Dodaj do ulubionych

Historia Halemby

19.03.14, 21:36
witam,potrzebuję aby ktoś w sposób sensowny określił historię Halemby w latach 1880-1930.
Halemba jako Kłodnica,kuźnica, stara kuźnica aż do plebiscytu 1922r były terenami niemieckimi? Po czym zostały tereny przyłączone do Polski.?Wyczytałem również że przez Kuźnice przebiegała granica?
Obserwuj wątek
    • jankolodziej Re: Historia Halemby 19.03.14, 21:59
      Do plebiscytu był to teren cesarstwa.
      Rzeka Kłodnica była graniczną pomiędzy księstwami, ale to dawniejsze czasy. Dzisiejsza Halemba II to było kiedyś inne księstwo, a tam gdzie dziś BP i Aldi płaciło się cło i myto.
      • majkelos1948 Re: Historia Halemby 19.03.14, 22:06
        Dziękuje za odp, czy można by prosić o Pańskiego @ by może ten temat trochę rozwinąć ?
        • jankolodziej Re: Historia Halemby 19.03.14, 22:12
          Jeszcze mam kilka egzemplarzy mojej książki o historii Halemby, Kłodnicy i Kuźnicy. Zapraszam też na stronę:
          www.jankolodziej.neostrada.pl/dopobrania.html
          umieściłem tam ciekawe rzeczy do pobrania.
        • buck9 Re: Historia Halemby 20.03.14, 01:03
          "takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży wychowanie"

Na gruncie miejskim czytając powyzsze pytania młodzieży mogę stwierdzić u tej młodzieży : 1. Brak podstawowych informacji o historii 2. Brak inteligencji połączony z lenistwem 3. Brak chęci lub umiejętności korzystania z dobra nowoczesności w postaci Google.

Nie dziwi, że poziom rudzkiej oświaty we wszystkich rankingach to dno...
          • majkelos1948 Re: Historia Halemby 20.03.14, 17:38
            buck9 napisał:

> "takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży wychowanie"
            >
            > Na gruncie miejskim czytając powyzsze pytania młodzieży mogę stwierdzić u tej m
            > łodzieży : 1. Brak podstawowych informacji o historii 2. Brak inteligencji połą
            > czony z lenistwem 3. Brak chęci lub umiejętności korzystania z dobra nowoczesno
            > ści w postaci Google.
            >
            > Nie dziwi, że poziom rudzkiej oświaty we wszystkich rankingach to dno...
            łatwo wydaje sie wyroki ;) po pierwsze nie jestem już na tyle młody by nazwać mnie "młodzieżą", po drugie gdybyś choć jeden artykuł przeczytał w Google na temat historii Rudy Śląskiej byś odkrył ile nieścisłości jest w niej zawartej, tematyką historyczną zajmuję się amatorsko aby pogłębić swoją wiedzę, nie jest mi potrzebna ani do szkoły ani tym bardziej do pracy.
      • hepik1 Re: Historia Halemby 19.03.14, 22:40
        Myto pobierano przed Kłodnicą.BP i Aldi na drugim brzegu ;)
        • jankolodziej Re: Historia Halemby 20.03.14, 20:36
          A jakim cudem? Rzeka była granicą, miejscem jej przekroczenia była grobla hutniczego stawu, kapitaneus (tak nazywał się zarządca) i jego załoga "urzędowali" po swojej stronie rzeki.
          Pamiątka po tych czasach jest też taka, że Halemba jest obecnie taką dzielnicą , w której mieszkało najwięcej osób ze szlachectwem.
    • skalar2011 Re: Historia Halemby 20.03.14, 20:12
      i jak zawsze odezwoł sie hepik fachowiec od wszystkiego, hepik odpuść, bo cie już czytać sie nie do

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka