pielęgniarka i Sanitariusz (czyli Opiekun który na jedną lub dwie nocki w miesiącu staje się sanitariuszem
                    Nie powiem Ci jak to jest prowadzone "w papierach" bo nie wiem, ale wiem że część pielęgniarek to Środowiskowe, Część to Opieka Długoterminowa, a jeszcze inne to Pięgniarki DPS.

W kwesti nakreślenia:
                    Wg standaryzacji DPS dla 150 osób niepełnosprawnych fizycznie. Oczywiście mamy też osoby ze sprzężeniami np z Dziecięcym Porażeniem Mózgowym, gdzie niepełnosprawność fizyczna idzie w parze z upośledzeniem. (U nas jedynie lekkie, umiarkowane i pojedyncze osoby ze znacznym)
                    Jeszcze ok 10 let temu znaczną grupą były dzieci w wieku ok 6-18 lat, stanowiące ok 50% Mieszkańców, jednak teraz się "zestarzeliśmy" i najmłodsze dziecko ma 11 lat a najstarsi ok 50 (są to osoby które trafiły do Ośrodka np 1990 roku w wieku powiedzmy 25 lat będąc krótko po wypadku w wyniku którego ich kręgosłup uległ złamaniu) Obecnie na 150 mieszkańców osób niepełnoletnich jest może w sumie z 20.

No i na koniec wygrzebałem ciekawą inforemację. Koszt wszystkich remontów jakie musiał przeprowadzić DPS aby uzyskać Standaryzację wyniósł ok 2 mln złotych, z czego połowę stanowiła dotacja z Urzędu Wojewódzkiego, natomiast drugą połowę Kierownictwo musiało zaoszczędzić z bieżącej działalności.
                    • zomowiec333 Re: Czy w Miejskim DpS "Senior " stosują MOBING ? 03.06.13, 22:34
                      Do "kadrowiec" i "fifik_rsl"

Może państwo wymienicie sie meilami i gdzie indziej bedziecie omawiac róznice miedzy waszymi Domami?

"fifik" twój ośrodek wcale z Seniorem porównać sie nie da , jak widzisz, nie wiemy jaka ma nazwe ani gdzie sie znajduje, ,a skoro tyle tam dzieci , to ma inna role od "SENIORA" w Rudzie sl i inna jest jego misja i zdania statutowe.

A temat do dyskusji jak wyżej-dotyczy mobingu stosowanego w tym DPS na załodze, to jakby ktoś nie zrozumiał, poprzedniego tematu, albo udawał że tam problemu z tym nie ma i należy to zbagatelizować !!

Jednak widać zainteresowanie tematem, choć "CICHE", jak to zawsze bywało z problematycznym Domem, który nie miał szczęścia do dyrektorow,bo co jeden to mniej doświadczony w prowadzeniu tego typu placowek.

Za " kadrowcem ", życze nowo powołanej Pani dyr, by udało jej sie problem mobingowania jej załogi szybko zlikwidowac, bo jeśli wywodzi sie z załogi to problem nie jest jej obcy......a taka "ruda vel lisica"( dodatku kierowniczka) w każdym zakładzie jest hańbą i ośmiesza zakład na "zewnatrz"- stad plotki po mieście ,prosze państwa ,to widza odwiedzajacy swe rodziny, to mówia pracownice w swych domach, to nie sprzyja opini dla dobrze pracujacych opiekunek i innych pracownic SENIORA.......

• gbur2 Re: Czy w Miejskim DpS "Senior " stosują MOBING ? 04.06.13, 06:21
                        odpowiadam ci zomowiec333;

Mobing jest tam juz 25 lat tyle co Senior istnieje!!!wszyscy wiedzą że "lisica " to kapuś i winna jest wielu ludzkich tragedii, gdy zwalniała (za pomoca dyrekcji-bo jej ręce pozostawały czyste!) za drobnostki nawet swoje koleżanki-fabrykowała z dyr. dokumenty, wyolbrzymiała przewinienia personelu i za drzwi!!ha- żeby było śmieszniej to nawet i paru mieszkańców z walizkami za drzwi sie wyrzuciło(starego dziadka bez nóg-ktorego należało leczyc psychiatrycznie!!! a nie do noclegowni po 10 latach pobytu w Seniorze -gdzie zresztą zmarł zaraz!!)

Stra dyr.( wiemy obecnie w UM)-potrafiła zrobić dziewczynom o pierwszej w nocy nalot!!!! by sprawdzić czy nie śpią!!zabrać im fotele na nocnej zmianie, jaśki i chyba koce , by tylko se godzinke nie przespały!!!!
                        potrafiła ta pani kopnąć we wiadro z woda salowej co myła podłoge!!
                        potrafiła zajrzec to ich prywatnych toreb z zakupami!!!
                        żadała zlikwidowania zwiazku zawodowego SOLIDARNOŚĆ, spowodowała że kierownicy bedacy zwiazkowcami i połowa załogi ze strachu sie wypisało ze zwiazku, została garstka zwiazkowcow , którzy nie dali sie zmanipulować,
                        ta dyr nie podała mieszkańcowi reki-nie składała życzeń np. światecznych każdemu z osobna( jak jedna z dyr robiła) - bo to przecierz ZARAZKI!!! a personelowi kazała niektóre czynnosci wykonywać BEZ RĘKAWICZEK i z tych rekawiczek był personel rozliczany!!!bo jej zdaniem za dużo wydawalo sie na rekawiczki ochronne!!( no to zapraszam do toalety dziadka ubrudzonego kałem bez rekawiczek!!!)

Ale teraz pytać młody personel o mobing jest bezcelowe-tam juz pracuja nowe dziewczyny , te wykwalifikowane i madre odeszły,a te młode ZOSTAŁY WYCHOWANE PRZEZ lisice,podporządkowane, jedynie stary personel zna prawde !!Opiekunki poprostu beda CICHO , bo nie chca wyladowac za drzwi..

Jak nowa dyr, z tym porzadku nie zrobi -dalej bedzie żle W SENIORZE>>

A jeszcze by nie zapomnieć o odziałowej 2-go odziału -to druga lisica w dodatku lubiaca sie w szpakach........chyba ze wzajemnościa...

• pipi43 Re: gbur, kadrowiec, orzegowianka... 04.06.13, 13:43
                        Na litość boską - przecieŻ, a nie przecieRZ.
                        Swoją drogą ciekawe - 3 nicki wypowiadające się w sprawie "Seniora" popełniają ten sam błąd...
                        • ruda.anna Re: gbur, kadrowiec, orzegowianka... 04.06.13, 14:25
                          Pipi - brawo za spostrzegawczość - tak to na forum tu wygląda - nowy wątek i zaraz nowe nicki się pojawiają tylko w tym jednym temacie - tak było z panią Adwokat z Katowic, w temacie kompostowni, a teraz tutaj.
                          Wydaje się, że jakiś rozżalony pracownik tu wyładowuje swoje frustracje.
                          może i słusznie czuje żal - ale w ten sposób chyba tematu i problemów nie załatwi...
                          Wiadomo anonimowość pozwala na więcej, jednak - nie trzeba od razu z 3 nicków pisać - wystarczy z jednego, a będzie się bardziej wiarygodnym, bo jak widać inni forumowicze nie są w ciemie bici :))
                          • pipi43 Re: gbur, kadrowiec, orzegowianka... 04.06.13, 14:41
                            To "przecierz" tak wali po oczach, że trudno nie zauważyć;)
                            Jest jeszcze kilka "podobienstw", ale szkoda czasu.
                            Co do pani adwokat, to zdziwiłabyś się, jakie kobieta ma wzięcie.
                            Nie wiem, czy to po tej forumowej reklamie, czy rzeczywiście jest taka dobra...
                            "Adwokata obowiązuje zakaz korzystania z reklamy, jak również zakaz pozyskiwania klientów w sposób sprzeczny z godnością zawodu" - to z Kodeksu Etyki Adwokackiej.
                            Nic dodać, nic ująć...
                            • kadrowcy22 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 04.06.13, 16:07
                              "pżecierz ożeguw to dzióra"

Ty pipi i ruda anna - w powyższym wykpicie ortografie i interpunkcje , bo za tepe wasze mądre kształcone główki by sedno dostrzec , a temat postu musial was poruszyc skoro tak solidarnie chcecie go ośmieszyć!!

"Nie matura lecz chęć szczera .....jak mówi przysłowie...

Ale forumowicze też zwykli ludzie , więc ich ortografia , tu nie razi zbytnio, ale TEMAT POSTU!!!zapewniam , że pojeli to czego wy nie chcecie na światło dzienne puszczać!!!

A mnie to wisi czy to jeden człowiek czy 3 pisało!! jak i moich sasiadów i Rudzian-nas interesuje to czego wy chcecie sie pozbyć-a więc sedno !!! nie wasza pieprzona ortografia! Może ci ludzie na podstawowce skończyli , to nie powód by nimi pomiatać!!!ale okażcie zainteresowanie tematem który poruszyli ! bo to dom w którym może niedługo wyladuje ktos z mojej rodziny ! i nie życze sobie by "pipi i ruda .anna" zamiatały temat pod dywan !!!! WSTYD MI ZA WAS !!
                              • pipi43 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 04.06.13, 16:22
                                kadrowcy22 napisał(a):

> "pżecierz ożeguw to dzióra"
                                >
                                >
                                > Ty pipi i ruda anna - w powyższym wykpicie ortografie i interpunkcje , bo za te
                                > pe wasze mądre kształcone główki by sedno dostrzec , a temat postu musial was
                                > poruszyc skoro tak solidarnie chcecie go ośmieszyć!!

Takie byki ZAWSZE mnie poruszają.
                                O interpunkcji nie było ani słowa, głuptasku...
                                >
                                > "Nie matura lecz chęć szczera .....jak mówi przysłowie...

Nie myl hasła propagandowego z przysłowiem, głuptasku...
                                >
                                > Ale forumowicze też zwykli ludzie , więc ich ortografia , tu nie razi zbytnio,
                                > ale TEMAT POSTU!!!zapewniam , że pojeli to czego wy nie chcecie na światło dzi
                                > enne puszczać!!!

Pieprzysz, głuptasku.
                                Razi błąd ortograficzny powtarzany przez 3 nowe nicki w jednym wątku, głuptasku...
                                >
                                > A mnie to wisi czy to jeden człowiek czy 3 pisało!! jak i moich sasiadów i R
                                > udzian-nas interesuje to czego wy chcecie sie pozbyć-a więc sedno !!!

Widzę, że trzeba było 4 nick założyć i wypisywać głupoty...

nie wasza> pieprzona ortografia!

Nie jestem twórcą polskiej ortografii, głuptasku...

Może ci ludzie na podstawowce skończyli , to nie powód
                                > by nimi pomiatać!!!ale okażcie zainteresowanie tematem który poruszyli ! bo t
                                > o dom w którym może niedługo wyladuje ktos z mojej rodziny ! i nie życze sobie
                                > by "pipi i ruda .anna" zamiatały temat pod dywan !!!! WSTYD MI ZA WAS !!

Dlaczego piszesz o sobie "ci ludzie", głuptasku?
                                Ten poziom ortografii wymagany był już w podstawówce, głuptasku.
                                To, czego sobie "nie życzysz" zwisa mi kalafiorem, głuptasku.....................................
                              • kadrowcy22 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 04.06.13, 16:29
                                do pipi 43

tak po przejrzeniu tego co piszesz to zrób sobie powtórke z Jezyka polskiego , zasad dobrego wychowania, zrob se kurs konwersacji, a najlepiej spytaj czy to nie genetyczna choroba w rodzinie.... bo walisz błedy......po jakiej ty jesteś podstawówce???że śmiesz kpić z innych prostych ludzi???
                                • pipi43 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 04.06.13, 16:37
                                  kadrowcy22 napisał(a):

> do pipi 43

śmiesz kpić z innych prostych ludzi???

A co? Poeta pamięta?
                                  • nick_na_raz Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 04.06.13, 22:37
                                    śmiej się, pipi, śmiej, ale taki śmiech to się nieraz czkawką się odbija.
                                    myślę, że nic nie podsumowuje dobitniej tego szamba dookoła jak właśnie ten przywołany przez ciebie utwór.
                                    • skalar2011 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 05.06.13, 00:09
                                      pipi jak zwykle kogoś wykpić, pisać nie na temat, rozmywać posty zawierajace niewygodną dla niej prawdę, widać taki już wypaczony charakter
                                      • fifik_rsl Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 05.06.13, 20:48
                                        Rozumiem że wg Ciebie Skalar jak najbardziej wporządku jest zakładanie 3 nicków i pisanie kolejno z każdego by podbić popularność tematu??
                                        Rozumiem że wszystko jest dozwolone pod jednym warunkiem, że dokopie się władzy.
                                        Gdyby natomiast ktoś popieający władzę pisał z 3 nicków i można by to wykazać, jak w tym przypadku, nabilibyście masę wpisów jakie to niegodnie, sterowane z Mopsikowa itd
                                        Jeśli natomiast jest z przeciwnego obozu i komuś uda się go rozszyfrować to wg Skalara jest on biedny i szykanowany, bo łamiąc netykietę tak mocno bił we wladzę, a ta bezduszna i zła pipi ośmieliła się to odkryć i opisać.
                                        ps. Pipi Szacun za wyłapanie :)
                                    • 3barnaba Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 05.06.13, 00:10
                                      dziś się śmieje,a za parę lat zapłacze jak ja córka tam umieści pod opieką"rudej",wtedy wspomni o tych postach i zrozumie o czym mowa,bo żeby się wczuć w położenie drugiej osoby,to trzeba często przetrenować to na własnych kościach,no a starość tuż,tuż
                                      • mietlorz707 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 05.06.13, 21:29
                                        O, prezes ciotka burza ma nowe konto!
                                        • 3barnaba Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 05.06.13, 21:36
                                          czy ty kolego coś piłeś dzisiaj,bo jak czytałem twoje posty z dzisiejszego dnia,to jesteś niesamowicie upierdliwy,czepiasz się wszystkich jak przysłowiowe g......okrętu i wołasz "płyniemy",spadaj kolego.
                                          • mietlorz707 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 05.06.13, 21:55
                                            Konto do głośnego pop..rdywania, podoba mi się. :)
                                            • skalar2011 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 06.06.13, 09:34
                                              Fifik ja od zawsze piszę pod moim jednym i jedynym nickiem, i uważam że takie zmienianie nicków jest idiotyzmem czego przykłady ci wymienię i dotyczy to raczej przeciwników referendum- nicki von,cymbergaj, henio, brynio,kajfus itp mówi ci to coś ?
                                              Co to mojego nicku to możesz sobie sprawdzić probówali nawet się pod niego podpinać jacyś przebierańcy ino się im nie udawało ich falszywy nick był mało podobny.
                                              A tak w ogóle pisałem do mądralińskiej pipi rozmywającej wszystkie wątki a ty odpowiadasz , czyżby pipi to fifik
                                              • kadrowcy22 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 06.06.13, 16:38
                                                skalar2011 napisał:

> Fifik ja od zawsze piszę pod moim jednym i jedynym nickiem, i uważam że takie
                                                > zmienianie nicków jest idiotyzmem czego przykłady ci wymienię i dotyczy to racz
                                                > ej przeciwników referendum- nicki von,cymbergaj, henio, brynio,kajfus itp mówi
                                                > ci to coś ?
                                                > Co to mojego nicku to możesz sobie sprawdzić probówali nawet się pod niego podp
                                                > inać jacyś przebierańcy ino się im nie udawało ich falszywy nick był mało podob
                                                > ny.
                                                > A tak w ogóle pisałem do mądralińskiej pipi rozmywającej wszystkie wątki a ty o
                                                > dpowiadasz , czyżby pipi to fifik

Trafiłeś skalar !!! Albo chodzili do tego samego przedszkola stąd ich przyjazń....??
                                                • skalar2011 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 06.06.13, 18:14
                                                  a wracając do tematu mobbingu, był raport o mobbingu w mopsikowie- wcięło go gdzieś, była kontrola w ZAZ wcięło raport kontroli i zalecenia pokontrolne, czy w tym DPS był już PIP?
                                                  • kijanka45 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 06.06.13, 20:10
                                                    Będzie . zapewniam......pożyjemy ....zobaczymy.....Tylko dziadków mi żal...bo czemu oni są winni ,że takie nieuki tam rządziły??? I czemu winny pracownik???że musi za to płacić własnym zdrowiem i brakiem chęci i zaangażowania w pracy ,brakiem satysfakcji z ciężkiej roboty.?
                                              • fifik_rsl Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 06.06.13, 22:45
                                                Skalar czy ja zarzucam Tobie że piszesz pod kilkoma nickami?
                                                Oburzyło mnie to, że atakujesz pipi za to, że wyłapała szwingiel tego gościa co pisał w 3 nickach.
                                                Tak wykpiła go i zrobiła bardzo dobrze, bo tak należy postępować z każdym, kto używa więcej niż jeden.
                                                Każdy ma prawo się wypowiadać, przedstawiać swoje opinię, ale niezależnie od poglądów nikt nie może występować w kilku osobach, nawet jakby chorował w rozdwojenie jaźni.
                                                Dlatego też uważam że niegodnym jest atakowanie osoby której udało się to wyłapać, a z osoby która nas wszystkich próbowała oszukać "robić poszkodowanego i wykpionego" nawet jak zalicza się do grupy atakującej władzę.
                                                • skalar2011 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 07.06.13, 17:08
                                                  fifik jesteś pewny że pipi pisze pod jednym nickiem? bo ja nie bardzo, natomiast jej nicki prawie zawsze kogoś wykpiwają, z kogoś się wyśmiewają, widać już taki ma charakter- w oku blizniego widzi włos, w swoim kłody nie zauważa
                                                  • fifik_rsl Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 07.06.13, 18:09
                                                    Pewności nigdy mieć nie możesz wobec nikogo.
                                                    Jeśli jednak uważasz iż Pipi działa pod kilkoma pokaż dowody, lub przynajmniej mocne przesłanki ku temu sprzyjające.
                                                    Pipi gościa rozkminiła perfekcyjnie.
                                                  • mietlorz707 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 07.06.13, 19:42
                                                    Zaraz się od naszej rybki dowiesz, że pipi to ja. :D
                                                  • fifik_rsl Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 07.06.13, 23:04
                                                    mietlorz707 napisał:
                                                    "Zaraz się od naszej rybki dowiesz, że pipi to ja. :D"

Z całym szacunkiem,ale twój poziom cynizmu, jest nie do podrobienia. pozdrawiam :)
                                                  • kijanka45 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 11.06.13, 16:53
                                                    Do fifik-rsl

Wiesz fifik , tylko to ze podajesz iż masz 31 lat powstrzymuje mnie by ciebie nie rozkminić( twoje słowa)!!!
                                                    Ja mam 70 i moge trafić do Seniora ....ty mody też ...kto wie....
                                                    Jak Senior powstal to ty w pieluchy robiłeś, a sluchasz pipi, rudej anki, , a gdybyś użył tego co masz resztki pod włosami to byś do ich kilku nicow sam doszedł i o podpowiedż nie prosił...

Ty siebie nazywasz wychowawcą ? ale nie podajesz gdzie?BIEDNI CI TWOI WYCHOWANKOWIE!!!JEDZA CI JUZ Z REKI , PODPORZADKOWAŁEŚ ICH SOBIE? NIE PODSKAKUJĄ?
                                                    JAKO WYCHOWAWCA PIERWSZY POWINIENES ZAREAGOWAC NA PROBLEM , W TYM WYPADKU CHODZI O MOBING -JUŻ KARALNY, JAKBYŚ NIE WIEDZIAŁ!!

Bo przypuśćmy ze twoja matka jest w pracy upodlana ,mdleje w gabinecie dyr, dyr kopie jej do wiadra!!! to ty mówisz jej że jest nielojalna, zle pracowała, jest sfrustrowana, czy bronisz matki ????

Rozprawienie sie z MOBINGIEM w Seniorze zaowocuje poprawą stosunków miedzy załogą ,zintegrowaniem załogi, zlikwidowanie takich "lisic" spowoduje że na tym ZYSKA PODOPIECZNY czyli mieszkaniec, bo bedzie widzial uśmiechniete, nie poniżane opiekunki,..

TY NIESZCZESNY WYCHOWAWCO - DO SZKOŁY A NIE DO POLITYKI SIE NADAJESZ , JAK JESTES GŁUCHY I ŚLEPY NA WOŁANIE .....

Ty nieszczęsny wychowaco ( nie podajesz gdzie )
                                                  • 3barnaba Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 11.06.13, 19:18
                                                    politolog wychowawcą w DPS dla niepełnosprawnych,nauczycielka historii dyrektorem ZAZ,Jezusiczku czy ten świat zwariował ? jeszce trocha to listonosz bydzie robił zastrzyki,górnik jako,że umi kopać,bydzie robił skrobanki,a doktór odprawi mszo
                                                  • fifik_rsl Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 12.06.13, 19:32
                                                    Zauważ proszę iz mało kto pracuje dziś w zawodzie, jeśli ukończył studia humanistyczne. Powinienem wybrać inne studia , tak wiem dziś o tym wiem, ale mając 19 lat tej wiedzy i umiejętności przewidzenia tego mi zabrakło.
                                                    Propozycja pracy w DPSie, a wcześniej w Świetlicy Środowiskowej wpadła mi zupełnym przypadkiem, a że 8 lat temu trudno było o jakakolwiek pracę, więc się jej podjąłem i do dziś sprawia mi dużo satysfakcji.
                                                    ps. Ukończyłem tez studia podyplomowe, bardziej już pod branżę w której pracuję.

Jednak studia to nie wszystko, powiem więcej bardziej istotne są osobite predyspozycje, niż ukończona szkoła wyższa.
                                                    Trafił do nas na pion w dobie kryzysu etatowego człowiek po szkole średniej technicznej i zdecydownie lepiej się odnajduje niż nie jeden mgr pedagogiki czy resocjalizacji.

• kijanka45 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 15.06.13, 15:14
                                                    3barnaba napisał(a):

> politolog wychowawcą w DPS dla niepełnosprawnych,nauczycielka historii dyrektor
                                                    > em ZAZ,Jezusiczku czy ten świat zwariował ? jeszce trocha to listonosz bydzie r
                                                    > obił zastrzyki,górnik jako,że umi kopać,bydzie robił skrobanki,a doktór odprawi
                                                    > mszo

To był najfajniejszy wpis jaki kiedykolwiek przeczytaliśmy -mam na myśli swoją rodzine, ale myśle że i pracownikom z Seniora dał dużo ubawu!!
                                                    Tak to jest w tej Rudzie Sl, moim miescie rodzinnym,że dupy nam miastem żądzą a nie radni ,dupa na górze siedzi i temu przyklaskuje!! Ale rozliczymy z tej głupoty, bo choć" robimy błedy ortograficzne" to swój rozum Rudzianin ma "pod wlosami" w przeciwieństwie do politologow typu fifik, ktory kompetnie juz chyba ocipial a tematu tego forum i tak nie zrozumial....

Seniorki nie bojcie sie już tak !!!pracownice Seniora -jesteście najlepszymi opiekunkami !! tylko do dyrektorow nie miałyście szczęścia , takich z sercem i z powołaniem, którzy by was i waszą ciężka prace doceniły- i w tym tkwi wasza frustracja , niechęć do zakładu ,słabe uposażenia nie daja nigdy satysfakcji z roboty, a jeszcze jak władza po człowieku" jechała" za byle co to siedziałyście jak te myszki....by roboty nie stracić przez te waszą "lisice"lub "rudą".
                                                    Ale widze że idzie ku lepszemu w tym zakładzie-chyba że mam zle informacje???
                                                    Czy MOBINGOWANIE pracowników trwa nadal? czy jest nieco lepiej przy nowej władzy???
                                                  • fifik_rsl Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 15.06.13, 18:09
                                                    kijanka45 napisał(a):

" w przeciwieństwie do politologow typu fifik, ktory kompetnie juz chyba ocipial"

Podziwiać Szanowną Panią za bogactwo języka. Tytuł Mistrzyni Konstruktywnej krytyki przyznany :)
                                                  • fifik_rsl Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 12.06.13, 19:21
                                                    Zawsze lubiłem osoby które oceniały np moją jakość pracy, w ogóle mnie nie znając, wydają opinie o relacjach na linii Wychowawca-Podopieczny, nie znając nikogo. Życzę powodzenia.

Czytałem też innych którzy napisali wyraźnie iż rządy objęła osoba która wywodzi się z załogi i idzie ku dobremu, a część osób dalej na siłę szuka sensacji.Powiem Szanownej Pani tyle, gdyby ktoś z moich najbliższych miał trafić do Domu w którym ja pracuję, to powiedziałbym mu że ma szczęście że trafił tutaj, a nie gdzie indziej.

Skoro już tak bezpośrednio dajemy sobie rady co mamy ze sobą począć, to ja proponuję aby Szanowna Pani udała się do neurologa by skołatanymi nerwami się zajął, melisa przed spaniem, a zapewniam że dzieki temu osiagnie Pani spokoj wewnętrzny i może poziom zajadłości i agresji wobec innych opadnie, czego szczerze Szanownej Pani życzę.

• kijanka45 Re: Czy w DPS SENIOR stosuja Mobing??? 13.06.13, 19:08
                                                    Fifik

Rano sprawdzalem -nadal mam- chwała Bogu mi nie urwało....wiec nie mów do mnie Szanowna Pani....bo sie krepuje.....

A pisz na temat to bedzie ok!

Coś tam o małej ilosci zgonów u siebie pisaleś, to W Mikołowie, rozumiem ,,,za granicą....jak wszystko z Mikołowa JEST SUPER!!!
                                                    Rozumiem że nawet gdyby u ciebie był mobing- to ty lojalny swemu pracodawcy nie ujawniłbys tego-= no bo spisało sie kontrakt lojalnościowy i w swoje gniazdo sie nie "robi".
                                                    I tu młodzieńcze tkwi twoj problem , mylisz pewne pojecia ,,,ale nie bede wychowawcy uczyl, swoje wnuki moge pouczac , ty i tak posiadłeś wszystkie rozumy świata mimo młodego wieku, wiec jestes mi obojetny .....

• basiorek18 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 11.06.13, 16:40
          Znam ten Dom od zasiedlenia,faktycznie za Pana Norberta nie było tam mobingu,ale pózniej było coraz gorzej obecnie nowa Pani Dyrektor jest na poziomie i na pewno paradzi sobie z fałszywymi ludzmi.No bo piękny wystrój to nie wszystko ,musi byc przyjazdna atmosfera by mieszkancy czuli się jak w swoim domu tego życzę wszystkim pracownikom i pensjonariuszom.A oliwa zawsze wypływa nawet po latach i to wielki wstyd.
          • kijanka45 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 11.06.13, 17:00
            Brawo 'basiorek'!!

ale niedługo pipi powie tu że mamy podwojne nici !!! a kto inny ż
            e mamy rozdwojenie jazni, albo znowu ortografie wykpią!!! jak to oni zwykle...

Byle problemu nie rozwiazać ,nie wypuscic w świat!! rozmydlić , poczekamy, niedługo sie odezwia.....hi,hi...

A ponieważ temat ma powodzenie, licze na wppisy forumowiczow i pozdrawiam.
            • gbur2 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 18.06.13, 20:06
              Może ta cisza znaczy że już lepsze czasy nastały dla pracowników? A może to cisza "przed burzą"?

I fifik ucichnął , jak mu tu nosa utarli....i pipi cicha, i ruda -anka...takie milczące ........To chyba dobre znaki???...dla Seniorek oczywiście...
              • skalar2011 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 19.06.13, 06:54
                /widać jeszcze nie dotarły do nich te instrukcje co maja pisać
                • pipi43 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 19.06.13, 17:36
                  skalar2011 napisał:

> /widać jeszcze nie dotarły do nich te instrukcje co maja pisać

Monotematyczny skalar znowu zaczyna swoje pie...mento...
                  • skalar2011 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 20.06.13, 10:24
                    pipi a jednak potwierdzasz swoim postem że nie wiesz co pisać?
                    • pipi43 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 20.06.13, 11:01
                      skalar2011 napisał:

> pipi a jednak potwierdzasz swoim postem że nie wiesz co pisać?

Swoim postem potwierdzam, ze wypisujesz brednie.
                      Swoją drogą, z takim pokrętnym myśleniem zasługujesz na odegranie pierwszoplanowej roli na dworze pofyrtanej*...

*by skalar
                      • hepik1 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 20.06.13, 12:07
                        pipi43 napisała:

>
                        > Swoim postem potwierdzam, ze wypisujesz brednie.

Apeluję o odrobinę zrozumienia i empatii dla szoku ,który przezyli referendyści skalaropodobni ;)
                        • pipi43 Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 20.06.13, 12:45
                          hepik1 napisał:

Apeluję o odrobinę zrozumienia i empatii dla szoku ,który przezyli referendyści skalaropodobni ;)

He, he - ich frustracje jakoś mnie nie wzruszają:)
                          • waple Re: 20.06.13, 13:23
                            Pipiczko nie było szoku, my rozumimy demokrację.A to,że Ci gdzieś leżymy to nas ani grzeje ani ziąbi.A ja choćbym tak myślał jak Ty to bym tego nie napisał.Bo jak chcesz być szanowaną osobą jak nie szanujesz innych?Pozdrawiam.
                          • 22burza Re: A co tak cicho o DPS "Senior"? 20.06.13, 13:28
                            Jeżeli chodzi o frustrację to przeżywa ją hepik,co wyraźnie wyczuwa się w jego postach,referendystom humory dopisują,pogoda ku temu sprzyja,szkoda tylkoże wczasy tak szybko mijaja,no ale jeszcze turnus rehabilitacyjny w perspektywie.Hepikowi radzę wyjechać na odpoczynek,bo inaczej załamanie psychiczne gotowe,atmosfera na forum nie jest dla niego korzystna.Boroczek!!!!!!
                            • pipi43 Re: Rozmydlanie... 20.06.13, 14:06
                              22burza napisała:

pogoda ku temu sprzyja,szkoda tylko że wczasy tak szybko mijaja,no ale jeszcze turnus rehabilitacyjny w perspektywie.

Rozmywasz kobito wątek.
                              No chyba że jesteś penjonariuszką Seniora...;)
                              • ruda.anna Re: Rozmydlanie... 20.06.13, 16:17
                                Nie rozmydla wątek - tylko próbuje w każdym poście przypomnieć nam, że była na wczasach ...
                                • mietlorz707 Re: Rozmydlanie... 20.06.13, 16:22
                                  ... a z nią ciotka i pani prezes. Barnaba wrócił wcześniej.
                                  • pipi43 Re: Rozmydlanie... 20.06.13, 16:38
                                    mietlorz707 napisał:

> ... a z nią ciotka i pani prezes. Barnaba wrócił wcześniej.

Jeśli mieli pojedynkę, to mu się nie dziwię:D
                                    • 3barnaba Re: Rozmydlanie... 20.06.13, 17:46
                                      pipi zleź ze mnie,bo jo nie byda tak kulturalny jak skalar,nie myśl,że jesteś na tym forum nojważniejszo i mosz prawo innym ubliżać,to że znosz ortografia to mało ważne,bez tego idzie życ,ale bez kultury osobistej nie idzie przejsć przejść przez życie nawet z mietlorzemwparze,bo jak sie zdążyłem połapać w tych forumowych spółkach,to tworzycie tandem,ale radza jeszcze roz ze mnie złaźcie
                                      • mietlorz707 Re: Rozmydlanie... 20.06.13, 20:20
                                        > radza jeszcze roz ze mnie złaźcie

A jak niy zlezymy, to co?
                                        • pipi43 Re: Rozmydlanie... 20.06.13, 22:55
                                          mietlorz707 napisał:

A jak niy zlezymy, to co?

Wiadomo...
                                          Napisze coś o ortografii...
                                          • 3barnaba Re: Rozmydlanie... 21.06.13, 09:05
                                            nie byda pisoł o ortografii,bo mnie to śmiesz jak ktoś taki jak ty popisuje sie na forum publicum,ale w zamian pokoża ci jakim dobrym sąsiadem umia być.
                                            • zomowiec333 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 21.06.13, 22:45
                                              Prosze by pipi i inne rude anki trzymaly sie powyższego tematu, a jak maja pisać brednie to niech se ida na inne forum, gdzie ich może beda tolerować , tutaj jak widać ze wpisow nie sa faworytowane!!

Fifik nie "kumał" i jakoŚ ucichnąl -biedny politolog...

Ale wpisy wiekszości forumowiczów -cieszą !
                                              Drodzy forumowicze MOBING to:
                                              -przymus ciagłego udawadniania własnej wartości,
                                              -to powolna utrata poczucia osobowości,
                                              -to funkcjonowanie automatyczne,
                                              -a w końcu peŁnoobjawowe wypalenie zawodowe ..itp...itd..
                                              Czy wobec tego chcemy by takie opiekunki sprawowały piecze nad naszymi rodzicami, a może kiedys nami???
                                              CHYBA NIE !
                                              Dlatego kibicuje tym wspaniałym dziewczynom z SENIORA, ktore całym sercem podchodza codziennie do swych podopiecznych, czasami jest to tzw"senior toksyczny", a TO PRAWDZIWE WYZWANIE DLA OPIEKUNEK!! KTO CHCE MOŻE PODJĄĆ PRACE W TAKIM OŚRODKU-NIE WYTRZYMA DLUGO OSOBA "SŁABSZA"PSYCHICZNIE , BO PROSZE PAMIETAĆ, żE KAŻDY MA SWOJE GRANICE WYTRZYMAŁOŚCI NA SRES!!!NIE WSPOMINAJĄĆ O PASTWIENIU NAD ZAŁOGĄ PRZEZ NP. DYREKTORA -LUB JAK KTO WOLI PREDATORA.....

A JEŚLI JESZCZE WSRÓD ZAŁOGI JEST OSOBA TYPU "lisicy" TO NIESZCZĘŚCIE GOTOWE ! I MYŚLE ŻE WŁAŚNIE W SENIORZE NASTĄPIŁA TAKA ESKALACJA ZJAWISKA , BO CO ZA DUŻO TO JAK WIADOMO BOKIEM WYJDZIE.
                                              WNIOSEK JEST JEDEN-ALE PODJĄĆ GO MUSI DYREKTOR, DLA DOBRA SENIOROW I PRACOWNIKOW.BO COS MI SIE WYDAJE ŻE ZAINTERESOWANIE TEMATEM TAK SZYBKO NIE MINIE.....
                                              JA TRZYMAM KCIUKI ZA OPIEKUNKAMI , BY WALCZYŁY O SWOJA GODNOŚĆ I POSZANOWANIE DLA ICH WKŁADU PRACY.

• mietlorz707 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 21.06.13, 23:40
                                                > tutaj jak widać ze wpisow nie sa faworytowane

O ile o faworyzowanie chodzi, to fakt, tutaj króluje tępota. Kto wychyla głowę ponad jej poziom jest tępiony. *

> Fifik (...) jakoŚ ucichnąl

Perełka polszczyzny. Zresztą cały wpis jest z rodzaju tych, po których poloniści przewracają się w grobach.

> Ale wpisy wiekszości forumowiczów -cieszą !

Do łez. A nie powinny. Powinny przerażać.

> Drodzy forumowicze MOBING to:
                                                > -przymus ciagłego udawadniania własnej wartości,
                                                > -to powolna utrata poczucia osobowości,
                                                > -to funkcjonowanie automatyczne,
                                                > -a w końcu peŁnoobjawowe wypalenie zawodowe ..itp...itd..

G.wno prawda. Po pierwsze nie MOBING a mobbing. Po drugie, w naszym kraju tematem zajęli się idioci, odwracając znaczenie angielskiego pojęcia. Pojęcia oznaczającego dręczenie pojedynczej osoby przez tłum.

>> a TO PRAWDZIWE (...)

Od tego momentu nie warto czytać, bo krzyczysz.

* To jest właśnie przykład mobbingu.
                                                • gbur2 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 22.06.13, 10:47
                                                  mietlorz- miedzy toba a fifikiem postawić można znak równosci , bo to samo z was g.....

Ale rudzian nie musi być polonistą by zrozumiec o co" biega", wystarczy że jego żona , sąsiadka jest opiekunem osób starszych.A wykrzykniki są tam na miejscu bo " pewne zdania mają krzyczeć do odbiorcy" !Takiego tepo myślacego jak mietlorz... np.

A w temacie widze mobbing, że tam uciekło "b"....mi nie przeszkadza.
                                                  A ty poszukaj w gogliku definicji tego zjawiska to cie olśni-może...
                                                  A tak po prawdzie -to na temat nic nie napisałeś madrego do tych opiekunek , więc idż do innej "piaskownicy" masz tu spory wybór postów do wymądrzania.

• 22burza Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 22.06.13, 11:31
                                                    kto nie pracował z ludźmi chorym w różnym okresie życia ten nie zdaje sobie spraw z tegożedla dziecka jest to obojętne czy ta ciocia mówi czy godo ważne jest to,że umie przytulić i choć na chwilę zastąpi mame,staremu człowiekowi też nie jest potrzebna opiekunka z znajomścią polityki,ortografii czy polonistyki dla niego,jeżeli jest w DPS-ie w Orzegowie ważne jest czy ona umi godać,bo wtedy jest to nasza dziołch,a jeszcze ważniejsze jesttoże wchodząc na sala uśmiecha się i pyta jak się spało,czy nic nie dokucza i to,że czynności przy nimwykonuje bez obrzydzenia.Wielu z nas miało chorych dziadków,rodziców i to przez długie lata,to wiemy,że też nerwy puszczały,a sił fizycznych brakowało jak za jedno popołudnie trzeba było sześć a i więcej razy odłączać cewnik sadzać na wózku i w ciasnej łazience robić toaletę całego ciała,po tem zmieniać posćiel wsadzać do łóżka ,podłączyć cewnik i za godzinkę,a piać od nowa.To była jedna osoba i to nasza bliska,a proszę się wczuć w rolę tych opikunek ,po których burczy pacjent(jego akurat usprawiedliwia wiek i choroba),a za plecami wredny szef/owa,która mając trochę władzy myśli,że świat od niej zależy.Chylę czoła przed tymi dziewczynami i składam wyrazy głębokiego szacunku Dzięki Wam za tą ciężką niedoceniną pracę i wierzcie,że nie ortografia się liczy ale dobre serce
                                                  • mietlorz707 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 22.06.13, 14:05
                                                    Po jadzie sączącym się z wypowiedzi tutaj widać jacy to wspaniali ludzie opiekują się staruszkami i zamartwiają się o ich los.
                                                    Normalnie, do rany przyłóż.
                                                    A jak przyłożysz - gangrena.
                                                  • kijanka45 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 22.06.13, 16:28
                                                    Wpis burzy jest dla mnie pocieszeniem że są w Rudzie wrażliwi i empatyczni ludzie .
                                                    Uczcie sie : mietlorze
                                                    pipi, rude anki, fifiki i inne mąciwody od starszych -jak należy czytać ze zrozumieniem temat, nie bedąc wcale polonistą, wystarczy być CZŁOWIEKIEM......i po ludzku podejsć do problemu.Dzieki.
                                                  • mietlorz707 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 22.06.13, 19:07
                                                    Tak wrażliwi, że zagryźliby innych.
                                                    Gdyby mieli zęby.
                                                  • kijanka45 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 23.06.13, 05:06
                                                    Mam zasade ,że twoje chamstwa ignoruje, ale w tym wypadku zrobie wyjątek .

Podgryż sobie sam , co tam chcesz, mietlorz , jak masz zeby.....albo idz na inne forum tutaj sie wpieprzasz z tymi madrościami, a zapewne i tak pojęcia MOBBINGU nie pojąłeś ,więc nie pouczaj...
                                                  • fifik_rsl Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 22.06.13, 13:00
                                                    gbur2 napisał(a):
                                                    "mietlorz- miedzy toba a fifikiem postawić można znak równosci , bo to samo z was g....."

Fajnie że wybrał Pan/i chociaż jeden z trzech nicków który Pana/nią opisuje.

Po co mam się więcej odzywac ja swoje zdanie wyraziłem i go nie zmieniam. Czytając jednak dalej ten wątek mam tylko coraz większe wątpliwości co do jego słuszności.
                                                    Pisano tutaj o mobbingu ze strony dyrektorstwa o zmianie dyrektorów itd.

Pojawiła się informacja że w końcu ktoś z kadry objął to stanowisko, czyli w zamyśle ktoś kto zna problem od podszewki i jakoś narzekania nie ustały. To daje mocno do myślenia, bo skoro każdy dyrektor był zły, (poza tym pierwszym) i nawet człowiek wywodzący się z kadry sytuacji nie zmienia, to zaczynam się zastanawiać czy czasem ktoś nie myli pojęć wymagania wobec personelu z mobbingiem.
                                                    Bo skoro problemu nie rozwiązuje zatrudnienienie na stanowisku kierowniczym kogoś z załogi, to wybaczcie ale kto mógłby spełnić ich oczekiwania??

• kadrowiec2 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 23.06.13, 08:21
                                                    Suchej Fifik...
                                                    Na tych znakach zapytania co dałeś na końcu niech skończy sie twoje tu przebywanie - o co zostałeś poproszony.BO nie "kumasz" -biedaku, po politologii !
                                                    A nikt tu złego słowa nie napisal o aktualnej Pani Dyr-która dobiero co rozpoczęła tam rzady- ale czytać ze zrozumieniem studia też cie nie nauczyły-Boże gdzie takiego matoła wypuszczono z dyplomem? ....Więc jak nie znasz tematu nie zabieraj głosu-proste?

A ja choc tam nie pracuje to ich rozumiem-kapujesz ? a ty NIE rozumiesz tego co latami z nimi robiono-kapujesz? czy dale bedziesz mącił wode?

I nie obrażaj starszych boś za młody chłopcze-ale wszystko masz przed sobą ,jeśli twój dyrektor czyta co tu piszesz- to sie skompromitowałeś chłopie..jako wychowawca w podobnym ośrodku , bo tak sie przedstawiasz -z Mikołowa....Żegnam .
                                                  • skalar2011 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 23.06.13, 09:14
                                                    mietlorz musi rozmywać wątek i woli udawać że nie rozumie, zapomina tylko o jednym że każdy człowiek nawet on, będzie kiedyś stary ,być może niedołężny i wymagający pomocy, zapomina że w jednej chwili można stać się inwalidą zdanym na pomoc innych.
                                                  • fifik_rsl Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 23.06.13, 23:57
                                                    Problem w tych oskarżeniach to macie Wy, bo z tego co czytam w tym temacie to nic sie nie zmieniło i dalej trwa ten mobbing. Pomimo młodego wieku jaki mi wytykacie, kilku szefów w sumie miałem i jakoś trudno mi uwierzyć że wszyscy jak jeden byli tacy niedobrzy. Stąd moje przypuszczenie że ktoś myli mobbing z wymaganiami.

Bawi mnie natomiast to, iż wystarczy że ktoś ma inne zdanie niż grupa gderaczy, narzekaczy tudzież rudzkich płaczków, od razu człowiek staje się celem waszych ataków.

No i szanowny kadrowcu kiedy znowu tu będziesz wypominał komuś obrażanie, to przeczytaj proszę swój ostatni post skierowany w moją stronę i odpowiedz sobie czym on jest. Wydaje mi się iż do tego nawet studia niepotrzebne, a może nawet 8 klas podstawówki wystarczy, więc wierze że dasz radę.
                                                    pozdrawiam

• pipi43 Re: Temat to mobbing załogi Seniora!! ! 23.06.13, 18:07
                                                    gbur2 napisał(a):

A wykrzykniki są tam na miejscu bo " pewne zdania mają krzyczeć do odbiorcy" !

Z zaleceń netykiety:
                                                    zakaz ciągłego pisania wielkimi literami.
                                                    Ciągłe pisanie wielkimi literami oznacza krzyk.
                                                    Wcale nie chodzi o wykrzykniki.

Takiego tepo myślacego jak mietlorz... np.

No patrz, "tepo myślący" mietlorz to wie.
                                                    W przeciwieństwie do ciebie, prostoto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka