Dodaj do ulubionych

Autonomia niebezpieczna dla Śląska

08.09.13, 16:32
Ruch Autonomii Śląska nie ma świadomości możliwości i niebezpieczeństw, związanej z odebraniem Polsce pełnej kontroli nad Śląskiem.
Silny region Śląska z silnym głosem w Warszawie i owszem. Ale nie Śląsk będący autonomicznym obszarem nad którym Polska nie będzie miała pełnej kontroli.
Obserwuj wątek
    • jankolodziej Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 18:23
      ... a w każdym mieście samoobsługowa pralnia, dyrekcja tych pralni oczywiście w stolicy, by kontrola nad praniem była. Głównie mózgów.
      www.jaskolkaslaska.eu/1149/narodowe-pranie
      • fast-kajfasz Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 19:01
        Przestań pierwolić, bo już się rzygać chce z twojego narzekania i panikowania. Z twojego pisania wynika, że Ślązak, to taki nieudacznik, który nie może sobie w Polsce dać rady. Nawet W-wa reaguje śmiechem na takie podejście i robią Śląsk za błaznów. Widzą, że tu się tylko kłócą i wykorzystują to. A prawda jest taka, że to tylko paru politycznych karierowiczów chcą Śląsk skłócić z Polską po to by zasiąść na tronach. Zapomnieli o co walczyli ich ojcowie w powstaniach. (co prawda nie tórzy nawet nie, (Gorzelik)) Pomijam tych poniemieckich ostańców, bo ci zawsze będą za rajchem płakać. A przecież mogą wyjechać, krzyżyka na drogę. Pognać naszych posłów, bo po to są wybrani, aby dbali o sprawy Ślaska. Nasi Rudzcy posłowie pierdzą tylko w stołki w W-wie i nic nie mówią o naszych sprawach. Pognać to dziadostwo i wybrać tych którzy zadbają o to.
        • jankolodziej Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 20:02
          To Warszawa robi w gacie, bo "bez Śląska Polska byłaby trupem". Ślązak sobie poradzi, byle nikt go nie okradał. W autonomii zaś nie chodzi tylko o etnicznych Ślązaków, ale o mieszkańców Śląska. Całego. Polska rządzi tu od 68 lat, a efekty marne ...
          "Ziemie odzyskane dostaliśmy wzorowo i po mistrzowsku zagospodarowane przez Niemców. Jeszcze i dziś wszystko, co tam jest, resztka niemieckiej cywilizacji, tchnie ładem, zamożnością, szczęśliwością ludzi, których nawet podły system hitlerowski nie zdołał uczynić zdeprawowanymi nędzarzami. Żeby zjednać sobie autochtonów tych ziem, winniśmy byli przyjść tam nie z wrzaskiem o końcu nędzy kapitalistycznej, ale z jeszcze lepszą kulturą i cywilizacją, z jeszcze wyższą organizacją życia, z jeszcze większą szansą na zamożność. A my? Cośmy przynieśli tym ziemiom? Rosyjski brud i smród, polskie bezprzykładne szabrownictwo, zaniedbanie, zdziczenie ogrodów, odłogi, ogonki, biedę, a teraz niemal głód. Boleję nad tym, że to aż tak źle poszło! Taka szansa. Tyle rzeczy naprawdę do wygrania i tak już nie przegrane, ale przesrane!"
          • fast-kajfasz Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 20:48
            Pomarzyć możesz.
          • hynio59 Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 21:10
            "Ziemie odzyskane dostaliśmy wzorowo i po mistrzowsku zagospodarowane przez Niemców. "
            Bo Niemcy mieli te ziemię za swoje i mieli w d... Ślązaków. Byli w ich rękach siłą roboczą. Po twarzy ich prali za mowę ojczystą ( bo po Polsku mówili), ale ty na pewno zaraz zabiedzisz jak to źle jest za Polski Ślązakom. A ja ci powiem, że i mi jest źle w tym zafajdanym kraju. Moje rodzinne strony są traktowane jak dziadostwo najgorszego gatunku. Ale ja wiem, że to Polska. Śląsk, Lubelszczyzna, Mazowsze,..... I wiem że to tylko nasze rządy robią nie tak jak powinny. Pora za nich się zabrać, nie biadolić, i nie robić za każdym razem rewolucji. Jakoś zawsze w histor ci którzy robili rewolucję w końcowym rozrachunku stracili wszystko.

"bez Śląska Polska byłaby trupem"

Ty jeszcze żyjesz w dalekim komunizmie. Nie zauważyłeś, że Europa idzie w innym kierunku i gospodarce? Gdzie byłeś jak zamykali, pod dyktando UE w całym kraju zakłady? Trzeba było się wtedy upominać o Śląsk. I nie tylko, o całą Polskę. Tylko nie którym ośrodkom się polepszyło, bo połapali się o co chodzi (politycy). Rozwój dotkną nawet ziemie zachodnie. A więc nie jest to zła wola ukierunkowana w ziemie "niemieckie", ani jakieś etniczne, czy narodowościowe. A może to Ślązacy łącznie z Gorolami na Śląsku, myśleli, że zawsze będzie lekkim byczkiem, jak za Gierka? No i mamy co mamy. Inni zaczęli coś robić.
          • g-48 Re: Widac ze mo baba z Lodzi 08.09.13, 22:57
            www.youtube.com/watch?v=v8xdmWvyNeE
            To Warszawa robi w gacie, bo "bez Śląska Polska byłaby trupem".
            Nie przesadzajmy. Pracowalem w zakladzie produkujacym "widie" i wszyscy piali jak to kolebke tego produktu nie mozna zlikwidowac , no jeszcze do tego nie doszlo ale zredukowano liczbe pracownikow z 2400 do 600 a likwidacja postepuje dalej i co gorsza kadra kierownicza jest wlasciwie bliska zeru w dziedzinie technologicznej.
            Do ciebie mam pelny szacunek tylko martwi mnie ze wtryniasz sie w kierdel gdzie baca ma Slask na gnojoku a ino mu karierka swieci.
            W tym muzeum bylem przed paroma miesiacami z kolega bo mial tam byc Gorzelik jego tam nie bylo ale trafilem tam na "gornikow" w bialych pioropuszach i jak chcialem sie zapytac jak sa zamykane kopalnie w RFN (technologia) to powiedzieli ze byli juz za starzy a wiec przyjechali do RFN tylko rente pobierac. Tam tez spotkalem von Ballestrem z ktorym troche pogadalem i pstryknalem zdjecie.
    • lepszaruda Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 20:15
      Do Jan Kołodziej:

Przeczytałem uważnie Pana tekst. Istotnie zawód polityka jest społeczeństwu obrzydzany. A przecież właśnie poprzez polityków zarządza się krajem, poprzez polityków realizuje się założenia demokratycznego państwa. Dlaczego więc obiegowo prawie każde dziecko wyuczone jest, że polityk to zawód niechlubny i lepiej tylko nie być politykiem.
      Czy nie chodzi właśnie o to aby obrzydzić ludziom politykę i w dalszej kolejności np. uczęszczanie do wyborów, zainteresowanie polityką a więc losami naszego kraju itd. itp.

Co do dalszej części Pana tekstu i wniosku jakoby rozwiązaniem miałaby być autonomia regionów to nie znajduje powiązania z postawionymi wcześniej problemami.

A tak dodatkowo - może ciekawą opcją byłoby rozważenie wprowadzenia mieszanej ordynacji wyborczej.
    • mietlorz707 Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 20:16
      Na cokolwiek cierpisz, postępuje.
      • fast-kajfasz Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 20:49
        U ciebie nie lepiej.
        • lepszaruda Re: Autonomia niebezpieczna dla Śląska 08.09.13, 21:28
          Mietlorz dziś po prostu wymiata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka