Dodaj do ulubionych

Świony wychodzą z GZM

28.12.13, 21:55
Jak już pewnie niektórzy z Was wiedzą, Świętochłowiccy rajcy zdecydowali że miasto opuści GZM, którego ich prezydent jest przewodniczącym. Dla tych co nie w temacie Kostempski jako jedyny za podniesieniem składki na GZM, na co radni powiedzieli nie i przegłosowali wyjście z organizacji.
W tym, wszystkim nie bez znaczenia też były gierki na linii POwska ekipa Prezydenta i opozycyjnych Radnych Związku Ślązaków. Nie mniej robi się ciekawie, chociaż patrząc z perspektywy PO to niespecjalnie.
Teraz najlepsze jak to skomentuje Filar. Obstawiam hucpa polityczna, skierowana we własne miasto, celem zrobienia na złość wspaniałemu człowiekowi w osobie prezydenta, którego wizjonerskie podejście do inwestycji przerasta zaściankowe myślenie radnych. :D
PS. Poczytajcie najnowszą gazetkę Filara na Świony, a gwarantuje że mógłby uczyć dziennikarzy z naszych WR jak się robi dobry PR władzy.
Obserwuj wątek
    • brynio5 Re: Świony wychodzą z GZM 28.12.13, 22:22
      Wklej jakigoś linka zamiast wypisywać o wspaniałym człowieku niczym Hemingway.
      • fifik_rsl Re: Świony wychodzą z GZM 28.12.13, 23:38
        o tym wspaniałym człowieku to oczywiście w cudzysłowiu.

Co do jakiegoś linku do tego wydarzenia proszę bardzo:

www.tvs.pl/47786,swietochlowice_opuszczaja_gzm_tak_zadecydowali_radni.html
        Na stronie Świętochłowic jest też relacja z całej sesji.
    • waple Re: Proszę nie obrażać! 29.12.13, 01:08
      Proszę nie obrażać tego miasta i jego mieszkańców.Odrobina kultury, to m. Świętochłowice z 700 letnią tradycją, ułomny politologu.Przyjemnie Ci? Szanuj innych a będziesz szanowany, to moja taka dobra rada na przyszłość.
      • mietlorz707 Waple zamiast wziąć przykład z mietlorza 29.12.13, 05:32
        i choć raz wstać skoro świt by pójść na poranną mszę, siedzi po nocach na necie i smoli gupoty. Niedługo ten baczny obserwator i nieoceniony komentator zacznie się snuć nocami po Halembie jak smród po galotach, i napisze tu list otwarty, do cholera wie kogo tym razem, w którym stwierdzi, że chciał o 2 nad ranem wstąpić do biblioteki i była zamknięta, a on chciał tam znaleźć schronienie, gdy deszczyk padał. Bo książeczki to on prawdopodobnie przeczytał tylko dwie: zdrowia i wojskową. Choć tę drugą wątpię, a pierwszą to mu chyba musieli wydać w trzech tomach.
      • fifik_rsl Re: Proszę nie obrażać! 30.12.13, 02:26
        Chłopie w jaki sposób ja niby obrażam? Świony to przecież miejscowe określenie nazwy miasta Świętochłowice, używane w mowie potocznej przez tamtejszych mieszkańców. Popytaj Ślązaków tam zamieszkujących gdzie mieszkają, to zdecydowana większość użyje formy "Na Świonach". Podobnie jak zapytasz Hanysa z Nowego Bytomia, skąd jest, to Ci prawie na pewno odpowie ze z Fryny.
        Chociaż z drugiej strony jako mentorowi tego nowego nurtu KU-ltury może i to przeszkadzać.
        To jak: biurko, biblioteka, Żydzi, Świony... cdn. (czekam z utęsknieniem)
        • w36 Re: Proszę nie obrażać! 30.12.13, 05:31
          fifik_rsl napisał(a):

> Popytaj Ślązaków tam zamieszkujących gdzie mieszkają, to zdecydowana wię
          > kszość użyje formy "Na Świonach". Podobnie jak zapytasz Hanysa z Nowego Bytomia
          > , skąd jest, to Ci prawie na pewno odpowie ze z Fryny.

Nie jestem pewien czy ta Twoja analogia jest trafna. Odnoszę wrażenie, że nazwa Świony to stosunkowo nowy twór językowy, wywodzący się raczej z kręgów i czasów subkultury kibolskiej.
          Jakoś akurat nie pamiętam z przeszłości by ktoś takiej nazwy używał wcześniej, powiedzmy przed kilkudziesięciu laty. Z tego co pamiętam, by alternatywnie określać miejsce jako Świętochłowice, raczej używano historycznych nazw dzielnic i jakiś miejsc ważnych historycznie (np. jakieś nazwy związane z przemysłem).
          A określenie Fryna, skrót od pięknej nazwy Fryncita, istniało z pewnością już dawno. Przed kibolami.

Dlatego, w jakimś tam stopniu, rozumiem może wzburzenie Wapla, zbędnym użyciem nazwy niosącej niezbyt pozytywne dla niektórych, skojarzenia.
          • waple Re: Do fifik rsl. 30.12.13, 13:52
            To właśnie znajomi z tego miasta dzwonili do mnie w tej sprawie.Ślonzokow niy musza sie pytać o te "świony" bo niy wiedzom o co łazi i jo jeszcze niy słyszoł i pytoł żech sie krewnych z tego miasta ło tyn wyraz.Wiym ,że Świętochłowice to nasi sonsiedzi i ich szanuja a Ty już ich w tyn sposób niy obrażej.I na tym zakończa bo niy wiym w jakich kryngach sie łobracosz?,że Ci wyskoczyło take obrazliwe ich słowo.Pozdrawiam.
            • fifik_rsl Re: Do fifik rsl. 30.12.13, 14:15
              Hahaha
              Grupa wyznawców nowej KU-ltury ze Świętochłowic ;) pod przewodnictwem swojego charyzmatycznego mentora Wapla, dostrzegła że pewien rudzki cham obraził ich na swoim forum używając nazwy Świony. Szybki telefon do mentora, a ten niczym obrońca uciśnionych złapał za klawiature, powyzywał od ułomnych i teraz mogą wszyscy się radować nad zwycięstwem nowej KU-ltury.
              Skoro mają taką skuteczność to ja się zastanawiam czemu ta cała grupa nie zasili zespołu Macierewicza, przecież z takimi śledczymi, to tydzień i sprawa tej katstrofy wyjaśniona, skuteczność prawie jak Kania z tym mandatem B-Z ;)
              • mietlorz707 Nawet jest portalik o obraźliwej wg wapla nazwie! 30.12.13, 15:59
                O, tutaj jest:
                swiony.pl/
                Aż dziw, że waple się jeszcze nie obraził, i nie napisał "listu do redakcji".
                A siedzibę mają niedaleko biblioteki, więc waple może za jednym zamachem podrzucić list do dyrektora wyrażający oburzenie że biblioteki nie są czynne 24/7.
                • w36 Re: Nawet jest portalik o obraźliwej wg wapla naz 30.12.13, 18:10
                  mietlorz707 napisał:

> O, tutaj jest:
                  > swiony.pl/

Znam tą stronkę ale to nic nie zmienia w kwestii rodowodu i niezbyt dobrych skojarzeń tej nazwy. A sugestie Fifika że tak się określają wszyscy Ślązacy ze Świętochłowic są przesadzone (zresztą teraz okazało się że obserwacja dotyczy środowiska koszykarskiego).
                  Co prawda nie stawiał bym sprawy na ostrzu noża jak Waple. Tym niemniej niepotrzebne używanie kibolowskiej nazwy Świętochłowic wydaje mi się, mało estetyczne.
                  • hepik1 Re: Nawet jest portalik o obraźliwej wg wapla naz 30.12.13, 20:11
                    Będę postulował o przeniesienie na forum Świętochłowice.gazeta.pl o ile takowe istnieje.
                    • mietlorz707 Re: Nawet jest portalik o obraźliwej wg wapla naz 30.12.13, 20:21
                      Żeby tak jeszcze wapla ze skalarem dało się tam przenieść... Na stałe...
                      • skalar2011 Re: Nawet jest portalik o obraźliwej wg wapla naz 30.12.13, 21:06
                        mietlorz coś ci doskwiero? to sie przenoś jo tu mieszkom od wielu pokoleń i tu zostana, a jak ci sie coś nie podobo no cóż?
                        • fifik_rsl Re: Nawet jest portalik o obraźliwej wg wapla naz 30.12.13, 21:21
                          skalar2011 napisał:

> mietlorz coś ci doskwiero? to sie przenoś jo tu mieszkom od wielu pokoleń i tu
                          > zostana, a jak ci sie coś nie podobo no cóż?

Teraz to mnie zaskoczyłeś tym wyznaniem. Byłem przekonany że można gdzieś mieszkać od urodzenia, ale w takim razie wytłumacz mi jak żeś u siebie włączył nieśmiertelność.
                          • skalar2011 Re: Nawet jest portalik o obraźliwej wg wapla naz 31.12.13, 07:58
                            fifk to takie proste , moi rodzice, dziadkowie, pradziadkowie,prapradziadkowie ,praprapradziadkowie....i tak dalej..... tu mieszkali i jo tyż tu zostana bo to jest moje ukochane miasto a władze na szczęście się zmieniają.....już niedługo
            • fifik_rsl Re: Do fifik rsl. 31.12.13, 02:20
              Musze jeszcze o jedną rzecz Waple zapytać. Jak mieszkam na os. Paderewskiego, a ktoś mi powie że jestem z "Kontów" to czy jak wykonam magiczny telefon do mentora nowej KU-ltury i poinformuje że zostałem obrażony, to czy też rozpocznie swoją Waplową krucjatę :)
          • fifik_rsl Re: Proszę nie obrażać! 30.12.13, 13:58
            W-36 gdy na to spojrzysz od strony stricte historycznej to oczywiście masz rację. Nazwa Fryna ma znacznie głębsze korzenie niż Świony. Ja jednak używając tej nazwy nie zagłębiałem się w historię, a jedynie na obecnym odbiorze i tutaj widzę duże podobieństwo. Osobiście znam liczne grono osób z tego miasta. Najczęściej to osoby związane z moją praca etatową i przede wszystkim ze środowiskiem koszykarskim, że tak to nazwę. Z tego co mi wiadomo żadna z tych osób nie ma nic wspólnego z subkulturą kibicowską/kibolską, natomiast jak rozmawiają o swoim mieście to Świony są najczęściej używaną formą.
            • pipi43 Re: Proszę nie obrażać! 31.12.13, 10:05
              Parę lat temu moja ówczesna znajoma, 30-letnia księgowa ze Świetochłowic - Zgody używała tylko i wyłącznie nazwy Świony na określenie Świętochłowic.
              Mnie ta nazwa nie przeszkadza, a jestem z tym miastem silnie związana rodzinnie.
              • karlikos666 Re: Proszę nie obrażać! 31.12.13, 12:25
                I tu jest zwycięstwo waple, cos tam wypluł o obrazie ludzi z Świętochłowic - Świon, gdyż faktycznie mieszkańcy tak o nim mówią, w wy tu się wszyscy doktoryzujemy,. Waple powinien dostać nagrodę za zawracnie rzeki kijem. do Siego roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka