Dodaj do ulubionych

OO i nowy prezio

17.03.14, 15:33
Czyżby Najjaśniejsza już rozdawała spadochrony Nowy prezes aquapadliny
Obserwuj wątek
    • skalar2011 Re: OO i nowy prezio 17.03.14, 19:53
      Widać czuje wiatr wyborczy
    • bszabatowski Re: OO i nowy prezio 17.03.14, 23:40
      Echhhh czyli że co: kolejna sesja RM i na niej znowu ultimatum, ups pomyliłem: szantaż , ajć przepraszam, znowu nie tak miało być: usilna prośba o dokapitalizowanie/dofinansowanie/podratowanie itp. Aqua-czegoś-tam? Zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem o to nie chodzi w tych ciągłych zmianach prezesów: nowy prezes, nowe żądanie o kasę :( I tak co kilka miesięcy - choć w sumie ma to sens - winę zwalić na poprzednika (jakoś to strasznie znajome, prawda?)
      Ps. Co chce zrobić nowy prezes??? A co robili w takim razie poprzednicy? Kawę tylko pili? I co w takim razie powie następny?
      • fifik_rsl Re: OO i nowy prezio 18.03.14, 00:23
        Musze przyznać że ciekawe spostrzeżenie. Czy prawdziwe przekonamy się na nastepnej sesji. Jeśli rzeczywiście okaże się że masz rację, to oznaczałoby, że tam jest gorzej niż nam się wydaje, czyli dalsza równia pochyła w dół.

Ja natomiast chciałbym zauważyć iż taka nominacja dla osoby która ją otrzymuje jest czymś w rodzaju pocałunku śmierci. Decydując się na jej przyjęcie trzeba być albo bardzo pewnym siebie, lub też zwyczajnie naiwnym
        • w36 Re: OO i nowy prezio 18.03.14, 04:05
          fifik_rsl napisał(a):

> Ja natomiast chciałbym zauważyć iż taka nominacja dla osoby która ją otrzymuje
          > jest czymś w rodzaju pocałunku śmierci. Decydując się na jej przyjęcie trzeba b
          > yć albo bardzo pewnym siebie, lub też zwyczajnie naiwnym

Może nie do końca, bo wtedy byłby użyty drugi wicek. A Morek jest chyba za cwany by dać się tak naiwnie wrobić szefowej.
          Ale sam fakt że Dziedzicowa wsadza swojego przybocznego do spółki na prezesa a nie jakiś "super fachowców" z zewnątrz, jest moim zdaniem wart zainteresowania. Pewna nowość w tej całej aferze.
          A może to coś w rodzaju "ucieczki szczurów z tonącego okrętu" i Dziedzicowa zostaje sama z problemem?
          W każdym razie dla nas mieszkańców tak czy inaczej, to złe wieści, wyraźnie wskazujące że szkodnictwo Aquapadliny będzie nas walić po kieszeni jeszcze długo i mocno.

W każdym razie, jak już to wyżej ktoś zauważył, ta roszada, to przede wszystkim zwykła gra na czas i nie bez związku z wyborami. Dziedzicowej z pewnością mocna zależy by to szambo Aquadromu nie eksplodowało przed wyborami. A zmiana prezesa stworzyła znów świeżą możliwość wciskania różnego kitu, że nowy prezes musi mieć czas itp. .
          No i wróciła też stara śpiewka o części suchej. Bzdura, bo bzdura ale też daje czas i jest dobrym materiałem do neutralizacji ewentualnych oporów RM potrzebnej do załatwienia następnego dokarmiania pasożyta.
          • aloes69 Re: OO i nowy prezio 18.03.14, 06:39
            Oj panowie. Wreszcie to ta właściwa osoba ma to czego chciała. No może nie do końca, bo przy Wodociagach coś poszło nie tak - tyle pracy, a śmietanka dla innego. Spółek mało, została ta w sumie teoretycznie nagorsza. Ale z braku laku... Teraz tylko trzeba będzie się w niej utrzymać, ale to nie powinno być trudne jak się ma taki umysł prawda? Pełen podziw dla błyskotliwosci i umiejętności strategicznego długofalowego planowania i umiejętnego wdrażania tego w życie z wykorzystaniem ......... . ( liczba kropek nieprzypadkowa). Przy okazji doradzam nieco zmodyfikować schemat postępowania na takie okoliczności , bo coraz więcej osób o nim wie, znacząca część doświadczyła jego działania i pewnie ma uzasadniony żal i poczucie krzywdy, chociaż kto by się tam na razie przejmował innymi ?
            • amarian2 Re: OO i nowy prezio 18.03.14, 11:49
              Ja tylko skromnie przypominam o występie wiceprezydenta Morka na sesji lipcowej i jak pokazał, ze ma niewielkie pojęcie o historii finansowania Aquaparku ale także jako nowy wicek nie zapoznał się z podstawowymi dokumentami o których wszyscy wiedzieli tylko nie on.
              I o drugim fakcie. Akurat wicek Morek był jedną z najważniejszych osób które zadecydowały o budowie tej (jak to nazywają ) padliny w styczniu 2011 roku i to w głębokiej tajemnicy.
              Dzisiaj ma naprawiać???
              • kkiss Re: OO i nowy prezio 18.03.14, 17:06
                Jaka tu sensacja? Morek jest a raczej był przewodniczącym Rady Nadzorczej Aqa.. więc to chyba najbardziej obeznana z tematem osoba. Nie wiadomo jednak dlaczego poprzedniczka tak szybko zrezygnowała. Oświadczanie że z powodu zdrowia jest mało przekonywujące. Może kiedyś poznamy prawdziwe przyczyny dymisji.
                • w36 Re: OO i nowy prezio 18.03.14, 18:29
                  kkiss napisała:

> Oświadczanie że z powodu zdrowia jest
                  > mało przekonywujące.

Czy masz może linka na jakieś szczegóły tej rezygnacji?
                  • kkiss Re: OO i nowy prezio 19.03.14, 12:53
                    Proszę oto link;
                    rudaslaska.com.pl/i,nowy-prezes-aquadromu,200274,996822.html
                    • w36 Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 19.03.14, 20:36
                      kkiss napisała:

> Proszę oto link;
                      > rel="nofollow">rudaslaska.com.pl/i,nowy-prezes-aquadromu,200274,996822.html

No rewelacja!!! Bagno Aquadromu okazało się o wiele głębsze niż powszechnie przypuszczano.

A Ty się jeszcze dziwisz na jaką to chorobę zapadła prezeska ;) .

Po odsianiu sfalsyfikowanych już o dawna bzdur i rozszyfrowaniu eufemizmów z tego tekstu odczytuję że Dziedzicowa z pomagierami, nie dość że przewaliła całą kasę z kredytu nie realizując do końca planowanych robót, to jeszcze dodatkowo narobiła długu nie płacąc całej należności wykonawcy.
                      Już nie mówiąc o tym jaka obłuda Dziedzicowej jest obnażana przy okazji. Przecież tak chwaliła się że spłacała faktury po Stani, a tu okazuje się że wcale lepsza nie jest. Także jej gadki o obniżeniu kosztów budowy, okazały się zwykłą propagandą nie mającą związku z rzeczywistością .

Ale o wiele istotniejsze od wizerunku Dziedzicowej, jest że teraz Polimex (i może też inny wierzyciel ) traci cierpliwość i pewnie powstało realne ryzyko że będzie się starał by sąd orzekł niewypłacalność spółki Aquadrom czy coś w tym rodzaju. A kasa w spółce mizerna bo pewnie kłopot przetransferować tak na chama, szybko miejskie pieniądze tym bardziej że trzeba jakoś płacić raty bankowi. Tak mi się widzi że te nasze pięć milionów bardziej jest potrzebne na ratowanie sytuacji z wierzycielami, a nie na hantelki do siłki.
                      Tak czy inaczej, faktycznie robi całkiem niemiła sytuacja również dla zarządu spółki pasożyta, który do tej pory wiódł komfortowy i beztroski żywot , zapewniany przez dotacje z naszych społecznych pieniędzy. Nie mówiąc o Dziedzicowej i kolesiach, która w sytuacji ogłoszenia niewypłacalności czy innych form egzekucji długu od spółki, może popaść w rzeczywiście wielkie kłopoty. W świetle tego, zlecenie Morkowi (szczególnie że jak dowiadujemy się tu wyżej, siedzi w tym po uszy) by ratował sytuację osobiście, jest ze strony Dziedzicowej racjonalne.

Ale dla nas, mieszkańców wersja zdarzeń zakładająca radykalne ruchy wierzycieli, mogła by być bardzo korzystna, bo obnażyła by obłudę szkodzących miastu cwaniaków i wymusiła jakieś radykalne ruchy naprawcze w tej patologicznej sytuacji. A jak na razie to wszelkie działania służą jedynie ochronie tych szkodników a nas biją po kieszeni.

Dlatego, jeśli czyta to ktoś z wierzycieli naszej spółki pasożyta, tak o siebie apeluję by nie wahali się walczyć w sądzie o swoje pieniądze jak najszybciej. Pieniądze odzyskają (komornik z pewnością znajdzie trochę fantów wartych sprzedania) a sprawią tym naprawdę wielką przysługę społeczności Rudy.
                      • aloes69 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 20.03.14, 07:24
                        I jak tu kulturalnie odnieść się do takiego wpisu. Jak wytłumaczyć komuś jak wygladają realia sądowe, egzekucja . Że sala sądowa to nie starcie racji, w którym wygrywa ta właściwa, ale brudna walka strategii gdzie często wygrywa mądrzejszy pełnomocnik z lepszymi papierami ? Prezentujesz postawę ,że dla udowodnienia swojej racji gotów jesteś spalić całe miasto.
                        O mój ty Neronie!
                        Ja życze by wreszcie ktoś mądry zajął się kompleksowo tą inwestycją , dano mu na to wystarczający czas i prawdziwe wsparcie. Polityka i emocje temu nie służą. Ten obiekt nawet gdyby przyjąć, że nie spłacamy kredytu, zawsze bedzie przynosił stratę ( mniejszą lub większą). To jest tak oczywiste dla każdego ekonomisty, że szkoda o tym pisać i to niezależnie od tego czy będzie ta "słynna" strefa sucha czy nie. Spłata kredytu bankowego już do końca będzie po stronie naszego miasta. Tak trudno przyjąć do wiadomości , że trudno , stało się ? Stało się z udziałem radnych, którzy nie mają w większości pojęcia o ekonomi, z udziałem władzy której też tej wiedzy zabrakło (o innych brakujących rzeczach przez uprzejmość nie wpomnę), z udziałem przekonywujących osób trzecich , które na tym skorzystały mamy w sumie niezły obiekt rekreacyjny, który może nam przynieść dużo satysfakcji, pewne uboczne pozytywne efekty i po prostu musimy do niego dopłacać. Jak go pogrzebiemy to zostaniemy wyłacznie z długami i reką w nocniku.
                        A tak na marginesie szkoda mi w tym wszytkim jednego - to nie musiało się stać, ale zarówno ta pierwsza władza jak i ta druga z ogromną łatwością przyswaja bzdury owinięte w kolorowe papierki podane na tacy, a prawdę skopuje ze swojej drogi ( pozwalając przy okazji na rozwalenie tych głupich posłańców , którzy się z nią wychylą), a czasami wystarczyło by ruszyć głową i coś sprawdzić, przemyśleć...... zresztą szkoda mojego czasu.
                        • w36 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 20.03.14, 17:35
                          aloes69 napisał(a):

> Ja życze by wreszcie ktoś mądry zajął się kompleksowo tą inwestycją , dano mu
                          > na to wystarczający czas i prawdziwe wsparcie.

Aloesie, Ty wierzysz w cuda?
                          Przecież wiedza o tym że Aquadrom będzie potężnie nierentowny, wyrządzając wielką szkodę miastu, była powszechnie dostępna od wielu lat. I ta wiedza, na nasze nieszczęście, została potwierdzona empirycznie, w skali znacznie przekraczającej przypuszczenia.
                          Bo oto dostajemy oficjalne potwierdzenie, że zadłużenie tej padliny to nie tylko kredyt, o którym wiemy, ale też długi wobec wykonawców. A o czy jeszcze nie wiemy?

Chowanie głowy w piasek, bo tak interpretuję Twoją sugestię, tylko nam, jedynym ofiarom tej afery, szkodzi. A im wcześniej zostaną podjęte skuteczne próby ochrony interesów społeczności Rudy a nie tylko ochrony tyłków cwaniaków, tym dla nas lepiej.
                          Proponowane przez Ciebie "danie czasu" jest bez sensu. Każdą chwilą tracimy nasze pieniądze.

> Spłata kredytu bankowego już do końca będzie po stronie naszeg
                          > o miasta.

No dobrze ale niech by to było tylko to. A nie więcej.

> Tak trudno przyjąć do wiadomości , że trudno , stało się ? Stało się
                          > z udziałem radnych, którzy nie mają w większości pojęcia o ekonomi

Kolego, piszesz też o Domżalskim ;)
                          Pamiętam jak w okresie kiedy głosował za poręczeniem, wygłaszał o sobie laurki jako ekonomiście.

> z udział
                          > em władzy której też tej wiedzy zabrakło (o innych brakujących rzeczach przez u
                          > przejmość nie wpomnę), z udziałem przekonywujących osób trzecich

Obrażasz intelekt wielu ludzi w tym momencie. Fakt że dziecięcy infantylizm był u niektórych obowiązującym wizerunkiem ale jeśli wchodzi w grę strumień stu milionów "niczyjej" kasy to wybacz, nie ma miejsca na dyletanctwo czy niewiedzę. Nikomu z decydentów Aquapadliny, tego bym nie zarzucał. Akcja przeprowadzona wyjątkowo sprytnie.

> mamy w sumie niezły obiekt rekreacyjny, który może nam przynie
                          > ść dużo satysfakcji, pewne uboczne pozytywne efekty i po prostu musimy do nieg
                          > o dopłacać.

Ale ile dopłacać??? Bo to jest kwestia fundamentalna w tej całej aferze.
                          Jeśli dla Ciebie ta kwestia jest nieistotna to proponuję udział w imprezie sprzedaży cudownych garnków, leczniczych kołder itp. przesadnie drogiego badziewia. Ale rób to na swój prywatny rachunek.

> A tak na marginesie szkoda mi w tym wszytkim jednego - to nie musiało się stać
                          > , ale zarówno ta pierwsza władza jak i ta druga z ogromną łatwością przyswaja b
                          > zdury owinięte w kolorowe papierki podane na tacy

A skąd Ty wiesz jakie naprawdę te kolorowe papierki były podane na tacy decydentom i czy czy były bzdurą w kontekście korzyści tychże decydentów ;) ?

> ...... zresztą szkoda mojego czasu.

Chyba tak. Bo może i takim romantycznym podejściem do brudnej, cynicznej afery, lejesz miód na serce... Dziedzicowej ale są ludzie którzy za to samo zarabiają kasę. A Ty tak za darmo :) .
                          • aloes69 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 20.03.14, 21:09
                            > Aloesie, Ty wierzysz w cuda?
                            Czasami wierzę. Choć w tym przypadku to było raczej takie Pobożne życzenie.

> Chowanie głowy w piasek, bo tak interpretuję Twoją sugestię.
                            Niewłaściwie interpretujesz. Ja jestem zawsze za mówienim całej prawdy, a interesuje mnie rozwiązanie problemu, a nie zastanawianie się komu przypisać winę.

> Proponowane przez Ciebie "danie czasu" jest bez sensu. Każdą chwilą tracimy nasze pieniądze.
                            Co do straty pieniędzy to fakt, ale częste zmiany z zasady dezorganizują i raczej przynoszą straty niż zyski.Ostatecznie mogą mieć sens jedynie wtedy gdy są racjonalne i podyktowane obiektywnymi przesłankami, gorzej jeżeli są następstwem np. złych emocji wywoływanych umiejętnie przez określone osoby i oparte na wadliwych przesłankach, a jeszcze gorzej jak ludzie oceniają innych ludzi wyłącznie po tym, co oni o sobie mówią i ile szumu potrafią koło siebie stworzyć , a umyka im sprawdzenie co naprawdę robią i jak ( to taka dywagacja ogólna ).

>Fakt że dziecięcy infantylizm był u niektórych obowiązującym wizerunkiem...
                            Rozbawiłeś mnie tym stwierdzeniem, ale jest trafne:)

> .....nie ma miejsca na dyletanctwo czy niewiedzę. Nikomu z decydentów Aquapadliny, tego bym nie zarzucał. Akcja przeprowadzona wyjątkowo sprytnie.
                            Tu troszkę ich przeceniasz...;)

> Ale ile dopłacać??? Bo to jest kwestia fundamentalna w tej całej aferze. Jeśli dla Ciebie ta kwestia jest nieistotna to proponuję udział w imprezie sprzedaży cudownych garnków, leczniczych kołder itp. przesadnie drogiego badziewia.

Masz rację, że wiedza o wielkości dopłat jest istotna, tak jak zresztą umiejętność szacowania wpływów w zestawieniu z ponoszonymi kosztami, ale przypisywanie mi twierdzenia o nieistotności tej kwesti to przekłamanie z Twojej strony. :(
                            Co do sprzedaży garków to zapewniam cię, że gdyby mi przyszło to robić , to wszyscy by je na pniu kupowali;) Tylko, że nie będę tego robić , bo nigdy nie zniżę się , żeby komuś wciskać kit i ciemnotę. Wolę rowy kopać.

> Ale rób to na swój prywatny rachunek.
                            Wszystko co robię, robię na swój rachunek i swoją odpowiedzialność.

> A skąd Ty wiesz jakie naprawdę te kolorowe papierki były podane na tacy decydentom i czy czy były bzdurą w kontekście korzyści tychże decydentów ;) ?

Bo ja raczej dużo wiem, a czego nie wiem, to i tak wiem ;)

> Bo może i takim romantycznym podejściem do brudnej, cynicznej afery,lejesz miód na serce... Dziedzicowej ale są ludzie którzy za to samo zarabiają kasę. A Ty tak za darmo :) .

No nie za darmo , czasami lubię ją wkurzyć .... ona mnie zresztą też:)
                            • meg114 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 21.03.14, 14:19
                              O tym, że ta inwestycja nie może na siebie zarobić było wiadomo inwestorom (wszystkim) od początku. Gdyby było inaczej wiadomy wiceprezydent naprawdę zleciłby badania rynkowe i od nich uzależnił decyzję. A tymczasem zlecono WR akcję trąbienia o rzekomym zachwycie rudzian i ich deklaracjach korzystania, a wiceprezydent robił jakieś magiczne wyliczenia na podstawie korzystających z basenów w promieniu 50km. To dowód na to, że był świadom, że chodzi jedynie o kit dla mieszkańców czy kogoś tam, a rzetelne badania rozwiałyby tę cudną wizję. Tak nawiasem: dlaczego tamte decyzje i bzdury o badaniach rynkowych nie mogą być przedmiotem badań prokuratury czy innych służb?
                              Padlina pochłania nasze środki, ale mnie nurtuje też to pytanie: kto i ile na niej zarobił?
                            • w36 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 26.03.14, 05:52
                              aloes69 napisał(a):

> > Aloesie, Ty wierzysz w cuda?
                              > Czasami wierzę. Choć w tym przypadku to było raczej takie Pobożne życzenie.
                              >

Tu muszę Cię zmartwić. Trzeba przyznać że twórcy Aquadromu zadbali nadzwyczaj starannie by ani żadne cuda ani pobożne życzenia nie zachwiały pewności upadku finansowego i szkód dla mieszkańców. Wybudowanie obiektu obok dwóch innych upadłych finansowo ze względu na przeszacowanie popytu to już 100% pewności. A to że Aquapadlina jest jeszcze droższa i głupio umiejscowiona zwiększa tą pewności na 200%.

> Masz rację, że wiedza o wielkości dopłat jest istotna, tak jak zresztą umiejęt
                              > ność szacowania wpływów w zestawieniu z ponoszonymi kosztami, ale przypisywanie
                              > mi twierdzenia o nieistotności tej kwestii to przekłamanie z Twojej strony. :(

No chwila. Sam pisałeś przecież " mamy w sumie niezły obiekt rekreacyjny, który może nam przynieść dużo satysfakcji, pewne uboczne pozytywne efekty i po prostu musimy do niego dopłacać."
                              Czyli odczytuję że dla Ciebie kwestia porażających, narastających strat, jest marginalna i akceptowalna. Wręcz uznajesz to za normę.

• aloes69 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 26.03.14, 19:38
                                No chwila. Czy zdanie "mamy w sumie niezły obiekt rekreacyjny, który może nam przynieść dużo satysfakcji, pewne uboczne pozytywne efekty i po prostu musimy do niego dopłacać." można odczytać jako "Czyli odczytuję że dla Ciebie kwestia porażających, narastających strat, jest marginalna i akceptowalna. Wręcz uznajesz to za normę." ????????
                                W36 to jest totalna nadinterpretacja, wręcz komfabulacja aby nie powiedzieć prowokacja:)
                                Zatem po bardzo dogłębnym przemyśleniu dochodzę do wniosku, że może jesteś :

- mieszkańcem, którego okna wychodzą na aqacośtam , a marzyłeś by w tym miejscu powstała palmiarnia taka jak w Gliwicach z pływającymi rybkami ( głownie rekiny, piranie i flądry)

-sfrustrowanym przesem klubu pływackiego , któremu zabrano szanse na remont jego basenu lub zabierają mu klientelę,

- byłeś za tą epokową inwestycją ,a teraz gryzie Cię sumienie więc dla zmylenia przeciwnika stałeś się orędownikiem jej upadłości,

- byłeś przeciw - jesteś wściekły , że Cię wtedy nie wysłuchano - więc z satysfakcją do końca wszystkim będziesz mówił " a nie mówiłem",

-chciałeś się tam zatrudnić, ale nie jesteś rudą z Rudy,

- sądziłeś, że po wybudowaniu dostaniesz wejściówkę gratis ( tak jak ja) , a Ci nie dali więc się teraz mścisz,

-dali Ci wejściówkę, ale za wpisy na forum chcieli Cię utopić , więc nie możesz im darować;):)
                                • skalar2011 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 26.03.14, 22:12
                                  aloes ale tu pleciesz, pleciesz aż się patrzy a reasumując:
                                  1.zgadzasz się na topienie kasy w tej studni bez dna.
                                  2.godzisz się na zatrudnianie co miesiąc nowych niekompetentnych prezesów i wypłacanie im z kasy miejskiej odpraw.
                                  3.godzisz się na pokrywanie strat wynikających z nieudolności zarządzania aqua coś tam( sama nazwa już odstrasza).
                                  4.godzisz się na utrzymywanie nierentownej i rozrośniętej do granic spółki za którą my mieszkańcy spłacamy kredyt i jeszcze ją utrzymujemy.
                                  No cóż ,,dziwny,, z ciebie człek albo tak robisz bo chcesz?, albo tak piszesz bo ci każą
                                  • aloes69 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 26.03.14, 22:44
                                    Skalarze. Może najpierw przeczytaj, potem choć chwilkę się zastanów i naprawdę przemyśl co piszesz, bo to co zaserwowałeś wystawia Ci nienajlepsze świadectwo, no i chyba obrażasz inteligencję czytających.
                                    Chociaż nie ....... już wiem, ty chyba zakładasz że wszyscy czytają tylko i wyłącznie ciebie, no to wówczas takie totalne przekręcanie, dorabianie ideologi, wkładanie komuś w usta niewypowiedzianych słów ma sens.... . Acha ... jest możliwa jeszcze jedna opcja, ty po prostu masz taka manierę literacką - piszesz swój tekst i wkładasz go w usta kogoś innego. Tylko się nie zatrać Skalarze , bo jak odróżnisz potem co ty myślisz od tego , co ty myślisz, że myślą inni ?
                                • w36 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 30.03.14, 07:00
                                  aloes69 napisał(a):

> No chwila. Czy zdanie "mamy w sumie niezły obiekt rekreacyjny, który może nam
                                  > przynieść dużo satysfakcji, pewne uboczne pozytywne efekty i po prostu musimy d
                                  > o niego dopłacać." można odczytać jako "Czyli odczytuję że dla Ciebie kwestia
                                  > porażających, narastających strat, jest marginalna i akceptowalna. Wręcz uznaj
                                  > esz to za normę." ????????

Podtrzymuję swoje zdanie. Stanowczo. Choćby ze względu na użyty przez Ciebie zwrot "po prostu musimy do niego dopłacać", aż nazbyt podobny do oficjalnej linii propagandowej obrońców Aquapadliny. A przecież to bzdura. To są publiczne pieniądze, które prawo nakazuje chronić przed nieuzasadnionymi stratami. Jeśli już nie unikniemy strat, już choćby poprzez żyrowanie z góry wiadomego, niespłacalnego kredytu, to przecież cały czas na władzach samorządu nałożony jest obowiązek prawny minimalizacji strat.

Jeśli postulujesz konieczność płacenia przez nas kosztów tej szkodliwej padliny a jednocześnie podajesz jakieś ogólnikowe, iluzoryczne zalety inwestycji, to znaczy że akceptujesz tą patologię. Logiczne.

> Zatem po bardzo dogłębnym przemyśleniu dochodzę do wniosku, że może jesteś :

Mimo Twojej "bardzo dogłębności", nie trafiłeś w żadnej z tych hipotez.
                                  • aloes69 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 30.03.14, 08:13
                                    Uparciuch. Musimy dopłacać bo mamy zaciągnięty na tą inwestycje kredyt . Jak to rozwalimy to nadal będziemy spłacać kredyt. Cokolwiek z tym zrobimy to i tak do końca okresu umownego co miesiąc z kasy miasta wypłynie ca. dwa miliony złotych. Zabawmy się.....
                                    Załóżmy ,że jesteś nowym prezydentem tego miasta . W spadku po porzedniku dostajesz ten obiekt. Masz zatrudnionych w nim ludzi, inwestycja przynosi stratę, a do zapłacenia masz kilka milionów złotych kredytu, które w perespektywie czasowej możesz powoli pozyskać np. z innych rodzajów Twojej działalności. Dodatkowo obiekt mimo wszystko służy społeczeństwu. To tylko podstawowe założenia do zabawy. Możesz pogłębic wiedzę o stan faktyczny, porównać z innymi obiektami. Spróbuj wyjść z tej patowej sytuacji, ale merytorycznie i pamiętaj, że ja będę konsekwentnie, ale też merytorycznie zbijać Twoje argumenty. No chyba , że wymyślisz coś takiego, że czapka z głowy. To co podejmiesz wyzwanie, czy wolisz tak na populistykę ?

Hipotezy przestrzelone, a kto powiedział, że chcę trafić ? Poczekaj , poczekaj mam jeszcze inne pomysły:) ;)
                                    • w36 Re: Dziedzicowa ma duży kłopot :) :) 31.03.14, 04:11
                                      aloes69 napisał(a):

> Uparciuch. Musimy dopłacać bo mamy zaciągnięty na tą inwestycje kredyt . Jak to
                                      > rozwalimy to nadal będziemy spłacać kredyt. Cokolwiek z tym zrobimy to i tak d
                                      > o końca okresu umownego co miesiąc z kasy miasta wypłynie ca. dwa miliony zło
                                      > tych. Zabawmy się.....

Dobrze, ale jest podstawowa różnica ile nas to g... będzie kosztować.
                                      Na wymiganie się od umowy poręczenia szanse są praktycznie zerowe. Ale to przecież nie wszystko. Jest choćby jeszcze wartość obiektu o którą możemy te straty pomniejszyć.

Przypomnę Ci że aquapark w Tarnowskich Górach, w momencie w którym okazało się że jest finansową kulą u nogi samorządu, został po prostu wystawiony na sprzedaż przez samorząd z ceną połowy kosztów budowy. Czyli samorząd TG działał w kierunku zmniejszenia strat jak najbardziej racjonalnie. Pomijając już fakt że inwestycja w TG miała jakiekolwiek szanse powodzenia, uwzględniając że była pierwsza tego rodzaju w całym GOP i była osadzona w kontekście turystycznego charakteru TG.
                                      A Aquapadlina, budowana już z pełną świadomością nierentowności i upadku pozostałych pobliskich obiektów, z nieuzasadnionymi wysokomi kosztami , w niezbyt korzystnej lokalizacji, to przy tym zwykły chamski wałek, proste wyrwanie naszej kasy z góry gwarantowanym, opłakanym dla nas i naszych potomków, rezultatem.

To dlaczego sugerujesz że my mieszkańcy mamy traktować tą naszą padlinę inaczej? Nie upominać się zmniejszenia strat wspólnego majątku i płacić nie dość że za niespłacalny kredyt to jeszcze dotować osobno wyjątkowo szkodliwego pasożyta. W imię czego? Spokoju cwaniaków?

Przecież sytuacja naszego samorządu jest w tej chwili o wiele bardziej krytyczna niż innych samorządów, posiadaczy upadłych aquaparków. Porównaj choćby sumy w TG i Nemo z porażającymi stratami Rudy.
                                      A jeszcze, według Ciebie, mamy przy tym cieszyć się ze byle zwykłego aquaparku, których w okolicy mamy kilka, jak dzikusy ze szklanych paciorków.
                                      I jak głupki oglądać i oklaskiwać żenujące spektakle z karuzela prezesów, czy udawaną infantylnością i bezradnością stronników pasożyta.
                                      No z czym do ludzi, Aloesie?

> Załóżmy ,że jesteś nowym prezydentem tego miasta . W spadku po porzedniku dost
                                      > ajesz ten obiekt.

Nie mów o spadku, bo to przerabialiśmy.
                                      Dziedzicowa, jak i obecny Prezydent Bydgoszczy, nowo wybrani w zeszłych wyborach, dostali w spadku bardzo podobne, pasożytnicze spółki aqua z praktycznie tą samą obsadą i wsparciem np. firmy Schicka. W Bydgoszczy Prezydent świadom patologicznej sytuacji zarządził porządny audyt z spółce i w rezultacie ogłosił przedsięwzięcie za szkodliwe dla finansów samorządu, i zlikwidował.
                                      Dziedzicowa pomimo ujawnionej przed wyborami wiedzy o wielkiej patologii i spodziewanym rezultacie, wybrała świadome zaszkodzenie Rudzie z rezultatem potwierdzonym na dziś doświadczalnie.

> do zapłacenia masz kilka milionów złotych kredytu, które w perespektywie cza
                                      > sowej możesz powoli pozyskać np. z innych rodzajów Twojej działalności.

No tak, na przykład z mojego podatku, który z krwawiącym sercem muszę odstawiać na Kokotku. Albo zabierając fundusze z naprawdę ważnych zadań samorządu. Nie, dziekuję. Nie życze sobie płacić za to g... .

> Dodat
                                      > kowo obiekt mimo wszystko służy społeczeństwu.

Rozwiń tą myśl, bo ja nie rozumiem jak coś tak wyjątkowo całościowio szkodliwego dla społeczności, coś bez czego można się bez problemu obyć, może służyć?
                                      Komu służyć? Domżalskiemu? Dziedzicowej? Schickowi?

> Spróbuj wyjść z tej patowej sytuacji, ale merytorycznie i pamiętaj, że ja będ
                                      > ę konsekwentnie, ale też merytorycznie zbijać Twoje argumenty.

No, liczę na Twoją merytorykę, bo w tej chwili raczej marnie.
                                      • aloes69 Wszyscy mają duży kłopot :) :) 31.03.14, 18:45
                                        >>„ Jest choćby jeszcze wartość obiektu o którą możemy te straty pomniejszyć.”

Jak? Co przez to rozumiesz?

>>„Przypomnę Ci że aquapark w Tarnowskich Górach, w momencie w którym okazało się że jest finansową kulą u nogi samorządu, został po prostu wystawiony na sprzedaż przez samorząd z ceną połowy kosztów budowy. Czyli samorząd TG działał w kierunku zmniejszenia strat jak najbardziej racjonalnie. Pomijając już fakt że inwestycja w TG miała jakiekolwiek szanse powodzenia, uwzględniając że była pierwsza tego rodzaju w całym GOP i była osadzona w kontekście turystycznego charakteru TG.”

Skąd masz takie dane?
                                        Ja mam takie...... Parkiem Wodnym w Tarnowskich Górach zarządza Agencja Inicjatyw Gospodarczych S.A. w Tarnowskich Górach , której udziałowcem w 98,5% jest Gmina Tarnowskie Góry , pozostałe akcje mają os. fizyczne i prawne Tu masz potwierdzenie. www.aigsa.com.pl/?page_id=30.
                                        Majątek tej spółki to 43.924.250,00 zł www.aigsa.com.pl/?page_id=32.
                                        Natomiast ciekawy jest zakres działalności tej spółki www.aigsa.com.pl/?page_id=34
                                        co się przekłada na podjęcie się przez spółkę np. realizacji hali sportowej
                                        tarnowskiegory.naszemiasto.pl/artykul/galeria/tarnowskie-gory-radni-miejscy-wypowiedzieli-sie-na-temat,1313869,t,id.html sesja_gratka=a25ad5bed9341c3a305a5dc7bdb2a8b0
                                        Przy okazji zarządzając wieloma obiektami i prowadząc działalność w takiej skali jak wskazana wyżej można straty na jednych działalnościach wyrównać zyskami na innych . Taką samą role w Gliwicach pełni świetnie prosperujący MZUK ( zakład komunalny) mający np. pod sobą Palmiarnie, ośrodki rekreacyjne Olimpijczyka, Czechowice, Kąpielsko lesne , hale sportowe, boiska, Stadion Piasta i bardzo dochodowy zakład pogrzebowy. Gdyby nasze rudzkie MPGM Sp. z o.o. miało takie samo lub podobne spektrum działaności miastem zarządzałoby się taniej, ale chyba już przy zieleni , gdy można było tą działaność im przekazać radni skorzystali z prawa veta.

>>>„ Aquapadlina, budowana już z pełną świadomością nierentowności i upadku pozostałych pobliskich obiektów, z nieuzasadnionymi wysokomi kosztami , w niezbyt korzystnej lokalizacji, to przy tym zwykły chamski wałek, proste wyrwanie naszej kasy z góry gwarantowanym, opłakanym dla nas i naszych potomków, rezultatem.”

Przyznam , że nie wiem kto jaką miał świadomość i jaka ma, ale to zdanie niczego merytorycznego do dyskusji nie wnosi.

>>>„To dlaczego sugerujesz że my mieszkańcy mamy traktować tą naszą padlinę inaczej? Nie upominać się zmniejszenia strat wspólnego majątku i płacić nie dość że za niespłacalny kredyt to jeszcze dotować osobno wyjątkowo szkodliwego pasożyta. W imię czego? Spokoju cwaniaków?”

Czysty populizm, a miałeś zaproponować jakiekolwiek racjonalne rozwiązanie problemu, a nie wyrażać uczucia. Owszem masz do nich pełne prawo, ale w biznesie uczuciami raczej nie należy się kierować.

„Przecież sytuacja naszego samorządu jest w tej chwili o wiele bardziej krytyczna niż innych samorządów, posiadaczy upadłych aquaparków. Porównaj choćby sumy w TG i Nemo z porażającymi stratami Rudy.”

A ty porównałeś, czy tak sobie w kolano strzelasz? :)

>>>>„A jeszcze, według Ciebie, mamy przy tym cieszyć się ze byle zwykłego aquaparku, których w okolicy mamy kilka, jak dzikusy ze szklanych paciorków.
                                        I jak głupki oglądać i oklaskiwać żenujące spektakle z karuzela prezesów, czy udawaną infantylnością i bezradnością stronników pasożyta.
                                        No z czym do ludzi, Aloesie? „

Karuzela mi się nie podoba , inne rzeczy też...... i co ja na to mogę?

>>>>„Nie mów o spadku, bo to przerabialiśmy.
                                        Dziedzicowa, jak i obecny Prezydent Bydgoszczy, nowo wybrani w zeszłych wyborach, dostali w spadku bardzo podobne, pasożytnicze spółki aqua z praktycznie tą samą obsadą i wsparciem np. firmy Schicka. W Bydgoszczy Prezydent świadom patologicznej sytuacji zarządził porządny audyt z spółce i w rezultacie ogłosił przedsięwzięcie za szkodliwe dla finansów samorządu, i zlikwidował. Dziedzicowa pomimo ujawnionej przed wyborami wiedzy o wielkiej patologii i spodziewanym rezultacie, wybrała świadome zaszkodzenie Rudzie z rezultatem potwierdzonym na dziś doświadczalnie.”

Popatrz, popatrz, a Bydgoszczanie mają inne poglądy niż TY.
                                        www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131228/BYDGOSZCZ01/131229614

>>>>„No, liczę na merytorykę, bo w tej chwili raczej marnie.”

To wspaniałe , że jesteś taki samokrytyczny;):)

• w36 Re: Wszyscy mają duży kłopot :) :) 01.04.14, 01:25
                                          aloes69 napisał(a):

> >>„ Jest choćby jeszcze wartość obiektu o którą możemy te straty
                                          > pomniejszyć.”
                                          >
                                          > Jak? Co przez to rozumiesz?

Możliwości jest bardzo wiele. Czy to sprzedaż w całości czy w częściach, czy wynajem części budynku czy całości, sprzedaż wyposażenia itd. . Ale nie jestem od sugerowania konkretnych rozwiązań, do tym powinni się zająć specjaliści. A przede wszystkim nie te osoby które są bezpośrednimi sprawcami tej niegospodarności.
                                          Dla nas mieszkańców jest spora różnica między zamkniętą kwotą, czyli dług bankowy minus odzyskane pieniądze z samej wartości obiektu a między płaceniem długu plus niekończące się dotacje do nienasyconego pasożyta.
                                          Chyba rozumiesz co to jest minimalizacja strat.

> Skąd masz takie dane?
                                          Wiadomości o wystawieniu na sprzedaż ze stratą aquaparku w TG były powszechnie dostępne w mediach gdzieś w okolicach 2009r. Niestety link do tej informacji, który publikowałem tu na forum, na dzień dzisiejszy, nie żyje. Ale faktycznie to prawda, cena była gdzieś w okolicy 20mln. Chętnych brak.
                                          No ale przy okazji wyszukiwania tego linku dla Ciebie, natrafiłem na fajną ciekawostkę. Okazuje się że tego właśnie linku na temat tej sprzedaży (i jeszcze jednego o upadku Nemo) użyłem w dyskusji, pięć lat temu z forumowiczem mish77 czyli... przyszłym przybocznym Dziedzicowej Wickiem Pierończykiem. Który jak widać z całości wątku, już wtedy wykazywał dziwną dwoistość twarzy jeśli chodzi o Aquadrom. Niby wtedy jako jeszcze szeregowy radny, wiedział doskonale o tej próbie sprzedaży w TG, wiedział że Nemo padło i że Aquadrom czy wtedy jeszcze Oti, to będzie gnój. I niby tak na pokaz był przeciw, ale jak trzeba to już wtedy popierał cwaniaków, a dziś jest filarem rządów Dziedzicowej. Ciekawy zbieg wypadków ;) .

forum.gazeta.pl/forum/w,261,95501947,95926372,Re_Warszawa_Strasburg.html

Fajnie tak czasem pogrzebać w starych śmieciach ;) .

> Ja mam takie...... Parkiem Wodnym w Tarnowskich Górach zarządza Agencja Inicjatyw Gospodarczych S.A. w Tarnowskich Górach

No i co to zmienia? To tylko nazwa. Przecież to spółka praktycznie samorządowa, jak Aquadrom.
                                          W dodatku te tytułowe "Inicjatywy" okazały się o wiele bardziej prywatne i przyziemne, w czasie budowy aquaparku:

"Park Wodny w Tarnowskich Górach miał kosztować „tylko” 27 mln zł. W efekcie jego budowa pochłonęła przynajmniej 50 mln 172 tys. zł (taka kwota wynika z dokumentów, a rozliczenia końcowego nie było).
                                          Tarnogórskiej prokuraturze udało się zebrać materiały przeciwko czterem osobom z Agencji Inicjatyw Gospodarczych budującej park. Są one oskarżone o niegospodarność, która doprowadziła do 11 mln zł strat. Aleksander K., lider konsorcjum trzech firm zajmujących się tą inwestycją został oskarżony o wyłudzenie 10 mln zł! "

"Prokuratura o nadużycia, które doprowadziły do 11 mln zł strat oskarża cztery osoby z AIG: Jadwigę M., Czesława L., Józefa W. i Jana O. Aleksander K., lider konsorcjum firm budujących Park Wodny jest oskarżony o wyłudzenie 10 mln zł. Czesław L. w związku z prowadzoną przez prokuraturę sprawą spędził w areszcie pół roku. Aleksander K. w areszcie przebywał trzy miesiące. Obecnie wszyscy oskarżeni przebywają na wolności."

Całość:

tarnowskiegory.naszemiasto.pl/archiwum/jedenascie-milionow-strat,978306,t,id.html
                                          Czy po tej lekturze, jest jeszcze dla Ciebie niezrozumiały fakt próby sprzedaży aquaparku w TG?

A czy jesteś w stanie dać głowę że ten etap wodnej patologii, nie wystąpi u nas w Rudzie?
                                          Bo ja, z pewnością, nie.

> Przyznam , że nie wiem kto jaką miał świadomość i jaka ma, ale to zdanie niczeg
                                          > o merytorycznego do dyskusji nie wnosi.
                                          >

Mam na myśli decydentów w sprawie aquapadliny. I oczywiście sprawę świadomego spowodowania wielkiej straty majątku Rudy, mimo posiadania wiedzy o tym że te straty są nieuniknione.
                                          Naprawdę trudno podejrzewać te osoby o głupactwo i defekty pamięci, a już całkowicie niemożliwe by te przypadłości wystąpiły epidemicznie.
                                          Zresztą choćby przykład Pierończyka tu wyżej czy Dziedzicowej i jej wypowiedzi przed wyborami.

> Owszem masz do nich pełne prawo, ale w biznesie u
                                          > czuciami raczej nie należy się kierować.
                                          >

No dobrze. Ale dlaczego sugerujesz mieszkańcom traktowanie Aquadromu jak świętej krowy?
                                          To też jakoś nie po biznesowemu. Przecież każdy dzień zwłoki w tolerowaniu tej patologii to konkretna i dotkliwa strata dla miasta, dla nas. Czy nie mam prawa do uczuć w tej sytuacji?

> Porównaj choćby
                                          > sumy w TG i Nemo z porażającymi stratami Rudy.”

> A ty porównałeś, czy tak sobie w kolano strzelasz? :)
                                          >

Nie bardzo rozumiem dlaczego próbujesz to kwestionować. Kwoty strat samorządów są w TG i DG o rząd wielkości niższe niż u nas. Przyczyna jest oczywista. Aquadrom jest zdecydowanie najdroższy i najprędzej upadł finansowo.
                                          Popatrz choćby na sumy w tym artykule wyżej o aquazłodziejach w TG.

> Popatrz, popatrz, a Bydgoszczanie mają inne poglądy niż TY.
                                          > rel="nofollow">www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131228/BYDGOSZCZ01/131229614
                                          >

A to ciekawostka. Ale nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się że koło tego stowarzyszenia kręci się firma Schick czy inny z tego zespołu. To bardzo wytrwali zawodnicy. Doświadczyliśmy na własnej skórze ;).
                                          I to zdanie jakoś wzmacnia moje podejrzenia: "- Wystarczyło spojrzeć na projekty, by przekonać się, że byłby to najpiękniejszy tego rodzaju obiekt w Europie."
                                          Jaki najpiękniejszy??? Przecież w Bydgoszczy to miała być taka sama kupa jak teraz stoi w Halembie, przywodząca mi osobiście bardziej skojarzenia do dworca z czasów PRL :o
                                          Ludzie to mają nieraz gust, że aż dech zatyka.
                                          • mietlorz707 Po prostu muszę zapytać: 01.04.14, 04:02
                                            W36: czy byłeś choć raz w:
                                            1. Aquadromie
                                            2. Nemo
                                            3. aquaparku w Tarnowskich Górach?

Ja nie byłem w żadnym z nich, a mój stosunek do budowy rudzkiego aquaparku jest znany - byłem przeciwny budowie.
                                            Zbudowano - trudno, jest.
                                            Jednakże ja potrafię żyć ze świadomością, że pomimo iż obiekt przynosi straty, jakaś (podobno całkiem spora) liczba osób z Aquadromu korzysta, i większość tej grupy jest z usług świadczonych przez aquapark zadowolona. Mam pełną świadomość tego, że obiekt nie ma szans przynosić zysków, ale jednocześnie wiem, że lepiej nie mówić o czymś wcale niż mówić źle, zwłaszcza gdy nie jest się w stanie zrozumieć całości zagadnienia - bo tego rodzaju rozważania nie poparte merytoryczną wiedzą mogą spowodować tylko zwiększenie strat.

Aloesie: podziwiam Twoją wytrwałość w mówieniu do ściany.
                                            • meg114 Re: Po prostu muszę zapytać: 01.04.14, 22:14
                                              No Mietlorz , co ty nie powiesz: "jakaś (podobno całkiem spora) liczba osób z Aquadromu korzysta, i większość tej grupy jest z usług świadczonych przez aquapark zadowolona" - a skąd ty masz takie informacje? Ja ciągle czekam na jakieś info o liczbie klientów, plus może jakieś badania na ich temat, (skąd i jacy) i... liczbie załogi (nie wątpię: zadowolonej). Niestety, najwyraźniej jesteś w gronie wybrańców, upoważnionych do tych informacji.
                                              Ale dlaczego ja mam płacić za czyjeś zadowolenie? To jest celem budżetu Miasta? Przedziwne. Ja bym bardziej oczekiwała zadowolenia oczekujących mieszkania komunalne, ale niestety, władze miasta nie podzielają takich przekonań.
                                              "wiem, że lepiej nie mówić o czymś wcale niż mówić źle, zwłaszcza gdy nie jest się w stanie zrozumieć całości zagadnienia - bo tego rodzaju rozważania nie poparte merytoryczną wiedzą mogą spowodować tylko zwiększenie strat". - taak, ty wiesz jakich zasad wymagać od innych. Sam nie krytykowałeś i nie krytykujesz działań, których nie rozumiesz. No brawo!
                                              w36: gratuluję. Twoje dociekania są godne podziwu. Rozmówcy jest łatwiej, bo wiadomości ma z branży. Tyle, że jak widać, są wyraźnie dobierane wg klucza: to mi pasuje, tamto nie.
                                              • mietlorz707 Re: Po prostu muszę zapytać: 01.04.14, 23:15
                                                > a skąd ty masz takie informacje?

Od osób, które korzystają. Proste, a na to nie wpadłaś.

> Ale dlaczego ja mam płacić za czyjeś zadowolenie? To jest celem budżetu Miasta?

Racja. Miasto nie jest po to, żeby ktokolwiek był zadowolony z faktu zamieszkiwania w nim. Zlikwidować szkoły. Zlikwidować biblioteki. (chyba już tu komuś to proponowałem...) Zlikwidować boiska, place zabaw i baseny. Wszystko zlikwidować, bo biedna stara wnerwiona na świat forumowiczka meg114 tak chce. Bo jej nic nie cieszy. Ucieszyłoby ją przegranie wyborów przez obecną prezydent, ale od razu zaczęłaby narzekanie na następcę.

> Sam nie krytykowałeś i nie krytykujesz
                                                > działań, których nie rozumiesz.

Nigdy. Od pieprzenia głupot o rzeczach o których nie ma się pojęcia jest na tym forum niemałe stado debili.

> Rozmówcy jest łatwiej, bo wiadomości ma z branży.
                                                > Tyle, że jak widać, są wyraźnie dobierane wg klucza: to mi pasuje, tamto nie.

Moim zdaniem, tego rodzaju wypowiedzi świadczą tylko o tym, że ktoś potrzebuje pomocy. Fachowej pomocy. Jak najszybciej.
                                                • meg114 Re: Po prostu muszę zapytać: 03.04.14, 09:46
                                                  Masz informacje od osób, które korzystają - "Proste, a na to nie wpadłaś" - wpadłam, wskazując na pozyskiwanie info z branży. I tu jak widzisz doceniłam rzetelne podejście, a ty mi teraz próbujesz sugerować, że chodzi o innych korzystających? (czyli klientów?) Jeżeli tak, to zauważ podobieństwo do badań wykonywanych przez poprzednika obecnej władzy.
                                                  "Bo jej nic nie cieszy" - czarujesz rzeczywistość? Brak przesłanek ku temu. Takie cechy wciskają innym najczęściej ci, którzy sami mają z tym problem, czego dowodzisz doskonale swoimi wpisami. Nawet obecną prezydent i sam Aquapark niejako bronisz "bo nie ma wyjścia". Referendum też potępiłeś, argumentując, że... jesteś przeciw władzy. Jesteś zrzędą a na dodatek próbujesz to wmawiać innym. No i manipulujesz nazywając krytykę narzekaniem, albo i to: "Miasto nie jest po to, żeby ktokolwiek był zadowolony z faktu zamieszkiwania w nim. Zlikwidować szkoły. Zlikwidować biblioteki. (chyba już tu komuś to proponowałem...) Zlikwidować boiska, place zabaw i baseny" - w jednym ciągu zestawiasz szkoły, sport i rekreację, używasz też liczby mnogiej. Może mi podaj, w którym to miejscu ja proponuję takie likwidacje? To, że krytykuję wyrzucanie pieniędzy na nierentowny i pogrążający nas obiekt, to moja wina, bo nie jestem zadowolona? Raczyłeś zaś pominąć to "Ja bym bardziej oczekiwała zadowolenia oczekujących mieszkania komunalne" - niewygodne? Mój drogi, gospodarz musi mieć jakieś priorytety, a to, że ich nie widzisz, świadczy doskonale o tobie. Podobnie jak sugestie ujęte w twoim ostatnim zdaniu, po które sięgasz zawsze, kiedy ci brak argumentów. Przypominasz ujadającego pinczera, który tyle może, co w jego małym pyszczku.
                                            • w36 Re: Po prostu muszę zapytać: 03.04.14, 01:09
                                              mietlorz707 napisał:

> Zbudowano - trudno, jest.
                                              > Jednakże ja potrafię żyć ze świadomością, że pomimo iż obiekt przynosi straty,
                                              > jakaś (podobno całkiem spora) liczba osób z Aquadromu korzysta, i większość tej
                                              > grupy jest z usług świadczonych przez aquapark zadowolona

Mietlorzu. Ktoś (nie pamiętam, może nawet Ty, nieważne) tu niedawno stwierdził że staję się podobny merytorycznie do Aloesa. Niestety z pewnym żalem, stwierdzam że to Ty usiłujesz ode mnie przejąć tą pałeczkę ;) . I chyba skutecznie.
                                              Szczególnie powalające na kolana jest Twoje stwierdzenie "Zbudowano - trudno, jest.". Z nim faktycznie trudno polemizować.

A co do zadowolenia, to co to za argument przy ogromie strat finansowych naszego samorządu, że ktoś korzysta i możliwe że jest zadowolony. Można przytoczyć setki innych przykładów marnowania społecznych pieniędzy, z których ktoś będzie zadowolony. Nawet o wiele skuteczniejsze w tym zadowalaniu od halembskiej padliny, np. zrzucanie banknotów ze śmigłowca latającego nad miastem albo wysyłanie na osiedla beczkowozów z darmowym piwem ;) .

> Mam pełną świadomoś
                                              > ć tego, że obiekt nie ma szans przynosić zysków, ale jednocześnie wiem, że lepi
                                              > ej nie mówić o czymś wcale niż mówić źle, zwłaszcza gdy nie jest się w stanie z
                                              > rozumieć całości zagadnienia - bo tego rodzaju rozważania nie poparte merytoryc
                                              > zną wiedzą mogą spowodować tylko zwiększenie strat.

No dobrze. Ale to dlaczego mnie się czepiasz a nie osób, które rozmyślnie i konsekwentnie wciągnęły Rudę w to bagno?

• aloes69 Re: Wszyscy mają duży kłopot :) :) 02.04.14, 19:58
                                            >>”Możliwości jest bardzo wiele. Czy to sprzedaż w całości czy w częściach, czy wynajem części budynku czy całości, sprzedaż wyposażenia itd. . Ale nie jestem od sugerowania konkretnych rozwiązań, do tym powinni się zająć specjaliści.”

Słusznie od tego są specjaliści i ci ktorzy przy tym pracują albo świetnie znają tematykę, my możemy co najwyżej powymądrzać się. Tylko czy to wymądrzanie się ma sens? Bo w sumie Twoją wypowiedź interpretuję tak: Aquadrom jest do bani , ale na pytanie co zrobić , żeby tak nie było, to ja umywam recę bo przecież od roboty są inni (SPECJALIŚCI)

>>"Dla nas mieszkańców jest spora różnica między zamkniętą kwotą, czyli dług bankowy minus odzyskane pieniądze z samej wartości obiektu a między płaceniem długu plus niekończące się dotacje do nienasyconego pasożyta.
                                            Chyba rozumiesz co to jest minimalizacja strat."

Z tej cześci wpisu nic nie wynika, bo nie zadałeś sobie trudu, żeby sprawdzić o czym tak naprawdę dyskutujemy. Tak dla przypomnienia:) Piszemy o jednym z największych parków wodnych w Polsce. Jego wartość to ca 119 mln zł. Stanowi zwartą bryłę architektoniczną. Tu masz opis co mniej wiecej zawiera www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=168000&page=11
                                            A zatem w uproszczeniu obiekt dzieli się na przestrzeń tzw mokrą ( baseniki, zjeżdżalnie sauna itd. itp ) oraz strefę suchą, której zresztą nie mamy, ( przy czym poprzedni prezydent doskonale wiedział ,że do jej wykończenia będzie potrzebny kredyt komercyjny, a obecny dowiedział się , że radni na ten kredyt nie wyrażają zgody – gdyby głupota umiała latać to przesłoniłaby na wieki niebo i zgasiła nam światło ;)
                                            Nie da się zatem sprzedać oddzielnie każdego baseniku, osobno zjeżdżalni itd. obiekt można sprzedać wyłącznie jako całość. Tylko kto kupi za taką kwotę obiekt do którego trzeba dopłacać?
                                            Miej też na uwadze, że za kwotę mniejszą niz z wyceny (oszacowania) nie opylisz , bo byłaby to skrajna niegospodarność i Ruda zaliczyłaby CBA, UKS , NIK i wszystkich świętych z tej kategorii. Na marginesie tego typu obiekty z założenia nie są dochodowe, gdyby były to prywatni inwestorzy zabijaliby się o prawo do ich wybudowania, a jakoś się nie zabijają. Wracamy jednak do tzw strefy suchej i oto mamy w niej właśnie te przestrzenie , które można wynająć, a wiec te potencjalnie mogące zarabiać. Ten obiekt jest zbyt duży by dochody z tego obszaru wypracowały zysk obiektu , ale bedą miały swój udział w wyniku finansowym obiektu i pomniejszą stratę. Są jeszcze inne rozwiązania, ale od tego są tzw. fachowcy.
                                            To jest właśnie ta minimalizacja strat o której piszesz.

>>”Fajnie tak czasem pogrzebać w starych śmieciach ;) . “

Też tak uważam: ) To bardzo pouczające , rozwijające wręcz odkrywcze zajęcie;)

>>”A czy jesteś w stanie dać głowę że ten etap wodnej patologii, nie wystąpi u nas w Rudzie?
                                            Bo ja, z pewnością, nie.”

Cóż uczciwość jest dzisiaj w odwrocie, więc też nie dam.

>>”Zresztą choćby przykład Pierończyka tu wyżej czy Dziedzicowej i jej wypowiedzi przed wyborami.”

Tylko krowa nie zmienia zdania ....punkt widzenia zależy zawsze od siedzenia.... wszyscy to znają , a ile w tym głębokiej przenikliwiej prawdy.....

>>“No dobrze. Ale dlaczego sugerujesz mieszkańcom traktowanie Aquadromu jak świętej krowy?

No wiesz ...ja nawet nie uważam ,że należy go traktować jak dojną krowę.
                                            Ma służyć mieszkańcom i za drogo ich nie kosztować, ma być mądrze i uczciwie zarządzany, to są moje jedyne postulaty w tej sprawie.

>>“Czy nie mam prawa do uczuć w tej sytuacji?”

Masz prawo do uczuć , ale dlaczego od razu takich skrajnych? :)

>>”Nie bardzo rozumiem dlaczego próbujesz to kwestionować. Kwoty strat samorządów są w TG i DG o rząd wielkości niższe niż u nas. Przyczyna jest oczywista. Aquadrom jest zdecydowanie najdroższy i najprędzej upadł finansowo.

Czysta propaganda, zero konkretów.

>>” Przecież w Bydgoszczy to miała być taka sama kupa jak teraz stoi w Halembie, przywodząca mi osobiście bardziej skojarzenia do dworca z czasów PRL :o
                                            Ludzie to mają nieraz gust, że aż dech zatyka.”

Też mi się ta bryła nie podoba... siermiężne zero finezji. Może niech pomalują na zielono i dodadzą ze trzy żaby plus jedną ropuchę ? Na tym murku niedaleko urzędu to im fajnie wyszło.
                                            Przy okazji dziekuję za namalowaną tam żabę.
                                            • w36 Re: Wszyscy mają duży kłopot :) :) 03.04.14, 00:39
                                              aloes69 napisał(a):

> Twoją wypowiedź interpretuję tak: Aquadrom jest do
                                              > bani , ale na pytanie co zrobić , żeby tak nie było, to ja umywam recę b
                                              > o przecież od roboty są inni (SPECJALIŚCI)
                                              >

Ułomna interpretacja. W działaniach, w których chodzi o dowiedzione straty setek milionów publicznych pieniędzy, muszą brać udział kompetentne osoby.
                                              Ale takie działania muszą być wreszcie podjęte, bo w tej chwili mamy tylko mataczenie sprawców i działania czysto propagandowe (ogłupiające społeczność, w tym pewnych forumowiczów ).

> Piszemy o jednym z największych parków wodnych w Polsce. Jego wartość to ca 119 mln
                                              > zł. Stanowi zwartą bryłę
                                              > architektoniczną. Tu masz opis co mniej wiecej zawiera
                                              > rel="nofollow">www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=168000&page=11

Aloesie. I co z tego, jeśli jest to po prostu ogromny finansowy bubel (w dziedzinie aquaparków chyba największy w Polsce), przynoszący właścicielowi ogromne i nieuzasadnione straty. I to że jest akurat taki duży, jest właśnie jego podstawową wadą.

Tak przy okazji Twojego linku, zacytuję z niego fragment, który dziś ilustruje potęgę łgarstw jakimi karmiono nas w sprawie tej padliny:

"
                                              "Zrobimy wszystko, by był również najbardziej dochodowym" - zadeklarowała w czwartek prezydent miasta Grażyna Dziedzic.
                                              "
                                              Czy ta kobieta ma dziś, ledwo dwa lata po wypowiedzeniu tych słów choć odrobinę godności czy honoru? Przecież to z jej decyzji, pod jej zarządem, Aquadrom nie dość że nie ma żadnego dochodu, to jeszcze przynosi 1,5mln stałych start miesięcznych (oficjalnych). A dodatkowo wychodzą na jaw fakty że jest zadłużony u wykonawców na spore kwoty oraz wymaga sporych dotacji z budżetu miasta.

I się zapytam, bo to się wprost w głowie nie mieści: dlaczego ta osoba wciąż jeszcze zarządza majątkiem publicznym??? !!!

> prz
                                              > y czym poprzedni prezydent doskonale wiedział ,że do jej wykończenia będzie pot
                                              > rzebny kredyt komercyjny, a obecny dowiedział się , że radni na ten kredyt nie
                                              > wyrażają zgody

Nie powtarzaj bezmyślnie takich bajek dla nierozgarniętych dzieci.
                                              Już za Stani na światło dzienne wychodziły porażające dokumenty o wielkiej nierentowności koncepcji narzuconej przez firmę Schick i współpracowników z samorządu, a działanie Dziedzicowej potwierdziły te przewidywania empirycznie w stopniu niepodważalnym.
                                              A oficjalnie byliśmy karmieni mieszaniną bzdur i kłamstw w żywe oczy.
                                              Jak choćby to, które tu teraz powtarzasz, że radni winni. bo nie chcą dać tyle pieniędzy ile chcą przes... autorzy tej padliny.

> Tylko kto kupi za taką kwotę obiek
                                              > t do którego trzeba dopłacać?

No i tu jest sedno sprawy (i Twojego kręcenia).
                                              Widzisz Aloesie. z jednej strony zachłystujesz się jakie to Aqua fajne i sugerujesz nie ruszać, nie myśleć krytycznie, łykać bezkrytycznie bajdurzenie cwaniaków, a w drugiej strony, doskonale zdajesz sobie sprawę że to nic nie warte.
                                              Co do tego, owszem, zgoda. Nikt zdrowy na umyśle, z pieniędzmi, nie da za tą padlinę ceny nawet w przybliżeniu porównywalnej do kosztów jakie ponieśliśmy na zbudowanie tego badziewia. Nie mówiąc oczywiście o przejęcie długu, bo z tym to ani długim kijem nikt nie będzie chciał tego badziewia dotknąć.
                                              Niestety straty wywołane przez decyzje władz samorządu, już w tej chwili dla mieszkańców są nie do odrobienia. Można je, a wręcz trzeba tylko pomniejszyć na ile się realnie da. Bo bierne wyczekiwanie z pewnością powiększy te straty.

> >>“Czy nie mam prawa do uczuć w tej sytuacji?”
                                              >
                                              > Masz prawo do uczuć , ale dlaczego od razu takich skrajnych? :)

Aloesie, a gdybyś tak powiedzmy, nagle poczuł łapę złodzieja w swoim portfelu, to stać by cię było na powściągliwość ? ;)

> Ma służyć mieszkańcom i za drogo ich nie kosztować, ma być mądrze i uczciwie za
                                              > rządzany, to są moje jedyne postulaty w tej sprawie.

;)

> >>”Nie bardzo rozumiem dlaczego próbujesz to kwestionować. Kwoty
                                              > strat samorządów są w TG i DG o rząd wielkości niższe niż u nas. Przyczyna jest
                                              > oczywista. Aquadrom jest zdecydowanie najdroższy i najprędzej upadł finansowo.
                                              >
                                              > Czysta propaganda, zero konkretów.

A czy mówi Ci coś matematyczne pojęcie nierówności, np takie coś "50<100"?
                                              Bo jeśli nie, to lepiej odpuśćmy sobie ten fragment dyskusji.
                                              • aloes69 Re: Wszyscy mają duży kłopot :) :) 03.04.14, 22:08
                                                >> “W działaniach, w których chodzi o dowiedzione straty setek milionów publicznych pieniędzy, muszą brać udział kompetentne osoby.”

Dowiedzione? To był jakieś prawomocny wyrok i w jakiej sprawie ?

>>”Ale takie działania muszą być wreszcie podjęte, bo w tej chwili mamy tylko mataczenie sprawców i działania czysto propagandowe (ogłupiające społeczność, w tym pewnych forumowiczów ).”

Przy okazji działania czysto propagandowe można też śmiało przypisać Twoim niektórym wpisom.:)

>>”I co z tego, jeśli jest to po prostu ogromny finansowy bubel (w dziedzinie aquaparków chyba największy w Polsce), przynoszący właścicielowi ogromne i nieuzasadnione straty. I to że jest akurat taki duży, jest właśnie jego podstawową wadą.”

Jest duży, bo ktoś tu w Rudzie stawiał na rozwój monumentalizmu lub jak kto woli gigantomani Duża spalarnia, duży granitowy plac z rachitycznymi drzewkami, duże OTI ....i w sumie historycznie rzecz ujmując, gdyby nie zapędy niektórych ludów w tym kierunku to nie milibyśmy dzisiaj piramid, sfinksa, Petry, akropolu, pałacu kultury itd itp.;)
                                                A straty w sumie są uzasadnione , bo nie nie ma zysku;)

>>”Tak przy okazji Twojego linku, zacytuję z niego fragment, który dziś ilustruje potęgę łgarstw jakimi karmiono nas w sprawie tej padliny: "Zrobimy wszystko, by był również najbardziej dochodowym" - zadeklarowała w czwartek prezydent miasta Grażyna Dziedzic.”

Nikt nie jest doskonały, wszyscy się mylimy ( zawsze powtarzam,że trzeba uważać jakie slogany się wygłasza publicznie ). Niewątpliwie się stara ( wychodzi jak zwykle). Cóż nie każdy jest dyplomatą. Następnym razem pewnie powie: “Nie można wykluczyć , że kiedyś ten obiekt na siebie zacznie zarabiać, albo wyjdziemy na zero.W mojej ocenie jest to możliwe po całkowitej spłacie kredytu, potanieniu wody, potanieniu prądu, zatrudnieniu wolontariuszy i zwiększeniu ilości korzystających do poziomu 10 osób na metr kwadratowy”

>>”Czy ta kobieta ma dziś, ledwo dwa lata po wypowiedzeniu tych słów choć odrobinę godności czy honoru? Przecież to z jej decyzji, pod jej zarządem, Aquadrom nie dość że nie ma żadnego dochodu, to jeszcze przynosi 1,5mln stałych start miesięcznych (oficjalnych). A dodatkowo wychodzą na jaw fakty że jest zadłużony u wykonawców na spore kwoty oraz wymaga sporych dotacji z budżetu miasta.”

Populizm na maksa. Gdyby wszyscy, którym coś nie wyjdzie mieli honor i odchodzili to mielibyśmy totalną pustynię na górze i anarchię na dole. W sumie chyba by mi to ostanie pasowało.

>>”I się zapytam, bo to się wprost w głowie nie mieści: dlaczego ta osoba wciąż jeszcze zarządza majątkiem publicznym??? !!!”

Może jej się to podoba....., może to lubi ...? .

>>”Nie powtarzaj bezmyślnie takich bajek dla nierozgarniętych dzieci.”

I po tym zawsze cię można zidentyfikować. Bo w sumie zawsze w którymś momencie wracasz do swojego standardowego sposobu argumentacji :) A bajka to nie jest . Rozumiem - chwilowo masz amnezje.

>>”Już za Stani na światło dzienne wychodziły porażające dokumenty o wielkiej nierentowności koncepcji narzuconej przez firmę Schick i współpracowników z samorządu, a działanie Dziedzicowej potwierdziły te przewidywania empirycznie w stopniu niepodważalnym.”

Nie wychodziły, bo jakby wychodziły to radni tak chętnie by tego kredytu nie poręczyli, a głosowali w tej sprawie dwa razy, bo pierwsza uchwała nie miała wymaganej bezwzględnej większości.

>>”A oficjalnie byliśmy karmieni mieszaniną bzdur i kłamstw w żywe oczy. Jak choćby to, które tu teraz powtarzasz, że radni winni. bo nie chcą dać tyle pieniędzy ile chcą przes...autorzy tej padliny.”

Upraszczasz. Gdyby była możliwość aby strefę suchą zrobić z środków własnych ta koncepcja spotkałaby się z moim pełnym zrozumieniem. Takiej opcji jednak nie ma ( z pustego i Salomon nie naleje) więc jeżeli obiekt ma być dokończony trzeba jakoś te środki zdobyć. Za puste powierzchnie wbrew pozorom też się ponosi koszty. A radni są od tego by dociekać istoty rzeczy i podejmować w imieniu mieszkańców mądre decyzje przy zadaniu sobie minimum trudu zdobycia fachowej wiedzy na zadany temat. I jeżeli tego nie robią to w mojej ocenie są winni.

>>”No i tu jest sedno sprawy (i Twojego kręcenia).Widzisz Aloesie. Z jednej strony zachłystujesz się jakie to Aqua fajne i sugerujesz nie ruszać, nie myśleć krytycznie, łykać bezkrytycznie bajdurzenie cwaniaków, a w drugiej strony, doskonale zdajesz sobie sprawę że to nic nie warte.”

Niemożliwe ja tak myślę? Znowu przekłamujesz.
                                                1/ Nie zachłystuję się bo mnie tam jeszcze nie było i nie będzie....
                                                2/ Dla mnie fajne są kameralne obiekty,
                                                3/ Odróżniaj krytykę od prezentowanego przez Ciebie marudzenia,
                                                4/ Nic nie łykam bezkrytycznie,
                                                5/ To jest warte ca 119 mln.

>>”Aloesie, a gdybyś tak powiedzmy, nagle poczuł łapę złodzieja w swoim portfelu, to stać by cię było na powściągliwość ? ;) “

Oczywiście, bo wiem, że robiąc mu krzywdę mogę resztę życia poświęcić zarabiając na rentę dla niego. Prawo w naszym kraju jest mocno pokręcone.:(

• bszabatowski no... 23.04.14, 16:52
        Link - Ciekawe co tym razem usłyszymy - choć może być i tak że nic nie usłyszymy, a rączki zgodnie bez dyskusji pójdą w górę...
        • miglanc_pl Re: no... 23.04.14, 17:20
          Fala nie działa,zewnętrzny basen zamknięty niedługo tylko nowy prezio jako atrakcja na kompleksie pozostanie,aby tak dalejjjj ????
        • fifik_rsl Re: no... 23.04.14, 22:01
          Z tego typu uchwałami bedziemy niestety mieli do czynienia w tej, kadencji następnej i kilku kolejnych, z częstotliwością co kilka misięcy, ze średnią sumą ok milion za miesiąc.
          Padlina w życiu nie wyrobi na ratę kredytu, więc spłaci miasto, a potem żeby grało w papierach, wykupi psinco warte udziały i tak do 2035 roku.
          Pewnie do tego na jakimś etapie bedzie lepszy klimat wobec padliny i wtedy dostanie dodatkowe bańki na strefę suchą. Pewnie też gdzieś po drodze trzeba będzie dołożyć do bieżącego utrzymania.
          • mietlorz707 Niemowa mówił głuchemu... 23.04.14, 23:34
            > żeby grało w papierach, wykupi psinco warte udziały

Proszę, napisz o jakie udziały chodzi?
            • fifik_rsl Re: Niemowa mówił głuchemu... 23.04.14, 23:43
              Dokapitalizacja odbywa się poprzez wniesienie dodatkowych udziałów do spółki, czym podnosi się jej kapitał zakładowy.
              • mietlorz707 ... że szczerbaty wygryzł włosy łysemu... 24.04.14, 16:22
                > Dokapitalizacja odbywa się poprzez wniesienie dodatkowych udziałów do spółki, c
                > zym podnosi się jej kapitał zakładowy.

Pytałem o wykup udziałów (bo pisałeś o wykupie udziałów), a nie o dokapitalizowanie spółki. Więc?
                Przyznasz się do błędu?
        • antydopalacz Re: no... 23.04.14, 23:02
          Ciekawe, czy miasto mogłoby zamiast udziałów do tego wielkopomnego dzieła wnieść niejakiego Jarka K? W końcu na wodzie się zna, kasiasty chyba też jest, no a jak opyli te pociągi z KS, to byłby dopiero inwestor. Pamiętam jak onegdaj jego kolega Marek W., gdy prezesował jeszcze GKS-owi chciał Jędrucha na sponsora. Wyciągnijta Józka z mamra i dajta na prezydenta, w końcu chłopina ma jakieś udziały we Frinzhuette.
        • mietlorz707 Gdy człowiek szanownego Stowarzyszenia 23.04.14, 23:43
          zostanie prezydentem, a wszyscy członkowie radnymi (koniecznie wszyscy, co do jednego, żeby matematyka działała) - będzie dobrze. Koniec z dopłacaniem! Będzie zysk! Będzie super!
    • antydopalacz Re: OO i nowy prezio 18.03.14, 18:02
      W naszej okolicy nie działa wersja prawa Ohma, że: "ciało zanurzone w wodzie nie traci na urodzie". Przekonali się o tym już Domżalski i Kania. Pewnie Morka czeka to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka